Εφετείο | Ημέρα 189: «Ο χαιρετισμός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ είναι ο μόνος σωστός τρόπος να χαιρετήσεις κάποιον»

189η δικάσιμος | Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025 | Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών

Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ι. Πρόσβαση

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού. Παρόντες κατηγορούμενοι: Κ. Μπαρμπαρούσης

ΙΙ. Απολογία κατηγορουμένου Κ. Μπαρμπαρούση

Ο κατηγορούμενος Κ. Μπαρμπαρούσης στην έναρξη της απολογίας του δήλωσε πως «Εγώ μπήκα στη Βουλή για να βάλω όλους αυτούς τους λωποδύτες φυλακή.

Ερωτώμενος για τις εικοσιοκτώ αυτοσχέδιες ασπίδες που βρέθηκαν, απάντησε πως ήταν κόντρα πλακέ για προστασία τους και τις δάδες τις είχαν για νυχτερινές συγκεντρώσεις. Αναφορικά με τον ναζιστικό χαιρετισμό, αποκρίθηκε πως είναι αρχαιοελληνικός και επιβεβαίωσε την κατάθεση του στο πρωτοβάθμιο, ότι «ο χαιρετισμός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ είναι ο μόνος σωστός τρόπος να χαιρετήσεις κάποιον». Δήλωσε πως ήταν παρών στην κηδεία του Ντερτιλή και έριξε άσφαιρα, όπως είπε, καθώς θεωρεί ότι «εκεί έπρεπε να υπάρχει άγημα του στρατού, να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους που τα δώσαν όλα για την πατρίδα. Αυτούς εγώ παραδέχομαι, και όχι τους σημερινούς που ξερογλείφονται για θέσεις»

Κατέθεσε πως δεν είχε διαβάσει το καταστατικό της ΧΑ, καθώς δεν το θεώρησε σημαντικό για να πάρει μέρος στις εκλογές από τη στιγμή που εγκρίθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Σχετικά με την κατηγορία για πραξικόπημα που δέχθηκε στη Βουλή, όταν κάλεσε από το βήμα «να αναλάβει ο στρατός να βάλει σε τάξη τα πράγματα» τη χαρακτήρισε υπερβολική δήλωση.

Δήλωσε άγνοια για την επίθεση εις βάρος του Δημ. Κουσουρή όπως και για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια.

ΙΙΙ. Απολογία Π. Ζησιμόπουλου

Ο κατηγορούμενος Π. Ζησιμόπουλος, δήλωσε αντισυνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού εν αποστρατεία και το 2020, λόγω πολιτικών διώξεων, όπως είπε, βρέθηκε κρατούμενος στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού. Χαρακτήρισε τη δίωξη «πολιτική, πέραν πάσης αμφιβολίας», την ιδεολογία της ΧΑ τη γνωρίζει από την εφηβεία του-το 1985, ο ίδιος ορίστηκε μέλος από τον Ν. Μιχαλολιάκο και βουλευτής εκλέχτηκε στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος απάντησε πως έχει κάνει ομιλίες κυρίως σε στρατιωτικά θέματα, σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ασύμμετρες απειλές, λόγω και της γνώσης του στις Ειδικές Δυνάμεις όπου υπηρέτησε. Δήλωσε άγνοια τόσο για ορκωμοσίες μελών, όσο και για έκνομες ενέργειες. Τον Γ. Ρουπακιά χαρακτήρισε έναν απλό ψηφοφόρο.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας και του κατηγορούμενου Π. Ζησιμόπουλου, η έδρα απέρριψε το αίτημα που είχε προταθεί από τον συνήγορο Γκαβέλα για ακυρότητα της διαδικασίας αναγνώρισης κατά την προδικασία, όσο και το αίτημα του Θ. Μαρία για επίδειξη φωτογραφίας στον κατηγορούμενο.

Το δικαστήριο διέκοψε στις 11:48 για την επόμενη δικάσιμο, την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ