Ημέρα 441: «ΕΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΑΖΙ ΤΗΣ»

441η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Δεν υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Α. Αγόρευση συνηγόρου Ι. Αλετρά

Ο συνήγορος Αλετράς ξεκινώντας την αγόρευση του για τον κατηγορούμενο Κούζηλο και συγκεκριμένα για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση τόνισε ότι η ποινική δίωξη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πολιτική δίωξη, ότι η εγκληματική οργάνωση εμφανίσθηκε με τον Ν.2928/2001, έναν νόμο που ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και ότι το χαρακτηριστικό του οικονομικού οφέλους του 187ΠΚ όπως αποδίδεται στον εντολέα του Κούζηλο και υπόλοιπους συγκατηγορουμένους δεν υφίσταται. Κατά το συνήγορο ελλείψει οικονομικού οφέλους δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις σύστασης ε.ο ενώ η υποταγή στη βούληση δε σημαίνει και σύμπραξη στην εκτέλεση των αδικημάτων.

Προχωρώντας σε μια αναδρομή της πορείας της Χρυσής Αυγής στον πολιτικό χώρο με την άνοδο της δύναμης της και την αύξηση των ποσοστών της μίλησε για «εφεύρεση ποινικής δίωξης», «μηχανορραφία», «κατασκευή» με στόχο τον αφανισμό της ΧΑ. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο κοινωνικό έργο τόσο του εντολέα του όσο και των υπόλοιπων κατηγορουμένων βουλευτών. «Επειδή η αλήθεια λάμπει όλο αυτό το στήσιμό που έγινε για να οδηγηθεί η ΧΑ εκεί που έχει φτάσει σήμερα είναι κάτι που θα φανεί» σημείωσε ο συνήγορος δηλώνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του δικαστηρίου συμπληρώνοντας ότι «λαμβανομένων υπόψη ότι μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι εδώ είχατε τον κόσμο μαζί σας και έλεγε ότι πρέπει να τους καταδικάστε, αυτό δεν το ακούτε και δεν πρέπει, εσείς πρέπει να ακούτε μόνο τη συνείδηση σας και να ακολουθείτε μόνο τους νόμους και το σύνταγμα».

Β. Αγόρευση συνηγόρου Μπαλακτάρη

Ο συνήγορος Μπαλακτάρης ξεκινώντας την αγόρευσή του επισήμανε πως χωρίς την τρομοκρατία της άκρας αριστεράς το δικαστήριο δε θα εξέταζε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, όπως και ότι η νέα ρύθμιση του 187ΠΚ ως αυστηρότερη δε μπορεί να εφαρμοστεί.

Αναφορικά με τη διάρκεια διερωτήθηκε από πότε υποτίθεται ότι είναι ε.ο η ΧΑ και αν σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα είναι από το 2012 γιατί δεν είναι συγκατηγορούμενοι μαζί με τον εντολέα του Γ. Τσακανίκα όλα τα μέλη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αναφορικά με το ποσοτικό κριτήριο της ε.ο τόνισε ότι το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει ποια πρόσωπα αποτέλεσαν μέλη ενώ όσον αφορά τo επιχειρησιακά δομημένo της οργάνωσης ανέφερε ότι δε βρέθηκαν όπλα, ούτε χρήματα ή φορολογικές παραβάσεις, συμπληρώνοντας πως το γεγονός ότι με την εκλογική κατάρρευση του κόμματος, δεν βρέθηκε κανείς να μπορεί να αντικαταστήσει τον αρχηγό σημαίνει εκ του αποτελέσματος ότι δεν ήταν ποτέ πραγματοπαγής οργάνωση.

Επικαλούμενος τη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του ΑΠ Ζήγουρα επισήμανε ότι η τέλεση ενός κακουργήματος δεν μπορεί να αποτελεί ε.ο και αν το δικαστήριο καταλήξει σε επιχειρησιακή δομή τότε ή συμμορία πρέπει να θεωρηθούν ή να κηρυχτούν αθώοι γιατί τα κρίσιμα στοιχεία δεν πληρούνται κατά το συνήγορο. Συντασσόμενος με την εισαγγελική πρόταση υπογράμμισε ότι η ΧΑ δεν ήταν ε.ο αλλά ένα κόμμα που στους κόλπους του είχε και παρανομούντες και ακόμα και να θεωρήσει το δικαστήριο ότι αποτέλεσε ε.ο με το ακραίο όριο της λογικής ο εντολέας του Γ. Τσακανικας δε μπορεί να κατηγορηθεί ότι γνώριζε τους σκοπούς σε αυτή τη φερόμενη ε.ο, ούτε υπέταξε τη βούληση του στον υποτιθέμενο συλλογικό σκοπό της οργάνωσης, σημειώνοντας πως« αμιγώς ψυχιατρικά κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να υποτάξει τη βούληση του σε κάποιον σκοπό αν δεν το κάνει σκοπό της δικής του ζωής», αντιθέτως ο εντολέας του Γ. Τσακανίκας «πήγε επειδή είδε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα αυτή που του έλειψε γιατί μεγάλωσε χωρίς πατέρα»

Ολοκλήρωσε την αγόρευσή του επισημαίνοντας πως «εάν καταδικαστεί η ΧΑ ως ε.ο τότε θα συνδεθεί η αστυνομία μαζί της, θυμηθείτε ότι σε όλες τις αγορεύσεις των συναδέλφων αλλά και καταθέσεις ειπώθηκε ότι η αστυνομία γνώριζε», συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν δημοσιογράφοι, υπάρχουν παράγοντες που θέλουν να εκδώσει το δικαστήριο σας μια πολιτική απόφαση, σας ζητώ την απαλλαγή του εντολέα μου, σας ζητώ και νομίζω το κάνω ευπροσώπως νομίζω, μια ποινική απόφαση και όχι πολιτική.».

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 22/07/2020 στην Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ