Εφετείο | Ημέρα 88: «Επίθεση ενταγμένη σε μια γενικότερα σχεδιασμένη και οργανωμένη δράση»

17/05/2024 – 88η δικάσιμος – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Ήταν απόντες όλοι οι κατηγορούμενοι.

III. Συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση κατέθεσε ο μάρτυρας Γιώργος Καμίνης, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων για το περιστατικό της επίθεσης που δέχθηκε από τον βουλευτή της ΧΑ Γερμενή το 2013, αλλά και γενικότερα για περιστατικά βίας που πληροφορήθηκε από καταγγελίες λόγω της ιδιότητας του τα χρόνια που διατέλεσε δήμαρχος (2011-2019). Για την επίθεση από τον τότε βουλευτή Γερμενή την Μεγάλη Πέμπτη του 2013, ο μάρτυρας ανέφερε ότι αφού προηγήθηκε η από το Δήμο Αθηναίων απαγόρευση της διανομής τροφίμων από τη ΧΑ μόνο για Έλληνες στην πλατεία Συντάγματος το πρωί της ίδιας μέρας, ο βουλευτής και κατηγορούμενος πλέον Γερμενής εισέβαλε στο κέντρο αλληλοβοήθειας του Δήμου στο σταθμό Λαρίσης όπου βρισκόταν ο μάρτυρας και τον προσέγγισε με σκοπό να του επιτεθεί. Ο Γερμενής απομακρύνθηκε ύστερα από την επέμβαση της προσωπικής ασφάλειας του μάρτυρα. Τη στιγμή της απομάκρυνσής του το χέρι του κατηγορούμενου Γερμενή χτύπησε ξυστά ένα παιδάκι που βρισκόταν μπροστά στο μάρτυρα, και ο ίδιος ο κατηγορούμενος έκανε κίνηση να τραβήξει το όπλο του. Παράλληλα ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις μελών της ΧΑ στα τοπικά συμβούλια, τα οποία διέκοπταν τις συνεδριάσεις. Ως πιο σημαντικό περιστατικό που καταγράφηκε στη θητεία του, ο μάρτυρας κατέθεσε και για το διήμερο πογκρόμ του 2011 στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, το οποίο ακολούθησε τη δολοφονία του Μ. Καντάρη. Για την απαγόρευση της διανομής στο Σύνταγμα ο μάρτυρας προσέθεσε ότι ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης απειλούσε τους αστυνομικούς, ενώ υποστήριξε ότι απαγόρευσε τη διανομή όχι γιατί δεν είχε ληφθεί άδεια από το Δήμο, αλλά η διάκριση μεταξύ Ελλήνων και μη ήταν ενάντια στην αξία του ανθρώπου. Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας περιέγραψε την ιδεολογική συγκρότηση της ΧΑ ως εγκληματική ναζιστική οργάνωση που μετέρχεται τη βία, έχει ρατσιστικό λόγο, κηρύσσει το μίσος απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό. Για τη συμμετοχή της ΧΑ στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου ανέφερε ότι συστηματικά διατάρασσαν τις συνεδριάσεις. Συμπληρωματικά ανέφερε ότι ο δήμος και ο ίδιος είχαν δεχτεί καταγγελίες για τη δράση της ΧΑ, ότι τα βράδια έκαναν ελέγχους μεταναστών, και γενικά προσπαθούσαν με τη δράση τους να υποκαθιστούν το κράτος σε θέματα τάξης και ασφάλειας ώστε να κερδίζουν υποστήριξη. Επίσης περιέγραψε το διάχυτο κλίμα φόβου στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου τα θύματα των επιθέσεων δεν προσέφευγαν στην αστυνομία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας ανέφερε ότι η επίθεση του κατηγορουμένου Γερμενή στο πρόσωπό του δεν ήταν μεμονωμένη, αλλά ενταγμένη σε μια γενικότερα σχεδιασμένη και οργανωμένη δράση, καθώς στην περίπτωση αυτή, προσέγγιζαν και μηχανάκια το χώρου του κέντρου αλληλοβοήθειας από την πίσω πλευρά, τα οποία ανασχέθηκαν από αστυνομική δύναμη. Για το λόγο που ανέπτυσσε ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος ο μάρτυρας κατέθεσε ότι συστηματικά εξέπεμπε μηνύματα αυτοδικίας, περιφρονώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς. Περιέγραψε την όξυνση των περιστατικών βίας μετά την είσοδο της ΧΑ στο κοινοβούλιο, και την αντίστοιχη κάμψη του όταν συνελήφθη η ηγεσία της.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Εκ νέου αναφέρθηκε στην αδράνεια του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα σε περιστατικά βίας κατά μεταναστών, ενώ παραδέχθηκε ότι ούτε ο ίδιος ήταν όσο ενεργός όσο όφειλε απέναντι στην αστυνομία.

IV. Αποφάσεις του δικαστηρίου επί αιτημάτων της υπεράσπισης

Επί αιτημάτων από προηγούμενες συνεδριάσεις το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου Δαμουλάρη να κλητευθεί ο μάρτυρας Ασίφ Μοχαμάντ.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση, την Τετάρτη 22 Μαΐου, οπότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση των μαρτύρων Σπουρδαλάκη και Τεζάρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ