Ημέρα 456: «Δεν τιμούν κανέναν αυτές οι συγκεντρώσεις παρακμιακών και υπόπτων που συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο»

456η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 09/10/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας για περιορισμένες θέσεις κοινού, καθώς και αυστηρά ορισμένες θέσεις για δημοσιογράφους, συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη σημερινή δικάσιμο είναι οι: Αγγος, Καλαρίτης, Μιχάλαρος, Τσορβάς Αθ., Τσορβάς Ν., Χατζηδάκης, Τσαλίκης

III. Εισαγγελική τοποθέτηση επί των αιτιάσεων της υπεράσπισης

Η εισαγγελέας λαμβάνοντας τον λόγο στην αρχή της συνεδρίασης δήλωσε ότι θέλει να τοποθετηθεί μετά τη χτεσινή λεκτική επίθεση που δέχτηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης για την πρότασή της σχετικά με την απόρριψη των ελαφρυντικών. Η εισαγγελέας συγκεκριμένα σημείωσε ότι δέχτηκε σφοδρή επίθεση από την υπεράσπιση παρά το ότι είχε προτείνει απαλλακτική πρόταση και για να μην υπάρχουν αιχμές για λιγοψυχία και αλλαγή πλεύσης, τονίζει ότι παραμένει πιστή στην πρόταση που προέβη κατά συνείδηση και περαιτέρω ότι ο εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να τη σέβεται χωρίς να παρεισφρέει το προσωπικό στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, η κρίση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών εναπόκειται στο δικαστήριο.

IV. Συνέχεια δευτερολογιών συνηγόρων υπεράσπισης επί της αναγνώρισης ελαφρυντικών

Ο συνήγορος Γεωργόπουλος για τους κατηγορούμενους Στράτο και Σιατούνη ανέφερε ότι οι εντολείς του επέδειξαν καλή συμπεριφορά μετά την πράξη και η τυχόν απόρριψη ελαφρυντικών θα είναι νομικά και ουσιαστικά άδικη καθώς δεν έχουν ποινική καταδίκη προ του 2008, ούτε υπάρχει στοιχείο απόρριψης για το αρ.84 παρ.2α ΠΚ. Ο συνήγορος περαιτέρω δήλωσε ότι παρότι τους στενοχώρησε η απόφαση του Δικαστηρίου, οφείλει να αναγνωρίσει ότι η πρόεδρος διεξήγαγε αυτή την «ακανθώδη» λεωφόρο κατά τρόπο δικονομικά άψογο και όλη η σύνθεση συνέβαλε με προσωπικό κόστος και θυσίες ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η δίκη, με απάθεια και ψυχραιμία όπως πρέπει.

Σε αυτό το σημείο η συνήγορος Πανταζή πρόσθεσε συμπληρωματικά για τους κατηγορούμενους Μπούκουρα και Αλεξόπουλο ότι ζητά τα ελαφρυντικά των αρ.187 παρ.6, αρ. 84 παρ 2α και 2ε.

Ο συνήγορος Ευαγγελάτος για τους κατηγορούμενους Στεργιόπουλο και Λιακόπουλο δήλωσε ότι ζητά τα ελαφρυντικά των άρ. 84 παρ.2α και 2ε καθώς και του αρ.133 ΠΚ. Περαιτέρω ο συνήγορος Σταύρου ανέφερε ότι ο Στεργιόπουλος προσπάθησε να δείξει τη μεταμέλεια του προσπαθώντας να παράσχει χρηματική αποζημίωση στους γονείς του θύματος (Σαχζάτ Λουκμάν) η οποία δεν έγινε δεκτή, ο ίδιος τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους που η ίδια έννομη τάξη του έχει επιβάλλει και ζητά να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του αρ.84 παρ.2ε ΠΚ.

Ο συνήγορος Ματαλιωτάκης για τον κατηγορούμενο Ματθαιόπουλο ανέφερε ότι ο εντολέας του είναι καθηγητής ανωτέρας θεωρητικής και πιάνου, η μητέρα του καθηγήτρια μουσικής, ο πατέρας του πολιτικός μηχανικός, ο οποίος πέρυσι απεβίωσε. Ζει με τη μητέρα του, δεν έχει άλλα αδέρφια, ζει στη Θεσσαλονίκη, έχει συμμετάσχει στην επιτροπή νεολαίας, ισότητας και δικαιωμάτων, επιτροπή αναπήρων, σε συσσίτια και η ατυχία του ήταν ότι εξελέγη βουλευτής στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 στο νομό Σερρών ως πρώτος επιλαχών μετά την παραίτηση του πρώτου τη τάξει. Στη συνέχεια κρατήθηκε προσωρινά στις 30/6/14 και αποφυλακίστηκε 41 ημέρες μετά. Η πράξη για την οποία καταδικαστηκε, η υπεράσπιση εκτιμά ότι έχει να κάνει με την τοποθέτηση του στο 7μελές συμβούλιο και ζητάει το ελαφρυντικό του αρ.84 παρ.2, 84 παρ.3 και αρ.133 ΠΚ.

Ο συνήγορος Μιχαλόλιας Γ. για τους κατηγορούμενους Γερμενή και Κουκούτση ανέφερε ότι ζητάει το ελαφρυντικό της παρ. 84 παρ.2ε ΠΚ. Επίσης κατά τον συνήγορο το ελαφρυντικό του αρ.187 παρ.6 ΠΚ δεν αφήνει εκτός τη διεύθυνση το οποίο ζητάει για τους εντολείς του. Συμπληρωματικά ο συνήγορος Τσάγκας για τον κατηγορούμενο Γερμενή σημείωσε ότι οι εντολείς του παραιτήθηκαν από το δικαίωμα εξέτασης προταθέντων μαρτύρων και αυτό δείχνει ότι δε βαρύνονται για τη διάρκεια της δίκης, ενώ η υπεράσπιση περιόρισε τα αναγνωστέα έγγραφα στα απολύτως ουσιώδη. Ο Γερμενής επίσης από το καλοκαίρι του 2019 είναι πολιτικά ανενεργός, ασχολείται με τα τέκνα του και δεν έχει πολιτική δραστηριότητα.

Ο συνήγορος Δημητρακόπουλος για τον κατηγορούμενο Αρβανίτη ανέφερε ότι ζητά το ελαφρυντικό του αρ. 84 παρ.2α και 2ε ΠΚ προσθέτοντας ότι ο εντολέας του αγγίζει τα 80 έτη, είναι δικηγόρος και βρέθηκε κατηγορούμενος μόνο και μόνο γιατί εξελέγη βουλευτής της ΧΑ, ενώ αν οι διώξεις γινόντουσαν μετά το 2015 δε θα ήταν καν κατηγορούμενος. Για τον κατηγορούμενο Ηλιόπουλο, ο συνήγορος πρόσθεσε ότι έχει και αυτός σύννομο βίο, δε δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα, είναι γνωστής διαμονής, δεν είναι ύποπτος φυγής, η κόρη του περπάτησε στο Κορυδαλλό, το μοναδικό παιδάκι που τα πρώτα του βήματα τα έκανε σε επισκεπτήριο στον Κορυδαλλό και ο συνήγορος δήλωσε ότι πρέπει να δοθούν τα ελαφρυντικά και για τον Ηλιόπουλο.

Για την κατηγορούμενη Ζαρούλια ο συνήγορος Μιχαλόλιας Ν. δήλωσε ότι η δευτερολογία θα είχε την έννοια της απόκτησης των επιχειρημάτων σχετικά με την αναγνώριση, όμως η εισαγγελέας προτίμησε αντί να διανύσει τον νομικό βηματισμό, να απαντήσει σχεδόν μονολεκτικώς, ωστόσο το δικαστήριο αυτόν τον νομικό βηματισμό οφείλει να τον διανύσει με επαρκή αιτιολογία.

Ο συνήγορος Παπαδέλλης για τον κατηγορούμενο Κασιδιάρη ανέφερε ότι στις 18/12/2019 η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των εντολέων του με πλήρη πρόταση και ο ίδιος το γνωρίζει από το σπίτι του ότι αν το πιστεύει ο εισαγγελέας το τραβάει μέχρι τέλους. Ζητάει το αρ.84 παρ.2α, , αρ. 84 παρ.2ε , αρ.84 παρ.3 και αρ. 187 παρ.6 ΠΚ για τον εντολέα του.

Ο συνήγορος Ρουσσόπουλος ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν η ΠτΔ να βγαίνει και να δηλώνει υπέρ της καταδίκης των βουλευτών της ΧΑ, προσθέτοντας ότι του έκανε εντύπωση η κα. Κουτζαμάνη που είπε ότι απειλήθηκε και φοβήθηκε αλλά επειδή μένει πολύ κοντά στο σπίτι του στο Διόνυσο, δεν την είδε να φοβάται καθόλου που βγάζει και ένα λυκόσκυλο χωρίς καν αλυσίδα! Επιπροσθέτως δήλωσε ότι δεν είναι μόνος του ο Λαγός, είναι μαζί του 8 κράτη που τον υποστηρίζουν. «Δόθηκε συγκεκριμένη ανακοίνωση από την Ένωση των Ελλήνων νομικών Κύπρου που αναφέρεται στον όχλο έξω από το Εφετείο και ότι μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στην Μαρφίν και τη δολοφονία Καπελώνη Φουντούλη, ενώ εμφανίζονται στο Εφετείο η Ένωση δικαστών, εμφανίζονται εκπρόσωποι από τα κόμματα και βγάζει ανακοίνωση ο ΔΣΑ. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται και όχι σταύρωσον αυτόν από τον όχλο».

Ο συνήγορος συμπλήρωσε ότι την Τετάρτη βγήκε μια ιστορική απόφαση, όχι εδώ, αλλά στην Αμερική που αποφυλάκισε τους αστυνομικούς του Τζωρτζ Φλόιντ και είπε «δε με ενδιαφέρει ο όχλος ενώ σήμερα επιτέθηκαν στον πρύτανη του ΕΜΠ αυτοί που φωνάζαν έξω από το δικαστήριο». Πρόσθεσε επίσης ο συνήγορος ότι η Πρόεδρος την ίδια μέρα έστειλε τον πατριωτισμό και την αγάπη στην πατρίδα στο απόσπασμα με την απόφαση της.

Ο συνήγορος Αλεξιάδης επίσης για τον κατηγορούμενο Λαγό ανέφερε ότι η δημοκρατία δεν είναι ένα τόσο απλό πολίτευμα και τουλάχιστον ο ίδιος διαπίστωσε ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη νιώθει τον φασισμό στο πετσί του. «Η προσβλητική φράση ότι η εισαγγελέας είναι εισαγγελέας υπερασπίσεως θα μπορούσε να διατάξει άμεσα σε συλλήψεις. Όταν φτάνει να προσβάλουν στα κανάλια έναν εισαγγελικό λειτουργό και δίνοντας εύσημα σε έναν άλλο και όλο αυτό να περνάει στην κοινωνία με τέτοια χαλαρότητα και αποδοχή και εκεί να μη βλέπει καμιά Ένωση εισαγγελέων και δικαστών να αντιδρά δεν το δέχεται».

Πρόσθεσε επίσης ότι συνήθως έχει πολλά ελαφρυντικά να πει γιατί οι πελάτες του είναι του κοινού ποινικού δικαίου, όμως τι να πει για έναν ευρωβουλευτή. Σύμφωνα με τον συνήγορο, ο Λαγός έδινε τα προσωπικά του λεφτά για τα συσσίτια και τις αγαθοεργίες. Ζητά το ελαφρυντικό του αρ.84 παρ.2ε ΠΚ προσθέτοντας ότι ο εντολέας του δε βρέθηκε στη φυλακή πέρα από 2 έτη, ενώ πήρε 156000 ψήφους και βρέθηκε στην Ευρωβουλή, είναι εκεί και προσφέρει. Ο συνήγορος ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του αναφέροντας ότι με την απόφαση του δικαστηρίου η δημοκρατία νίκησε αλλά ο ίδιος ζητάει να επικρατήσει και η δικαιοσύνη.

Για τον κατηγορούμενο Μιχαλολιάκο ο συνήγορος Παπαδέλλης ξεκίνησε αναφέροντας ότι η ΕΦΣΥΝ έκανε ένα γκάλοπ και ζήτησε από τον λαό να πει πώς φάνηκε αυτή η απόφαση και το 81% είπε ευχαριστήθηκε που τιμωρήθηκαν οι ναζιστές επομένως ο συνήγορος δεν καταλαβαίνει αν δικάστηκε ο Μιχαλολιάκος ως ναζιστής ή ως ποινικός εγκληματίας και στον Μιχαλολιάκο το μόνο που μπορούν να το προσάψουν είναι η διαφορετικότητα στην ιδεολογία.
Σύμφωνα με τον συνήγορο η εισαγγελέας κατέρριψε τα πάντα, «στον Μιχαλολιάκο δεν έχουν να του προσάψουν καμία ποινική ενέργεια, από τη στιγμή που και σήμερα η εισαγγελέας επιμένει στην αθωωότητα του» και επομένως δεν αντιλαμβάνεται γιατί δεν αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του. Ο συνήγορος πρόσθεσε ότι ξαφνικά επειδή δεν είναι αρεστός ο Μιχαλολιάκος, «επειδή είναι οξύς επειδή κάνει εκδηλώσεις για τον Κολοκοτρώνη, επειδή απαξιώνουμε τα πάντα και η ελληνική κοινωνία είναι τόσο υποκριτική, του είπε το δικαστήριο ότι είναι εγκληματίας. Όμως κανείς δε μπορεί να πει ότι με αυτή τη διαδρομή δε δικαιούται το ελαφρυντικό του αρ.82 παρ.2 ΠΚ».

Ο συνήγορος Μιχαλόλιας Τ. ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά το κλίμα που δημιουργήθηκε και δεν τιμούν κανέναν αυτές οι συγκεντρώσεις «παρακμιακών» και «υπόπτων» που συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο για να ασκήσουν πίεση. «Οι ΛΟΑΤΚΙ και οι αναρχικοί που καίνε την Αθήνα από ιδεολογία. Όπου ο Guardian είπε ότι έγινε η δεύτερη νίκη της Νυρεμβέργης». Ο συνήγορος πρόσθεσε ότι η δημοκρατία μια φορά κινδύνευσε στην Ελλάδα σοβαρά και αυτό ήταν με το ΚΚΕ. «Ο Μιχαλολιάκος έχει πάρει πτυχίο πανεπιστημίου, έχει εκδώσει 7 βιβλία, έχει γράψει ποιητικές συλλογές, έχει κάνει οικογένεια και έχει παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Η ΕΦΣΥΝ έχει τα ¾ της ύλης της για τη ΧΑ με το ίδιο δηλητήριο, δε σέβονται ούτε την ιερή θέση του καταδικασθέντος».

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη διάρκεια της δίκης, ο συνήγορος σημείωσε πως η υπόθεση θα είχε τελειώσει στον Πειραια, στο ΜΟΔ και ο Ρουπακιάς θα είχε καταδικαστεί εδώ και 6 χρόνια αλλά προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας άρχισαν τη συνένωση, επομένως εκεί οφείλεται η καθυστέρηση.

Στη συνέχεια ο συνήγορος Γρηγορίου για τον κατηγορούμενο Μίχο ανέφερε ότι δε μπορεί να λύνουμε θέματα συνταγματικής τάξεως μέσα απο ποινικές διαδικασίες. Το δικαστήριο κατά τον συνήγορο εξέδωσε μια θαρραλέα απόφαση για το ότι ένα κόμμα μπορεί να αποτελεί εγκληματική οργάνωση, ωστόσο υπάρχουν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Οι ελαφρυντικές περιστάσεις κατά τον συνήγορο υπό τις συνθήκες που προβάλλονται πρέπει να γίνουν σεβαστές. Το αρ.84 παρ.2ε εφαρμόζεται γιατί από τη στιγμή που αναζητείται ο Μίχος, παραδόθηκε μόνος του.

Ο συνήγορος Σταυριανάκης για τον κατηγορούμενο Χρήστο Παππά ανέφερε ότι η ποινή μειώνεται και στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι περιστάσεις με τον περασμένο ΠΚ και το δικαστήριο θα κρίνει αν συντρέχουν εκτός κι αν συντρέχουν αντικειμενικά. Κατά το συνήγορο η εισαγγελική πρόταση δεν είχε μια αιτιολογία ιδιαίτερη αλλά ούτε και το δικαστήριο. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπάρχει ο χρόνος ώστε το δικαστήριο να καταστήσει την απόφαση δικαιότερη.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διακόπτει για τις 12/10/2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ