Εφετείο | Ημέρα 29: «Θα σας σφάξουμε»

29η δικάσιμος- Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 20/02/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν ήταν παρών κανείς από τους κατηγορουμένους.

III. Κατάθεση μάρτυρα Χατζηευστρατίου

Προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Χατζηευστρατίου. Ο μάρτυρας ήταν φίλος του Π. Φύσσα και παρών στο «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας. Κατέθεσε ότι γνωρίζονταν πολλά χρόνια, και έφυγαν από το «Σουβενίρ» για να συναντήσουν τον Π. Φύσσα στο «Κοράλλι». Περιέγραψε το, περίεργο όπως το χαρακτήρισε, κλίμα μέσα στο κατάστημα, ότι οι χρυσαυγίτες κοιτούσαν επιθετικά και έντονα προς το μέρος τους και το συζήτησε χαμηλόφωνα με την παρέα του, πρόσθεσε δε ότι δεν προηγήθηκε τίποτα ανάμεσα στις δύο παρέες μέσα στο κατάστημα. Έξω από το «Κοράλλι», όταν τελείωσε ο αγώνας, ανέφερε ότι είδε τα άτομα που νωρίτερα ήταν μέσα στο κατάστημα, κοντά στα σταθμευμένα αυτοκίνητα της παρέας, να βγάζουν αντικείμενα από ένα ανοιχτό πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου. Περιέγραψε την εμφάνιση στο χώρο του Χατζησταμάτη που ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή. Ανέφερε την διέλευση αυτοκινήτου του κατηγορούμενου Ρουπακιά με συνοδεία μηχανών, όπου και ρώτησε τον Π. Φύσσα για την Κεφαλληνίας και πώς εκείνη τη στιγμή κατάλαβε ότι τα άτομα αυτά συγκεντρώνονταν για αυτούς. Στη συνέχεια περιέγραψε τη στάση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που ήταν ήδη παρόντες όταν ξεκίνησε η λεκτική και μετά σωματική επίθεση του τάγματος εφόδου. Διηγήθηκε πως ενώ έφτασαν στην Τσαλδάρη και θεωρούσαν ότι το περιστατικό έχει λήξει, άκουσε «ελάτε εδώ κότες θα σας σφάξουμε» και με την προτροπή του Φύσσα άρχισαν να τρέχουν. Κρύφτηκε σε μια αυλή ενώ απ’ έξω περνούσαν μηχανάκια που τους έψαχναν βρίζοντας. Είχαν οι ίδιοι καλέσει την αστυνομία, και το περιπολικό που εμφανίστηκε στο σημείο τους συνέλαβε και τους οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους έβαλαν στον ίδιο χώρο με τον Ρουπακιά. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στο άκουσμα της είδησης για τη δολοφονία του Παύλου έπαθε νευρική κρίση και οδηγήθηκε πρώτα στο νοσοκομείο και μετά στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει.

Στις ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας κατέθεσε ακόμη ότι ενώ ήταν στο «Κοράλλι» και έβγαινε για να απαντήσει σε τηλεφωνικές κλήσεις, είδε έναν από τους τρείς χρυσαυγίτες που παρακολουθούσαν τον αγώνα να μιλάει στο τηλέφωνο και τον άκουσε να λέει «ελάτε». Ανέφερε ότι η στάση της παρέας του Φύσσα ήταν να μην αντιδράσει στις προκλήσεις έξω από το «Κοράλλι», να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, παρά την αριθμητική τους υπεροχή πριν την άφιξη του κονβόι των μηχανών, και γι’ αυτό επέλεξαν να φύγουν προς την Π. Τσαλδάρη και να επιστρέψουν για τα αυτοκίνητα αργότερα. Για τον Π. Φύσσα ανέφερε ότι ήταν γνωστός στον Πειραιά από τις συναυλίες που έκαναν.

Στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας περιέγραψε την εμφάνιση του τάγματος εφόδου και των χρυσαυγιτών στο Κοράλλι (παραλλαγή πόλης, μαύρες μπλούζες), ενώ κατέθεσε ότι και μετά το περιστατικό της δολοφονίας του Π. Φύσσα έχει δεχθεί απειλές από ομάδα ατόμων ντυμένα με παραλλαγές που χαιρετούσαν ναζιστικά. Επανέλαβε ότι η παρέα τους με τη στάση που κράτησαν εκείνο το βράδυ δεν προκάλεσαν ώστε να δεχθούν επίθεση.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης. Περιέγραψε τη διάταξη του χώρου μέσα στο «Κοράλλι» και υπέδειξε σε φωτογραφίες πού ακριβώς καθόταν η καθεμία από τις δύο παρέες. Επανέλαβε τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς, ενώ του έγιναν ερωτήσεις που αφορούσαν στίχους, τραγούδια και την αντιφασιστική δράση του Π. Φύσσα και την πολιτική ταυτότητα του. Επανέλαβε ακόμη ότι όταν έφτασαν τα μηχανάκια (που συνόδευαν το αυτοκίνητο Ρουπακιά στο πρώτο πέρασμά του), είχε ήδη περάσει μηχανή της ΔΙΑΣ. Ανέφερε επίσης ότι η επίθεση οργανώθηκε και εκτυλίχθηκε με στόχο την παρέα του Φύσσα.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 3 Μαρτίου οπότε και θα ολοκληρωθεί η εξέταση του μάρτυρα Χατζηευστρατίου και η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση των κκ Νικολάου και Χρηστίδη. Αναμένεται να προσκομιστεί ιατρικό σημείωμα για την μη προσέλευση της κυρίας Ρουπακιά. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και του κατηγορουμένου Λαγού να κληθεί ο αστυνομικός διευθυντής κ. Συμεώνογλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ