Εφετείο | Ημέρα 95: «κάθε Τρίτη και Πέμπτη στέκονταν σκοποί στις 4 γωνίες του τετραγώνου»

27/06/2024 – 95η δικάσιμος – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος).

III. Συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση εξετάστηκε η μάρτυρας Νέλλυ Παπαχελά η οποία κατά το χρόνο που απασχολεί το κατηγορητήριο ήταν δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, διετέλεσε αντιδήμαρχος του Δήμου, ενώ κατοικεί στην Πλ. Βικτωρίας. Η μάρτυρας κατέθεσε για το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που είχε καλλιεργηθεί στην περιοχή της Πλ. Αγίου Παντελεήμονα και τις συνεχείς διαμαρτυρίες προσφύγων στο Δήμο για βίαιες επιθέσεις κατά ατόμων, φθορές καταστημάτων και ελέγχους εγγράφων από «κλιμάκια» της ΧΑ. Περιέγραψε περιστατικό που σε συναυλία στην Πλ. Αγίου Παντελεήμονα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έκαναν την εμφάνισή τους μαυροντυμένοι «αγανακτισμένοι κάτοικοι», οπλισμένοι με στειλιάρια, οι οποίοι προπηλάκιζαν όποιον εισέρχονταν στο ναό, ενώ αργότερα φώναξαν συνθήματα μέσα στο χώρο. Επίσης περιέγραψε στιγμιότυπα από το πογκρόμ εναντίον μεταναστών, που ακολούθησε τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, του οποίου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας από το μπαλκόνι του σπιτιού της. Κάλεσε την αστυνομία, και εκείνη έφτασε μετά από πάρα πολλή ώρα. Γενικά χαρακτήρισε τη στάση της αστυνομίας καθόλου βοηθητική στην εξομάλυνση της κατάστασης. Για την παρουσία της ΧΑ στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, είπε ότι ήταν μονοθεματική και μιλούσαν μόνο για τα προβλήματα που προκαλούνται από την παρουσία αλλοδαπών στην πόλη και ότι η ΧΑ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το φόβο και τη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα προς όφελός της. Σημείωσε επίσης ότι ως δημοτικός σύμβουλος ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος παρίστατο στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου συνοδευόμενος από ένοπλους φρουρούς.

Στη συνέχεια η μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής. Επανερχόμενη στο πογκρόμ μετά τη δολοφονία Καντάρη, επανέλαβε ότι η κατάθεσή της στηρίχθηκε στην προσωπική εικόνα που είχε, ότι φαινόταν να υπάρχει άτομο που έδινε παραγγέλματα, πότε να σταματήσουν, πότε να φύγουν. Ανέφερε επίσης ότι ως αντιδήμαρχος εμπορίου ήταν δέκτης μόνιμων παραπόνων γιατί ο δήμος δεν κλείνει τα καταστήματα αλλοδαπών.

Απαντώντας αμέσως μετά σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, η μάρτυρας ενέμεινε στα όσα είχε καταθέσει ώς εκείνη τη στιγμή και επανέλαβε ότι για όσα περιστατικά κατέθεσε, υπήρχε πάντα κάποιος που έδινε εντολή.

Ακολούθως προσήλθε να καταθέσει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Νίκαιας κατά το χρόνο του κατηγορητηρίου. O μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση της ΧΑ στην περιοχή, που ξεκίνησε αρχικά από το 2011 με επιθέσεις σε μετανάστες, με οργανωμένο χαρακτήρα. Ιδιαίτερα στην περιοχή πίσω από τα σινεμά village όπου κατοικούσαν πολλοί μετανάστες, είχαν σημειωθεί επιθέσεις. Χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές αναίτιες. Για τα γραφεία της ΧΑ στη Νίκαια ο μάρτυρας ανέφερε ότι όταν αυτά λειτουργούσαν, κάθε Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα, στέκονταν στις 4 γωνίες του οικοδομικού τετραγώνου σκοποί. Ο ίδιος βρέθηκε αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικό που τα άτομα αυτά ξυλοκόπησαν δύο διερχόμενους από το σημείο μετανάστες, ενώ κάθε Σάββατο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στην περιοχή συγκεντρώνονταν ομάδα 20-30 ατόμων με ομοιόμορφη εμφάνιση και εκτελούσε παρέλαση με βήμα, παράγγελμα και εντολές που έδινε ένα από τα άτομα. Κατέθεσε δε ότι πολλές φορές ήταν ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης αυτός που έδινε τα παραγγέλματα. Τέλος ανέφερε ότι εμφανίστηκε μπροστά στο σπίτι του ομάδα περίπου 50 ατόμων της ΧΑ φωνάζοντας συνθήματα όπως «τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά» και «πουτάνας γιοί αριστεροί».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας επεξηγηματικά είπε ότι παρά τις εκκλήσεις του στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπήρξε καμία συνέπεια για το κλείσιμο του δρόμου έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας, και μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υποχώρησαν τα περιστατικά. Στο κτίριο δίπλα από αυτό που στεγαζόταν η οργάνωση Νίκαιας βρισκόταν η ΔΟΥ Νίκαιας, και υπήρχαν καταγγελίες από τους εργαζομένους στη ΔΟΥ ότι οι πολίτες που εισέρχονταν στην εφορία υφίσταντο έλεγχο στα χαρτιά τους από τον «φρουρό», ιδιαίτερα αλλοδαποί. Περιέγραψε επίσης ένα περιστατικό όπου μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν θύματα λεκτικής και σωματικής βίας ενώ έκαναν αφισοκόλληση για την επέτειο της δικτατορίας τον Απρίλιο του 2013. Για το περιστατικό του εκφοβισμού στο σπίτι του, ανέφερε ότι παρόμοιο συμβάν με απειλητική παρουσία είχε εκτυλιχθεί στο σπίτι άλλου δημοτικού συμβούλου του κυρίου Μ. Αυγουστάτου. Ακόμη αναφέρθηκε στην εμφάνιση που παρουσίαζε μια μοτοπορεία μελών της ΧΑ, φωνάζοντας συνθήματα και επιδιώκοντας να τραβήξουν την προσοχή. Σε σχέση με τον κατηγορούμενο Πατέλη ο μάρτυρας επεσήμανε ότι μετά τη δολοφονία Φύσσα, που τα πρόσωπα των μελών της τοπικής εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ, συνειδητοποίησε ότι τον είχε ξαναδεί πολλές φορές. Συγκεκριμένα για το τάγμα εφόδου της Νίκαιας χρησιμοποίησε το χαρακτηρισμό «υπόδειγμα» γιατί όπως είπε ήταν πειθαρχημένο, με ομοιόμορφη εμφάνιση και στρατιωτική συμπεριφορά. Για την απειλητική εμφάνιση της ομάδας μελών της ΧΑ στο σπίτι του είπε ότι όταν το κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν λήφθηκε κάποια απόφαση καταδίκης του συμβάντος, αντίθετα δέχθηκε την παραίνεση να πάει στην αστυνομία.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας. Απαντώντας, ο μάρτυρας εξήγησε ότι το τάγμα εφόδου της Νίκαιας ενέπνεε δέος με την παρουσία του και τις παρελάσεις. Επιβεβαίωσε δε και τις καταθέσεις του πρώην δημάρχου Νίκαιας κ. Ιωακειμίδη που έχει επίσης καταθέσει ως μάρτυρας στην παρούσα δίκη. Περιέγραψε και αυτός την εμφάνιση του τάγματος εφόδου ως ομοιόμορφη, με μαύρα μπλουζάκια, παντελόνια παραλλαγής ασπρόμαυρα και αρβύλες. Σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν από την πλατεία Αγίου Νικολάου αναγνώρισε τον κατηγορούμενο Κασιδιάρη, και την ομοιόμορφη ενδυμασία του τάγματος εφόδου.

Τέλος ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Εξήγησε ότι η ιδεολογία του κόμματος εμφαίνεται και στις πράξεις. Ανέφερε δε ότι καταθέτει περιστατικά και γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη του. Επανέλαβε ότι οι καταγγελίες για βία κατά μεταναστών που δεχόταν, δείχνουν ότι τα περιστατικά συνέβαιναν με συστηματικό τρόπο και ότι αυτά που έζησαν εκείνα τα χρόνια με τη δράση της ΧΑ είναι απερίγραπτα και δε γίνεται να συγκριθούν με πολιτικές αψιμαχίες πχ στους χώρους του πανεπιστημίου.

IV. Αποφάσεις του δικαστηρίου επί αιτημάτων της υπεράσπισης

Σε ένσταση της υπεράσπισης (συνήγορος Γκαβέλας) που είχε υποβληθεί για τη μη λήψη υπ’ όψιν από το δικαστήριο της κατάθεσης του μάρτυρα Ψαρρά, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε αυτή να απορριφθεί, γιατί ο μάρτυρας κατέθετε πραγματικά περιστατικά. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση, την Παρασκευή 28 Ιουνίου, οπότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση μαρτύρων για την υπόθεση της επίθεσης σε μετανάστες στην Ιεράπετρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ