39η δικάσιμος, αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 26/04/2023
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Δεν ήταν παρών κανείς από τους κατηγορουμένους.
III. Αιτήματα της υπεράσπισης
Στην τελευταία δικάσιμο (38η συνεδρίαση), η συνήγορος υπεράσπισης Παζά (για τον κατηγορούμενο Κομιανό) είχε υποβάλει αίτηση εξαίρεσης κατά της Εισαγγελέως της έδρας κας Στεφανάτου. Η συνεδρίαση είχε διακοπεί προκειμένου να αντικατασταθεί η Εισαγγελέας και να εξεταστεί το αίτημα της υπεράσπισης. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η έδρα ανέβηκε με άλλη σύνθεση για να συζητηθεί η αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβληθεί σε βάρος της.
Ο Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης και γιατί αυτό δε συνοδεύτηκε από ειδικό πληρεξούσιο του κατηγορουμένου προς την συνήγορό του και γιατί ήταν αόριστο ως προς το περιεχόμενό του.
Η πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση. Από την πλευρά της υπεράσπισης, κι αφού ήταν απούσα η συνήγορος που είχε αρχικά καταθέσει την αίτηση δεν διατυπώθηκαν απόψεις. Η έδρα διέκοψε για να αποφασίσει επί του αιτήματος, και όταν επανήλθε απέρριψε την αίτηση.
IV. Κατάθεση μάρτυρα Αμπουζίντ Εμπάρακ
Μετά την επάνοδο της κυρίας Στεφανάτου, εμφανίστηκε να καταθέσει ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, θύμα της επίθεσης τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και παριστάμενος για την υποστήριξη της κατηγορίας. Στην κατάθεσή του, μέσω διερμηνέα, ο μάρτυρας εξιστόρησε τα όσα συνέβησαν το βράδυ της επίθεσης. Είχε αποκοιμηθεί στην ταράτσα και βρέθηκαν να τον χτυπούν περίπου 15 άτομα, με σίδερα, ξύλα και κλωτσιές στο κεφάλι. Θεώρησε ότι σταμάτησαν να τον χτυπούν νομίζοντας ότι είναι νεκρός. Αναφερόμενος στα άτομα που του επιτέθηκαν είπε ότι ήταν όλοι τους νέοι. Περιέγραψε τα τραύματα που υπέστη και είπε ότι την ώρα της επίθεσης νόμισε ότι είχε πεθάνει. Παρέθεσε όλο το ιστορικό της νοσηλείας του (χειρουργικές επεμβάσεις, 3 κατάγματα στο σαγόνι, 12 ράμματα στο κεφάλι). Ανέφερε ότι η αποθεραπεία του ήταν μακρά, και για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσε να μιλήσει (πάνω από έξι μήνες) ή να φάει στερεές τροφές, ενώ ακόμα και σήμερα λιώνει τις σκληρές τροφές.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας ο μάρτυρας περιέγραψε αναλυτικά το σπίτι που διέμενε, την τοποθεσία και το γεγονός ότι η ταράτσα που κοιμόταν ήταν ορατή από το δρόμο. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να εργαστεί για 11 ώρες κάθε μέρα όπως εργαζόταν πριν την επίθεση.
Στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ο μάρτυρας απάντησε ότι υπήρχε φωτισμός στην ταράτσα, δεν πρόλαβε να φωνάξει όταν δέχτηκε τα πρώτα χτυπήματα, ότι η επίθεση διήρκεσε ενάμισι με δύο λεπτά. Ανέφερε όταν ρωτήθηκε, ότι δε γνωρίζει τα ονόματα των κατηγορουμένων, αλλά ότι οι φίλοι του και συγκάτοικοι, που δέχθηκαν κι αυτοί επίθεση εκείνο το βράδυ, μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπά τους.
V. Κατάθεση μάρτυρα Σάαντ Αμπουχάμεντ
Ο μάρτυρας ολοκλήρωσε την κατάθεσή του και ακολούθησε η εξέταση του μάρτυρα Σάαντ Αμπουχάμεντ, Αιγύπτιου αλιεργάτη, που κατοικούσε στο σπίτι που εκτυλίχθηκε η επίθεση της Χρυσής Αυγής και που μαζί με τους αδερφούς του φιλοξενούσαν τον Αμπουζίντ Εμπάρακ, θύμα του ξυλοδαρμού.
Αφηγήθηκε τα γεγονότα της επίθεσης, ότι το βράδυ ενώ κοιμόντουσαν ξύπνησαν από φωνές και χτυπήματα στα παράθυρα και την πόρτα του σπιτιού. Οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να σπάσουν τα παράθυρα, ενώ ο μάρτυρας και ο αδελφός του κρατούσαν τα παντζούρια από μέσα. Έσπασαν το τζάμι της κλειδωμένης πόρτας εισόδου και έριξαν σκόνη από πυροσβεστήρα μέσα στο σπίτι. Ως προς τη χρονική σειρά της επίθεσης, ο μάρτυρας ανέφερε ότι τα άτομα πρώτα ξυλοκόπησαν τον Αμπουζίντ και έπειτα κατέβηκαν στο ισόγειο. Αφού έφυγαν τα άτομα, ο μάρτυρας άκουσε τις εκκλήσεις του Αμπουζίντ, ανέβηκε στην ταράτσα και κάλεσαν την αστυνομία και ασθενοφόρο.
Στις ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι 27 χρόνια στην Ελλάδα, διατηρεί κατάστημα ιχθυοπωλείο με τα αδέρφια του στο Πέραμα (κατά το χρόνο της επίθεσης είχε ήδη 5 χρόνια το κατάστημα). Περιέγραψε το σπίτι που διέμεναν και την ταράτσα που ήταν ορατή από το δρόμο, ενώ έδωσε στοιχεία για την περιβολή των ατόμων που επιτέθηκαν, ότι φορούσαν μαύρα ρούχα πλήν ενός, τον οποίο αναγνώρισε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δηλαδή τον κατηγορούμενο Πανταζή. Επανέλαβε την αναγνώριση και τον χαρακτήρισε αρχηγό, ότι εκείνος καθοδηγούσε τα επιτιθέμενα άτομα. Κατέθεσε ακόμη ότι έχουν φύγει από το σπίτι αυτό και κατοικούν στο Κερατσίνι με τα αδέλφια του.
Στις ερωτήσεις της πλευράς υποστήριξης κατηγορίας ό μάρτυρας ανέφερε ότι ποτέ μέχρι τότε δεν είχαν τσακωθεί ή είχαν προβλήματα με κανέναν ούτε εκείνος ούτε τα αδέρφια του. Σε επίδειξη φωτογραφιών, αναγνώρισε και περιέγραψε το σπίτι τους, τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίχθηκε η επίθεση, και τη θέση των επιτιθέμενων στο χώρο έξω από το σπίτι. Από φωτογραφία του κατηγορουμένου Πανταζή που του επιδείχθηκε από το συνήγορο Καμπαγιάννη, ο μάρτυρας τον αναγνώρισε θετικά.
Από την πλευρά της υπεράσπισης, υπέβαλε ερωτήσεις ο συνήγορος Γκαβέλας, για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Πανταζή, ο οποίος επικεντρώθηκε στην αναγνώριση του κατηγορουμένου από το μάρτυρα, και γιατί αυτή δεν έγινε παρά μόνο στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ο μάρτυρας απάντησε ότι μετά την επίθεση ένιωσε φόβο ότι κινδυνεύουν, ενώ όταν πια έγινε το δικαστήριο ένιωθε πιο ασφαλής.
Λόγω κωλύματος του διερμηνέα, το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 28 Απριλίου οπότε έχουν κληθεί οι μάρτυρες Μοχάμεντ Αμπουχάμεντ, Τατσιόπουλος, και Πολυχρονίδη.