Ημέρα 455: Πρόταση εισαγγελέα για την αναγνώριση ελαφρυντικών

455η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 08/10/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας για περιορισμένες θέσεις κοινού, καθώς και αυστηρά ορισμένες θέσεις για δημοσιογράφους, συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη σημερινή δικάσιμο ήταν οι: Άγγος, Τσορβάς Αθ., Τσορβάς Ν., Τσαλίκης, Μιχάλαρος, Χρυσαφίτης, Σκάλκος, Καστρινός, Χατζηδάκης.

III. Πρόταση εισαγγελέα για την αναγνώριση ελαφρυντικών

Κατά την αγόρευσή της επί της πρότασης για την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι, η εισαγγελέας ανέφερε ότι είναι υποχρεωτικό εκ της παρ.187 παρ.6 ΠΚ να αναγνωριστούν ελαφρυντικά για τους κατηγορουμένους που δεν έχουν τελέσει κακούργημα και κατηγορούνται για ένταξη (επομένως όχι και για διεύθυνση) εγκληματικής οργάνωσης, ήτοι για τους για Κουκούτση, Αλεξόπουλο, Μπούκουρα και να απορριφθεί για τους Μιχαλολιακο, Κασιδιάρη, Λαγό, Γερμενή. Περαιτέρω η εισαγγελέας σημείωσε ότι εφόσον το Δικαστήριο έκρινε οτι οι κατηγορoύμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα θα ήταν αντιφατικό εκ μέρους της να προτείνει ελαφρυντικά και ως εκ τούτου Πρότεινε να απορριφθούν συλλήβδην τα ελαφρυντικά για όλους τους κατηγορουμένους, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της υπεράσπισης η οποία δια μέσου του συνηγόρου Τ. Μιχαλόλια δήλωσε ότι έχει τη δικονομική απαίτηση η εισαγγελέας να δικαιολογήσει την πρότασης απόρριψης των ελαφρυντικών ξεχωριστά για όλους τους κατηγορουμένους ώστε να μπορέσουν να δευτερολογήσουν.

IV. Δευτερολογίες συνηγόρων υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης

Τον λόγο έλαβε αρχικά ο συνήγορος υπεράσπισης Τ.Μιχαλόλιας αναφέροντας ότι για την κατηγορούμενη Ζαρούλια θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του αρ.187 παρ.6 ΠΚ καθώς βαρύνεται με ένταξη και όχι διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στη συνέχεια, ο συνήγορος Κάσσης ανέφερε για τον κατηγορούμενο Αποστόλου ότι εφόσον απηλλάγη για την εκβίαση, θα πρέπει να αναγνωριστεί και σε αυτόν η ίδια ελαφρυντική περίσταση καθώς κατηγορείται μόνο για ένταξη. Αντίστοιχα, ο συνήγορος Σπυρόπουλος για τον κατηγορούμενο Δασκαλάκη ανέφερε ότι η πρόταση θα πρέπει να αναφέρεται σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά και πάντως το έννομο αγαθό που προστατεύεται στο άρθρο 187 ΠΚ είναι η δημόσια τάξη και όχι το πολίτευμα. Tο αυτό αιτήθηκε και η συνήγορος Βελέντζα για τον κατηγορούμενο Μπαρέκα, ο συνήγορος Γκαβέλας για την κατηγορούμενη Πόπορη, ο συνήγορος Τσάγκας για τους κατηγορουμένος Γρέγο και Παππά, ο συνήγορος Γρηγορίου για τον κατηγορούμενο Μίχο, ο συνήγορος Καρυδομάτης για τον κατηγορούμενο Μπαρμπαρούση, ομοίως συνήγορος Δημητρακόπουλος για Αλεξόπουλο και Αρβανίτη, ομοίως και συνήγορος Ματαλιωτάκης για Κασιδιάρη, όπως επίσης για Παναγιώταρο και για Ματαθαιόπουλο.

Σ’ αυτό το σημείο η εισαγγελέας συμπηρωματικά σε σχέση με το 187, 6 για τα άτομα που κατηγορούνται για ένταξη πρότεινε και πάλι τα ελαφρυντικά πλην του Παππά που κατηγορείται για διεύθυνση, επομένως αφορά μόνο όσων βαρύνονται με ένταξη και η ένταξη να μη συνδέεται με κάποια κακουργηματική πράξη.

Στη συνέχεια και μετά τη διακοπή που προηγήθηκε, ο συνήγορος Μάρκου έλαβε τον λόγο και ανέφερε ότι ως συνήγορος του κατηγορουμένου Άγγου, «το Δικαστήριο εκτός από την ιστορική απόφαση που εξέδωσε, έχει και ιστορική ευθύνη καθώς αν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως να απορριφθούν συλλήβδην τα ελαφρυντικά τότε ποιος είναι ο λόγος που έχουμε ελαφρυντικά. Αν έτσι είναι, ας αλλάξει και ο ΠΚ και ας επιβληθεί και η θανατική ποινή, καθώς είναι υπέρμετρα σκληρή η στάση του Δικαστηρίου». Ο συνήγορος συνέχισε αναφέροντας ότι με αυτές τις ποινές δε θα πεθάνει ένας άνθρωπος αλλά ολόκληρες οικογένειες. «Αν δε δικαιούται ένας άνθωπος 48 ετών που δεν έχει ούτε κλήση για τροχαία παράβαση τότε ποιος τη δικαιούται; τότε γιατί υπάρχει το 187 παρ.4 ΠΚ;» Ενώ για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά ο συνήγορος ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος από το 2013 είναι εργαζόμενος χωρις να ‘χει δώσει το παραμικρό δικαίωμα και το Δικαστήριο έχει την πυγμή και την εμπειρία να σηκώσει το ανάστημά του.

Ο συνήγορος Κοντοβαζενίτης ζήτησε για τον κατηγορούμενο Αναδιώτη το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου σύννομου βίου.
Ο συνήγορος Γαλεντζάς για τον κατηγορούμενο Δήμου ανέφερε ότι η ποινική δίκη διεξάγεται σε 3 στάδια ήτοι της ουσιαστικής διερεύνησης της αποδιδόμενης κατηγορίας της διερεύνησης και του ανθρώπινου στοιχείου. Το Δικαστήριο επιδιώκει να βρει την αλήθεια και την προηγούμενη μέρα κατά τον συνήγορο έγιναν πολλές προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης καθώς ακούστηκαν φράσει και λέξεις πριν εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση σα να έχει απωλέσει ο κατηγορούμενος το τεκμήριο αθωότητας. Τα ελαφρυντικά κατά τον συνήγορο δεν συμπεριλαμβάνονται στους στείρους κανόνες του ποινικού συστήματος αλλά στους ζωντανούς κανόνες του ποινικού δικαίου όπου επιβάλλει να προσεγγιστεί ο καταδικασθείς ως άνθρωπος. Σκοπός της ποινής είναι να μην καταστήσει το ιδεώδες της σωφρονιστικής λογικής, ουτοπία.

Ο συνήγορος Γκαβέλας για τον κατηγορούμενο Καζαντζόγλου ανέφερε ότι αυτό που διδάχτηκε στο Πανεπιστήμιο και προσπαθεί να εφαρμόζει είναι η εξατομίκευση της ποινικής μεταχείρισης και δεν αντιλαμβάνεται πώς γίνεται η εισαγγελέας αφενός να πρότεινε την αθώωση των εντολέων του και αφετέρου να μην Πρότεινε ελαφρυντικά ακυρώνοντας την πρότασή της. Είναι η πρώτη φορά κατά τον συνήγορο που βλέπει διαδηλώσεις έξω από δικαστήρια και αστυνομία έξω από τα σπίτια των κατηγορουμένων χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί η αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι κοντά στη ΧΑ αλλά είναι ταγμένος στο να περιφρουρεί δικαιώματα και αυτό που άκουσε από την πρόταση δεν είναι εξατομικευμένη μεταχείριση ούτε σεβασμός στον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος Καζαντζόγλου κατά τον συνήγορο εργάζεται από 14 ετών, έχει αποκλειστική μέριμνα τον πατέρα του που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ η αρραβωνιαστικά και μέλλουσα γυναίκα του είναι σε ενδιαφέρουσα. «Δεν έχει κλέψει ούτε ένα ευρώ, δεν έχει παραβεί τον ποινικό νόμο, ενώ υπάρχουν καταδικασθέντες με ειδεχθή εγκλήματα που απολαμβάνουν αναστέλλουσα δύναμη εφέσεως και τους ανγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έννομου βίου καθώς τα ελαφρυντικά είναι αποσυνδεδεμένα από την πράξη και είναι συνδεδεμένα με τον χαρακτήρα του καταδικασθέντος».

Ο Καζαντζόγλου σύμφωνα με τον συνήγορο έχει κερδίσει το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου ενώ το γεγονός ότι δεν εξαφανίστηκε ενώ είχε την τραυματική εμπειρία της συλλήψεως είναι αποδεικτικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Για την εύλογη διάρκεια της δίκης ο συνήγορος ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι είναι όμηροι μιας διαδικασίας 7 ετών.

Για τον κατηγορούμενο Καλαρίτη η συνήγορος Βελέντζα σημείωσε ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξε προσηλωμένη στα πραγματικά περιστατικά και δεν υπήρξε ούτε ένας που να αναφερθεί απαξιωτικά στον χαρακτήρα του εντολέα της παρά το γεγονός ότι στοχοποιήθηκε. Οι εντολείς της έχουν λευκό ποινικό μητρώο, υπέβαλαν ήδη από την ανάκριση όλα τα αιτήματα που θα μπορούσαν να υποβληθούν, δε μπορούν να κάνουν τίποτα πλέον αυτών. «Ειδικά ο Καλαρίτης μεγαλώνει μόνος του τα δυό του παιδιά, εργαζόταν από μικρός, μπόρεσε να συνεχίσει τη ζωή του και να ξαναπαντρευτεί, έχει έναν μισθό χωρίς τον οποίο δε μπορούν να επιβιώσουν τα παιδιά», ενώ ως προς τον Χρυσαφίτη η συνήγορος ανέφερε ότι και στον ίδιο πρέπει να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά. Τέλος, για τον κατηγορούμενο Μπαρέκα η συνήγορος ανέφερε ότι πέραν του ελαφρυντικού που πρότεινε η εισαγγελέας, τήρησε όλους τους περιορισμούς, ήταν στη διάθεση των αρχών, παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως, εργάζεται τίμια σε όλη του τη ζωή και είναι ο μοναδικός άνθρωπος που εξασφαλίζει το εισόδημα της οικογένειας του.

Για τον κατηγορούμενο Κομιάνο, η συνήγορος Πάζα ανέφερε ότι έχει γνωστή διαμονή και τήρησε τους όρους που του επεβλήθησαν.
Ο συνήγορος Τζεμπετζής για τον κατηγορούμενο Κορκοβίλη υποστηρίζει ότι μετά τη σύλληψή του ο Κορκοβίλης μετά τις φυλακές Γρεβενών τήρησε κατά γράμμα τους περιοριστικούς όρους, διάγει εντίμως και ησύχως τον βίο του και δεν έχει καμία ευθύνη για το ότι η δίκη κωλυσιέργησε, ενώ ο ίδιος ο συνήγορος παραιτήθηκε από την εξέταση δύο μαρτύρων, ως εκ τούτου ζήτησε να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του αρ.84 παρ 2α και 2ε ΠΚ.
Ο συνήγορος Τσάγκας στη συνέχεια ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο Μιχάλαρο, η πρόταση της εισαγγελέως δε θα πρέπει να γίνει δεκτή καθώς ο κατηγορούμενος είναι ένας άνθρωπος του μόχθου που η αφοσίωσή του είναι η οικογένειά του. «Ο πρότερος βίος του δεν έχει τίποτα το αρνητικό πέραν των αδικημάτων που το δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έχει τελέσει, μόνο για 2 χρόνια δεν εργάστηκε στην ενήλικη ζωή του όταν εκπλήρωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Είναι άνθρωπος της βιοπάλης, δεν ενεπλάκη ποτέ σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, βιοπορίζεται μέχρι σήμερα από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, έχει επανενταχθεί και πρέπει να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της παρ.2α και παρ.3 του αρ.84 ΠΚ».

Για τον κατηγορούμενο Πατέλη, ο συνήγορος Γκαβέλας ανέφερε ότι ισχύει ό,τι ισχύει και για τον Καζαντζόγλου καθώς «και οι δύο μεγάλωσαν με έναν τρόπο που οι περισσότεροι δε μεγαλώνουμε». Οι κατηγορούμενοι κατά τον συνήγορο δεν είναι «κρεατομηχανή», είναι προσωπικότητες και θα κριθούν ατομικά και δε γίνεται να μη πάρει τον σύννομο βίο ο Γ.Πατέλης καθώς είναι και εντιμότατος μέχρι την τέλεση της πράξης. Ο Πατέλης δεν ήταν σύμφωνα με τον συνήγορο στον τόπο της δολοφονίας. Μετά από μια αθωωτική πρόταση, επανενώθηκε η οικογένεια του και το παιδί έχει έρθει σε μια ισορροπία που κινδυνεύει να χάσει ξανά. Τόσα χρόνια μετά την πράξη δεν εχει τελέσει κανενα αδίκημα και όλα αυτα που έχει κάνει δε μπορεί να του τα αρνηθεί κανείς, τόσο το σύννομο τρόπο διαβίωσης όσο και την κοινωφελή του δράση.

Ο συνήγορος Σπυρόπουλος για τον κατηγορούμενο Δασκαλάκη κάνει λόγος για άδικη απόφαση καθώς αν έδινε φωτογραφία του κατηγορουμένου δε θα τον αναγνώριζε κανείς. Συντάσσεται δε με την πρόταση της εισαγγελέα για το αρ.187 παρ.6 ΠΚ. Ζητά επίσης το ελαφρυντικό του αρ.84 παρ.3 ΠΚ. περί εύλογης διάρκειας της δίκης. Περαιτέρω και αναφορικά με τον πρότερο σύννομο βίο, προσκομίστηκε νομολογία για τη θετική και την αρνητική προϋπόθεση που πρέπει να υπάρχει ενώ ο ίδιος και οι συνάδελφοί του πασχίζουν να αποδείξουν τον έντιμο βίο, ενώ δε χρειάζεται καθ’ως απαιτείται σύννομος από τον νόμο. Αναφορικά με την μετέπειτα καλή συμπεριφορά, το γεγονός ότι ο Δασκαλάκης έχει επιστρέψει στο χωριό, να φροντίζει τον πατέρα το, τηρεί τους όρους που του επέβαλε το δικαστικό συμβούλιο, δεν έχει προκαλέσει με κανένα άλλο τρόπο σχετικάμε την καταδίκη, επομένως πληροί όλες τις προϋποθέσεις αναγνώρισης του ελαφρυντικού.

Ο συνήγορος Ρουμπέκας σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο Ρουπακιά δήλωσε ότι «ίσως κανείς σε αυτή την αίθουσα δε θα πει ότι ήταν άδικη και σκληρή η απόφαση του δικαστηρίου και θα ήταν άδικο να μην κριθεί ένοχος. Όμως πλέον σε αυτή τη δε βλέπουμε πια τον Ρουπακιά που κράτησε μαχαίρι και σκότωσε τον Φύσσα, αλλά ως άνθρωπο που εξομοιώνεται ακόμα και με την Μικελάτου η οποία εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε από την εισαγγελέα αναφορικά με τα ελαφρυντικά». Σε κάθε περίπτωση ζητά για τη Μικελάτου το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της έμπρακτης μετάνοιας, καθώς και η ίδια το ανέφερε ότι «από πανικό και από λάθος, δεν ήθελα να προκαλέσω κάτ» γιατί φοβήθηκε μη συλληφθεί η ίδια και ο άντρας της. Σε ό,τι αφορά τον Ρουπακιά, ήταν ένας οδηγός πετρελαιοφόρου και έκανε διανομές, ενώ έχει και δυο παιδιά. Στις φυλακές στο Μαλανδρίνο δεν δημιούργησε κανένα θέμα παρά σκεφτόταν τις συνέπειες της πράξης του.

Ο συνήγορος Μπαλακτάρης υποστήριξε ότι «πρέπει να παρουσιάσουν οι συνήγοροι πλέον στοιχεία για την προσωπικότητα των κατηγορουμένων και το δικαστήριο να κρίνει, το οποίο δικαστήριο δεν αποτελείται από ενόρκους και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο κατηγορούμενος Τσακανίκας δικαιούται την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου με την υποσημείωση ότι αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση κρίσης στο δικαστήρι, καθώς δεν έχει καμία σχέση με την ανθρωποκτονία Φύσσα», ενώ σημείωσε ότι κρατήθηκε 18μήνες για την πράξη την οποία τον αθωώθηκε. Ζήτησε επίσης το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας καιθώς όταν οδηγήθηκε στις Αρχές δεν είχε συμπληρώσει το 25 έτος της ηλικίας του.

Για τους κατηγορουμένους Τσορβά Νικόλαο και Αθανάσιο, ο συνήγορος Μαμμής ανέφερε ότι «κρίνεται η προσωπικότητα των κατηγορουμένων τώρα και η υπεράσπιση θα πρέπει να ακουστεί και όχι να λοιδορείται. Οι κατηγορούμενοι βγήκαν, έρχονται στο δικαστήριο, τι πρέπει να κάνουν; να τους γδάρουν να φύγει η ρετσινιά του μέλους της ΧΑ και να πάρουν πιστοποιητικό φρονημάτων και να πουν ότι επέδειξαν καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά;» Κατά τον συνήγορο, γίνεται μια προσπάθεια να αναβαθμίσουν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, της ποινικής διαδικασίας και συζητάμε αν λόγω φρονημάτων δικαιούνται τα ελαφρυντικά. Όσο για τη διάρκεια της δίκης, ο συνήγορος σημείωσε ότι «δεν φταίνε οι κατηγορούμενοι που πέρασε ο κάθε αυθυποανύπαρκτος και απευθυνόταν στο δικαστήριο».

Ο συνήγορος Μπόνης για τον κατηγορούμενο Τσαλίκη σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει προηγούμενη καταδίκη. «Ο ίδιος συντηρεί μια οικογένεια μόνος του, δεν έχουν άλλους πόρους και μετά την απόδοση αυτής της πράξης έδειξε πολύ συγκροτημένη πειθαρχία και δεν απασχόλησε με μη σύννομη συμεπριφορά. Οι ποινές που θα έχει αν δεν έχει το ελαφρυντικό θα είναι εξοντωτικές και αν του στερηθεί και το ελαφρυντικό, είναι καταδικασμένος ενώ η οικογένειά του δε θα έχει ούτε τα προς το ζην».

Για τον κατηγορούμενο Αγριογιάννη, ο συνήγορος Γλύκας ανέφερε ότι είναι ταγμένοι στα δικαιώματα των κατηγορουμένων όποιοι και αν είναι αυτοί, αλλά ειδικά αν είναι δύο 19χρονα παιδιά. «Αν είναι δυνατόν να απορρίπτεται το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας που για μια στιγμή της ζωής τους, στα 19 τους χρόνια φέρεται να τέλεσαν μια πράξη στο νεαρό της ηλικίας τους παρασυρμένοι από κάποιους άλλους».
Η συνήγορος Σκούμπου για τον κατηγορούμενο Ευγενικό υποστηρίζει ότι ο κατηγορούμενος 30 αετών σήμερα μεγάλωσε δύσκολα και έχει δημιουργήσει οικογένεια και σταθερή απασχόληση και έχει επανενταχθεί κοινωνικά.

Για τον κατηγορούμενο Πανταζή, ο συνήγορος Γκαβέλας ανέφερε ότι έχει δημουργήσει την οικογένειά του έχει εργαστεί νόμιμα σε όλη του τη ζωή, έχει κάνει κοινωφελές έργο και δικαιούται τον σύννομο βίο.

Για τον κατηγορούμενο Μαρία, η συνήγορος Πούλια υποστηρίζει ότι στην περίπτωση του εντολέα του πρέπει να αναγνωριστούν όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησαν, καθώς «στις 12/1/2012 ο Μαρίας ήταν μόλις 20 ετών και το αρ.133 ΠΚ είναι για περιπτώσεις που κάποιος παραστρατήσει σε νεαρή ηλικία και τα δικαστήρια είναι αυτά που θα τους βάλουν στον ίσιο δρόμο. O Μαρίας δουλεύει, είναι σε σταθερό εργοδότη και θεωρώντας ότι δε θα τύχει τόσο σκληρής απόφαση έχει κανονίσει να παντρευτεί τον Δεκέμβρη.Το δικαστήριο θα πρέπει να δώσει τα ελαφρυντικά για να μη μείνει κανείς με την αίσθηση οτι θα αποτελέσουν αυτά τα παιδιά τα εξιλαστήρια θύματα για να στηριχθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης».
Ο συνήγορος Αλυγιζάκης για τους κατηγορουμένους Χατζηδάκη και Αντωνακόπουλο υποστήριξε ότι «όταν ερχόμαστε στα ελαφρυντικά πρέπει να ξεχωρίσουμε ανάμεσα στον υπότροπο αμετανόητο εγκληματία από αυτόν που ούτε απασχόλησε ούτε σημάνθηκε αλλά και από αυτόν που σημάνθηκε πώς είναι η συμπεριφορά του μετά την πράξη και ο Χατζηδάκης αξίζει ένα ελαφρυντικό».

Η συνήγορος Κρασσά για τον κατηγορούμενο Καστρινό ανέφερε ότι υπάρχει το αρ. 79 παρ.4 ΠΚ και ότι στην επιμέτρηση δεν τον έχει δει κανείς από το ΠΑΜΕ είτε να κρατάει ρόπαλο είτε να χτυπάει, να βρίζει είτε να φωνάζει, έχει ένα σαφως υποδεεστερο ρόλο.

Για τον Αποστόλου ο συνήγορος Κάσσης ανέφερε ότι έχει καταγνωστεί το αδίκημα της ένταξης γιατί απλά αποτελούσε μέλος της διοίκησης της τοπικής της Νίκαιας και τα υπόλοιπα ελαφρυντικά του άρθρου 84 ΠΚ μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωσή του.

Για την κατηγορούμενη Πόπορη ο συνήγορος Γκαβέλας σημείωσε ότι τη γνώρισε ως «μια γυναίκα που είχε τραυματική εμπειρία εγκλεισμού στις φυλακές Θήβας ξεχασμένη ακόμα και από τον τότε συνήγορό της, έχοντας τη μητέρα της άρρωστη και την υποστήριζε η ίδια. Έχει τιμηθεί από την ΕΛ.ΑΣ, εχει κοινωφελή εργασία, με λευκό ποινικό μητρώο».

Η συνήγορος Πανταζή για τους κατηγορούμενους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα ανέφερε ότι συντάσσεται με την εισαγγελέα στην πρότασή της για τα ελαφρυντικά του αρ.84 παρ.2α και 2ε ΠΚ . Στη συνέχεια η συνήγορος σταχυολόγησε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων που αφορούν ειδεχθή εγκλήματα και στις οποίες έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους ενώ η συνήγορος δε ζήτησε το ελαφρυντικό της παρ. 2δ περί μεταμέλειας καθώς αρνείται την κατηγορία.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή, 9/10/2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ