Εφετείο | Ημέρα 68: «Ακούω έναν αχό και ακούω ότι είναι η ΧΑ»

68η δικάσιμος – Τρίτη 09 Ιανουαριου 2024 – Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών

Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης

Α. Κατάθεση της μάρτυρα Μπαουστάνου- ερωτήσεις από την έδρα

Η μάρτυρας κατέθεσε πως το 2012 ήταν υπάλληλος στη δημοτική αστυνομία στο Μεσολόγγι και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ήταν και ο σποραδικός έλεγχος αδειών στις λαϊκές αγορές σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Ακολουθεί απόσπασμα της κατάθεσής της:

“Στο σημείο του ραντεβού βλέπω ένα πλήθος ατόμων με μαύρα ρούχα που μας πλησιάζουνε γιατί και εμείς φοράμε στολές. Γνώρισα τον κ. Μπαρμπαρούση και ήρθε και μας μίλησε, συνοδευόταν από αστυνομικό συνάδελφο. Όταν ήρθε πιο κοντά η ομάδα μπορέσαμε να δούμε χαρακτηριστικά και μας ρωτάγανε: «τι θα πάτε να κάνετε; Είμαι ο κ. Μπαρμπαρούσης, θέλουμε να πάμε μαζί να κάνουμε τον έλεγχο στη λαϊκή», να ζητάμε εμείς δηλαδή τα χαρτιά από τους πωλητές με συνοδεία της ομάδας αυτής. Εμείς αρνηθήκαμε, του είπα ότι δεν γίνεται αυτό και ότι εμείς συνεργαζόμαστε μόνο με την ΕΛ.ΑΣ. και δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν εξωτερικό, ούτε κανένα πολιτικό κόμμα, καθαρά υπηρεσιακό είναι αυτό. Υπήρχε μία ένταση και επειδή αρνηθήκαμε και δεν κάναμε μαζί τους τον έλεγχο αυτοί φύγανε και στη συνέχεια μαθαίναμε ότι προχωρούσαν μπροστά από εμάς και είδαμε τα αποτελέσματα και ακούγαμε από τον κόσμο και θετικά και αρνητικά, ότι ήρθε η ΧΑ, ότι σπρώξανε, ότι πετάξανε πράγματα. Συνήθως με τους παράνομους που πουλάγανε, με τους μαύρους, τους έγχρωμους που δεν έχουν άδεια, και εμείς είδαμε πεταμένα αντικείμενα και υπήρχε αναταραχή. Μετά ειδοποιήσανε από την ΕΛ.ΑΣ. να αποχωρήσουμε από τη λαϊκή”

Κατέθεσε ακόμα ότι τα άτομα που είδε στην αρχή, φορούσαν μαύρες μπλούζες και στην πλάτη το σήμα της ΧΑ, σαν ομάδα ήταν ένα μπουλούκι και μετά πιο συντεταγμένοι, χωρίς να υπάρχουν γυναίκες και πως επικεφαλής ήταν ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης και ο αστυνομικός Δημήτρης Μακρής που τον συνόδευε. Σε ερώτηση της έδρας αν αισθάνθηκε φόβο η μάρτυρας απάντησε θετικά, λέγοντας πως δεν ήταν συνηθισμένο κλίμα και στον κόσμο υπήρχε μια αίσθηση τρομοκρατίας. Επικεφαλής δήλωσε πως φαινόταν να είναι οι Μπαρμπαρούσης και Μακρής. Οι πάγκοι που η ίδια είδε πεσμένους κατέθεσε πως ήταν των έγχρωμων παράνομων μικροπωλητών. Η ίδια ενημέρωσε όπως είπε τον αντιδήμαρχο ως αρμόδιο, ενώ όπως δήλωσε δεν έγινε κάποια καταγγελία στη δημοτική αρχή για το συμβάν.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας, υπεράσπισης καθώς και από τον κατηγορούμενο Ι.Λαγό.

Β.Κατάθεση της αυτόπτη μάρτυρα Παπαζήση

Στη συνέχεια προσήλθε η μάρτυρας Παπαζήση. Παρατίθεται απόσπασμα της κατάθεσής της.

“Κατ’ αρχάς η λαϊκή εχει κατεύθυνση από βορρά προς νότο, η απόληξη είναι προς νότο, έχει μήκος 400-500 μέτρα, με μήκος 80 μέτρα το κάθε τετράγωνο. Εγώ είχα μπει και ψώνιζα και ακούω έναν αχό και ακούω ότι είναι η ΧΑ, ότι μπήκε. Ήμουν 30 περίπου μέτρα μακριά από τα γεγονότα που είδα με τα μάτια μου. Η ομάδα ήταν συντεταγμένη με μαύρα, με τις επωμίδες, μπροστά ο κ. Μπαρμπαρούσης και πίσω αστυνομικός προσωπικός φρουρός. Πριν να φτάσουν μπροστά μου, υπήρχαν αναποδογυρισμένοι πάγκοι και, πριν να φτάσουν σε μένα, κλωτσούσαν με τα πόδια τους αναποδογυρισμένους έρημους πάγκους, μερικά πράγματα που δεν πρόφτασαν να μαζέψουν. Αδειάζαν το περιεχόμενό τους. Υπήρχαν και κάμερες, είχαν ειδοποιήσει και δημοσιογράφους. Κλωτσώντας δεξιά και αριστερά που ήταν μικροί, φωνάζαν «Κι άλλος παράνομος εδώ; κι άλλος; κι άλλος;».

Προχωρώντας φωνάζαν στους Έλληνες «μη φοβάστε, εσάς δε σας πειράζουμε» […] Μια ατμόσφαιρα που έπρεπε να δώσει την αίσθηση ότι εμείς εισβάλλουμε δυναμικά και αυτοί που πρέπει να φοβηθούν να φοβηθούν, συντεταγμένα ανά δυάδες, και δίνανε ο ένας δεξιά ο άλλος αριστερά στον πάγκο μια κλωτσιά και συνεχίζανε. Και ένιωσα ότι, ως πολίτης, ενοχλούμαι και τους λέω «με ποια αρμοδιότητα είστε εδώ; να βοηθήσετε το κράτος; αυτό συνιστά παρακράτος. Το παρακράτος είναι αυτό που έκανε όλα αυτά, το παρακράτος σκότωσε τον Λαμπράκη»…

Στο σημείο αυτό παρενέβη συνήγορος υπεράσπισης σε ανεβασμένο τόνο λέγοντας ότι αυτά είναι εκτός θέματος. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις, η εξέταση της μάρτυρα διακόπηκε και η έδρα αποχώρησε εν μέσω έντασης. Η διαδικασία συνεχίστηκε μετά από 45λεπτη διακοπή.

Η μάρτυρας στη συνέχεια της κατάθεσής της δήλωσε ότι είδε συνεργείο τηλεόρασης ενώ απόρησε που η ίδια δεν είδε κάποια παρουσία δημοτικής αστυνομίας στην περιοχή και γι αυτό πήγε να καταγγείλει η ίδια το περιστατικό στο Τμήμα Ασφαλείας. Όπως είπε, ελλείψει σχετικού εντύπου, συνέταξε μόνη της την καταγγελία τις επόμενες μέρες, την οποία απηύθυνε και στη Διεύθυνση Εμπορίου και στην Αντεισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς όπως είπε θεώρησε ότι δεν επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Σε ερώτηση της προέδρου αν υπήρχε κόσμος να τους εμποδίσει η μάρτυρας απάντησε ότι ήταν κάτι πολύ ξαφνικό, ακαριαίο και θορυβώδες που σου δημιουργούσε μια ταραχή, ενώ προχωρώντας ξεφεύγανε και ξανασυντάσσονταν, χωρίς να σκορπίσουνε. Απάντησε ακόμα ότι λίγες μέρες μετά, μια λαϊκή της Τρίτης, άτομα της ΧΑ επαναλάβανε τον έλεγχο σε μια κυρία με χαρτικά, η κυρία αρνήθηκε, φώναξε αστυνομικό, έγινε δικαστήριο και καταδικάστηκαν.Ερωτώμενη αν φοβήθηκε για αντίποινα, η μάρτυρας απάντησε “φοβάμαι όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν δειλιάζω όμως.”

Σε ερωτήσεις συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας η μάρτυρας απάντησε ότι εκτός από το συμβάν που ανέφερε υπάρχει και επεισόδιο στη Ραφήνα αλλά και στο Αιτωλικό όπου εκεί δεν ήταν λαϊκή, ήταν διένεξη ανάμεσα σε ντόπιους και Ρομά, πέσανε πυροβολισμοί και επενέβη η ΧΑ υπερασπιζόμενη τους κατοίκους του Αιτωλικού, καθώς όπως δήλωσε η ΧΑ θέλησε να παίξει το ρόλο της βοήθειας της αστυνομίας.

Σε ερώτηση συνηγόρων υπεράσπισης αναφορικά με την ύπαρξη συνεργείου τηλεόρασης, πώς γίνεται να έρθει κάποιος με προσχεδίαση για έκνομες ενέργειες και να θέλει να τις δημοσιοποίησει κιόλας, η μάρτυρας απάντησε ότι ήταν εποχή που η ΧΑ ήθελε να δώσει δημοσιότητα στις ενέργειες αυτές, από τότε και 12 χρόνια μετά, κύλησε πολύ αίμα, δηλώνοντας πως σήμερα δε θα γινόταν αυτό.

Ακολούθησαν ερωτήσεις του κατηγορουμενου Ι.Λαγού

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης της μάρτυρα, η έδρα διέκοψε για την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τον μάρτυρα Μπαρμπετάκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ