125η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 9.2.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε περιορισμένη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.
III. Εξέταση του μάρτυρα Παναγιώτη Τσαφολόπουλου (μέλους του κοινωνικού χώρου Συνεργείο)
Α. Κατάθεση του μάρτυρα με εξέταση της έδρας
Ο μάρτυρας, μετά από σχετικές ερωτήσεις της προέδρου, κατέθεσε ότι στις 10 Ιουλίου του 2013, ο γιος του ήταν στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Το Συνεργείο». Τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι ομάδα ΧΑ επιτέθηκε στο Συνεργείο και ότι χτυπήθηκαν τρία άτομα. Όταν έφτασε ο ίδιος στο Συνεργείο, στο χώρο βρίσκονταν γύρω στα εκατό άτομα, μεταξύ των οποίων μαζεμένοι περίοικοι, άτομα από τον χώρο, άτομα από άλλους πολιτιστικούς φορείς κλπ. Όταν μπήκε μέσα, είδε σπασμένη την πόρτα, σπασμένα τζάμια και πεταμένα πράγματα, ο χώρος ήταν βανδαλισμένος. Είδε τον Άγγελο, φίλο του γιου του, να κουτσαίνει, και τον Δριμυλή, ο οποίος, αν και ήταν χτυπημένος όπως έμαθε, δεν ήταν ματωμένος.
Οι περίοικοι και ο γιος του, είπαν ότι έγινε μαζική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής, που ήρθαν με 40 μηχανάκια δικάβαλοι, φορώντας μαύρες μπλούζες και κράνη κρατώντας ξύλα, φωνάζωντας “ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ”.
Στη συνέχεια είπε ότι το σπάσιμο του Συνεργείου ξεκίνησε αφού ο γιος του είχε προλάβει να βγει από τον χώρο, στον οποίο την ίδια ώρα γινόταν μάθημα αγγλικών. Το Συνεργείο, όπως είπε, είναι ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος με πολιτιστικές εκδηλώσεις, μαθήματα για παιδιά, δανειστική βιβλιοθήκη, κινηματογραφική λέσχη, και απαρτίζεται από μέλη με αντιφασιστική ιδεολογία.
Όσον αφορά τη στάση της αστυνομίας στο περιστατικό, ο μάρτυρας είπε ότι όταν έφτασε ο ίδιος στο Συνεργείο, είδε εκεί 2 -3 παπάκια της ομάδας ΔΙΑΣ, που πέρασαν και σταμάτησαν έξω από το χώρο. Η συμπεριφορά τους ήταν προκλητική. Κάποια νεαρά παιδιά από το Συνεργείο προσπαθούσαν, όπως είπε, να φτιάξουν την πόρτα της εισόδου που ήταν βανδαλισμένη. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι τους κοιτούσαν να επισκευάζουν την πόρτα, είχαν παιδαριώδη συμπεριφορά. Γυρνούσαν γύρω γύρω και έλεγαν διάφορα – «τι είναι αυτό που κρατάς; θες να μου το βάλεις στον κώλο;», είχαν γενικότερα ανάρμοστη συμπεριφορά και χειρονομούσαν. Επίσης ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ένας αστυνομικός, απευθυνόμενος στον ίδιο, είπε “Εσένα θα σε ξαναδώ” και ότι αυτό το εισέπραξε ως απειλή σε βάρος του. Επίσης είπε ότι οι μάρτυρες μάζεψαν σε ένα χαρτάκι τους αριθμούς κυκλοφορίας που πρόλαβαν να δουν την ώρα της επίθεσης, αλλά οι αστυνομικοί δεν ενδιαφέρονταν για το χαρτάκι.
Μετά από σχετικές ερωτήσεις της Εισαγγελέα, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι είχε στοχοποιηθεί ο ίδιος ο Δριμυλής από την Χ.Α. αλλά ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο χώρος του Συνεργείου. Μετά από ερώτηση σχετικά με το αν υπήρχε κάποιος επικεφαλής στο σημείο, ο μάρτυρας απάντησε ότι άκουσε ότι είδαν τον Λαγό σε αυτοκίνητο και τον Μίχο με μηχανή. Επίσης είπε ότι παρούσα στην πορεία ήταν ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία παρακολουθούσε απαθής. Ο μάρτυρας είπε ότι κατήγγειλε στο τμήμα το περιστατικό, αλλά εκ των υστέρων φοβήθηκε και απέσυρε τις κατηγορίες.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αν Εισαγγελέας για να ρωτήσει σε τι συνίσταται η αντιφασιστική δραστηριότητα του χώρου. Ο μάρτυρας απάντησε ότι γίνονταν συζητήσεις για το θέμα του φασισμού και ότι οργανώνονταν αντιφασιστικές πορείες στην περιοχή. Η Χ.Α. ήθελε να τους καταστείλει, γιατί δρούσαν στο κέντρο της Ηλιούπολης. Επίσης είπε ότι η επίθεση στο Συνεργείο ομοιάζει με τις επιθέσεις της Χ.Α. εναντίων των ψαράδων και του ΠΑΜΕ
Β. Ερωτήσεις Πολιτικής Αγωγής
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Πολιτική Αγωγή, και συγκεκριμένα ο συνήγορος Σαπουντζάκης. Ο μάρτυρας είπε ότι συμπλοκή υπάρχει όταν οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται ένθεν και ένθεν. Αυτό που συνέβη στο Συνεργείο ήταν επίθεση. Υπήρχαν οι αμυνόμενοι, δηλαδή τα μέλη του Συνεργείου, και οι επιτιθέμενοι, δηλαδή τα μέλη της Χ.Α.. Σε επόμενη ερώτηση, σχετικά με τη στάση των αστυνομικών, είπε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν αδιάφοροι, ενώ οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ ήταν προκλητικοί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της συνηγόρου Μαλαγάρη, ο μάρτυρας είπε ότι η επίθεση που δέχτηκε το Συνεργείο ήταν εντελώς απρόκλητη. Στη συνέχεια, ο συνήγορος ζήτησε από τον μάρτυρα να εισφέρει περισσότερα και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τον αυτόπτη μάρτυρα στον οποίο αναφέρθηκε ως φίλο του γιου του, τον Άγγελο. Ο μάρτυρας είπε πως δεν γνωρίζει το επίθετο και την κατοικία του. Ο συνήγορος συνήγορος υπεράσπισης του Λαγού Ρουσόπουλος διέκοψε, λέγοντας πως επί δυο χρόνια ακούμε αοριστίες για «περιοίκους» και «Άγγελους», χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα. Ο Μαλαγάρης συμφώνησε ότι ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο ζητά από τον μάρτυρα να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνήγορος Ζώτος, ο οποίος ρώτησε τον μάρτυρα αν μπορεί να μάθει από τον γιο του το επίθετο και τη διεύθυνση του Άγγελου, και ο μάρτυρας αποκρίθηκε ότι θα τα μάθει άμεσα. Ο συνήγορος επέδειξε φωτογραφίες στον μάρτυρα και ζήτησε να τις περιγράψει. Ο μάρτυρας είπε ότι η λήψη των φωτογραφιών πρέπει να έχει γίνει από το μπαλκόνι του ιατρού Σπηλιώτη. Στις φωτογραφίες αναγνώρισε στιγμιότυπα από την μοτοπορεία και την επίθεση. Αναγνώρισε στις φωτογραφίες το Μίχο στην ποτοποιία και το σημείωμα των μαρτύρων με τους αριθμούς κυκλοφορίας των επιτιθέμενων. Ο μάρτυρας είπε ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης δε δέχτηκαν το χαρτάκι, αλλά ο ίδιος είχε αντιγράψει τους αριθμούς κυκλοφορίας σε άλλο δικό του χαρτάκι το οποίο τελικά προσκόμισε στις ανακρίτριες.
Στη συνέχεια εξέτασε το μάρτυρα ο συνήγορος Καμπαγιάννης. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και η Χρυσή Αυγή βρίσκονται ιδεολογικά απέναντι και ότι στο Συνεργείο όπου έγινε η επίθεση γίνονταν αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις στις οποίες συμμετείχαν και μετανάστες ισότιμα. Τέλος είπε ότι οι Μιχος και Λαγός, οι οποίοι εθεάθησαν στην επίθεση, προτάθηκαν ξανά από το κόμμα της Χ.Α. για συμμετοχή τους στο κοινοβούλιο.
Έπειτα από σχετική ερώτηση του συνήγορου Παπαδάκη, ο μάρτυρας απάντησε ότι το Συνεργείο αριθμεί πάνω από 3000 μέλη, και ότι στη συνέλευση της Δευτέρας οι παρευρισκόμενοι συναποφάσιζαν τις δράσεις του «σωματείου», για τις οποίες συχνά τύπωναν αφίσες και άλλο έντυπο υλικό.
Γ. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Φιλοξενίτη, ο μάρτυρας απάντησε ότι, αν και υπάρχει μισθωτήριο για τον χώρο του Συνεργείου, δε γνωρίζει τους συμβαλλόμενους και το ποσό του μισθίου, ούτε ποιος το απέδιδε στον εκμισθωτή. Ξέρει μόνο ότι μαζεύονταν τα χρήματα των εξόδων από έναν κουμπαρά που βρισκόταν στον χώρο, ο οποίος ανοιγόταν στη συνέλευση και καταγραφόταν το ποσό. Επίσης είπε ότι υπεύθυνος του χώρου ήταν όποιος αναλάμβανε αυτό το καθήκον στη συνέλευση της Δευτέρας..
Σε ερωτήσεις της συνηγόρου Σαξιόνη, ο μάρτυρας απάντησε ότι η κατάθεση ενώπιον των ανακριτριών διήρκησε πολλές ώρες, και ότι στην κατάθεση στο Ελληνικό δε ρωτούσαν ειδικά. Για το χαρτάκι με τους αριθμούς κυκλοφορίας που συγκέντρωσαν οι περίοικοι είπε ότι την ημέρα της επίθεσης, πήγε με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη στάση των αστυνομικών οργάνων. Έδειξαν το χαρτάκι στους αστυνομικούς, οι όποιοι τους το επέστρεψαν, λέγοντας ότι δεν είναι αρμόδιοι, αφού προηγουμένως είχαν αντιγράψει το περιεχόμενό του.
Σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου Τσάγκα, ο μάρτυρας απάντησε ότι στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο αναφέρθηκε ήταν και οι βουλευτές Κανελλοπούλου και Μπόλαρη. Με αυτές πήγε την ημέρα του συμβάντος ως Τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιουπόλεως. Εν συνεχεία τον κάλεσαν για επόμενη κατάθεση στο Ελληνικό. Σε αυτή την κατάθεση δεν έκανε λόγο για το χαρτάκι ούτε κρατούσε μαζί του το αντίγραφο. Πάντως δεν του ζητήθηκε. Στη συνέχεια είπε πως ο χώρος του Συνεργείου καταστράφηκε και πως μετά την επίθεση υπήρχε φόβος γι αυτό και έκλεισε.
Στη συνέχεια η συνήγορος Βελέντζα ρώτησε τον μάρτυρα αν υπάρχει καταστατικό του Συνεργείου και πόσο είναι το ενοίκιο κι εκείνος απάντησε ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ρωτήσει. Μετά από άλλη ερώτηση, απάντησε ότι έφυγε από το σημείο, πήγε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, και επέστρεψε στο σημείο αργότερα. Στη συνέχεια, η συνήγορος ζήτησε να μάθει πώς ακριβώς ενοχλούσαν τον κόσμο τα όργανα της αστυνομίας . Ο μάρτυρας απάντησε ότι έκαναν κύκλους, χειρονομούσαν και μιλούσαν ανάρμοστα, αντί να κυνηγήσουν τους δράστες.
Στη συνέχεια, ο συνήγορος Κουντούρης, αφού προηγουμένως πρόβαλε ένσταση ακυρότητας των φωτογραφιών, επικαλέστηκε τις φωτογραφίες και ρώτησε τον μάρτυρα αν αυτοί που απεικονίζονται είναι παραταγμένοι και μαυροφορεμένοι. Ο μάρτυρας απάντησε ότι η φωτογραφία είναι καρέ της πορείας και όχι όλη η πορεία, και έδειξε άτομα σκόρπια τα οποία φορούσαν μαύρα. Σε επόμενη φωτογραφία είπε ότι το στειλιάρι της σημαίας είναι όπλο.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου Παπαδέλη, ο μάρτυρας είπε ότι υπάρχουν πολιτικά γραφεία στην Ηλιούπολη (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), αλλά αυτά δεν δέχτηκαν επίθεση. Ο συνήγορος ζήτησε από τον μάρτυρα να εξηγήσει γιατί δεν πρότεινε το γιο του να καταθέσει στο ακροατήριο, αφού είχε να εισφέρει ως αυτόπτης, και γιατί απέκρυψε τον Άγγελο. Ζήτησε επίσης να μάθει το όνομα του αξιωματικού του Αστυνομικού Τμήματος Ηλιουπόλεως και ποιος προπηλάκισε τον αστυνομικό Ηλιουπόλεως. Ο μάρτυρας είπε ότι δε γνωρίζει τα ονόματα, και ότι ένας αστυνομικός του πάτησε το πόδι με το παπάκι. Ο συνήγορος διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορεί ο μάρτυρας να πετά έτσι αορίστως στοιχεία στον αέρα και να λοιδορεί την ΕΛΑΣ, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα.
Στη συνέχεια, ο συνήγορος Αλεξιάδης ρώτησε αν ο μάρτυρας ήξερε ότι στο χαρτάκι που κρατούσε υπήρχε και ο αριθμός κυκλοφορίας του Λαγού, κι ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν ξέρει σε ποιους αντιστοιχούν οι αριθμοί, και ότι άκουσε μόνο από τους περίοικους ότι είδαν τον Λαγό μέσα σε άσπρο αυτοκίνητο.
Στο σημείο αυτό η διαδικασία διακόπηκε για την Παρασκευή, 9η Φεβρουαρίου 2017 ώρα 09:00 στην Αίθουσα τελετών του Εφετείου.