Η ώρα των αναγνωστέων εγγράφων στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Πηγή: Jailgoldendawn

Μετά τη μαραθώνια εξέταση 145 μαρτύρων που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25/1/18 (124 μάρτυρες κλητευθέντες από τον Εισαγγελέα, 3 από το δικαστήριο και 18 από την πολιτική αγωγή), η δίκη της Χρυσής Αυγής περνάει πλέον στην κρίσιμη φάση των αναγνωστέων εγγράφων.

Το δικαστήριο καλείται να αναγνώσει 438 έγγραφα, πολλά εκ των οποίων συνοδεύονται από ψηφιακούς δίσκους. Ο συνολικός όγκος των εγγράφων και των ψηφιακών δίσκων ανέρχεται σε 1,3 terabyte.

Ο σχετικός κατάλογος των προς ανάγνωση εγγράφων έχει καταρτιστεί από την Εισαγγελία και χωρίζεται σε ενότητες: πρώτα τα εγγραφα της υπόθεσης ανθρωποκτονίας Φύσσα, ακολούθως τα έγγραφα της απόπειρας ανθρωποκτονίας των κομμουνιστών συνδικαλιστών, στη συνέχεια τα έγγραφα για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τέλος όλα τα έγγραφα που αφορούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης (συσχετισμένες δικογραφίες, κλπ). Οι διάδικοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν και δικά τους έγγραφα στο πέρας της διαδικασίας.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται: εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης επί ηλεκτρονικών πειστηρίων, όπλων και άλλων ευρημάτων στα σπίτια των κατηγορουμένων, φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, διαγράμματα κλήσεων, στοιχεία τηλεφωνικών επικοινωνιών, δικογραφίες, δικαστικές αποφάσεις, κλπ. Για τις ανάγκες της επίδειξης όλου αυτού του υλικού, θα υπάρξει προτζέκτορας τόσο στην αίθουσα του Κορυδαλλού όσο και στην αίθουσα του Εφετείου.

Μικρό κομμάτι αυτού του υλικού έχει ήδη έχει ήδη δημοσιευτεί από ΜΜΕ.

Το περίφημο βίντεο Πατέλη: “Ό,τι κινείται σφάζεται”

Η συνομιλία Λαγού-Δεβελέκου μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ:

Η απόπειρα συγκάλυψης της ταυτότητας του Ρουπακιά την επομένη της δολοφονίας Φύσσα:

Ο Ρουπακιάς ορκίζει νέα μέλη της Χρυσής Αυγής στη Νέδα:

Ο Αποστόλου εξηγεί την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής:

Μέχρις στιγμής η υπεράσπιση έχει αντιμετωπίσει τις αναφορές σε βίντεο και ηχητικά με τον ισχυρισμό περί “μοντάζ”, “συρραφών”, και “πλαστογραφίας”. Τώρα που το δικαστήριο θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα σχετικά στοιχεία, η υπεράσπιση αναμένεται να καταφύγει σε σωρεία ενστάσεων με σκοπό να μην επιδειχθούν τα βίντεο και να μην ακουστούν οι επίμαχες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Αναμένεται επίσης η προσπάθεια παρέλκυσης της διαδικασίας από πλευράς υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής με την αξίωση ανάγνωσης όλου ανεξαιρέτως του έγγραφου υλικού – η σχετική διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έχει τροποποιηθεί, δίνοντας στην Πρόεδρο την δυνατότητα να κρίνει τι είναι ουσιώδες ώστε να πρέπει να αναγνωστεί και τι όχι, με στόχο την οικονομία της δίκης.

Η απόφαση του δικαστήριου επί των ενστάσεων αυτών θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης και την ταχεία ολοκλήρωση της δίκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ