Εφετείο | Ημέρα 2: «Είμαι και ναζί και φασίστας»

2η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 06/07/ 2022

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι Ι. Λαγός, Ε.Καλαρίτης, Ι. Κομιάνος, Δ. Αγριογιάννης, Α. Πανταζής και οι -μη κρατούμενοι- Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Κων/νος Παπαδόπουλος, Γ. Στέφας και Γ. Σκάλκος

ΙΙΙ.  Συζήτηση αιτημάτων Υπεράσπισης και νομιμοποίηση Πολιτικής Αγωγής

Αρχικά, κατά την εκφώνηση ονομάτων των κατηγορουμένων, ο Ιωάννης Λαγός δήλωσε πολιτικός κρατούμενος, ενώ ο συνήγορός του Κων/νος Πλεύρης αιτήθηκε την αναστολή έκτισης ποινής του κατηγορουμένου Ι.Λαγού. Επιπροσθέτως, ο συνήγορος Κων/νος Πλεύρης κατά την εκφώνηση των δηλώσεών του ανέφερε ότι τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα προεξόφλησαν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και παραβίασαν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Επικαλέστηκε δε συγκεκριμένα δήλωση του πρ. Προέδρου Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ανέφερε ότι ‘νικήθηκε ο φασισμός’, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «όχλο δικαιωματιστών και κομμουνιστών» τον συγκεντρωμένο κόσμο έξω από το δικαστήριο. Περαιτέρω, χαρακτήρισε τους μάρτυρες κατηγορίας «προκατειλημμένους» και «εχθρούς» της Χρυσής Αυγή ενώ πρόσθεσε ότι «εδώ δικάζονται οι ιδέες» ενώ δήλωσε ότι “εγώ είμαι και ναζί και φασίστας, υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει;” επίσης, ο συνήγορος έκανε αναφορά στην περίοδο της Χούντας λέγοντας ότι το τότε δικαστήριο δεν την θεώρησε παράνομη.

Ο κατηγορούμενος Ι.Λαγός κατά τη δήλωσή του στο δικαστήριο ανέφερε ότι το μοναδικό έγκλημα για το οποίο τον κατηγορούν είναι ότι είναι φασίστας και επικαλούνται ομιλίες του. Ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη φυλακή 35 μήνες και αν καθυστερήσει το Εφετείο του θα έχει εκτίσει την ποινή του.

Στη συνέχεια ο συνήγορος του κατηγορουμένου Καλαρίτη, Β. Οπλαντζάκης, προκειμένου να στηρίξει το αίτημα του εντολέα του για αναστολή έκτισης της ποινής του αναφέρθηκε και σε πρόσφατο περιστατικό εγκληματικής ενέργειας, της συμπλοκής στα Πατήσια, σχολιάζοντας ότι ο δράστης ήταν εγκληματίας, είχε συλληφθεί και είχε αφεθεί ελεύθερος ενώ οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και βρίσκονται στη φυλακή.

Το δικαστήριο απέρριψε άπαντα τα ανωτέρω αιτήματα.

Τον λόγο έλαβε ο συνήγορος Δ. Παπαδέλλης, ο οποίος, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος Ν.Μιχαλολιάκος λόγω της μακράς νοσηλείας του σε ΜΕΘ έχοντας προσβληθεί από Covid, δεν είναι ακόμη σε θέση να επικοινωνήσει πλήρως μαζί του και να ετοιμάσουν από κοινού την υπερασπιστική γραμμή και ως εκ τούτου κατέθεσε αίτημα αναβολής.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε επόμενη δικάσιμο για το σχετικό αίτημα.

Τέλος, παρούσης της οικογένειας Φύσσα, νομιμοποιήθηκε η υποστήριξη κατηγορίας από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής τόσο για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, όσο και για τον Αιγύπτιο αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Από την πλευρά της η Υπεράσπιση προέβαλε ενστάσεις δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατή η νομιμοποίηση των συνηγόρων Υποστήριξης της Κατηγορίας (Πολιτικής Αγωγής) ενώ εκκρεμεί το αίτημα αναβολής της δίκης από τον κατηγορούμενο Ν.Μιχαλολιάκο.

Το δικαστήριο κατόπιν όλων των ανωτέρω ζήτησε να προσκομιστεί κάποιο πρόσφατο πιστοποιητικό για την κατάσταση της υγείας του Ν.Μιχαλολιάκου με αντίστοιχη εκτίμηση για τον χρόνο αποκατάστασής της.

Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο διέκοψε για την 26 Ιουλίου 2022 στην αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ