Ημέρα 445: «ΣΗΚΩΣΑΝΕ ΚΑΤΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΓΑΝΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙ»

445η συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, 28/07/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Δεν υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Α. Αγόρευση συνηγόρου Παπαδέλλη

Ο συνήγορος Παπαδέλλης ξεκίνησε την αγόρευσή του για τους εντολείς του Η.Κασιδιάρη και Ν.Μιχαλολιάκο παρομοιάζοντας τη διαδικασία με τη Δίκη του Φ.Κάφκα εξηγώντας ότι δεν υπάρχει ενέργεια που να μπορεί να υπαχθεί σε κανόνα ποινικού δικαίου, δε δικάζεται το φρόνημα και πως «ελέχθη από μια ομάδα νεαρών που έκαναν έναν ακτιβισμό εδώ, σηκώσανε κάτι ετικέτες και λέγανε δεν είναι αθώοι είναι ναζί, θέλουν να τους εξοντώσετε» Σύμφωνα με το συνήγορο οι δράσεις έχουνε χειραγωγήσει μέσα από τα ΜΜΕ το κοινωνικό σύνολο, έχουνε εγκλωβίσει θεσμούς, έχουν καταπατήσει αρχές της έννομης τάξης και «σε αυτόν τον ορυμαγδό ποινικής χυδαιότητας περιλαμβάνονται επιστήμονες, συγγραφείς, που χωρίς να ξέρουν πραγματικά περιστατικά, μόνο θολούρα» Σημείωσε ότι ενώ το φρόνημα δεν διώκεται έχουμε φτάσει να λέμε μέσα σε βούλευμα ότι το να παρακολουθείς ομιλίες είναι παράνομο και έχει το σπέρμα της εντάξεως. Κατά το συνήγορο η υπόθεση ξεκινάει από τις 2/10/2012 όταν ο. Δένδιας στέλνει ένα κατάλογο των υποθέσεων και η ΧΑ αντιδρά με αγωγή.

Για την ανθρωποκτονία Π.Φύσσα διερωτήθηκε «είναι δυνατόν να έχω στοχοποιήσει κάποιον και να τον σκοτώνω στη γειτονιά μου;» δηλώνοντας πως οι εντολείς του εκπλήσσονται όταν το μαθαίνουν την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στους προστατευόμενους μάρτυρες, σχολιάζοντας πως είτε δεν γνώριζαν, είτε βρίσκονταν σε σύγχυση είτε έπασχαν από νοητική στέρηση όταν κατέθεταν για στρατόπεδα, εκπαιδεύσεις και όπλα. Κατόπιν μίλησε για το στάδιο της τακτικής ανακρίσεως τονίζοντας σε ανεβασμένο τόνο πως «αυτό εδώ που δικάζουμε είναι απαράδεκτο, είναι στημένο».

ότι ο μάρτυρας Δ.Ψαρράς προσκόμισε αντίγραφο του καταστατικού δηλώνοντας ότι προτίθεται να καταθέσει το πρωτότυπο και το γεγονός ότι ανακρίτριες το δέχθηκαν καταδεικνύει κατά το συνήγορο ότι βρίσκονταν σε σύμπνοια και σύμπραξη μεταξύ τους όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Όταν είναι με τον Μηλιό, τον Κοροβέση, την Χριστοδουλοπούλου που στηρίζουν την αλτουσεριανή θεωρητική επανάσταση και μπορεί οι νεότεροι να μη τα ξέρουν αλλά για αυτά τα ονόματα έχει αρχεία η κρατική ασφάλεια» συμπλήρωσε ο συνήγορος.

Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες ο συνήγορος υποστήριξε ότι οι φερόμενοι ως αυτουργοί κατ’ αρχήν αρνούνται και αυτό δεν είναι άνευ αξίας και ουσίας και ότι πρέπει να αποδειχθεί αν πράγματι είναι ο αυτουργός της πράξης με το βάρος απόδειξης να πέφτει στο δικαστήριο και την εισαγγελική αρχή κατά το συνήγορο.

Συνέχισε την αγόρευσή του σημειώνοντας ότι ο πολιτικός λόγος δεν έχει στεγανά, θα είναι και οξύς και καταγγελτικός και μπορεί να υπερβεί και κάποια όρια της ευπρέπειας της αστικής δημοκρατίας διερωτώμενος για την υπόθεση ΠΑΜΕ «πόσες φορές δεν έχουνε καταγγείλει τα λεγόμενα ΚΝΑΤ και οι αστυνομικοί έχουν παραπονεθεί για το ξύλο που έφαγαν από τις ομάδες περιφρούρησης; Δηλαδή αν πηγαίναμε αγκαλιά αγκαλιά με τις κόκκινες σημαίες και εκεί δεν τολμάει άνθρωπος να μπει, κ αν έχουμε στο πέτο το σφυροδρέπανο αυτό μας αποκαθάρει;»

Για την υπόθεση του Π. Φύσσα υπογράμμισε ότι οι δυο φοιτήτρεις που αναγορεύτηκαν «Ζαν ντ’ Αρκ της υποθέσεως» αποδείχθηκαν ως ψεύδορκες μιλώντας για τεκμήριο δόλου μάρτυρας καθώς και ότι η έκθεση Forensic Architecture ήταν στημένη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους μάρτυρες Ναίμ Ελγαντούρ, ο Τζαβεντ Ασλάμ, ο Κ. Γεωργούσης, ο Σπουρδαλάκη, Καμίνη, και Ν.Αλιβιζάτο μιλώντας για προκατάληψη και εμπάθεια στα όσα εισέφεραν στην διαδικασία.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 29 Ιουλίου στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεχιστεί η αγόρευση του συνηγόρου Παπαδέλλη και θα ακολουθήσει η αγόρευση του συνηγόρου Ηρειώτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ