Εφετείο | Ημέρα 34: Επιπλέον μάρτυρας και αιτήματα συνηγόρων

34η δικάσιμος – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 22/03/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν ο κρατούμενος Λαγός και Αγριογιάννης.

III. Κατάθεση μάρτυρα Συμεώνογλου

Προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Συμεώνογλου. Ο μάρτυρας είναι αστυνομικός και το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα ήταν νυχτερινός επόπτης στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά. Κλήθηκε κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης και συγκεκριμένα του κατηγορουμένου Λαγού. Κατέθεσε ότι όταν έφτασε στο σημείο είδε πολύ κόσμο συγκεντρωμένο, μια ομάδα αστυνομικών ΔΙΑΣ (4 άτομα) και το Φύσσα μαχαιρωμένο πεσμένο στο έδαφος. Ανέφερε ότι ο ρόλος του στο σημείο ήταν να συντονίσει τις δυνάμεις της αστυνομίας και να μεταφέρει μια εικόνα στην αστυνομική διεύθυνση και να περιμένει να φτάσουν οι προανακριτικοί υπάλληλοι, ότι έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις να ενισχυθεί η παρουσία της αστυνομίας, και ότι μετά το περιστατικό διενήργησε προκαταρκτική έρευνα για την καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Διευκρίνισε ότι δεν είχε προανακριτικό ρόλο.

Στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν είχε σχηματίσει εικόνα το ίδιο βράδυ για το ποιοι ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, ότι η σύλληψη Ρουπακιά είχε γίνει πριν ο ίδιος φτάσει, ότι είχε συγκεντρωθεί πολύ γρήγορα μεγάλος αριθμός κόσμου, δεν έκανε ο ίδιος συλλογή προανακριτικού υλικού, ούτε αναζήτησε μάρτυρες. Ότι παρόλο που υπήρξε σήμα που διαβιβάστηκε για την ύπαρξη ομάδας από χρυσαυγίτες, ο ίδιος δε το θυμάται.

Στις ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας επανέλαβε ότι δεν είχε προανακριτικό έργο, ότι συνέταξε αναφορά στη λήξη της βάρδιας του, ότι δεν είδε κάποιο άτομο να δίνει πρώτες βοήθειες στον Φύσσα. Είπε επίσης ότι τα συγκεντρωμένα άτομα ήταν νεαρά και δεν άκουσε συνθήματα κατά της αστυνομίας. Επανέλαβε ό,τι και αρχικά κατέθεσε, σε σχέση με την παρουσία των αστυνομικών, τον αριθμό τους και τη θέση που είδε τον Π. Φύσσα. Για τις ομάδες προανακριτικών υπαλλήλων που έφτασαν στο σημείο, ανέφερε ότι ήταν από το τμήμα ανθρωποκτονιών Αθήνας, από την αντιτρομοκρατική και από την αστυνομική διεύθυνση Πειραιά.

IV. Αιτήματα της υπεράσπισης

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα, ο συνήγορος Οπλαντζάκης κατέθεσε αίτηση αναστολής έκτισης ποινής για τον κατηγορούμενο Καλαρύτη. Ανέπτυξε τους ισχυρισμούς της αίτησής του και προφορικά, λέγοντας ότι ο κατηγορούμενος Καλαρύτης πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, γιατί δεν πρόκειται να τελέσει νέες πράξεις, και για να υποστηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Ως μάρτυρας για την υποστήριξη της αίτησης αναστολής έκτισης ποινής κατέθεσε η σύζυγος του κατηγορουμένου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, και οι συνήγοροι Οπλαντζάκης (Καλαρύτης, Ρουπακιάς), Παπαδέλλης (Μιχαλολιάκος, Ζαρούλια) ανέπτυξαν συνοπτικά και προηγούμενα αιτήματα που είχαν καταθέσει για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων (Χατζησταμάτη κ.ά.), για την χορήγηση του πειθαρχικού φακέλου του Χατζησταμάτη, για να ακουστούν στο δικαστήριο τα τραγούδια του Π. Φύσσα, για να διωχθούν για ψευδορκία οι μάρτυρες κατηγορίας που ήδη έχουν καταθέσει, και για την κλήση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, επί των οποίων είχε από προηγούμενη συνεδρίαση επιφυλαχθεί το δικαστήριο.

V. Αιτήματα της πολιτικής αγωγής

Σε προηγούμενη δικάσιμο, η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει να δοθούν πρόχειρα πρακτικά από τις καταθέσεις της πρώτης ομάδας μαρτύρων (για τη δολοφονία Π. Φύσσα) ώστε να διευκολυνθεί ο σχολιασμός των καταθέσεων. Το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί.

VI. Αποφάσεις δικαστηρίου επί των αιτημάτων

Μετά τη διακοπή, το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόρριψη των αιτημάτων για την κλήση νέων μαρτύρων, για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων, για την χορήγηση του πειθαρχικού φακέλου του Χατζησταμάτη, για να ακουστούν στο δικαστήριο τα τραγούδια του Π. Φύσσα, για να διωχθούν για ψευδορκία οι μάρτυρες κατηγορίας που ήδη έχουν καταθέσει. Το αίτημα χορήγησης των πρόχειρων πρακτικών για διευκόλυνση του σχολιασμού των καταθέσεων έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 29 Μαρτίου οπότε έχει κληθεί να καταθέσει η κ. Ρουπακιά και η διαδικασία θα συνεχιστεί με το σχολιασμό των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας για την υπόθεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ