Εφετείο | Ημέρα 3: Νομιμοποίηση των συνηγόρων Υποστήριξης της Κατηγορίας

3η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 26/07/ 2022

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι Ι. Λαγός, , Ι. Κομιάνος, Δ. Αγριογιάννης, Α. Πανταζής -που είναι κρατούμενοι- και ο Γ. Σκάλκος

ΙΙΙ. Νομιμοποίηση παράστασης Πολιτικής Αγωγής

Το δικαστήριο αποφάσισε – μετά και από σχετική πρόταση της Εισαγγελέα- την νομιμοποίηση των συνηγόρων Υποστήριξης της Κατηγορίας για την οικογένεια Φύσσα και για τον Αμπουζίντ Εμπάρακ. Η υπεράσπιση δεν προέβαλε αντιρρήσεις όπως είχε αναφέρει στην προηγούμενη δικάσιμο.

Η πολιτική αγωγή έθεσε υπόψιν του δικαστηρίου ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας για την κάλυψη της δίκης προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιότητά και ανέπτυξε σχετικούς ισχυρισμούς.

ΙV. Συζήτηση αιτημάτων Υπεράσπισης

Α. Κάποιοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης (Ματαλιωτάκης, Οπλαντζάκης κ.α.) έθεσαν ζήτημα αποχής τους σύμφωνα με μία παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, κατά την οποία οι δικηγόροι θα προέβαιναν σε απόχη κατά την τρίτη διακοπή οποιασδήποτε ποινικής δίκης. Η πλειοψηφία των συνηγόρων υπεράσπισης δήλωσε ότι δεσμεύεται από αυτήν την απόφαση, με εξαίρεση τους συνηγόρους του Ι. Λαγού. Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας (Πολιτική Αγωγή) αντέτειναν ότι το ζήτημα τίθεται προσχηματικά και καταχρηστικά από την υπεράσπιση. Μάλιστα ζήτησαν να τεθεί υπόψιν του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού.

Β. Τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της αναβολής της δίκης από την πλευρά του κατηγορούμενου Ν. Μιχαλολιάκου για λόγους υγείας και δεδομένου ότι εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας αντέταξαν ότι ο Ν.Μιχαλολιάκος έχει συνείδηση και άρα τη δυνατότητα να συνεννοηθεί με τους συνηγόρους του δεδομένου ότι μόλις πρίν από μερικές ημέρες δημοσίευσε ποιήμα του στο προσωπικό του ιστολόγιο που αφορά γνωστή υπόθεση που απασχολεί την επικαιρότητα καθώς και άρθρο. Τα σχετικά κείμενα κατατέθηκαν στο δικαστήριο προκειμένου να λάβει γνώση.

Ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός και οι συνήγοροι του δεν συναίνεσαν στο αίτημα της αναβολής, ενώ προτάθηκε και ο διαχωρισμός της υπόθεσης προκειμένου να προχωρήσει η δίκη για τους κατηγορούμενους που το επιθυμούσαν.

Η Εισαγγελέας απέρριψε -στην πρόταση της – το αίτημα αναβολής, επικαλούμενη ανάμεσα σε άλλα και την μη παρουσία του κατηγορούμενου στα πεντέμισι χρόνια που διήρκεσε η δίκη στον πρώτο βαθμό, ο οποίος εμφανίστηκε μόνο κατά την ημέρα της απολογίας του. Μάλιστα ανέφερε ότι σε περίπτωση σωματικής δυσπραγίας θα μπορούσε να μετακινηθεί με αμαξίδιο εφόσον επιθυμεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του. Σε κάθε περίπτωση δύναται να εκπροσωπηθεί με σχετική εξουσιοδότηση από τους συνηγόρους του.

Το Δικαστήριο απέρριψε με τη σειρά του το σχετικό αίτημα.

Γ. Τέθηκε επίσης ζήτημα αναστολής έκτισης της ποινής από την πλευρά των κατηγορούμενων Δ. Αγριογιάννη, και Κ. Μπαρμπαρούση, οι οποίοι επικαλέστηκαν ζητήματα υγείας των ίδιων ή μελών της οικογένειας τους καθώς και οικονομικής δυσπραγίας. Τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν.

Ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός , ο οποίος δήλωσε “πολιτικός κρατούμενος” ζήτησε να παρέμβει προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του περί πολιτικών κριτηρίων που επέβαλαν την καταδίκη του αλλά και την έλλειψη δυνατότητας να εκφωνεί τους λόγους του στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατά την αποχώρησή του επευφημήθηκε από ολιγομελή ομάδα υποστηρικτών του που βρίσκονταν στο ακροατήριο.

V. Απόφαση δικαστηρίου για τα πλημμελήματα.

Το Δικαστήριο έπαυσε την δίωξη ολοσχερώς όσων κατηγορούνταν μόνο για πλημμελήματα, λόγω παραγραφής (Μικελάτου, Στέφας, Χίλιος, Σαντοριναίος, Καστρινός, Αντωνακόπουλος). Αντίστοιχα έπαυσε τη δίωξη και για τα πλημμελήματα που αφορούσαν κατά κύριο λόγο το αδίκημα της οπλοκατοχής και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους (Κασιδιάρης, Μιχαλολιάκος Μίχος κ.α.).

Μετά και από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης, προκειμένου ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος να έχει κάποιο χρόνο στη διάθεση του για να εξασφαλίσει είτε την αυτοπρόσωπη παρουσία του είτε να εξουσιοδοτήσει τους συνηγόρους του, το Δικαστήριο διέκοψε για τις 28/9/22.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ