Εφετείο | Ημέρα 55: «Μας είχαν κλείσει σαν τα ποντίκια»

55η δικάσιμος – Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 – Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών

Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της επίθεσης εις βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜE

Α. Συνέχεια κατάθεσης μάρτυρα Πουντίδη.

Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας

Ο μάρτυρας απαντώντας κατέθεσε πως το αντικείμενο που κρατούσαν οι δράστες ήταν μεταλλική ράβδος με γάντζο και ο ίδιος από αυτό δέχθηκε χτυπήματα, πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ήταν μια προσπάθεια ανθρωποκτονίας από πρόθεση προδιαγεγραμμένη, και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή. Απάντησε πως στη ΧΑ εκτελούν πειθαρχικά, πειθήνια όλες τις εντολές του πυρηνάρχη, που παίρνει εντολές από περιφερειάρχη, που παίρνει εντολές από αρχηγό. Στη συνέχεια ερωτώμενος για το βίντεο/αναγνωστέο έγγραφο όπου εμφανίζεται ο κατηγορούμενος Πατέλης να λέει «θα είμαστε εκεί έτοιμοι απ’ όλα και αν πάρουμε το οκ από Λαγό, ό,τι κινείται σφάζεται, δεν είμαστε αυτόνομοι», αποκρίθηκε ότι αυτό αντιστοιχεί στην εικόνα της επίθεσης που δέχθηκαν εκείνο το βράδυ. Συμπλήρωσε ακόμα ότι γνώριζε για την αιφνίδια δολοφονική επίθεση σε βάρος των αιγύπτιων αλιεργατών, ότι είχε προαναγγελθεί, και κατόπιν αυτού δεν υπήρχε κάποια πειθαρχική ενέργεια σε βάρος των δραστών, τουναντίον υπήρξε βράβευση.

Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Ερωτώμενος γιατί δεν είχε αναφέρει τον όρο «τάγματα εφόδου» στην κατάθεση του στο ΑΤ Περάματος στις 13/09/13, απάντησε ότι μόλις την προηγούμενη στις 12/09/13 είχε δεχθεί το χτύπημα, έπαιρνε φάρμακα, είχε ράμματα, δεν είχε την απαραίτητη διαύγεια, και δεν γνωρίζει καν τι σημειώθηκε από τους προανακριτικούς υπαλλήλους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι χτυπήθηκε με πτυσσόμενο όργανο στο κεφάλι και στα πλευρά.

Ανέφερε ακόμα ότι το βράδυ της δολοφονίας Π. Φύσσα ο ίδιος μαθαίνοντας τα νέα από το γιό του, πήγε στο Γενικό Κρατικό και μίλησε με τον χειρούργο που του είπε «τέτοιον τρόπο δολοφονίας ανθρώπου δεν έχω ξαναδεί, εγώ αυτή την εικόνα δεν την έχω ξαναδεί χρόνια τώρα»,

Αναφορικά με την επίθεση κατέθεσε ότι οι δράστες κατεβήκανε σε κλάσματα συντεταγμένα τρέχοντας και τους μπλοκάρανε, και ο ίδιος ήταν με το κουτί με την μπογιά και πήγε μπροστά. Σε ερώτηση γιατί δε χτύπησαν άλλους αφισοκολλητές του ΚΚΕ σε άλλες συνοικίες απάντησε ότι θέλανε να χτυπήσουν το μεγαλύτερο συνδικάτο με χρόνια δράση και πως από απλή τύχη τα καρφιά δεν τους σκίσανε το κεφάλι.Για το χτύπημα στον Πουλικόγιαννη απάντησε ότι τον άφησε αναίσθητο, είχε σχιστεί το κεφάλι του και η αιμορραγία ήταν μέχρι το λαιμό, η αίσθησή τους ήταν ότι είναι νεκρός, δεν είχαν τη δυνατότητα διαφυγής και αποχώρησαν συντεταγμένα, με τον ίδιο τρόπο που ήρθανε.

Ακολουθησαν ερωτήσεις από τον κατηγορούμενο Ι. Λαγό.

Β. Κατάθεση μάρτυρα Σκλαβόλια

Εξέταση από την έδρα

Στη συνέχεια προσήλθε ο μάρτυρας Σκλαβόλιας. Παρατίθεται απόσπασμα της κατάθεσής του: “Με πήρανε τηλέφωνο από το κόμμα, να πάμε να προπαγανδίσουμε για το φεστιβάλ, τους βρήκα στην πύλη της Ν/Ζ. Ετοιμαστήκαμε να πάμε να κολλήσουμε χαρτόνια και να γράψουμε συνθήματα. Προχωρήσαμε και φτάσαμε σε ένα σημείο έξω από το καρνάγιο του Παπίλα, και όπως γράφαμε βλέπω δυο ομάδες από πίσω μας, δεξιά και αριστερά. Τους αντιλήφθηκα το πολύ στα 4 μέτρα από ‘μας. Επικεφαλής ήταν κάποιος Μπαλονάς. Και κάνανε ένα τρίγωνο με κορυφή αυτόν, και ήρθαν και μας κυκλώσανε. Κατ’ αρχάς συστηθήκανε ότι είναι της ΧΑ και είπανε ότι «από ‘δώ θα φύγετε ότι και να γίνει» και εννοούσανε από το λιμάνι. «Είστε», λέει, «οι νεκροθάφτες της Ζώνης» και τέτοια. Και συγκεκριμένα ο Πανταζής, ακούω τα λόγια του στα αυτιά μου, του έβρισε χυδαία τη μάνα, δε θα το πω, ντρέπομαι, «θα σου … το …. της μάνας σου». […] Και ήταν ένα όργανο που ήταν ψηλό, όπως είναι τα κόμιξ στα παιδιά, που έχουν τον Χάρο με ένα δρεπάνι, μόνο που η λάμα ήταν πιο κοντή. Και η πρώτη σκέψη ήταν «αυτοί με αυτά τα όργανα να χτυπήσουν ήρθαν ή να σκοτώσουν;». Και ήταν[..]σαν συρματόσχοινο, σαν μαστίγιο συρμάτινο. Ξεκινήσανε αυτοί, πέσανε όλοι επάνω μας, εν τω μεταξύ πετάξανε κάτι πέτρες, ένα τούβλο και πέτρες σε μέγεθος τούβλου. Και πέσαμε πίσω από τα αμάξια για να καλυφθούμε και ακούσαμε τον θόρυβο που χτυπάγανε και η μόνη σκέψη που μου πέρασε ήταν σε όποιον βρεθεί αυτό το όργανο το μακρύ θα έχουμε κακά μαντάτα. Φεύγοντας αυτοί αφήσανε το μένος τους στα αμάξια, στο ένα αφήσανε κάτι τρύπες τέτοιες [δείχνει]. Μόλις σηκώθηκα βλέπω τον Πουλικόγιαννη κάτω και δύο τον σηκώσανε και τον εβάλανε και κάθησε πάνω στην καρέκλα που υπήρχε ή σε κάποιο καπό του αμαξιού και βαριαναστέναζε και πάω και του πιάνω το κεφάλι για να τον ανακουφίσω. Και αυτή είναι μπλούζα στην οποία βάφτηκε το αίμα [βγάζει μπλούζα από σακούλα και την επιδεικνύει]. Αυτό είναι το αίμα του Πουλικόγιαννη”

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αναγνώρισε τους κατηγορουμένους Πανταζή και Αντωνακόπουλο. Τον Πανταζή συγκεκριμένα δήλωσε ότι τον είχε δει ως κομματικό αντιπρόσωπο με μαύρη φανέλα, γράμματα «Χρυσή Αυγή» με τα αρχαιοελληνικά. Κατέθεσε πως τόσο η επίθεση όπως και η αποχώρηση έγινε συντονισμένα με γοργό ρυθμό με το παράγγελμα λήξης «Από ‘δω το Πέραμα».

Ερωτώμενος γιατί ενώ υπήρχαν και άλλα συνεργεία αφισοκόλλησης χτύπησαν τους ίδιους και όχι άλλους απάντησε ότι ήταν προγραμματισμένο να χτυπήσουν την κορυφή του σωματείου, τον Πουλικόγιαννη και Πουντίδη, σε αυτούς κατευθυνθήκανε. Γιατί όπως συμπλήρωσε θέλανε να πάρουν τη διοίκηση, και είχαν συμφέροντα, συναλλαγές με εργολάβους.

Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας

Ο μάρτυρας ερωτώμενος σχετικά με το όργανο της επίθεσης ανέφερε συγκεκριμένα ότι είναι σαν αυτό του Χάρου στα κόμιξ, αποκρίθηκε ότι είναι φτιαγμένο και μάλιστα δε θα έφτανε μια ώρα προετοιμασία και πως αποκλείεται να το βρήκαν κάπου πεσμένο στο δρόμο,

Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ερωτώμενος στη συνέχεια από τους συνηγόρους υπεράσπισης περιέγραψε τις συνθήκες το βράδυ της επίθεσης λέγοντας πως ο συγκεκριμένος δρόμος είναι χαμηλού φωτισμού, με τρεις λωρίδες αλλά καλύπτεται από τα αμάξια, υπάρχει τοίχος και αμέσως μετά τον τοίχο ήταν το πλοίο, η σκαλωσιά και γύρω γύρω το νάυλον που θα γράφανε.Σε ερώτηση γιατί οι δράστες να επιλέξουν εκείνη τη χρονική στιγμή απάντησε πως ήρθανε συστημένοι για την την ηγεσία του σωματείου και μάλιστα ο Πανταζής πήγε κατευθείαν στον Πουλικόγιαννη.

“Συστηθήκανε, βρίσανε και χτυπήσανε” όπως ανέφερε.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τον κατηγορούμενο Ι.Λαγό. Μεταξύ άλλων, όταν ρωτήθηκε από τον κατηγορούμενο πως γίνεται να μη χτυπήθηκαν σοβαρά οι παθόντες ο μάρτυρας απάντησε “Το αίμα ποτάμι και λούστηκαν οι φανέλες στο αίμα, αν τον έπαιρνε αλλού θα τον είχε σκοτώσει, δεν τους πήρε η λάμα του οργάνου.” και πως χτύπησαν εννιά άνθρωποι ενώ όπως είπε “μας είχαν κλείσει σαν τα ποντίκια”

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Σκλαβόλια, υποβλήθηκε αίτηση αναστολής του κατηγορουμένου Αγριογιάννη δια της συνηγόρου του και η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε για την επόμενη δικάσιμο.

Γ. Κατάθεση μάρτυρα Παναγιωτίδη [αξιωματικού υπηρεσίας]

Ερωτήσεις από την έδρα

Στη συνέχεια προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Παναγιωτίδης, αξιωματικός της αστυνομίας. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι υπηρετούσε στον Πειραιά και τον Σεπτέμβριο του 2013 “είχαμε διαταχθεί να λάβουμε μέτρα τάξης, εκείνη την ημέρα είχε προγραμματίσει το ΚΚΕ σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ να κάνει εκδήλωση στο Πέραμα.Εμείς λάβαμε εντολές για να μη προκληθεί ζημιά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και κάναμε φραγμό για να μη φτάσει στα γραφεία η πορεία. Είναι μια πάγια τακτική, οποιουδήποτε κόμματος και να είναι τα γραφεία.Για προληπτικούς λόγους”

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν παρών στο επεισόδιο, και στο συνάδελφό του και υφιστάμενο Καρδάμη έδωσε εντολή να ελέγξει το χώρο γύρω γύρω μη τυχόν σε κάποιον σκουπιδοτενεκέ έχουν βάλει κάτι και, όπως δήλωσε, ο Καρδάμης βρήκε ένα ξύλο μήκους 1.20 με μεταλλική απόληξη στο ενδιάμεσο του τοίχου και κλιματιστικού στα γραφεία της ΧΑ.Περιγράφοντας το αντικέιμενο σε ερωτήσεις της εισαγγελέα απάντησε πως το μεταλλικό μέρος ακουμπούσε το στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, φαινόταν το ένα κομμάτι αλλά ο Καρδάμης δεν το είδε αυτό.Συμπλήρωσε πως “σε αυτά βάζουν σημαίες γι΄ αυτό και έχει πολλά συρραπτικά, το συγκεκριμένο ήταν με μεταλλική απόληξη και είχε και ένα γάντζο” και θα μπορούσες να προκαλέσεις από βαριά έως θανατηφόρα σωματική βλάβη.Δήλωσε συγκεκριμένα ότι το είχανε τοποθετήσει, δεν ήταν πεταμένο και πως ένα τέτοιο εργαλείο κατά τον μάρτυρα δεν είχε λόγος κάποιος να το κρύψει και να το χρησιμοποιήσει γιατί οπως είπε “Σε μισή ώρα φτιάχνεται με ένα 10άρικο, σίδερο με ξύλο είναι, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο” Σε ερώτηση της εισαγγελέως αν είναι το ίδιο αντικείμενο που τους επιδείχθηκε στο πρωτόδικο δικαστήριο απάντησε ότι έχει σοβαρες ενστάσεις αν είναι το ιδιο καθώς η προανακριτική λέει 1,10 μ και όχι 1,20. Απέκλεισε την περίπτωση να κάνει ο ίδιος λάθος. Επέμεινε στην απάντηση του λέγοντας ότι δεν είναι αυτό που παραδώσανε στους προανακριτικούς υπαλλήλους

Ερωτώμενος αν έγινε έρευνα στα γραφεία της ΧΑ αποκρίθηκε ότι ήταν εκεί ο ίδιος και είχε ενημερώσει ασυρματικά το αρχηγείο, και αργότερα προσήλθε και ο κατηγορούμενος Λαγός ο οποίος όπως είπε ο μάρτυρας είχε μια λεκτική αντιπαράθεση με την εισαγγελέα ως βουλευτής τότε.

Σε ερώτηση γιατί να τοποθετήσει κάποιος το αντικείμενο εκεί ενώ απείχε 5-7 χλμ από το σημείο της επίθεσης ο μάρτυρας απάντησε “Χαζή ενέργεια δεν ήταν.[..] τι να σας πω; Άμα βιάζεσαι πας στο μώλο, δεν είναι ηλίθιοι, χρυσαυγίτες είναι, ναζιστές είναι, φασίστες είναι. Δεν το βάζεις εκεί σκουπισμένο χωρίς αποτυπώματα, να κρύβεις ένα αντικείμενο-φονικό όπλο, να το κρύβεις στο δημόσιο χώρο ενώ πέντε βήματα πιο πέρα είναι ο μώλος. Εγώ 38 χρόνια δεν το έχω ξαναδεί αυτό[..] ήταν τοποθετημένο “

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα αν κάποιος το έβαλε εκεί θέλοντας να ενοχοποιήσει τη ΧΑ με τον μάρτυρα να επιμένει ότι “ήταν τοποθετημένο, αν ήθελε να ενοχοποιήσει τη ΧΑ αυτός που το έκανε αυτός το ξέρει”

Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας

Κατόπιν ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας. Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν έχει ξαναγίνει έρευνα στα γραφεία, ο κατηγορούμενος Λαγός δεν προπηλάκισε την εισαγγελέα αλλά εκνευρίστηκε γιατί δεν έπαιρνε απάντηση στην αιτία της έρευνας και δημιουργήθηκε ένταση. Ερωτώμενος αν θεωρεί πολύ πιθανόν ένας περαστικός να πάει να τοποθετήσει εκεί ένα φονικό όπλο για να ενοχοποιήσει απάντησε πως αν ήταν νύχτα θα μπορούσε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο αντικείμενο που τους επιδείχθηκε σε φωτογραφία της ΔΕΕ και στο κατασχεθέν, ο μάρτυρας απάντησε “ Δέκα πόντοι πιο κοντό αυτό που μας επιδείχθηκε, και το γράφει πάνω στη φωτογραφία , αυτό που βρήκαμε εμείς ήταν 1,20 μετρηθέν” ενώ άλλη διαφορά δήλωσε πως βρήκε “στο μεταλλικό σημείο που ήταν πιο ψηλά αυτό που βρήκαμε”

Ερωτώμενος αν ο ίδιος έχει υπόνοια ότι κάποιος από τα θύματα τα ξημερώματα ανάμεσα στις ωρες 01.00-06.00 πήγε και τοποθέτησε το αντικείμενο ο μάρτυρας απάντησε πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 όπου θα συνεχιστεί η κατάθεση του μάρτυρα Παναγιωτίδη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ