12/12/2024 – 127η δικάσιμος – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος)
III. Συνεδρίαση- Αιτήματα της υπεράσπισης
Κατόπιν προηγούμενου αιτήματος της υπεράσπισης, το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση να κηρυχθεί η ακυρότητα της κατάθεσης του μάρτυρα Δημοσθένη Δημητράκου, και διέταξε την επανάληψή της. Ο μάρτυρας Δημητράκος θα κληθεί εκ νέου να καταθέσει στη συνεδρίαση της 17/01/2025.
Η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων κατηγορητηρίου συνεχίστηκε με την κατάθεση του Θανάση Διαβολάκη, εκπαιδευτικού και δημοτικού συμβούλου Πειραιά το επίμαχο διάστημα.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι με την ιδιότητα του αιρετού έγινε πολλές φορές δέκτης καταγγελιών για τη δράση της ΧΑ, και σε επόμενο χρόνο και αυτόπτης μάρτυρας επιθέσεων που δέχθηκαν τα μέλη της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας Πειραιά.
Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε σε επίθεση τάγματος εφόδου της ΧΑ σε μέλη της κίνησης Ανταρσία στο Λιμάνι τον Φεβρουάριο του 2012 με παραγγέλματα και οργανωμένη. Μάλιστα κατέθεσε ότι δύο άτομα μέλη της ΧΑ έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για την επίθεση αυτή. Αφηγήθηκε δεύτερη επίθεση, τον επόμενο μήνα, κατά τη διάρκεια εξόρμησης των μελών της ίδιας κίνησης, από ομάδα μελών της ΧΑ που πραγματοποιούσε πορεία στους δρόμους του Πειραιά. Για τις επιθέσεις κατά μεταναστών (όπως σε σπίτι μεταναστών το Φεβρουάριο 2012, σε άτυπο χώρο λατρείας τον Νοέμβριο 2011, όπου γράφτηκαν συνθήματα της ΧΑ), ο μάρτυρας είπε ότι υπήρχε φόβος στα θύματα ότι θα κρατηθούν ή θα απελαθούν και έτσι απέφευγαν να καταγγείλουν τις επιθέσεις αυτές στις αρχές. Αφηγήθηκε επιπλέον την επίθεση στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, από ομάδα με μηχανάκια, και επίθεση τον Ιανουάριο του 2014 με επικεφαλής του τάγματος εφόδου τον Κούζηλο, όπου βεβηλώθηκε το μνημείο της δολοφονίας του Π. Φύσσα, ενώ και το 2015 έγινε επίθεση κατά ενός ατόμου έξω από ξενοδοχείο όπου υπήρχε σε εξέλιξη εκδήλωση της ΧΑ. Στην τελευταία αυτή περίπτωση το θύμα δέχτηκε σχόλια για την εμφάνισή του (μακριά μαλλιά) από την αστυνομία όπου πήγε να καταγγείλει το περιστατικό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν προσωπικά θέματα ή σχέσεις μεταξύ των θυμάτων των επιθέσεων και των μελών της ΧΑ. Επίσης, αναφέρθηκε σε επιθέσεις μελών της ΧΑ με μηχανάκια έξω από εκλογικά τμήματα στις εκλογές του 2012 και 2015, όπου περιόδευαν με τα διακριτικά της ΧΑ, σε στρατιωτικού τύπου εμφάνιση, φωτογράφιζαν τους άλλους εκλογικούς αντιπροσώπους αριστερών παρατάξεων, και κανείς από τους βουλευτές Πειραιά της ΧΑ δεν αποδοκίμασε ποτέ αυτές τις ενέργειες.
Στη συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας έδωσε εξηγήσεις για τον τρόπο της πληροφόρησής του για τις επιθέσεις στις οποίες αναφέρθηκε.
Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα Διαβολάκη, και κλήθηκε να καταθέσει ο επόμενος μάρτυρας, Γεώργιος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ. Αναφέρθηκε σε περιστατικά στα οποία υπήρξε αυτόπτης, με πρώτο ένα εισβολής ομάδας μελών της ΧΑ με επικεφαλής τον κατηγορούμενο Κασιδιάρη στο λεωφορείο Β5, τις μέρες μετά τη δολοφονία του Μ. Καντάρη. Περιέγραψε ότι εισήλθαν στο λεωφορείο περίπου έξι άτομα, και προσπαθούσαν να εντοπίσουν από το χρώμα του δέρματος τους μετανάστες, τους προπηλάκιζαν και τους χτυπουσαν. Ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης στεκόταν στο μέσο του οχήματος, φώναζε «ζήτω το έθνος» χαιρετώντας ναζιστικά και έδωσε την εντολή της αποχώρησης της ομάδας. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι κάλεσε την άμεση δράση. Περιέγραψε την αμφίεση των ατόμων, ήταν μαυροφορεμένοι. Το δεύτερο περιστατικό στο οποίο υπήρξε αυτόπτης ο μάρτυρας, ήταν λίγο καιρό πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα το 2013, μετά τη λήξη αντιφασιστικής εκδήλωσης του ΚΚΕ στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης στην πλατεία και αφού τα περισσότερα άτομα από το κοινό είχαν αποχωρήσει, όταν κατέβηκαν από τα γραφεία της οργάνωσης περίπου 30 άτομα, μέλη της ΧΑ, ομοιόμορφα ντυμένοι, και διεσπάρησαν σε όλη την πλατεία ανά ομάδες, με σκοπό να δηλώσουν την παρουσία τους.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία που έλαβαν μαζί με συναδέλφους καθηγητές στο πανεπιστήμιο και συνέστησαν αντιφασιστική κίνηση, εκδίδοντας προκηρύξεις και λειτουργώντας ένα άτυπο δίκτυο ενημέρωσης για περιστατικά εμφάνισης φασιστικών ομάδων στο ΑΠΘ.
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας, ο μάρτυρας εξήγησε ότι δεν είναι οι ιδέες της ΧΑ το ζήτημα κατά τη γνώμη του, αλλά η μετουσίωσή τους σε εγκληματικές πράξεις. Παραλλήλισε τη δράση της ΧΑ με αντίστοιχες ναζιστικές οργανώσεις του παρελθόντος, βάσει των όσων η ίδια επικαλείται, όπως την αρχή του αρχηγού, την πειθαρχία, την οργάνωσή της, την πεποίθηση ότι η ποιότητα του αίματος διαφοροποιεί τους ανθρώπους μεταξύ τους. Χαρακτήρισε το περιστατικό μέσα στο λεωφορείο ως τυπικό πογκρόμ, ενώ συνοψίζοντας τη σύνδεση της ηγεσίας με τις εγκληματικές πράξεις που αφορούν τη δίκη, είπε ότι ο αρχηγός ενσωματώνει το πνεύμα των ακολούθων, και εκπροσωπεί για αυτούς το λαό και τη χώρα, ενώ χαρακτήρισε προφανή την ύπαρξη αλυσίδας μεταφοράς εντολών. Σημείωσε ότι η είσοδος της ΧΑ στη Βουλή την ανέδειξε στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και έδωσε εξετάσεις στα μεγάλα συμφέροντα ότι μπορεί να καταπολεμήσει κάθε διαμαρτυρία και αντίδραση.
Ακολούθως ο μάρτυρας δεχόμενος ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης κλήθηκε να επεκταθεί πάνω στον ορισμό του πογκρόμ και του φασισμού. Ερωτήθηκε για τις απόψεις της ΧΑ σε σχέση με κοινωνικά θέματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις, και απάντησε αναφερόμενος στη διγλωσσία της ΧΑ. Περιγράφοντας εκ νέου το πογκρόμ στο λεωφορείο, είπε για τον κατηγορούμενο Κασιδιάρη ότι ήταν εμφανώς ο ιεραρχικά ανώτερος στην ομάδα, δεν μετείχε στους ξυλοδαρμούς, αλλά έδωσε τόσο το έναυσμα της έναρξης όσο και της λήξης της επίθεσης. Σε ερώτηση που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο Λαγό για το «ηχητικό Σαμαρά» όπου φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός να δίνει εντολή στον Εισαγγελέα Ντογιάκο να βάλει τη ΧΑ στη φυλακή, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν το έχει ακούσει αλλά ότι είναι σύνηθες η πολιτική εξουσία να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, χαρακτήρισε όμως μάλλον απίθανο να έδωσε ο Σαμαράς εντολή για τις ποινές και τα άτομα σε διάγγελμα.
Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, όπου έχουν κληθεί να καταθέσουν οι μάρτυρες Ρέλλας, Χριστόπουλος και Λυκούδης.