Με μία σημαντική καθυστέρηση που έχει ήδη κοστίσει στην Ελληνική Δημοκρατία ξεκινάει σήμερα 20 Απριλίου η δίκη της Χρυσής Αυγής στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Η καθυστέρηση εντοπίζεται σε δύο κομβικά χρονικά σημεία: πρώτον στην έναρξη των ποινικών διώξεων που θα οδηγούσαν στη δίκη και δεύτερον στην καθυστέρηση της έναρξης της ίδιας της δικαστικής διαδικασίας.
69 άτομα, ανάμεσά τους και η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για δολοφονία, βίαιες επιθέσεις, οπλοκατοχή και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για μια δίκη η οποία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Όλη η δράση της Χρυσής Αυγής αναφέρεται λεπτομερώς στις 1109 σελίδες του αμετάκλητου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.
Ένα σημαντικό θέμα πού έχει ήδη προκύψει είναι η διεξαγωγή της δίκης εντός των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, σε μια, κοινά παραδεκτή, ακατάλληλη αίθουσα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα υπάρχουν 153 θέσεις για το κοινό, 128 για δικηγόρους, ενώ οι δημοσιογράφοι θα βρίσκονται σε διπλανή αίθουσα και θα παρακολουθούν τη δίκη από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Η τοπική κοινωνία, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ έχουν ήδη αντιδράσει αλλά χωρίς ανταπόκριση απο τους υπεύθυνους.
Έως σήμερα μπορούμε να διακρίνουμε μια παράξενη αμηχανία γύρω από τη δίκη. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν ξέρει καν πότε και πώς θα δικαστεί η Χρυσή Αυγή. Ακόμα περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι σε αυτή τη δίκη δικάζονται μόνο οι φυσικοί δράστες των εγκλημάτων. Από την άλλη μεριά παρατηρούμε μία σαφή επιχειρησιακή αδυναμία να διασφαλιστούν τα εχέγγυα για την ομαλή διεξαγωγή της δίκης ενώ παράλληλα βλέπουμε ότι ελάχιστα απασχολεί το δημόσιο διάλογο.
Δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα που τίθενται κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης. Πρώτον, να γίνει μια δίκη αντάξια ενός κράτους δικαίου και δεύτερον, να “έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά” ώστε παρά τις όποιες καθυστερήσεις, η ελληνική δικαιοσύνη να επιτελέσει σωστά το έργο της, διασφαλίζοντας ως οφείλει τη δημοκρατία.
Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να διαλύσουμε το φόβο και να εξαλείψουμε την άγνοια με όπλο μας την ενημέρωση της κοινής γνώμης.