121η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 07/11/2024
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.
ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων
Κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν παρών.
Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Ι.Λαγού ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι ο εντολέας του δεν μπορούσε να παραβρεθεί λόγω προβλήματος υγείας.
ΙΙΙ. Εξέταση μάρτυρα
Συνέχισε την κατάθεσή της η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Ε”. Η μάρτυρας εξετάστηκε από συνηγόρους της υπεράσπισης και σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι προσήλθε στην αστυνομία για να καταθέσει μόνον όταν αντιλήφθηκε ότι έχει αλλάξει η στάση της -εφόσον έως τότε υπήρχε στάση ανοχής απέναντι στην Χρυσή Αυγή- και δημοσιοποίησε έναν πενταψήφιο αριθμό τον οποίο οι πολίτες μπορούσαν να καλούν προκειμένου να καταγγέλλουν τις πράξεις της οργάνωσης. Η μάρτυρας περιέγραψε πώς οι χρυσαυγίτες έβγαιναν από τις τάξεις των ΜΑΤ σε πορείες -όπως στα Ίμια- και επισήμανε ότι ήταν προφανής η ανοχή της αστυνομίας και αυτό το γεγονός της προκαλούσε φόβο, καθώς, όπως δήλωσε εμφατικά, “ήταν τοις πάσι γνωστό ότι στη Χ.Α., όταν μπαίνεις, δεν βγαίνεις όρθιος” και επισήμανε ότι όλα τα μέλη ήταν αναλώσιμα ακριβώς όπως γίνεται στις εγκληματικές οργανώσεις. Η μάρτυρας ανέφερε ότι την ιδεολογική κατήχηση την έκαναν στελέχη της οργάνωσης τα οποία και κατονόμασε και είχε ναζιστικό περιεχόμενο. Σε ερώτηση σχετική με την πειθαρχία στους κόλπους της οργάνωσης απάντησε ότι ήταν απόλυτη και είχε στρατιωτικό χαρακτήρα. Η μάρτυρας κλήθηκε να αναγνωρίσει, με επίδειξη φωτογραφιών – μέσω ειδικού εξοπλισμού- το κατάστημα στο οποίο εργαζόταν και διαμαρτυρήθηκε χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες φωτογραφίες προσωπικού περιεχομένου και μεταγενέστερες της επίδικης περιόδου και διερωτήθηκε πώς περιήλθαν στην κατοχή της υπεράσπισης. Επανέλαβε ότι μολονότι αποχώρησε από την Χρυσή Αυγή το έτος 2010 δεν προσέφυγε στην αστυνομία γιατί τη θεωρούσε φίλα προσκείμενη στην Χ.Α. Επίσης περιέγραψε πώς είχε συντάξει ένα έγγραφο με ιδιόχειρες σημειώσεις προκειμένου να υπάρχουν αποδείξεις σε περίπτωση που απειλούνταν η ζωή της. Το έγγραφο αυτό έφτασε στα χέρια του τότε εργοδότη της και δικηγόρου ο οποίος την απέλυσε αμέσως όταν πληροφορήθηκε την εμπλοκή της με την οργάνωση. Η υπεράσπιση επικαλέστηκε βούλευμα στο οποίο κατονομάζεται αστυνομικός της υπηρεσίας προστασίας μαρτύρων που κατηγορήθηκε από προστατευόμενους μάρτυρες ότι τους υπεξαιρούσε την αμοιβή και ισχυρίστηκε την ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ αυτού του γεγονότος και της απόλυσής της , το οποίο όμως, η μάρτυρας το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Επισήμανε ότι δεν μπορούσε να αποχωρήσει νωρίτερα από την Χ.Α. λόγω φόβου αλλά και εξαιτίας του καθεστώτος επιτήρησης στο οποίο βρισκόταν. Η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι ένας μάρτυρας τίθεται σε καθεστώς προστασίας μόνον όταν έχει κάτι να εισφέρει που αφορά σχεδιαζόμενο έγκλημα και η μάρτυρας απάντησε ότι το επικείμενο αδίκημα -εν προκειμένω- ήταν ο κίνδυνος της ζωής της.
IV. Αιτήματα υπεράσπισης
Η υπεράσπιση δια των συνηγόρων της διαμαρτυρήθηκε για την “αναμετάδοση της δίκης” από το Παρατηρητήριο, με αφορμή την επίκληση μιας κατάθεσης προηγούμενου μάρτυρα από την προστατευόμενη μάρτυρα “Ε”, η οποία δήλωσε ότι την πληροφορήθηκε από το Παρατηρητήριο. Η μάρτυρας αντέτεινε ότι η καταγραφή του Παρατηρητηρίου είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο διαδίκτυο και ότι η ίδια δεν έχει τα μέσα των συνηγόρων ούτε και κάποιο συμφέρον να καταθέσει. Μετά από παρέμβαση συνηγόρου της υποστήριξης της κατηγορίας που επισήμανε ότι το Δικαστήριο έχει αποφανθεί επί του αιτήματος, η Πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει η σχετική απόφαση (σημ: για αποστολή των πρακτικών σε αρμόδιο Εισαγγελέα και εξέταση τους). Η Εισαγγελέας επισήμανε ότι από την αρχή της δίκης δεν επιτρέπεται η καταγραφή, με μηχανικό μέσο, ενώ η υπεράσπιση αντέτεινε ότι παραβιάζονται δικονομικά δικαιώματα των κατηγορούμενων.
Επίσης, οι συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν και επισήμαναν ότι δίδεται η δυνατότητα σε μάρτυρες να ψευδορκούν λόγω της μεγάλης διάρκειας της δίκης.
Σημειώνουμε ότι λόγω μη προσέλευσης του κατηγορούμενου Ι.Λαγού δεν εξετάστηκε ο μάρτυρας “Γ”. Επίσης δεν εξετάστηκε και ο μάρτυρας “Δ” ομοίως λόγω μη προσέλευσης της συνηγόρου που προτίθετο να τον εξετάσει.
Το Δικαστήριο διέκοψε για τις 12/11/24 και κάλεσε τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Γ” και τους μάρτυρες Τάκου και Κουσουρή.