Δεν Υπάρχουν Πλέον Ανυποψίαστοι Χρυσαυγίτες Ψηφοφόροι

Vice: Μελπομένη Μαραγκίδου

Στην «επέτειο» των δύο χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και τρεις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ομολόγησε μεταξύ άλλων ότι η οργάνωση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μετά κι από τη σημερινή εξέλιξη, μπορούμε να μιλάμε ακόμα για παραπλανημένους και ανυποψίαστους ψηφοφόρους, που την Κυριακή στην κάλπη θα επιλέξουν να βάλουν στην Βουλή ένα κόμμα που παραδέχεται ξεκάθαρα ότι έχει την πολιτική ευθύνη μιας δολοφονίας; Κι όχι μόνο να την βάλουν στην Βουλή αλλά και να της δώσουν τέτοιο ποσοστό που με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να φιγουράρει στην τρίτη θέση;

«Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη ο Νίκος Μιχαλολιάκος, συμπληρώνοντας πως: «όσο για την ποινική ευθύνη, δεν υπάρχει». Σύμφωνα με το σκεπτικό του Νίκου Μιχαλολιάκου: «τότε γιατί δεν υπήρχε ποινική ευθύνη για τη δολοφονία Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη;». «Είναι σωστό να καταδικάζεται ένα κόμμα επειδή ένα μέλος του, ένας οπαδός του προέβη σε μια καταδικαστέα πράξη;» καταλήγει.

Γιατί “ομολογεί” ο Μιχαλολιάκος;

Τι ακριβώς σημαίνει όμως η ανάληψη της ευθύνης από τη Χρυσή Αυγή; Γιατί το έκανε αυτό λίγες ημέρες πριν τις εκλογές; Από γκάφα; Κι άραγε θα συνεχίσουν οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν ένα κόμμα που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη μίας δολοφονίας μόνο και μόνο, επειδή πλασσάρεται ως αντιμνημονιακό και αντισυστημικό;

Επικοινώνησα πρώτα με τον Δημήτρη Ψαρρά, δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής. Ντοκουμέντα από την ιστορία και τη δράση μιας ναζιστικής ομάδας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις» για να μου πει τι συμπεράσματα βγάζει από την ομολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου. Όπως σχολιάζει:

«Με την ανάληψη της “πολιτικής ευθύνης” για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην ουσία αποδέχεται την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που του αποδίδεται. Μπορεί να επιχείρησε να ανασκευάσει την αρχική του δήλωση, όταν διαπίστωσε τις αντιδράσεις που έχει ήδη ξεσηκώσει, αλλά ήταν πολύ αργά. Μάλιστα η “επανόρθωση” έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα για τον αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης. Συγκρίνοντας τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με τις δολοφονίες του Λαμπράκη και του Τεμπονέρα, ο Μιχαλολιάκος προχώρησε σε μια δεύτερη ομολογία: ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν πολιτική, ότι ήταν επίθεση κατά πολιτικού αντιπάλου.

Η δήλωση περί “πολιτικής ευθύνης” θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, τόσο στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης όσο και στην πολιτική στήριξη του ναζιστικού εγχειρήματος

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο αποφάσισε τρεις μέρες πριν τις εκλογές να κάνει αυτή τη δήλωση-βόμβα ο Ελληνας Φίρερ. Οποιος παρακολουθεί τη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό, δεν είναι δύσκολο να διακρίνει την ένταση μεταξύ κατηγορουμένων, η οποία κάθε φορά καταλαγιάζει με την επέμβαση των συνηγόρων του Αρχηγού.

Με την ανάληψη της “πολιτικής ευθύνης” ο Μιχαλολιάκος καθησυχάζει τους συναγωνιστές του ότι δεν τους έχει εγκαταλείψει, ότι δεν πρόκειται να σωθεί αυτός και να πάνε φυλακή οι πυρηνάρχες και τα μέλη των Ταγμάτων Εφόδου. Επιθυμεί να διασκεδάσει την εικόνα του καπετάνιου που εγκαταλείπει το σκάφος του, μια εικόνα που τον συνοδεύει τους τελευταίους μήνες.

Μόνο που με τη δήλωσή του αυτή ο Αρχηγός παραδέχεται όσα επί δύο χρόνια πεισματικά αρνιόταν. Και μετά απ’ αυτή την εξέλιξη δικαιώνεται πλήρως η άσκηση δίωξης εις βάρος σύσσωμης της ηγεσίας της οργάνωσης», υποστηρίζει ο κ. Ψαρράς.

«Ανυποψίαστοι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν υπάρχουν από το φθινόπωρο του 2013, όταν ολόκληρος ο Τύπος ασχολήθηκε εκτενώς με την εγκληματική δράση της οργάνωσης», απαντά ο κ. Ψαρράς στην ερώτησή μου για το αν μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουν ακόμα ανυποψίαστοι ψηφοφόροι και συνεχίζει: «Είναι αλήθεια ότι η σύνθεση των ψηφοφόρων της στις εκλογές του 2015 είναι διαφορετική από εκείνη των εκλογών του 2012. Ενώ στις εκλογές του 2012 η οργάνωση είχε μεγάλη επιρροή σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και των συνοικιών του Πειραιά, όπου δρούσαν τα “Τάγματα Εφόδου”, και λειτουργούσε η προπαγάνδα των δήθεν “κοινωνικών” δράσεών της, στις εκλογές του 2015 η οργάνωση στηρίχτηκε στην παραδοσιακή εκλογική πελατεία της Ακροδεξιάς (Λακωνία, Μεσσηνία, περιοχές Βόρειας Ελλάδας). Δεν περιμένω άμεση μεταστροφή ψηφοφόρων. Αλλά η δήλωση περί “πολιτικής ευθύνης” θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, τόσο στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης όσο και στην πολιτική στήριξη του ναζιστικού εγχειρήματος», καταλήγει ο κ. Ψαρράς.

Δεν υπάρχει ανυποψίαστος Χρυσαυγίτης πλέον. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν.

Επικοινωνώ με τον Αριστείδη Χατζή, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να τον ρωτήσω αν πιστεύει ότι η Χρυσή Αυγή θα χάσει ψήφους μετά την δήλωση αυτή, και σχολιάζει πως: «Δεν ξέρω πώς θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής αυτή η δήλωση, γιατί ούτως ή άλλως δεν νομίζω ότι μπορεί να έχουν καμία αμφιβολία για το τι είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν βρισκόμαστε στο 2012, που πρωτομπήκαν στη Βουλή. Όλοι ξέρουν ότι είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα, όλοι ξέρουν πολύ καλά τις απόψεις της, ξέρουν πολύ καλά τι έχει κάνει. Απλώς τώρα έκανε ένα λάθος. Δεν πιστεύω όμως ότι θα τους κοστίσει πολύ αφού φαίνεται ότι θα βγει ενισχυμένη σε αυτές τις εκλογές. Παίζει το χαρτί του γνήσια αντιμνημονιακού και αντισυστημικού κόμματος και παράλληλα εκμεταλλεύεται την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν υπάρχει ανυποψίαστος Χρυσαυγίτης πλέον. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν. Τους ξέρουμε πολύ καλά. Από εκεί και πέρα είναι προσωπική ευθύνη του καθενός που θα τους ψηφίσει».

Διευκρινιστική Δήλωση μετά την Κατακραυγή

Ο πανικός όμως που έχει δημιουργηθεί στην οργάνωση είναι φανερός. Η Χρυσή Αυγή μετά την συνέντευξη, αναγκάστηκε να εκδόσει διευκρινιστική δήλωση για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, καταγγέλοντας αλλοίωση των λεγομένων του Νίκου Μιχαλολιάκου -λες και δεν ακούμε με τα αυτιά μας το ηχητικό- και αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Εις ότι αφορά την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε. Αλλά ποινική ευθύνη δεν υπάρχει! Αν υπήρχε, γιατί δεν υπήρξε ποτέ για την δολοφονία του Τεμπονέρα, για την δολοφονία του Λαμπράκη; Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κόμμα να κατηγορείται γιατί ένας οπαδός, ένας φίλος του κόμματος προέβη σε μια καταδικαστέα πράξη;”».


Δείτε τι είχε πει στο VICE ο Στέλιος Ράμφος για την Χρυσή Αυγή:

Σας άρεσε; Δείτε και τα βίντεο από τη νέα σειρά του VICE “Democrisis”.


Τι αλλάζει στη Δίκη της Χρυσής Αυγής

Η δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ματαίωση της κατάθεσης του πατέρα του Παύλου, Παναγιώτη Φύσσα στο δικαστήριο, στο οποίο η Χρυσή Αυγή δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση. Όσο ήμουν μέσα στο δικαστήριο την περασμένη Δευτέρα, έβλεπα για μία ακόμα φορά να συμβαίνουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εξέλιξη της δίκης. Όπως είχα γράψει, ο λόγος ήταν προφανής. Σε καμία περίπτωση η Χρυσή Αυγή δεν ήθελε την επόμενη ημέρα κι όσο η προεκλογική περίοδος είναι στο πικ της, τα πρωτοσέλιδα να έχουν την κατάθεση του πατέρα του Φύσσα. Τι έγινε τελικά όμως και τρεις ημέρες μετά ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος προέβη στη δήλωση που ήθελε να αποφύγει; Ο Δημήτρης Ψαρράς έδωσε λίγο πιο πάνω την απάντηση. Πλέον το ερώτημα εκτός από το πώς η δήλωση θα επηρεάσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, είναι πώς η ομολογία θα επηρεάσει την εξέλιξη της δίκης.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής για την υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Τάκης Ζωτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας, από το ” jailgoldendawn” έκαναν σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Στα πλαίσια της απέλπιδας προσπάθειας των νεοναζί να υποδυθούν ότι έχουν “αλλάξει” και έχουν κάνει την “αυτοκριτική” τους, ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε σημερινή του συνέντευξη ομολόγησε την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με τον τρόπο αυτό, ο Μιχαλολιάκος αποδέχτηκε την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Φωτογραφία του Παναγιώτη Μαϊδη από το άρθρο του VICE «Οι Αντιφασίστες Κατάφεραν να Ματαιώσουν τη Φιέστα της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά»

Αυτή είναι και εξαρχής η θέση της πολιτικής αγωγής για όλες τις δολοφονικές επιθέσεις των μελών της Χρυσης Αυγής, είτε στον Παύλο Φύσσα είτε στους Αιγύπτιους ψαράδες, είτε στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είτε σε εκατοντάδες άλλα θύματα της φασιστικής βίας: η ευθύνη ανήκει στην οργάνωση και όχι σε κάποιους υποτιθέμενα “θερμόαιμους” οπαδούς. Μόνο που στην περίπτωση μιας οργάνωσης σαν τη Χρυσή Αυγή, με οργανωμένα παραστρατιωτικά σώματα – “ταγματα εφόδου”, η πολιτική ευθύνη της ηγεσίας ταυτίζεται απόλυτα και με την ποινική ευθύνη: αυτή είναι η καρδιά του κατηγορητηρίου με το οποίο δικάζεται ολόκληρη η ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας για “διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης”. Και αυτή την ποινική ευθύνη ομολόγησε σήμερα ο Μιχαλολιάκος, που στο παρελθόν θυμίζουμε ότι αρνιόταν κάθε σχέση της Χρυσης Αυγής με τον Ρουπακιά.

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κάνουμε – και εν όψει των εκλογών – κάλεσμα απονομιμοποίησης της ναζιστικής σπείρας που έχει μασκαρευτεί σε δήθεν “νόμιμο πολιτικό κόμμα”. Αυτή η απονομιμοποίηση που πρέπει να επιβληθεί πρώτα και κύρια στην ίδια την κοινωνία, στις γειτονιές, στους χώρους των εργαζόμενων και της νεολαίας, παλεύουμε να επισφραγιστεί με την καταδίκη των ηγετικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής στην ίδια τη δίκη που είναι σε εξέλιξη».

Επικοινωνώ με τον Τάκη Ζώτο από την πρωτοβουλία των δικηγόρων για να τον ρωτήσω αν θα πρέπει να υπάρξει νέα δίωξη μετά από αυτή τη δήλωση του Μιχαλολιάκου. Όπως εξηγεί ο κ. Ζώτος: «Η δίωξη ήδη υπάρχει για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Απλώς με αυτή τη δήλωση ο Μιχαλολιάκος αποδέχτηκε την κατηγορία. Βεβαίως και θα συμπεριληφθεί αυτή η δήλωση στην δικογραφία και γι’ αυτό βρισκόμαστε εμείς ως πολιτική αγωγή εκεί. Για να την υπενθυμίζουμε κάθε μέρα. Να λέμε ότι η δήλωση της αποδοχής της ευθύνης της διεύθυνσης της οργάνωσης ήδη υπάρχει. Άλλωστε εκεί δεν ήταν μόνο ο δολοφόνος του Φύσσα, ο Γιώργος Ρουπακιάς, ήταν 30 άτομα. Ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου και γραμματέας της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, όλο το συμβούλιο της τοπικής οργάνωσης και όλα τα μέλη του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Μάλιστα, είχαν την εντολή αφού είχαν τηλεφωνήσει πριν στον περιφερειάρχη, Γιάννη Λαγό. Όλα αυτά τα επιβεβαιώνει ο Μιχαλολιάκος με τη δήλωσή του ότι αναλαμβάνουμε σαν οργάνωση την πολιτική ευθύνη», εξηγεί ο κ. Ζώτος και συνεχίζει:

«Προχθές κατάφεραν με διάφορα διαδικαστικά κόλπα να μην καταθέσει ο πατέρας του Φύσσα. Σκοπός ήταν αποφύγουν την δημοσιότητα, αφού θα υπενθύμιζε σε όλο τον κόσμο την δολοφονία του Παύλου και ποιος την έκανε. Αυτό λοιπόν το κατάφερε σήμερα ο Μιχαλολιάκος. Όλα τα Μέσα θα γράφουν για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Φύσσα. Αυτόματα και για τις απόπειρες δολοφονίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων. Νομίζω ότι αυτό δεν θα τους ωφελήσει καθόλου εκλογικά διότι πολλοί φυσιολογικοί άνθρωποι θα σκεφτούν ότι πρόκειται πράγματι για μία ομολογουμένα από τους ίδιους εγκληματική οργάνωση».

Διαβάστε ακόμα: Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή

Από την πλευρά της η Ελευθερία Κουμάντου, μέλος στο Golden Dawn Watch, τοπαρατηρητήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής λέει πως: «Το Golden Dawn Watch δεν σχολιάζει δηλώσεις κατηγορουμένων εκτός αίθουσας δικαστηρίων και κυρίως δηλώσεις κατηγορουμένων εκτός της αίθουσας. Οτιδήποτε όμως συμβαίνει μας ενδιαφέρει στο πώς θα επηρεάσει την πορεία της δίκης και βέβαια περιμένουμε να δούμε πώς οποιεσδήποτε δηλώσεις και δημόσιες κινήσεις θα καταγραφούν, θα χρησιμοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Το GDW είναι εκεί καταγράφει και δημοσιοποιεί γιατί αυτός είναι ο ρόλος του».

Κανείς πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την δικαιολογία ότι δεν ήξερε. Κανείς δεν μπορεί να μιλά για ανυποψίαστους ψηφοφόρους. Ούτε φυσικά να φτάνει στο άλλο άκρο και να θεωρεί ότι το ποσοστό των Ελλήνων που θα ρίξουν το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής στην κάλπη είναι όλοι τους νεοναζί ή υποψήφιοι δολοφόνοι. Η Χρυσή Αυγή δικάζεται αυτή τη στιγμή ως εγκληματική οργάνωση και ομολόγησε ότι έχει την “πολιτική ευθύνη” της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, δύο χρόνια ακριβώς μετά από τη νύχτα που οι καρδιές πάγωσαν στην είδηση του εγκλήματος. Ας ελπίσουμε αυτά να είναι αρκετά, ώστε όλο και λιγότεροι να επιβραβεύσουν και να ενισχύσουν τις ενέργειές της με την ψήφο τους.

Πηγή: Vice

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ