Εφετείο | Ημέρα 35: «Προκύπτει ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης»

35η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 29/03/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενος Ι. Λαγός και Δ. Αγριογιάννης.

ΙΙI. Μάρτυρας Ρουπακιά

Η μάρτυρας δεν προσήλθε για κατάθεση.

ΙV. Πρόταση εισαγγελέως και απόφαση επί της αίτησης αναστολής της ποινής του κατηγορουμένου Καλαρίτη.

Η έδρα απέρριψε την αίτηση αναστολής της ποινής του κατηγορούμενου Καλαρίτη, συντασσόμενη με την απορριπτική πρόταση της εισαγγελέως.

V. Σχολιασμός των καταθέσεων των μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας (παραθέτουμε συνοπτικά).

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας Χ. Παπαδοπούλου, Α. Συρίγος, Μ. Δαλιάνη και Θ. Θεοδωρόπουλος, προέβησαν σε σχολιασμό των καταθέσεων των μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Συνοπτικά:

Η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Χ. Παπαδοπούλου τόνισε ότι όλοι οι μάρτυρες φίλοι του Π. Φύσσα κατέθεσαν ότι αντιλήφθηκαν, από την ενδυμασία τους, ότι τα άτομα μέσα στην καφετέρια “Κοράλλι” ήταν χρυσαυγίτες. Η παρέα του Π. Φύσσα δεν είχε σκοπό να επιτεθεί στους χρυσαυγίτες, καθώς ήταν άοπλοι ενώ οι χρυσαυγίτες έφεραν αντικείμενα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση, δεν γνωρίζονταν όλοι μεταξύ τους και έκαναν παρέα στη βάση της μουσικής με την οποία ασχολούνταν, ενώ σχολίασε και ότι κάποιοι εξ αυτών, όταν τους επιτέθηκαν οι χρυσαυγίτες, φοβήθηκαν και έτρεξαν. Περαιτέρω, σχολίασε ότι από την στάση των αστυνομικών φαίνεται ότι είτε υποτίμησαν το περιστατικό είτε φοβήθηκαν να εμπλακούν. Οι φοιτήτριες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό έδωσαν μια αναλυτική εικόνα των όσων συνέβησαν και καθιστούν εμφανές ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη. Υπάρχουν συνομιλίες, μηνύματα, κομβόι οχημάτων, επίθεση κατά κύματα… Από την στάση του Ρουπακιά είναι εμφανές ότι οι χρυσαυγίτες είχαν μια αίσθηση ασυλίας. Τέλος, σχετικά με το εάν ο Π. Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από την Χρυσή Αυγή, σχολίασε ότι ο Π. Φύσσας διοργάνωνε φεστιβάλ και έκανε συναυλίες, ήταν πολιτικοποιημένος. “Κάποιος που άκουγε τα τραγούδια του καταλάβαινε ότι ήταν αυτό που λένε οι χρυσαυγίτες “αναρχοάπλυτος”. Το αν τον ήξερε η Χρυσή Αυγή και αν ήταν στόχος της, πώς θα το ήξερε ο κύκλος του;”

Ο Α. Συρίγος σχολίασε ότι η υπεράσπιση της κατηγορίας θεωρεί ότι όλοι οι μάρτυρες είναι αξιόπιστοι. Σχολίασε ότι οι φίλοι του Π. Φύσσα κατέθεσαν ότι δεν είχαν καταφθάσει στο “Κοράλλι” με σκοπό να επιτεθούν, “Ο Μελαχροινόπουλος σας είπε ότι αν πήγαινε να υπερασπιστεί τον Φύσσα από επίθεση χρυσαυγιτών, θα είχε φτάσει στο Κοράλλι σε ενάμιση λεπτό, και όχι σε είκοσι λεπτά, καθώς τα δυο μαγαζιά απέχουν ενάμιση χιλιόμετρο”. Σχολίασε ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης. Αναφέρθηκε ακόμη στη στάση της υπεράσπισης να κατηγορεί όλους ανεξαιρέτως τους μάρτυρες ως αναξιόπιστους και σχολίασε ότι από την οπτική και τη θέση που βρισκόταν κάθε μάρτυρας παρουσιάστηκε στο δικαστήριο μια εικόνα συνεκτική και σίγουρα όχι “κατασκευασμένη”.

Η Μ. Δαλιάνη ανέφερε ότι το γεγονός της δολοφονίας του Π. Φύσσα και του φυσικού αυτουργού αυτής δεν αμφισβητούνται και, άρα, τα ζητήματα που εντοπίζονται αφορούν κυρίως στο οργανωμένο της επίθεσης. Σχολίασε ότι όλοι οι μάρτυρες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν άπαντες από την υπεράσπιση για την αξιοπιστία τους, περιγράφουν “ένα και το αυτό συμβάν με τρόπο απόλυτα συνεκτικό”. Ανέφερε ότι οι αστυνομικοί μάρτυρες προσπάθησαν με τις καταθέσεις τους να αμβλύνουν την ολιγωρία τους αναφορικά με την στάση τους στο περιστατικό. “Αυτό λοιπόν ότι τα ίδια άτομα κυνηγούν, καθυβρίζουν, απειλούν ότι θα πεθάνετε και πράγματι κάποιος πεθαίνει, το ότι αυτά τα 5 άτομα γύρω από τον Φύσσα ήταν σ’ αυτή την ομάδα των 30-40 ατόμων κατατίθεται από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.”

Ο συνήγορος Θ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης που κατέληξε στη δολοφονία του Π. Φύσσα, όπως αυτός αναδείχθηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων. Αναφέρθηκε στις προανακριτικές καταθέσεις και υποστήριξε ότι είναι φυσικό και λογικό αυτές να επεξηγούνται με την προσθήκη πραγματικών περιστατικών στο πρωτόδικο αλλά και στο κατ’ έφεση ακροατήριο, ανάλογα και με τις ερωτήσεις που γίνονται στους μάρτυρες. Σχολίασε ότι από όλες τις καταθέσεις προέκυψε ότι δεν υπήρξε κάποιο επεισόδιο μέσα στην καφετέρια “Κοράλλι” και ότι από την στάση της παρέας του Π. Φύσσα το βράδυ της επίθεσης δεν προκύπτει ότι είχαν σκοπό να αντιπαρατεθούν με τους χρυσαυγίτες. Ως προς την αξιοπιστία των μαρτύρων ανέφερε ότι “έχουμε μια εξελισσόμενη εικόνα ενός επεισοδίου και οι διαφορετικές πτυχές αποτυπώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε μάρτυρα”, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αναντιστοιχία στις καταθέσεις. Από όλες τις καταθέσεις αναδείχθηκε ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης με τις αναφορές για την γρήγορη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων, τα οποία έφεραν οπλισμό, το ποδοβολητό και τις επιθέσεις σε κύματα, τις βρισιές και τις απειλές, τα άτομα γύρω από τον Π. Φύσσα τη στιγμή του μαχαιρώματος. Σχολίασε ότι, όπως κατέθεσαν και οι μάρτυρες, πρόκειται για “ένα ενιαίο περιστατικό με συνοχή”, ενώ σχολίασε επίσης και την ολιγωρία των αστυνομικών στον χειρισμό της υπόθεσης.

Διακοπή της δίκης.

Επόμενη δικάσιμος 31/03/2023.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ