Εφετείο | Ημέρα 16: Αιτήματα αναστολής έκτισης ποινής

16η δικάσιμος – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών – 14/12/2022

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κρατούμενος Κασιδιάρης.

III. Συνεδρίαση

Στην πλευρά της υπεράσπισης οι θέσεις του κοινού ήταν γεμάτες από υποστηρικτές του Κασιδιάρη, οι οποίοι τον χειροκρότησαν κατά την είσοδό του στην αίθουσα του δικαστηρίου. Καθώς συνεχίζεται η αποχή των συνηγόρων διορισμένων με νομική βοήθεια ο συνήγορος Νασίου (για Αναδιώτη) ενημέρωσε το δικαστήριο ότι παρά τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, το πλαίσιο της αποχής δεν έχει εξειδικευτεί από το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Επομένως μέχρι αυτού του σημείου δεν μπόρεσαν να λάβουν άδεια από το σύλλογό τους για να εξαιρεθούν από την αποχή. Με βάση αυτό, το δικαστήριο διέκοψε την υπόλοιπη δίκη, και δέχθηκε να υποβληθεί αίτημα από τη συνήγορο Πανταζή (για Κασιδιάρη) για την αναστολή έκτισης ποινής του. Όμοιο αίτημα αναστολής έκτισης ποινής υπέβαλε και ο συνήγορος Ζωγράφος για τον κατηγορούμενο Λαγό.

IV: Αίτημα αναστολής έκτισης ποινής για τους κατηγορούμενους Ι. Λαγό και Η. Κασιδιάρη

Στην ανάπτυξη του αιτήματος για λογαριασμό του κατηγορουμένου Κασιδιάρη, η συνήγορος Πανταζή αναφέρθηκε στους αργούς ρυθμούς εξέλιξης της διαδικασίας, γεγονός που κατά τη γνώμη της θα οδηγήσει στην αποφυλάκισή του Η. Κασιδιάρη πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο εφετείο. Ισχυρίστηκε ότι στο πρόσωπό του συντρέχουν όλες οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να του χορηγηθεί η αναστολή και επικαλέστηκε την πρόκληση ανεπανόρθωτης βλάβης στον Η. Κασιδιάρη από την παραμονή του στη φυλακή, 1ον) γιατί του έχει απαγορευτεί η επικοινωνία με οποιονδήποτε άλλον πλην του συνηγόρου του και 2ον) γιατί ως πολιτικός που σκοπεύει να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών, κι ενώ δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα, εμποδίζεται η προεκλογική του παρουσία. Αναφέρθηκε επίσης και στην ηλικία και την κατάσταση υγείας των γονιών του καθώς και στο γεγονός ότι τα αδέλφια του ζουν εκτός χώρας.

Τον λόγο ζήτησε και έλαβε και ο ίδιος ο Η. Κασιδιάρης που αρχικά ανέφερε ότι εκτίει ποινή για τον αγώνα του ενάντια στη διαφθορά. Ότι είναι επιλογή του συστήματος ενώ οι εκλογές πλησιάζουν να παραμένει στη φυλακή, εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το εθνικό του κόμμα να εισέρχεται στη Βουλή. Χαρακτήρισε τη φυλάκισή του πολιτική. Έκανε εκτεταμένη αναφορά στην δράση του ως βουλευτής και τις ερωτήσεις που κατέθεσε στο κοινοβούλιο και επανέλαβε ότι σκοπός της φυλάκισής του είναι να μην κάνει πολιτική καμπάνια. Επεσήμανε δε ότι η εισαγγελέας Οικονόμου στην δίκη του πρώτου βαθμού κατάλαβε τις ομιλίες του και γι’ αυτό πρότεινε την αθώωσή του. Ζήτησε μια δίκαιη, πλήρη και τεκμηριωμένη κρίση από το δικαστήριο.

Ο συνήγορος Ζωγράφος (για κατηγορούμενο Λαγό) ανέπτυξε επίσης προφορικά το αίτημά του για αναστολή έκτισης ποινής του εντολέα του, λέγοντας ότι η απόρριψη του τελευταίου αιτήματος που είχε υποβάλει για λογαριασμό του δεν ήταν ούτε επαρκής ούτε αναλυτική και έκανε κι εκείνος λόγο για πολιτική δίκη. Υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος Λαγός υφίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη όσο παραμένει στη φυλακή, που ενώ είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής δεν μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ούτε εξ αποστάσεως, λέγοντας ότι η πολιτεία εκδικείται και τους δύο (Κασιδιάρη και Λαγό).

Υποστήριξε ότι στο πρόσωπό του Λαγού συντρέχουν όλες οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να του χορηγηθεί η αναστολή.

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε και το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα. Όταν επανήλθε η έδρα, οι συγκεντρωμένοι στο κοινό υποστηρικτές του Κασιδιάρη έμειναν όρθιοι χειροκροτώντας τον. Η πρόεδρος ζήτησε από τους αστυνομικούς να παρέμβουν. Η Εισαγγελέας ζήτησε περισσότερο χρόνο για να προτείνει επί των αιτημάτων, και το δικαστήριο διέκοψε για την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει με την εισήγηση της Εισαγγελέως για τα αιτήματα αναστολής και την απόφαση του δικαστηρίου για αυτά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ