Εφετείο | Ημέρα 8: «Έτσι χαιρετάμε τον Μεταξά»

8η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 17/10/2022

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε περιορισμένη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι Ι. Λαγός, Δ. Αγριογιάννης και Ι. Κομιάνος

ΙΙΙ. Εξέταση μάρτυρα κατηγορίας

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε τον λόγο ο συνήγορος του Ι. Λαγού, Κων/νος Πλεύρης ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος είναι Έλληνας εθνικιστής και όχι ναζιστής. Επίσης δήλωσε οπαδός του Ι. Μεταξά, του οποίου οι οπαδοί χαιρετούσαν με αυτόν τον τρόπο (ναζιστικός χαιρετισμός). Δήλωσε επίσης ότι παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας του Ι. Λαγού καθώς τον αποκαλούν δολοφόνο.

Το Δικαστήριο κάλεσε τον μάρτυρα κατηγορίας, αστυνομικό της ΔΙΑΣ, Γεώργιο Ρώτα. Ο μάρτυρας περιέγραψε συνοπτικά τα τεκταινόμενα που οδήγησαν στην ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα. Ανέφερε ότι κλήθηκαν να επιληφθούν σε περιστατικό στην οδό Κεφαλληνίας – στην καφετέρια Κοράλλι. Το σήμα που τους δόθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ αναφερόταν σε 50 άτομα της Χρυσής Αυγής τα οποία κατευθύνονται στην εν λόγω καφετέρια κρατώντας ρόπαλα. Όταν έφτασαν στο σημείο , ένας πολίτης που τους συστήθηκε ως συνάδελφος τους – ονόματι Χατζησταμάτης- εξήγησε στον συνάδελφο του της ΔΙΑΣ, Τσολακίδη, ότι έγινε φασαρία μεταξύ ατόμων του γνωστού χώρου και ατόμων της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια και ενώ κατέβαιναν από τις μηχανές τους μία ομάδα 40-50 ατόμων άρχισε να τρέχει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση στην οδό Τσαλδάρη. Κάποια από τα άτομα αυτά έφεραν ρόπαλα. Δεν είδε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά να εισέρχεται ανάποδα στον δρόμο, ούτε και να μαχαιρώνει τον Π. Φύσσα. Από κάποια απόσταση είδε 4-5 άτομα να είναι γύρω από τον Π. Φύσσα. Ενώ σε νησίδα που υπάρχει ακριβώς απέναντι από το σημείο της δολοφονίας , ήταν συγκεντρωμένα πολλά άτομα της Χρυσής Αυγής. Κατέθεσε επίσης ότι άκουσαν τον Π. Φύσσα να φωνάζει “με μαχαίρωσε”. Επίσης κατέθεσε ότι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν δεδομένων των συνθηκών , εφόσον υπάρχει ειδική υπηρεσία επιβολής της τάξης σε όχλο, και ότι οι ίδιοι φοβήθηκαν λόγω της αριθμητικής υπεροχής της ομάδας των Χρυσαυγιτών. Σε ερώτηση της έδρας αν άκουσε κάποιο παράγγελμα, ανέφερε ότι άκουσε “τρέξτε, ντου, ξύλο” και διάφορες βρισιές.

Σε ερωτήσεις των συνηγόρων Υποστήριξης της Κατηγορίας (πολιτική αγωγή) ο μάρτυρας ανέφερε ότι η περιγραφή του Κέντρου προς τις ομάδες ΔΙΑΣ – το σήμα που τους δόθηκε- ανταποκρινόταν στην εικόνα που είχαν όταν έφτασαν στον χώρο. Είδαν άτομα μαυροντυμένα , νεαρής ηλικίας να κυνηγούν κάποιους άλλους. Όλοι μαζί – η ομάδα των 40-50 ατόμων – άρχισαν ξαφνικά να τρέχουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο , στην οδό Τσαλδάρη. Πλησιάζοντας εκεί είδαν 4-5 άτομα γύρω από τον Π. Φύσσα και στη συνέχεια εντόπισαν τον Ρουπακιά να είναι στο αυτοκίνητό του έτοιμος να φύγει.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίοι επιτίμησαν τον μάρτυρα, επισημαίνοντας ότι οι απαντήσεις του είναι διαφορετικές στην πρώτη και στη δεύτερη κατάθεσή του στην Ανακρίτρια , ο μάρτυρας ανέφερε ότι η πρώτη του κατάθεση δεν ήταν λεπτομερής καθώς επίκειτο η κατάθεση του στις ανακριτικές αρχές. Η Υπεράσπιση επεσήμανε ότι στην πρώτη κατάθεσή του αναφέρεται σε συμπλοκή μεταξύ δύο ατόμων – του Ρουπακιά και του Φύσσα – ενώ στη δεύτερη κατάθεσή του στην Ανακρίτρια αναφέρει 4 – 5 άτομα γύρω από τον Φύσσα καθώς και στην παρουσία 30 περίπου ατόμων στο απέναντι πεζοδρόμιο -της Χρυσής Αυγής – τα οποία στην συνέχεια “έσπασαν” όπως είπε όταν ο Π. Φύσσας φώναξε “με μαχαίρωσε”. Δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων που αφορούσαν τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση γνωρίζει αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο, αλλά έτρεξαν πολλά άτομα μαζί προς ένα συγκεκριμένο σημείο.

Ο κατηγορούμενος, Ι. Λαγός, έθεσε ερωτήσεις στον μάρτυρα, ο οποίος κατέθεσε ότι οι Χρυσαυγίτες συντεταγμένα έτρεξαν όλοι μαζί και ότι οι 4-5 που ήταν γύρω από τον Π. Φύσσα δεν θα μπορούσαν να είναι από την παρέα του. Επίσης σε ερώτηση αν μπορεί κάποιος να πάει με το δικό του αυτοκίνητο και τις πινακίδες του για να σκοτώσει, ο μάρτυρας ανέφερε ότι θα μπορούσε να φύγει – ο δράστης- και να πει ότι του έκλεψαν το αυτοκίνητο.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου έκανε δήλωση για τα πρακτικά στην οποία ανέφερε ότι το Δικαστήριο δεν είχε λάβει γνώση του χαιρετισμού του Κ. Πλεύρη. Δήλωσε ότι εφεξής απαγορεύονται κάθε είδους χαιρετισμοί και χειροκροτήματα και σε περίπτωση που επαναληφθούν θα ληφθούν μέτρα.

Το Δικαστήριο όρισε τις επόμενες δικασίμους για τον μήνα Νοέμβριο στις: 11, 14, 23, 28 και 30.

Διέκοψε για την Τετάρτη 19/10/22 καλώντας τους μάρτυρες Μελαχροινόπουλο και Κουρεντζή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ