Εφετείο | Ημέρα 19: «Τον πήρε αγκαλιά»

19η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 18/01/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός.

ΙΙI. Εξέταση της μάρτυρα Καραγιαννίδου.

Η μάρτυς ανέφερε όσα έπεσαν στην αντίληψή της ως αυτόπτριας μάρτυρα της επίθεσης ορισμένων από τους κατηγορουμένους στο Κερατσίνι το 2013. Περιέγραψε ότι βρισκόταν μαζί με μία φίλη της σε παγκάκι επί της οδού Τσαλδάρη. Άκουσε φασαρία και είδε περίπου 20 άτομα να τρέχουν και να ακολουθούν κάποια άτομα που προπορεύονταν. Είδε κάποιον από τους προπορευόμενους να πέφτει και κάποιον άλλο να γυρίζει πίσω. Κατέθεσε ότι τρία άτομα δέχονταν επίθεση από την πολυπληθέστερη ομάδα ατόμων, οι οποίοι ήταν μαυροφορεμένοι, με παντελόνια παραλλαγής και αρβύλες. Ορισμένοι εξ αυτών έφεραν διακριτικά αλλά δεν μπορούσε να τα διακρίνει καθαρά από την απόσταση που βρισκόταν. Είδε τους επιτιθέμενους να κάνουν για λίγο πίσω και στη συνέχεια να επιτίθενται ξανά. Κάποια στιγμή, εμφανίστηκε στο σημείο ένα γκρι αυτοκίνητο, το οποίο κινούνταν αντίθετα στο ρεύμα, ο οδηγός του βγήκε από το όχημα, προχώρησε κατευθείαν προς το ένα από τα άτομα που δέχονταν την επίθεση και “τον πήρε αγκαλιά” ενώ τα άτομα που μέχρι εκείνη την ώρα τον χτυπούσαν, παραμέρισαν. Στη συνέχεια, όταν εμφανίστηκε η αστυνομία και οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να αποχωρούν, άκουσε τον Π. Φύσσα να φωνάζει προς τους αστυνομικούς «Όχι εμένα, αυτόν, με μαχαίρωσε στην καρδιά».

Στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από την έδρα, σχετικά με τα όσα είδε και κατέθεσε. Μεταξύ άλλων, ερωτήθηκε σχετικά με το εάν στη συνέχεια μετέβη στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να δώσει κατάθεση, τη σύλληψη του Ρουπακιά από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο σημείο και την προσπάθεια άλλων από τους παρευρισκόμενους να εμποδίσουν τη σύλληψη καθώς και για τα άτομα που είχε καταθέσει ότι είδε να κρύβονται πίσω από κάδους. Ρωτήθηκε επίσης εάν γνώριζε τον Π. Φύσσα και αν ασχολούταν η ίδια με την ραπ μουσική, ερωτήσεις στις οποίες απάντησε αρνητικά.

Κατόπιν, έγιναν ερωτήσεις από τους συνηγόρους για την υπεράσπιση της κατηγορίας, κυρίως σχετικά με το εάν κατάλαβε την ταυτότητα των επιτιθέμενων, την προσπάθεια απελευθέρωσης του Ρουπακιά κατά τη σύλληψή του καθώς και για τα στοιχεία που την οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επίθεση που είδε ήταν οργανωμένη. Ρωτήθηκε επίσης σχετικά με την εμφάνιση της παρέας του Π. Φύσσα, από πόσα άτομα αποτελούνταν καθώς και για το εάν έφεραν διακριτικά ή όπλα, στο οποίο απάντησε αρνητικά. Ρωτήθηκε ακόμη για το εάν ένιωσε φόβο στη θέα της επίθεσης και απάντησε καταφατικά.

Η μάρτυρας δέχθηκε εν συνεχεία ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης σχετικά με το αν γνώριζε το κόμμα της Χ.Α. πριν την επίθεση που είδε, πόσα άτομα είδε να συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον του Π. Φύσσα, πώς συμπεραίνει ότι επρόκειτο για οργανωμένη επίθεση. Ρωτήθηκε επίσης για το σημείο στο οποίο έγινε η δολοφονία και τις συνθήκες φωτισμού, για το εάν υπάρχουν εσοχές στο δρόμο όπου μπορούν να σταθμεύσουν αυτοκίνητα, πόσα παγκάκια βρίσκονται επί της Π. Τσαλδάρη καθώς και για το ποια ακριβώς είναι η απόσταση μεταξύ του σημείου που καθόταν και του σημείου της δολοφονίας. Ακόμη, ρωτήθηκε σχετικά με το γκρι αυτοκίνητο που κατέθεσε ότι είδε να καταφθάνει στο σημείο της επίθεσης, την σύλληψη του Ρουπακιά και την προσπάθεια απόσπασής του από άλλα άτομα που βρίσκονταν στο σημείο καθώς και εάν γνωρίζει τις πολιτικές πεποιθήσεις της μάρτυρα Ζώρζου, με την οποία έχει φιλική σχέση, και εάν η ίδια ήταν πολιτικοποιημένη την περίοδο που συνέβησαν όσα κατέθεσε.

Τέλος, η μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τον κατηγορούμενο Ι. Λαγό, μεταξύ άλλων σχετικά με το εάν γνώριζε για τη δράση της Χ.Α. αλλά και για τον ίδιο, εάν γνωρίζει ότι ο ίδιος έχει αιτηθεί άρση του απορρήτου των συνομιλιών του ώστε να αποδείξει την αθωότητά του, εάν γνώριζε τον Π. Φύσσα πριν τα γεγονότα για τα οποία καταθέτει και πόσα άτομα είδε να συμμετέχουν στην επίθεση.

Η Πρόεδρος ανήγγειλε ότι στην επόμενη δικάσιμο, στις 20 Ιανουαρίου 2023 θα καταθέσουν οι μάρτυρες Λεγάτου και Μπάγιος, ενώ κατατέθηκε αίτημα από την συνήγορο υπεράσπισης Πανταζή να προσέλθει η μάρτυρας Τοσλούκου, η οποία είχε κληθεί στο δικαστήριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ