Ημέρα 440: «ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝΕ»

440η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 17/07/ 2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Δεν υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρών ήταν κατηγορούμενος Ν. Μίχος

ΙΙΙ.  Αγόρευση συνήγορου υπεράσπισης Σ. Γρηγορίου

Ο συνήγορος Γρηγορίου ξεκίνησε την αγόρευση του για τον κατηγορούμενο Ν. Μίχο λέγοντας πως η παρούσα δίκη είναι ιστορική, γιατί αφορά το ζήτημα αν η ελληνική δημοκρατία, θα επιτρέψει να λειτουργήσουν στα πλαίσια της κόμματα των πολιτικών άκρων αναφερόμενος όπως διευκρίνισε τόσο στη ΧΑ όσο και σε κόμματα που έχουν στο καταστατικό τους τη δικτατορία του προλεταριάτου. Σημείωσε ότι μεταξύ των ζητημάτων που θα πρέπει να απασχολήσουν το δικαστήριο είναι αν ένα κοινό ποινικό δικαστήριο ένα Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς δεν διαθέτει η ελληνική έννομη τάξη συνταγματικό δικαστήριο είναι δυνατόν να απαγορεύσει ένα πολιτικό κόμμα όπως και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 187ΠΚ. Προσχώρησε με την άποψη του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Κ. Παπαδάκη ότι το άρθρο που θα έπρεπε να εφαρμοστεί εδώ είναι το 187Α, αντί του 187 ΠΚ, γιατί δεν εμπεριέχεται το οικονομικό στοιχείο. «Έχουμε δύο ταχυτήτων διατάξεις η 187Α είναι για την άκρα αριστερά και η 187 για την άκρα δεξιά, είναι αυτό δυνατόν να έχουμε δύο διατάξεις;» διερωτήθηκε ο συνήγορος υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή η ΧΑ διώκεται αντισυνταγματικώς με το 187 ΠΚ που δεν προσήκει στην περίπτωση.

Αναφορικά με την ύπαρξη μελών ανέφερε χαρακτηριστικά: « έκαναν την οργάνωση να απεμπολήσει τα συνταγματικά τις δικαιώματα και να λένε ανυπόστατα πράγματα, δεν υπάρχει κόμμα χωρίς μέλη, αυτά είναι τερατουργήματα η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν μέλη αλλά όχι μέλη ε.ο, είναι μέλη αλλά τους έχετε πανικοβάλλει και φοβούνται να το πούνε, είναι δυνατόν;». Τόνισε ότι ο εντολέας του κατηγορούμενος Ν. Μίχος έχει διαφοροποιηθεί, δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε παράνομη πράξη, καταδικάζει απερίφραστα τη βία από όπου κ αν προέρχεται, είναι νομοταγής χωρίς να μπορεί να έχει στοιχεία επικινδυνότητας λόγω της αξιοπρέπειας και της οικογενειακής του παράδοσης.

Επικαλέστηκε απόσπασμα της αγόρευσης του συνηγόρου Θ. Καμπαγιάννη που αναφέρεται στον κατηγορούμενο Ν. Μίχο όπως και στην αγόρευση του συνηγόρου Κ.Παπαδάκη και την επεξήγηση του άρθρου 46 για τον εφέτη Σαλάτα σχολιάζοντας ότι η ΠΑ αρέσκεται στο να διαστρεβλώνει τα πράγματα και να υπερβάλλει, και «δεν είναι τα λαϊκά παιδιά και οι αγνοί αντιφασίστες».

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος κάλεσε τον συνήγορο να αποφύγει τις προσωπικές αντιπαραθέσεις με τον συνήγορο Γρηγορίου να απαντά σε ανεβασμένο τόνο: «έχουν βγάλει βιβλίο κα πρόεδρε! Και επιτίθενται στο Σαλάτα και δεν κοιτάνε τις πομπές τους» με τον συνήγορο Παπαδέλλη να παρεμβαίνει επίσης σχολιάζοντας πως μεσούσης της δίκης η ΠΑ εκδίδει σε βιβλία τις αγορεύσεις.

Ολοκλήρωσε την αγόρευση του ως εξής: «επειδή ο νεκρός δεδικαίωται και επειδή νιώθουμε οδύνη για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου θα διαβάσω αυτό που διάβασε και ο κ Καμπαγιάννης. Εις μνήμην του Π.Φύσσα «μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όρθιος σε δημόσια θέα με λένε Παύλο Φύσσα και είμαι απ’ τον Περαία, Έλληνας μ’ ότι συνάδει αυτό και όχι μια σημαία, μελανοχίτωνας γόνος του Αχιλλέα και του Καραϊσκάκη. Η δικανική σας κρίση θα σφραγίσει τις επόμενες γενιές πολίτικών κομμάτων και εφόσον το δικαστήριο σας κρίνει ότι υπάρχουν ενοχές κατηγορουμένων θα πρέπει να είναι αμείλικτο, πολιτικά εγκλήματα πρέπει να εκλείψουν, κανένα ελαφρυντικό, δημοκρατία τιμωρία, δικαιοσύνη»

Στο σημείο αυτό και ώρα 11.30 το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ