Ημέρα 408: «Η κλιμάκωση της βίας είναι το μήνυμα»

408η Συνεδρίαση Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 22/01/20

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και παρουσία κοινού εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία.

III. Αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής για τα μέλη του ΠΑΜΕ Χ. Στρατή

Αρχίζοντας την αγόρευσή του από την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για την οποία κατηγορούνται οι Χατζηδάκης, Πανταζής, Αντωνακόπουλος και Καστρινός, ο δικηγόρος Χ. Στρατής κινείται σε τρεις άξονες: α) στον οργανωμένο και καθοδηγούμενο από την ηγεσία της ΧΑ χαρακτήρα της επίθεσης, β) στον ανθρωποκτόνο σκοπό που αυτή είχε και γ) στην στοχοποίηση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ προκειμένου να ελεγχθεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη από την Χρυσή Αυγή.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης ο συνήγορος τονίζει την μαρτυρία του οδηγού της ΕΘΕΛ ο οποίος μιλάει για μια μόνο ομάδα επιτιθέμενων, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο συμπλοκής. Η ομάδα που φορούσε κράνη και επιτέθηκε συνεχίζει ο συνήγορος κρατούσε ρόπαλα, στειλιάρια, πτυσσόμενα γκλοπς κ.α. ενώ επισημαίνει ότι πουθενά δεν βρέθηκαν φυλλάδια ή/και τρικάκια της Χ.Α. ώστε να εξηγούν την παρουσία των μελών της ΧΑ εκεί σε αντίθεση με τα όσα αναφέρουν στις απολογίες τους οι Χατζηδάκης και Πανταζής.

Για το σύντομο της επίθεσης, δηλωτικό του οργανωμένου αυτής, ο δικηγόρος υπογραμμίζει ότι η διάρκεια όλου του συμβάντος ήτοι εμφάνισης των ταγμάτων εφόδου, επίθεσης και αποχώρησης υπολογίζεται στα 7΄ σύμφωνα με μηνύματα του Ι. Λαγού προς τον Πατέλη στις 23:49 όπου αναφέρει ότι «…..μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα…» και στις 23:56 στέλνει «πήραν μια πρώτη απάντηση». Ο συνήγορος συνεχίζοντας την αγόρευσή του σχολιάζει ότι η γνώση της ηγεσίας αποδεικνύεται από τα μηνύματα που αντάλλαξε ο Ι. Λαγός το βράδυ της επίθεσης, με τους Χατζηδάκη και Πανταζή, τους επικεφαλής. Επιπλέον το ίδιο βράδυ ο Ι. Λαγός επικοινώνησε με τους βουλευτές Μίχο και Παναγιώταρο.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, σ’ αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που αναφέρει ότι δεν συνέτρεξε ανθρωποκτόνος δόλος δεδομένων των τραυμάτων που έφεραν τα θύματα, ο συνήγορος αναφέρει ότι κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, το μέγεθος της σωματικής βλάβης δεν είναι μεταξύ των κριτηρίων για τον καθορισμό του ανθρωποκτόνου ή μη του δόλου. Στην ένδικη δε περίπτωση, τα στειλιάρια με τις μεταλλικές απολήξεις, οι επιθέσεις που είχαν στόχο το κεφάλι των θυμάτων σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και με ιατρικές βεβαιώσεις και η φρασεολογία «θα πεθάνετε», «θα σας σκοτώσουμε», «εσείς τελειώσατε από δω» καταδεικνύουν το ανθρωποκτόνο της επίθεσης.

Για τη στοχοποίηση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ με απώτερο στόχο τον έλεγχο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ο συνήγορος σχολιάζει δηλώσεις του πυρηνάρχη του Περάματος Μουλιανάκη ότι «είναι προσωπική επιλογή του Αρχηγού να υπάρχει γραφείο στο Πέραμα». Ιδιαίτερη μνεία κάνει σε αναγνωστέο βίντεο στις 8.8.2013 όπου δείχνει τους βουλευτές Λαγό, Παναγιώταρο και Μίχο να δηλώνουν ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν από τη Ζώνη» και ότι «το απόστημα του ΠΑΜΕ θα σπάσει». Ο βουλευτής τότε Κασιδιάρης, συνεχίζει ο συνήγορος, είχε δηλώσει ότι η Ζώνη θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της ΧΑ. Μια βδομάδα μετά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και μια μέρα μετά τη δολοφονία Π. Φύσσα, αναφέρει ο δικηγόρος, η εταιρεία Κουτρούλος Δημ. ΕΕ προσέλαβε 11 άτομα από το σωματείο «Άγιος Νικόλαος» που είχαν ιδρύσει μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ακολούθως, ο συνήγορος αγόρευσε για την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Αφετηριακά η ναζιστική ιδεολογία της ΧΑ, είπε ο δικηγόρος, εξετάζεται στην παρούσα υπόθεση επειδή αποτελεί το κίνητρο των κρινόμενων εγκλημάτων και απορρέει από τα ναζιστικά σύμβολα-συνθήματα και χαιρετισμούς, από τα κείμενα εξύμνησης του Χίτλερ, τον ρατσιστικό λόγο, το μίσος για το διαφορετικό, τον αντικομμουνισμό, την καλλιέργεια τρομοκρατίας και την εξόντωση των αντιπάλων. Αντικρούοντας την εισαγγελική πρόταση που έκανε λόγο για ιδεολογική αλλαγή της ΧΑ από το 1992 και μετά με απομάκρυνση των ναζιστικών μελών, ο δικηγόρος αναφέρεται στο διπλό λόγο της οργάνωσης με ευθεία αναφορά στον εθνικοσοσιαλισμό στις προς τα έσω σχέσεις των μελών της και έναν λόγο πιο στρογγυλεμένο προς τα έξω, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την μαρτυρία του Μιχ. Σπίνου που έκανε λόγο για δημόσιο και ιδιωτικό βίο της οργάνωσης και τον κατηγορούμενο-βουλευτή Αλεξόπουλο που μίλησε για κρυφή ατζέντα περί εθνικοσοσιαλισμού. Άλλωστε λέει ο δικηγόρος ο αρχηγός της οργάνωσης δεν άλλαξε.

Για το καταστατικό που εισέφερε ο δημοσιογράφος Ψαρράς, ο συνήγορος αναφέρει ότι αυτό είναι γνήσιο διότι η διάρθρωση της οργάνωσης όπως εμφανίζεται στο καταστατικό είναι ίδια με το σκελετό εγγράφου που βρέθηκε στο σπίτι του Παππά, φέρει δε την ίδια σφραγίδα με το τελευταίο. Επιπλέον λέει ότι για το διάστημα μέχρι το 2012, έτερο καταστατικό η οργάνωση δεν παρουσιάζει ενώ τέλος ήδη από το’88 ο Ψαρράς μέσω του περιοδικού «Σχολιαστής» κάνει αναφορά σε χωρία του καταστατικού αυτού τα οποία δεν διαψεύδονται από την ΧΑ η οποία κατά τα λοιπά απαντά σε άλλα άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό. Για το έγγραφο «ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ» επίσης είναι γνήσιο συνεχίζει ο δικηγόρος επικαλούμενος την –προγενέστερη της κατάθεσης του εν λόγω εγγράφου- τηλεφωνική συνομιλία του μέλους της ΧΑ -και καταδικασθέντα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Κουσουρή- Ανδρουτσόπουλο ο οποίος αναφέρεται σε ομάδα που είχε με το όνομα Πρωτεσίλαος.

Για την στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ο συνήγορος σχολιάζει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ευθεία εντολή από την ηγεσία για συγκεκριμένο χτύπημα, διότι τότε θα χαρακτηριζόταν ως ηθική αυτουργία και όχι διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Τα κηρύγματα μίσους εναντίον τσιγγάνων, μεταναστών, αναρχικών, αριστερών και κομμουνιστών καθορίζουν τους στόχους, οι δε επιθέσεις σε αυτούς λέει ο συνήγορος δεν αποδοκιμάζονται αλλά ανταμείβονται ενώ παρέχεται και κάλυψη. Η κλιμάκωση της βίας είναι το μήνυμα, λέει ο συνήγορος Χ. Στρατής, παραθέτοντας μεταξύ άλλων το λόγο του αρχηγού Νικ. Μιχαλολιάκου να λέει «…αν σήμερα χωρίς βουλευτική ασυλία μπορούμε να κάνουμε όσα κάνουμε τότε θα κάνουμε πολύ περισσότερα…». Για την επίθεση του Κασιδιάρη στην Κανέλλη ο αρχηγός της οργάνωσης αναφέρει «η Χρυσή Αυγή ανέβηκε 2 μονάδες στις κρυφές δημοσκοπήσεις….».

Για τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Συνεργείο» και «Αντίπνοια» ο συνήγορος επισημαίνει ότι σκοπός των οργανωμένων και ολιγόλεπτων επιθέσεων ήταν η καταστροφή του χώρου, η επιβολή δια της βίας και η τρομοκράτηση του κόσμου από την Χρυσή Αυγή η οποία «συστήνεται» με τις επιθέσεις αυτές. Για την παρουσία και του βουλευτή Ι. Λαγού, πλην του βουλευτή Μίχου, στην επίθεση στο «Συνεργείο», ο δικηγόρος επικαλείται αναγνωστέα μηνύματα που τον τοποθετούν εκεί και το μισθωθέν από τον Ι. Λαγό ΙΧ αυτοκίνητο που εθεάθη εκεί. Για τον κοινωνικό χώρο «Ρεσάλτο» και τη βεβήλωση του μνημείου του Π. Φύσσα, ο δικηγόρος αναφέρεται σε βίντεο και φωτογραφίες με τον κατηγορούμενο Κασιδιάρη να είναι επικεφαλής της πορείας της ΧΑ πριν την επίθεση. Το αίσθημα ασυλίας της οργάνωσης σχολιάζει ο συνήγορος επικαλούμενος μαρτυρική κατάθεση, ήταν τέτοιο ώστε ο βουλευτής Μίχος να επιτεθεί το 2013 σε μέλος της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας Πάρου παρόντων αστυνομικών. Άλλο παράδειγμα της αίσθησης ότι είναι άτρωτοι, σημειώνει ο δικηγόρος, συνιστά η επίθεση του πυρηνάρχη ΧΑ Δράμας Μπαντέκη σε αλλοδαπές γυναίκες στην Αθήνα για την οποία καταδικάστηκε το 2015 με αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου.

Για τις επιθέσεις σε μαθητές σε Αθήνα και Πάτρα, ο δικηγόρος αναφέρει ότι είχαν πολιτικό κίνητρο. Στη πρώτη περίπτωση πριν και μετά την επίθεση οι δράστες ζωγράφισαν ναζιστικά συνθήματα στο σχολείο και στο σπίτι του μαθήτη ενώ τον απείλησαν επειδή έγραφε antifa. Στη δεύτερη περίπτωση λέει ο δικηγόρος το θύμα σύμφωνα με τους μάρτυρες, δεν τους άρεσε επειδή είχε κοτσίδα, σκουλαρίκι και ήταν μελαμψός.

Για την υπεράσπιση της καθαρότητας της φυλής ως κίνητρο σειράς επιθέσεων κατά αλλοδαπών μίλησε ο συνήγορος αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην επίθεση στο μπαρ Cointreau στις 13.5.2013 και στην ανθρωποκτονία του Λουκμάν που είχε ρατσιστικό κίνητρο όπως δέχεται και η καταδικαστική απόφαση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο δικηγόρος στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σύμφωνα με την οποία 71 επιθέσεις της ΧΑ καταγράφονται τα έτη 2011 και 2012, η δε αύξηση των επιθέσεων σχολιάζει ο συνήγορος ακολουθεί την άνοδο της οργάνωσης ενώ υπάρχουν και άλλες υποθέσεις με θύματα κυρίως αλλοδαπούς που δεν έχουν καταγραφεί λόγω φόβου των θυμάτων. Συνεχίζοντας ο δικηγόρος αναφέρει το ντοκυμαντέρ «The Cleaners» για την απόδειξη της δράσης της ΧΑ κατά μεταναστών στον Αγ. Παντελεήμονα και την αίσθηση ασυλίας που απολάμβαναν. Για το πογκρόμ που ακολούθησε τη δολοφονία Καντάρη το 2011, ο συνήγορος αναφέρεται σε φωτογραφίες των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Μπούκουρα και Ηλιόπουλου να συμμετέχουν στα γεγονότα.

Για την ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα ο δικηγόρος τονίζει το σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 20’ λέει χρειάστηκε για να συγκεντρωθούν 20 άτομα έξω από την τοπική οργάνωση Νίκαιας μετά το μήνυμα που ήρθε από τον η/υ της τοπικής «Όλοι τώρα στην Τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Στη συνέχεια αναφέρεται σε τηλεφωνήματα που είχαν προηγηθεί εντός 10 λεπτών μεταξύ των ευρισκόμενου στο «Κοράλλι» κατηγορούμενου Ι. Άγγου, του Ι. Καζαντζόγλου και του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη ο οποίος στη συνέχεια συνομίλησε με τον βουλευτή και περιφερειάρχη της οργάνωσης στον Πειραιά Ι. Λαγό. Για τον οπλισμό που έφεραν τα άτομα που επιτέθηκαν στον Π. Φύσσα και στην παρέα του, ο δικηγόρος αναφέρεται σε 11 μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ήτοι φίλων του Π. Φύσσα, αστυνομικών και των διαβιβαστικών της αστυνομίας αλλά και στην κατάθεση στο στάδιο της προδικασίας του κατηγορούμενου Αθ. Τσορβά. Η γνώση της ηγεσίας σχολιάζει ο δικηγόρος διαφαίνεται από το μήνυμα του Ι. Λαγού προς Γ. Πατέλη, «οκ όλα εντάξει», λίγο πριν την επίθεση αλλά και από το γεγονός ότι ο Γ. Πατέλης από σειρά ομιλιών του είναι πιστός στρατιώτης της οργάνωσης ώστε αποκλείεται να παραβίαζε τις οδηγίες της ηγεσίας. Ο αρχηγός Νικ. Μιχαλολιάκος, συνεχίζει ο συνήγορος, σε αντίθεση με τα όσα ο ίδιος είπε, έμαθε το ίδιο εκείνο βράδυ για την ανθρωποκτονία σύμφωνα με τις καταθέσεις του μάρτυρα Σπίνου και του κατηγορούμενου Μίχου.

Για τον υπερασπιστικό ισχυρισμό ότι αν η Χ.Α. ήθελε να σκοτώσει τον Π. Φύσσα δεν θα κινητοποιούνταν τόσο φανερά, ο συνήγορος αναφέρει ότι η οργάνωση είχε αίσθημα ατιμωρησίας και αισθανόταν άτρωτη γεγονός που εμφαίνεται σε πλήθος επιθέσεων όπου οι επιτιθέμενοι συστήνονταν ως ΧΑ ή είχαν ακόμα και ακάλυπτα χαρακτηριστικά, φορούσαν μπλούζες της Χ.Α. στις επιθέσεις, ή ακόμα και οι βουλευτές της Χ.Α. παρενέβαιναν σε συλληφθέντες σε αστυνομικά τμήματα μετά από εγκληματικές ενέργειες για να τους αποφυλακίσουν ή τους διόριζαν δικηγόρους.

Για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες ο συνήγορος σχολιάζει ότι ο Ι. Λαγός είχε επί της ουσίας προαναγγείλει την επίθεση σε βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube όπου εμφανίζεται ο Ι. Λαγός προεκλογικά ότι «…τα θέματα που υπάρχουν με τους Αιγύπτιους που μπαίνουν, που πουλάν τα ψάρια τους όπως θέλουν, …. εμείς τους λέμε ότι από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Έλληνες Πολίτες». Το ίδιο βράδυ γίνεται η επίθεση με εμφανώς, όπως λέει ο συνήγορος, ανθρωποκτόνο πρόθεση προς τον Αμπουζίτ Εμπάρακ και άλλους αιγύπτιους ενώ το θύμα καταθέτει ότι σταμάτησαν να τον χτυπάνε όταν πια ο ίδιος σταμάτησε να φωνάζει θεωρώντας τον νεκρό.

Συνοψίζοντας τα κοινά σημεία των τριών εξεταζόμενων στην παρούσα δίκη υποθέσεων που συνιστούν το modus operandi της οργάνωσης, αυτά είναι: α) η ώρα ήτοι κοντά στα μεσάνυχτα β) ότι οι επιτιθέμενοι πάντοτε υπερτερούσαν αριθμητικά γ) ότι κρατάνε φονικά αντικείμενα δ) η περιβολή τους είναι όμοια με μαύρες μπλούζες και κράνη ε) η διάρκεια των επιθέσεων είναι προκαθορισμένα μικρή ή και ελάχιστη στ) έχουν πάντα μέσα διαφυγής σε κάποια απόσταση ζ) στοιχείο αιφνιδιασμού και σύνθημα απεμπλοκής και η) δηλώνουν την πολιτική τους ταυτότητα ως μέλη της ΧΑ.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση στις 23.01.2020 με την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Μ. Μαλαγάρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ