Εφετείο | Ημέρα 1: Αίτημα Μιχαλολιάκου για αναβολή

1η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 15/06/ 2022

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Η πρόσβαση στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών δεν έγινε από την είσοδο στη Λ. Αλεξάνδρας στη συμβολή με την οδό Λουκάρεως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει αναστάτωση στο κοινό -που προσέρχονταν από τη συγκεκριμένη είσοδο στις δικασίμους στον πρώτο βαθμό. Η πρόσβαση -εφεξής- στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών γίνεται από τη Λ. Αλεξάνδρας στη συμβολή με την οδό Δέγλερη. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων- οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη καλής ακουστικής καθώς δεν λειτουργούσαν τα μικρόφωνα- και πλήθους μαρτύρων κατηγορίας προκειμένου να δηλώσουν την παρουσία τους κατά την εκφώνηση των ονομάτων τους.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Τρεις κατηγορούμενοι δεν παρέστησαν με συνήγορο υπεράσπισης και ζήτησαν να τους διοριστεί συνήγορος από το δικαστήριο. Έτσι,λοιπόν,οι κατηγορούμενοι Αριστόδημος Δασκαλάκης, Ιωάννης – Βασίλειος Κομιάνος, Θωμάς Μαρίας ζήτησαν από το δικαστήριο τον διορισμό συνηγόρου. Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να προχωρήσει στους σχετικούς διορισμούς συνηγόρων. Στη συνέχεια, και άλλοι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι δεν προσέρχονται με συνήγορο μιας και το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και άρα δεν χρειαζόταν η παρουσία συνηγόρου, συγκεκριμένα οι κατηγορούμενοι Αντωνακόπουλος, Καστρινός και Στέφας. Ενώ δύο κατηγορούμενοι- οι Θωμάς Μπαρέκας και Αθανάσιος Τσορβάς- παραιτήθηκαν από το δικαίωμα στην έφεση.

Επίσης, πέντε κατηγορούμενοι ήταν απόντες και δεν εκπροσωπήθηκαν από συνήγορο υπεράσπισης. Πρόκειται για τους: Βασίλειο Σιατούνη και Αθανάσιο Στράτο, Διονύσιο Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο και τον Αριστοτέλη Χρυσαφίτη.

Οι κρατούμενοι κατηγορούμενοι ήταν οι εξής: Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ιωάννης -Βασίλειος Κομιάνος, Δημήτριος Αγριογιάννης, Αναστάσιος Πανταζής, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης και Γεώργιος Σταμπέλος.

Παρόντες ήταν και οι κατηγορούμενοι Αντώνιος Γρέγος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Μάρκος Ευγενικός και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο Γεώργιος Σκάλκος.

ΙΙΙ. Αιτήματα συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης τόσο του κατηγορούμενου Καλαρίτη –Β. Οπλαντζάκης – όσο και του κατηγορούμενου Πανταζή – Δ. Γκαβέλας- αλλά και του κατηγορούμενου Γ. Σταμπέλου – Μ. Παπαδημητρίου -προέβαλαν μία σειρά από υπερασπιστικούς λόγους αφορούντες κυρίως ζητήματα υγείας των ίδιων των κατηγορούμενων ή και των ανήλικων τέκνων τους προκειμένου να ζητήσουν την αναστολή της κράτησής τους. Μάλιστα, και στις τρεις περιπτώσεις προηγήθηκε η κατάθεση από τους ίδιους τους κατηγορούμενους που επικαλέστηκαν τους ανωτέρω λόγους.

Ο κατηγορούμενος Ιωάννης Λαγός, ο οποίος όρισε ως συνηγόρους υπεράσπισης, τους Κωνσταντίνο Πλεύρη και Ιωάννη Ζωγράφο, επίσης αιτήθηκε την αναστολή της έκτισης της ποινής του, λέγοντας ότι είναι πολιτικός κρατούμενος , ο οποίος έχει προβεί σε απεργία πείνας – 25 ημερών- για τη διεκδίκηση του αιτήματός του να μπορεί να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου του οποίου είναι εκλεγμένο μέλος. Επίσης ισχυρίστηκε οικονομική δυσπραγία συνεπεία της κράτησης του καθώς και των συνεργατών του στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι “δεν φταίνε σε τίποτα”, όπως δήλωσε. Τα αιτήματά του υποστήριξε και ο συνήγορός του Ιωάννης Ζωγράφος.

Για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλολιάκο, ο συνήγορος Δ. Παπαδέλλης – ο οποίος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως άγγελος (αγγελιοφόρος)- δήλωσε ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος μετά από 65 ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ λόγω covid βρίσκεται σε νοσοκομείο αποκατάστασης της υγείας του. Προσκόμισε δε προς τούτο σχετικά έγγραφα- και ισχυρίστηκε ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος “δεν γνωρίζει για ποιόν λόγο κατηγορείται” και ως εκ τούτου, έκανε αίτημα αναβολής του δικαστηρίου.

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη της πλειοψηφίας των αιτημάτων και επιφυλάχθηκε ως προς το αίτημα αναβολής. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί των αιτημάτων.

ΙV. Μάρτυρες κατηγορίας.

Εκφωνήθηκε ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας, η πλειοψηφία των οποίων ήταν παρόντες και παρούσες.

Στη συνέχεια το δικαστήριο διέκοψε για τις 6/7/22 καθώς υπήρχε και ανακοίνωση για τοποθέτηση βόμβας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ