Εφετείο | Ημέρα 21: «Ομοιόμορφα, σκουρόχρομα ντυμένοι»

21η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 25/01/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός

ΙΙΙ. Εξέταση μαρτύρων Μπάγιου και Μπιάγκη (ΔΙΑΣ)

Εξετάστηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, Μπάγιος και Μπιάγκης. Ο πρώτος ανέφερε ότι έλαβαν σήμα από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για μία ομάδα 50 ατόμων που κατευθύνονταν στην καφετέρια “Κοράλλι”. Φτάνοντας στο σημείο ένας πολίτης ενημέρωσε τον επικεφαλής της ομάδας, Δεληγιάννη, αλλά ο ίδιος δεν άκουσε τί ειπώθηκε μεταξύ τους. Στην επισήμανση της Προέδρου ότι στην πρώτη του κατάθεση ανέφερε ρόπαλα είπε ότι θυμόταν μόνο να κρατάνε κράνη. Επίσης περιέγραψε ως ομοιόμορφα, σκουρόχρωμα ντυμένους και σωματώδεις τους συγκεντρωμένους. Ξαφνικά μια ομάδα άρχισε να τρέχει προς την ίδια κατεύθυνση βρίζοντας και φωνάζοντας” ελάτε εδώ κότες”. Όταν έφτασαν στην οδό Τσαλδάρη είδε δύο άντρες -Ρουπακιά και Φύσσα- να συμπλέκονται. Ο μάρτυρας δεν θυμόταν άλλα άτομα στο σημείο της συμπλοκής. Ανέφερε ότι κάποια στιγμή έπεσε το γκλομπ του αστυνομικού της ΔΙΑΣ και συνοδηγού του Μπιάγκη και ο ίδιος τον βοήθησε να το μαζέψει. Προπορεύτηκαν οι αστυνομικοί Λεγάτου και Δεληγιάννης και ο ίδιος μαζί με τον Μπιάγκη τούς ακολούθησαν. Ενώ οι αστυνομικοί Ρώτας και Τσολακίδης συνέλαβαν τον Ρουπακιά. Ο μάρτυρας επισήμανε ότι ο ρόλος τους δεν είναι να παρεμβαίνουν σε πλήθος αλλά να παραμένουν σε απόσταση και να καλούν σε ενισχύσεις, ενώ ανέφερε ότι η εικόνα των πενήντα ατόμων τους προκάλεσε φόβο και ανησυχία. Επίσης επιβεβαίωσε την ορθότητα του αρχικού σήματος που είχαν λάβει. Ενώ επισήμανε ότι αρχικά είχε την πεποίθηση ότι ήταν φίλαθλοι αλλά στη συνέχεια κατάλαβε ότι η ομάδα των συγκεντρωμένων ήταν χρυσαυγίτες λόγω της εμφάνισής τους. Σε επίμονες ερωτήσεις τόσο της έδρας όσο και των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας σχετικά με το πόσα άτομα βρίσκονταν στο σημείο, ο μάρτυρας ανέφερε ότι δεν θυμόταν τίποτα σχετικό και παρέπεμψε στις καταθέσεις του στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Ο μάρτυρας κατηγορίας Μπιάγκης ξεκίνησε αλλά δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του. Περιέγραψε και αυτός το σήμα που έλαβαν από το Κέντρο να μεταβούν στην καφετέρια “Κοράλλι” στην οποία κατευθύνονταν 50 άτομα. Εκεί είδαν σκουρόχρωμα ντυμένα άτομα κατά μήκος της οδού Π. Μελά. Η πρώτη τους εντύπωση ήταν ότι επρόκειτο για κάποιο οπαδικό επεισόδιο επειδή έπαιζε ο Ολυμπιακός. Ο ίδιο έφερε βαρύ οπλισμό. Έτρεξαν μαζί με τους συναδέλφους του πίσω από ομάδα ατόμων που φώναζαν και έβριζαν. Όταν έφτασαν στο σημείο είδαν ένα επεισόδιο με δύο άτομα που συμπλέκονταν και άλλα δύο από δίπλα. Ανέφερε ότι το σήμα που τους δόθηκε ήταν μερικώς σωστό , ως προς τον αριθμό των 50 ατόμων αλλά ο ίδιος δεν είδε ρόπαλα. Ανέφερε ότι ένα άτομο – ο μάρτυρας Χατζησταμάτης – τους προσέγγισε και τους ανέφερε ότι έγινε μια παρεξήγηση μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών, τους οποίους περιέγραψε ως κοντοκουρεμένους και ομοιόμορφα ντυμένους. Ο μάρτυρας ανέφερε εμφατικά ότι τα δεκαπέντε άτομα που έτρεξαν από το Κοράλλι αποκλείεται να είχαν κάποια σχέση με τη συμπλοκή που έγινε μεταξύ Φύσσα και Ρουπακιά. Είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν άλλη πράξη. Επίσης ανέφερε ότι τα άτομα που βρίσκονταν στο σημείο της συμπλοκής παρενοχλούσαν , χτυπούσαν και έσπρωχναν. Ανέφερε ότι έλαβαν γνώση για επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα από χρυσαυγίτες. Επίσης σε επισήμανση της Εισαγγελέα αν τα όπλα που φέρουν είναι διακοσμητικά και αν θα έκαναν χρήση αυτών σε προσπάθεια απελευθέρωσης του Ρουπακιά , ο μάρτυρας αντέτεινε ότι το κύριο μέλημα τους είναι να ενημερώσουν το Κέντρο και να περιμένουν να έρθει δύναμη αποτροπής. Σε επισήμανση των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας ο μάρτυρας ανέφερε ότι τα τρία άτομα που ήταν γύρω από τον Φύσσα συνέδραμαν τον Ρουπακιά αλλά δεν ήταν από την ίδια ομάδα των 15-20 ατόμων που έτρεχαν νωρίτερα αλλά από τον ίδιο κύκλο.

Η κατάθεση του μάρτυρα διεκόπη για την επόμενη δικάσιμο.

Το Δικαστήριο διέκοψε για τις 27/01/23 καλώντας και τον μάρτυρα Ντάφο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ