Εφετείο | Ημέρα 20: «Ήμασταν λίγοι για να κάνουμε κάτι»

20ή δικάσιμος, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 20/01/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι Λαγός (κρατούμενος), Κομιανός.

III. Συνεδρίαση

Προσήλθε να καταθέσει η αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Αγγελική Λεγάτου. Ανέφερε για το βράδυ της δολοφονίας Π. Φύσσα ότι έλαβαν σήμα στις 23:55 να μεταβούν στην καφετέρια «Κοράλλι» και όταν έφτασαν εκεί τους προσέγγισε ο Χατζησταμάτης που είπε ότι ήταν συνάδελφος και τους ανέφερε ότι διαπληκτίστηκαν χρυσαυγίτες με αναρχικούς. Είδαν στην Τσαλδάρη 40-50 άτομα μαυροφορεμένα που κρατούσαν αντικείμενα. Κατόπιν ότι ξεκίνησαν κάποια από αυτά, 15-20 άτομα, να τρέχουν στην Τσαλδάρη και τους ακολούθησαν αφού τους φώναξαν να σταματήσουν. Φτάνοντας στο 62 της οδού Τσαλδάρη, είδαν τον Φύσσα και τον Ρουπακιά, τράβηξαν πίσω το Φύσσα κι εκείνος τους είπε ότι ο Ρουπακιάς τον είχε μαχαιρώσει. Την ώρα που ο Ρουπακιάς πήγαινε να μπει στο αυτοκίνητό του, τον πρόλαβαν συνάδελφοί της και τον συνέλαβαν.

Στις ερωτήσεις της έδρας, η μάρτυρας απάντησε ότι είδε ότι κρατούσαν αντικείμενα, αλλά δεν διέκρινε τί ήταν, ότι φτάνοντας στην Τσαλδάρη είδαν 4-5 άτομα να έχουν πιαστεί στα χέρια, ήταν ήδη ο Ρουπακιάς εκεί όταν έφτασαν, δεν κατάλαβαν αμέσως τί συνέβαινε, ότι κάποιος προσπάθησε να σπρώξει τον συνάδελφό της που πήγε να δεσμεύσει τον Ρουπακιά, ότι δεν είδαν το μαχαίρωμα, ότι ήταν πολύ λίγοι αριθμητικά για να κάνουν κάτι. Ανέφερε ότι τον Φύσσα τον κρατούσαν κάποιοι από δεξιά κι από αριστερά του και μπροστά ήταν ο Ρουπακιάς κι ότι δεν τους έδιναν σημασία όταν δήλωσαν την παρουσία τους, ότι ο Ρουπακιάς ήταν ψύχραιμος και ήρεμος πηγαίνοντας να φύγει. Σε ερώτηση της προέδρου για τον έπαινο που έλαβαν η μάρτυρας απάντησε ότι δεν ξέρει και δεν την νοιάζει, αλλά ότι έλαβαν έπαινο για τη σύλληψη Ρουπακιά. Ανέφερε ακόμη ότι τα άτομα φορούσαν μαύρα ρούχα αλλά δεν είχαν διακριτικά.

Χαρακτήρισε τα 40-50 άτομα μαυροφορεμένα και γεροδεμένα, άκουσε να βρίζουν αλλά δε θυμάται ακριβώς τις φράσεις, ενώ ανέφερε ότι οι 4 που ήταν γύρω από τον Φύσσα τον τράβαγαν και τον χτυπούσαν, και ότι ο Φύσσας είχε ήδη δεχτεί τις μαχαιριές όταν έφτασαν. Το αυτοκίνητο του Ρουπακιά ήταν δύο μέτρα μακριά από το σημείο της δολοφονίας, ενώ κατέθεσε ότι δεν ξέρει αν όλο αυτό ήταν στημένο, δεν κατάλαβε αν είχε δοθεί κάποιο σήμα στα άτομα αυτά, δεν θυμάται τις αυτόπτες μάρτυρες, και αισθάνθηκε φόβο.

Στη ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά υποστήριξης κατηγορίας η μάρτυρας αποκρίθηκε ότι έλαβαν εντολή να πάνε στο σημείο για να δώσουν μια εικόνα κι όχι για να αντιμετωπίσουν τα άτομα, ότι είδαν πράγματι 50 άτομα συγκεντρωμένα, που κρατούσαν αντικείμενα, τους προσέγγισε αμέσως ο Χατζησταμάτης, επανέλαβε και επιβεβαίωσε την ενδυμασία τους και την σωματοδομή τους, δεν είδε δύο αντίπαλες ομάδες αλλά μία μεγάλη μόνο, επιβεβαίωσε τις προηγούμενες καταθέσεις της λέγοντας ότι έχει πει αυτά που είδε. Επίσης ανέφερε ότι έκαναν περίπου 3-4 λεπτά να φτάσουν στο σημείο αφότου έλαβαν το σήμα, κατάλαβαν ότι τα άτομα που έτρεξαν κάποιους κυνηγούσαν, το μαχαίρωμα είχε ήδη γίνει όταν έφτασαν, ο ρουπακιάς ήταν ήδη εκεί. Κατέθεσε ακόμη ότι δεν κατάλαβε αν η ομάδα ατόμων που κυνηγούσαν με τους συναδέλφους της σχετιζόταν με τη δολοφονία Φύσσα. Δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την απόσταση ανάμεσα στα άτομα που κυνηγούσαν και τους ίδιους, επανέλαβε ότι άκουσε να λέγεται από τα άτομα «νάτοι, νάτοι», αλλά είπε ότι δεν μπορεί να θυμάται ότι συμπέρανε τότε ότι ήταν συνεννοημένοι και τώρα δε το θυμάται. Ανέφερε ότι σε συζητήσεις με τους συναδέλφους της έχει ειπωθεί ότι τα άτομα αυτά ήταν χρυσαυγίτες, ότι δεν είδε το μαχαίρωμα, ότι δε θυμάται αν τράβηξε το Φύσσα από τα χέρια των ατόμων που βρίσκονταν εκεί, αλλά ότι τον τράβηξε για να τον ηρεμήσει, και τότε τα άτομα που ήταν εκεί αμέσως μετά έφυγαν. Η μάρτυρας είπε ακόμη ότι τα άτομα κρατούσαν αντικείμενα μακρόστενα σαν ρόπαλα, ότι φοβήθηκε από τον αριθμό τους, ήταν οπλισμένοι, περιέγραψε ξανά τα χαρακτηριστικά της ομάδας ατόμων, ενώ για το μαχαίρι του Ρουπακιά, το οποίο ανέφερε ως μικρό σουγιαδάκι, αφού της επιδείχθηκε, επιβεβαίωσε ότι ήταν αυτό. Επίσης κατέθεσε ότι στην πρώτη της κατάθεση τους ζητήθηκε μόνο να δώσουν διάγραμμα του σημείου, ότι πιθανόν είδε ρόπαλα, δεν θυμάται όμως πόσα, ότι έμεινε με το Φύσσα μέχρι να έρθει στο ασθενοφόρο, ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοί της δεν μπορούσαν να καταδιώξουν τα άτομα γιατί η εντολή τους ήταν να διαφυλάξουν το χώρο και να μη σπάσει η ομάδα, ότι δεν είδε το μαχαίρι αλλά άκουσε ότι βρέθηκε, ότι το περιπολικό που πήρε τον Ρουπακιά έκανε 2-3 λεπτά να έρθει.

Ερωτήσεις υπέβαλε ο κατηγορούμενος Λαγός, και η μάρτυρας απάντησε ότι τα άτομα στα οποία φώναξαν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δεν τους έδωσαν σημασία, και όταν μπήκαν ανάμεσα στους 4-5 οι υπόλοιποι έφυγαν και έμειναν ο Φύσσας με τον Ρουπακιά, ότι ο Φύσσας τους είπε ότι τον μαχαίρωσε και υπέδειξε τον Ρουπακιά, ότι τα άτομα που κυνηγούσαν με τους συναδέλφους της δεν ήταν αυτά που επιτίθεντο στον Φύσσα, ότι δεν περισυνέλεξε η ίδια το μαχαίρι, ότι είχε ακούσει για το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό των μελών του ΠΑΜΕ, και ότι δεν είχε ακούσει για τον ίδιο τον Λαγό προσωπικά κάτι.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν ερωτήσεις στη μάρτυρα από την υπεράσπιση. Η μάρτυρας επανέλαβε ότι έφτασαν 5 λεπτά μετά το σήμα που έλαβαν, είδαν άτομα διασκορπισμένα στο δρόμο, δε ρώτησαν τί έγινε μέσα στο μαγαζί, ένιωσαν μια απειλή και δε τους σταμάτησαν να τους ρωτήσουν, ενώ στην πρώτη κατάθεσή της δε γράφτηκαν όλα όσα είπε γιατί ερωτήθηκε για συγκεκριμένα πράγματα. Επιπλέον ότι είδε τα 4-5 άτομα να πλακώνονται κι ότι όταν πλησίασε κρατούσαν και χτυπούσαν όλοι τον έναν (Π. Φύσσα), ενώ αρνήθηκε ότι έχει πει τη φράση «ε όχι και μαχαίρι», και ότι ο αστυνομικός διευθυντής έφτασε πριν το ασθενοφόρο. Κατέθεσε ακόμη ότι δε γνωρίζει αν το περιστατικό αυτό έγινε τυχαία ή ξεκίνησε από παρεξήγηση. Πριν φτάσουν δεν υπήρχαν άλλοι αστυνομικοί στο σημείο, επανέλαβε ότι ήταν 4-5 άτομα που συμπλέκονταν με το Φύσσα, επιβεβαίωσε τις αρχικές της καταθέσεις, δεν γνώριζε αν ο Ρουπακιάς ενεργούσε αυτοβούλως.

Δεν είδε κατά κύματα επιθέσεις κατά του Φύσσα και των φίλων του, δεν ήξερε εκείνη τη στιγμή ότι πρόκειται για χρυσαυγίτες, το έμαθε μετά από συναδέλφους της και ΜΜΕ. Παρόλο που φοβήθηκε έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, και είπε όλα έγιναν πολύ γρήγορα.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και θα συνεχίσει με τις καταθέσεις των μαρτύρων Μπάγιου και Μπιάγκη. Επίσης, το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή της μάρτυρα κατηγορίας Χ. Τοσλούκου για τις 3 Φεβρουαρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ