ΗΜΕΡΑ 126: ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

126η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 10.2.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση τη δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν σημαντική, ενώ υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν παρών κανένας εκ των κατηγορουμένων.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του μάρτυρα για την υπόθεση της επίθεσης στο στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013, Παναγιώτη Δριμυλή.

ΙV. Κατάθεση μάρτυρα Δριμυλή 

Σε ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι οικοδόμος, αλλά αυτή την περίοδο είναι άνεργος. Το Μάη του 2012 είχε συμβληθεί ως μισθωτής του ημιυπόγειου χώρου του «Συνεργείου», ο οποίος ήταν περίπου 80 τ.μ. και μίσθωμα είχε οριστεί στο ποσό των 600 ευρώ περίπου. Ο σύλλογος συστήθηκε ως μη κερδοσκοπικό σωματείο την 8/2/2013 στο Πρωτοδικείο. Τα χρήματα για το μίσθωμα προέρχονταν κυρίως από τις δραστηριότητες του συλλόγου, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2013, και περιελάμβαναν κινηματογραφικές προβολές, ανοιχτές συζητήσεις, συναυλίες, μαθήματα, κουκλοθέατρο κλπ. Οι ανοιχτές συνελεύσεις επαναλαμβάνονταν κάθε εβδομάδα και ο χώρος ήταν ανοιχτός σε όλους. Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του χώρου, υπήρξε ανακοίνωση ότι κανείς δεν αποκλείεται, εκτός από εκείνους που θέτουν ως ιδεολογική προϋποθεση των αποκλεισμό των άλλων (ρατσιστές, φασίστες, θρησκευτικούς φονταμεταλιστές, σεξιστές). Δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος του χώρου, καθώς κάθε μέρα εναλλάσονταν και, αν κάποιος ήθελε να αναλάβει κάποια εκδήλωση, πραγματοποιούταν έπειτα από την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Προέδρου, ο Δριμυλής είπε πως δεν ετίθετο ζήτημα ιδεολογικής καθαρότητας των ανθρώπων που επισκέπτονταν το «Συνεργείο», και ουσιαστικά η δημιουργία του ήταν το αποτέλεσμα των διαμαρτυριών του Συντάγματος. Αναφέρθηκε σε προηγούμενη επίθεση με μολότωφ που είχε δεχθεί ο χώρος ένα βράδυ του Μαρτίου του 2013. Η αστυνομία επιλήφθηκε του ζητήματος, χωρίς ωστόσο να καταλήξει ως προς τους δράστες. Το στέκι τότε, που αποτελούσε γνωστό αντιφασιστικό χώρο στην Ηλιούπολη, έβγαλε μία ανακοίνωση, στην οποία μιλούσε για ακροδεξιούς κύκλους, αλλά δεν έκαναν ρητή αναφορά στη Χ.Α., καθώς δεν αποδείχθηκε κάτι.
Στη συνέχεια, το Πάσχα του 2013, και ενώ στο στέκι λάμβανε χώρα μουσική εκδήλωση με πλήθος κόσμου, πέρασε από μπροστά μία μοτοπορεία με δέκα περίπου μηχανές της Χ.Α., οι επιβαίνοντες των οποίων κρατούσαν κοντάρια από σημαίες, και συνοδεύονταν από μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Υπήρξε τότε αναστάτωση στο χώρο δεδομένου του κλίματος που επικράτησε μετά της εκλογές του 2012, το οποίο επίτασσε να βγει η Χ.Α. στους δρόμους και να καλλιεργήσει τον τρόμο. Σύμφωνα με το μάρτυρα σκοπός, τους ήταν να δηλώσουν την παρουσία τους στο στέκι, δεδομένου ότι στο στέκι γνώριζαν ότι ήταν μέλη της Χ.Α.
Αναφερόμενος στην επίδικη επίθεση, είπε ότι την 10/7/2013 βρισκόταν στο χώρο, προκειμένου να τον προετοιμάσει ως υπεύθυνος της ημέρας. Θα γινόταν μάθημα αγγλικών, ήρθε η δασκάλα και 8-9 παιδιά. Περίπου στις 19.20 δέχθηκε τηλεφώνημα από προσωπικό του φίλο, που συμμετείχε και στο αντιφαστιστικό κίνημα της Ηλιούπολης και διατηρούσε επαγγελματικό χώρο επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου. Τον πληροφόρησε ότι μόλις είχε περάσει μια μοτοπορεία με 50 μηχανές, οι οποίες ανέβαιναν την Αγ. Κωνσταντίνου και κατευθύνονταν προς το κέντρο, όπου βρισκόταν το «Συνεργείο». Του είπε πως πολλοί κρατούσαν ξύλα με σημαίες τυλιγμένες και φώναζαν συνθήματα «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Ο μάρτυρας φοβούμενος από προηγούμενες επιθέσεις της Χ.Α. διέκοψε το μάθημα δίχως περισσότερες εξηγήσεις και άρχισε να βγάζει τα παιδιά προς τα έξω. Πριν αντικρύσουν την πορεία, άκουσαν τα συνθήματα «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» και τις μηχανές να μαρσάρουν. Όταν κατέφθασαν οι πρώτες μηχανές, αυτός βρισκόταν έξω από την πόρτα με 4 παιδιά. Ο δρόμος σε εκείνο το σημείο ήταν στενός και οι μηχανές αναγκαστικά είχαν συμπτυχθεί. Οι συνεπιβάτες άρχισαν να κατεβαίνουν κρατώντας ξύλα. Ο Δριμυλής είπε στα παιδιά να τρέξουν. Η μοτοπορεία συνεχίστηκε και τελείωσε αφού περικύκλωσαν τον χώρο. Άρχισαν να τον χτυπούν περίπου 15 άτομα με ξύλα και κλειδαριές kryptonite. Στο τέλος έπεσε κάτω, δεχόμενος χτυπήματα και στο πόδι. Κάποιοι εξ’ αυτών φορούσαν ρούχα παραλλαγής και άλλοι μπλούζες με τα αρχικά της Χ.Α., ενώ κάποιοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Η διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με το μάρτυρα, δεν υπερέβη τα 2 λεπτά. Από τα παιδιά μόνο ένα πρόλαβαν να χτυπήσουν, ενώ μπήκαν και στο χώρο, τον οποίο κατέστρεψαν ολοκληρωτικά. Τα υπόλοιπα παιδιά μαζί με τη δασκάλα κατέφυγαν στην τουαλέτα και έτσι προστατεύτηκαν.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν πήγε στο νοσοκομείο, καθώς δεν ένιωθε ότι είχε σπάσει κάτι, και ήθελε να παραμείνει στο χώρο, ο οποίος ήταν και ο στόχος της επίθεσης. Σαν κίνητρο της επίθεσης προσδιόρισε την έντονη αντιφασιστική δράση που είχε το «Συνεργείο».
Σχετικά με την παρουσία της αστυνομίας είπε ότι την αντιλήφθηκε από τις φωτογραφίες που του επέδειξε την επόμενη μέρα ο γιατρός Σπηλιώτης. Τις συγκεκριμένες φωτογραφίες τις τράβηξε από το μπαλκόνι του 2ου ορόφου, όπου διατηρεί το ιατρείο του, ενώ οι επιτιθέμενοι μόλις αντιλήφθηκαν ότι τραβούσε φωτογραφίες, του πέταξαν πέτρες.
Οι επικεφαλής των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που ήρθαν στο χώρο μετά από 5 λεπτά, κατέγραψαν αριθμούς πινακίδων που τους έδωσε πλήθος κόσμου που κατέφθασε μετά την επίθεση στο χώρο. Ο ίδιος παρέμεινε στο χώρο του «Συνεργείου» για περίπου 2 ώρες, καθώς μετά άρχισε να πονάει. Είχαν μαζευτεί έξω περίπου 150-200 άτομα για συμπαράσταση, μεταξύ των οποίων πολλοί φορείς της Ηλιούπολης (σωματείο οικοδόμων, σύλλογος γυναικών, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης). Ανέφερε ότι δεν άκουσε κάποιον να δίνει εντολές, ωστόσο συμπεραίνει από τον τρόπο δράσης και φυγής, αλλά και από τις μαρτυρίες των περιοίκων, ότι επικεφαλής της επίθεσης ήταν οι δύο βουλευτές της Χ.Α., ο Λαγός και ο Μίχος.
Σχετικά με τη στάση της αστυνομίας, ανέφερε ότι προκάλεσε οργή στον κόσμο, καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο αν λειτουργούσε συνοδευτικά, και επί της ουσίας το ζήτημα για το μάρτυρα δεν είναι αν είχε εμπλοκή, αλλά αν είχε ανοχή. Ο χώρος έπειτα από ενάμιση μήνα έκλεισε για λόγους, όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και λόγω του κλίματος τρόμου που επικράτησε μετά την επίθεση, καθώς ούτε παιδιά έρχονταν, ούτε ηλικιωμένοι.
Έκανε λόγο για καταδρομική επίθεση, οργανωμένη με εντολές της ηγεσίας, δεδομένου του μηχανισμού του κόμματος της Χ.Α. Επιπλέον υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε επίπληξη από την πλευρά της ηγεσίας στους παρόντες στην επίθεση βουλευτές, αλλά αντιθέτως επιβράβευση, αφού επανεξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο της Χ.Α..
Σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως, απάντησε ότι δεν είχε δεχθεί προσωπικά απειλές, ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν ομοιότητες με την επίθεση στην Αντίπνοια ως προς τον τρόπο δράσης. Σε άλλες ερωτήσεις του Αν. Εισαγγελέα απάντησε ότι η επίθεση ήταν καταδρομική, καθώς ήρθαν, χτύπησαν και έφυγαν. Οι δράστες, σύμφωνα με το μάρτυρα, ήθελαν να προκαλέσουν ζημιές και να το δει όλος ο κόσμος, διότι για αυτούς δεν είναι κάτι αξιόποινο, αλλά το σύνηθες. Τόνισε ότι η Χ.Α. είναι ένα προσωποπαγές κόμμα και συνεπώς η γνώση της επίθεσης δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στους δύο βουλευτές. Αναφέρθηκε επιπλέον σε βίντεο, στο οποίο ο Παναγιώταρος εμφανίζεται το Φεβρουάριο του 2013 σε κοπή πίτας να λέει έχοντας μπροστά του φυλλάδια από το στέκι, ότι αυτά είναι σκουπίδια και θα πρέπει να καθαρίσουν την Ηλιούπολη. Ακόμη μίλησε για ομοιότητες με την επίθεση στο ΠΑΜΕ, καθώς καις τις δύο υπήρχε παγίδα, αλλά και για την επίθεση στο Ρεσάλτο στο Κερατσίνι, και μοτοπορείες σε Αργυρούπολη και Ελληνικό.
Υπογράμμισε ότι η Χ.Α. είναι φασιστική οργάνωση, και για αυτό ενοχλούνταν από την αντιφασιστική δράση του στεκιού. Αναφέρθηκε επίσης στη δράση του Μιχαλολιάκου από το 1987, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγόρου του Μιχαλόλια. Ακολούθως, σε ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, ανέφερε ότι ήταν αδύνατο για τον ίδιο να έχει εικόνα της πορείας στο σύνολό της, αλλά θα μπορούσε να πει ότι αποτελούταν από άνδρες ηλικίας από 20 έως 50 ετών.
Ερωτηθείς είπε ότι η επίθεση στο στέκι έλαβε χώρα την ημέρα, διότι αυτή είναι η έννοια της πολιτικής εκδήλωσης του κόμματος της Χ.Α.. Στόχος ήταν το σπάσιμο ενός χώρου, προκειμένου να το δουν όλοι και να φοβηθούν, δεν ήταν δολοφονική επίθεση όπως οι προηγούμενες. Και ο στόχος επετεύχθη, καθώς η λειτουργία του «Συνεργείου» διεκόπη.
Τόνισε ότι η μοτοπορεία ξεκίνησε από την Τοπική Οργάνωση της Χ.Α. Αλίμου, όπως προκύπτει και από την κατάθεση του αστυνομικού Γιαννόπουλου, υπήρχε παρουσία και άλλων στελεχών της Χ.Α., του Τσακανίκα και του Μπαρέκα, όπως αποδεικνύεται και σε προσφάτως δημοσιευμένες φωτογραφίες στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ έκανε αναφορά και σε μηνύματα του Λαγού πριν και μετά την επίθεση, στα οποία μεταξύ των άλλων λέει «ήρθαμε και τους γαμήσαμε», ενώ μετά ο ίδιος πηγαίνει και απελευθερώνει τους προσαχθέντες.
Ακόμη, ο μάρτυρας ανέφερε ότι από τις πινακίδες που εδόθησαν από τους περίοικους πρόεκυψε ότι στον τόπο της επίθεσης βρισκόταν και το βουλευτικό αυτοκίνητο του Λαγού. Υποστήριξε ότι η ναζιστική ιδεολογία της Χ.Α. είναι παρούσα, όπως προκύπτει τόσο από ομιλίες του Μιχαλολιάκου, αλλά και τα συνθήματα και τα τατουάζ των μελών της.
Σε φωτογραφίες που του επιδείχθησαν, οι οποίες έχουν ληφθεί από τον γιατρό Σπηλιώτη, ο μάρτυρας αναγνώρισε τον τόπο της επίθεσης, τον Μίχο, τον Μπαρέκα και τον Τσακανίκα, ενώ ανέφερε ότι οι δράστες θέλησαν να τους αποκλείσουν.
Σύμφωνα με το μάρτυρα, το σύνολο της κοινωνίας θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι εχθρός της ναζιστικής ιδεολογίας της Χ.Α, γιατί πέραν της δικής τους «καθαρότητας», όλοι οι υπόλοιποι είναι εχθροί.
Στη συνέχεια, ο Δριμυλής, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, είπε ότι υπήρχε κόσμος που βγήκε έξω από τα μαγαζιά, που άκουσαν τα συνθήματα και κατέγραψαν τις πινακίδες, τις οποίες και έδωσαν στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι το στέκι δεν ήταν ποτέ αναρχικό, υπήρχαν και αντιεξουσιαστές, αλλά δεν είχε σαφή ιδεολογικό χαρακτήρα και δεν είχαν διαφορές με άλλα στέκια.

Ανέφερε ότι κατέβαλε το μίσθωμα από κοινού με άλλα 30-40 άτομα, ενώ καλυπτόταν και από τα έσοδα από τις δραστηριότητες του χώρου. Κατέθεσε ότι το Μίχο τον είδε την επόμενη μέρα στις φωτογραφίες που του επιδείχθησαν, ενώ κατέθεσε ότι η μοτοπορεία και μόνο προκαλούσε φόβο, αφού η Χ.Α. είχε στο παρελθόν κάνει επιθέσεις και κρατούσαν λοστάρια,φωνάζοντας «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Τέλος, η υπέρασπιση θέλησε να αναφερθεί στην σχέση του μάρτυρα με τον Μαρίνο, αλλά η έδρα δεν επέτρεψε τις ερωτήσεις, ως άσχετες με την επίδικη υπόθεση.
Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο διέκοψε για τις 14.02 και ώρα 9.00 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ