Ημέρα 382: «Επιπόλαια» τα τραύματα του Σαχζάτ Λουκμάν.

382η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, 23/09/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού όπου παρευρίσκετο και ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: Στεργιόπουλος, Λιακόπουλος, Καλπιτζής

ΙΙΙ. Απολογίες κατηγορουμένων

A. Απολογία Καλπιτζή

O κατηγορούμενος Καλπιτζής ξεκινώντας την απολογία του δήλωσε ότι είναι αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού από το 2003, έγγαμος με ένα παιδί και κάτοικος Κερατσινίου, καταθέτοντας πως κατάγεται από δημοκρατική οικογένεια, οι παππούδες του πολέμησαν τους Γερμανούς και γι’ αυτό το λόγο εξήγησε πως δε γίνεται να διακατέχεται από ναζιστικές ιδεολογίες βάσει βουλεύματος. Η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή κατέθεσε πως ξεκίνησε το 2012 όταν πήγε με τη μητέρα σε διανομή τροφίμων λόγω κακής οικονομικής κατάστασης του και έδωσε το ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο του τα οποία όπως απάντησε βρέθηκαν στο σκληρό δίσκο του Τσακανίκα και του Πατέλη, διευκρινίζοντας ότι στο σκληρό δίσκο του τελευταίου αναφέρεται μόνο το επώνυμο και δεν πρόκειται για εκείνον. Κατέθεσε ότι δεν έλαβε ποτέ κανένα μήνυμα ή ενημέρωση για διανομή τροφίμων, ούτε μήνυμα για τη μοτοπορεία, είχε επικοινωνήσει μια φορά με τον Καζαντζόγλου τον Αυγουστο του 2013 και τελευταία φορά που επικοινώνησε είναι στις  16/09/2013 που έλαβε μήνυμα για τα γενέθλια του μέσω facebook. Aπάντησε ότι την ημέρα της επίθεσης στο Συνεργείο βρισκόταν στο Περιστέρι για προπόνηση κραβ μαγκά.

Σε ερώτηση γιατί όταν κλήθηκε 10/10/2014 δύο μήνες μετά από το ΑΤ δεν προσκόμισε κάποιο χαρτί για να αποδείξει την παρουσία του εκεί, απάντησε ότι δεν υπήρχε κάποιο αρχείο και από την αστυνομία δεν του είπαν περί τίνος πρόκειται. Για τη μηχανή του στον τόπο του Συνεργείου αποκρίθηκε ότι «είτε πρόκειται περί λάθους ή ότι είναι πλαστή η πινακίδα ή κάποιος από τους συμμετέχοντες ήταν περίοικος που έδωσε στην αστυνομία τα στοιχεία για να γλιτώσει» λέγοντας πως μπορεί να προσκομίσει τα χαρτιά από το δελτίο συμβάντων και από τα Τμήματα Ασφαλείας ότι ούτε προσήχθη ούτε του έγινε έλεγχος. Ερωτώμενος πως εξηγεί ότι το όνομα του βρέθηκε στη λίστα των μελών της ΧΑ, απάντησε ότι είναι για τη διανομή τροφίμων, ενώ σε ερώτηση γιατί αναφέρεται ο Μπαρέκας σε εκείνον μιλώντας τηλεφωνικά με τον Τσακανίκα στο αναγνωστέο 276, λέγοντας «στείλτα στον Καλπιτζή, θα τα ανεβάσει αυτός», απάντησε ότι αγνοεί το αρχείο και δε γίνεται να είναι εκείνος, δεν έχει καμία σχέση με κανένα σάιτ της ΧΑ.

Β. Απολογία Στεργιόπουλου

Ο κατηγορούμενος ξεκινώντας την απολογία του κατέθεσε οτι έχει ολοκληρώσει την επιβληθείσα ποινή των είκοσι χρόνων πριν δύο μήνες με πραγματικό χρόνο παραμονής του στη φυλακή έξι έτη και τέσσερα χρόνια. Δήλωσε ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρεία με χαρτικά, ενώ στο παρελθόν ήταν μόνιμος στην πυροσβεστική.

Σχετικά με την αποδιδόμενη κατηγορία για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση απάντησε πως δεν έχει καμμία σχέση, δεν έχει βρεθεί τίποτα πάνω και ότι δεν απεικονίζεται ο ίδιος σε καμία φωτογραφία ούτε τα στοιχεία του είναι πουθενά καταγεγραμμένα. Ερωτώμενος για την ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμάν απάντησε πως πρόκειται για «ένα περιστατικό της στιγμής, μια παρεξήγηση που δυστυχώς κατέληξε όπως κατέληξε», και ο λόγος που ο ίδιος του προκάλεσε τα «επιπόλαια» όπως τα χαρακτήρισε τραύματα ήταν για να απεγκλωβίσει τον συγκατηγορούμενο του. Κατέθεσε συγκεκριμένα ότι το θύμα ήταν με ποδήλατο, ήταν στη μέση του δρόμου,ο ίδιος με μηχανή, ελέχθησαν βρισιές, τους προκάλεσε με τη συμπεριφορά του και «αυτόματα, μεσ’ στη μέση του δρόμου πετάει το ποδήλατο και έρχεται κατά πάνω μας», ο ίδιος κατέβηκε και βλέποντας ότι είχε πιάσει τον συγκατηγορούμενο του Λιακόπουλο «έβγαλα & εγώ ένα μαχαίρι που είχα από τη δουλειά μου, την πυροσβεστική» το οποίο δήλωσε πως το είχε ξεχάσει μέσα στη μηχανή από το μεσημέρι η οποία δεν είχε αριθμό κυκλοφορίας εκείνη την ημέρα όπως ανέφερε.

Ερωτώμενος από την πρόεδρο «Όταν πλησιάσατε και χτυπήσατε 6 φορές σε τι κατάσταση ήταν;» απάντησε πως βλέποντας τον να περπατάει, θεωρήσανε ότι είναι καλά και φύγανε και πως «Τα τραύματα που έκανα εγώ, έτσι κι αλλιώς ήταν ελαφρά, έτσι, για να τον ενοχλήσουν μόνο». Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα για να «στρώσουν» το μηχανάκι. Στο σπίτι του απάντησε πως βρέθηκαν «Ένα ξυλινο ρόπαλο του μπέιζμπολ διακοσμητικό, με ένα γάντι, ένα μαχαιράκι μικρό, 2 εκ». Ερωτώμενος από τον αναπληρωτή εισαγγελέα αν διαπιστώσανε ότι είναι αλλοδαπός απάντησε πως όταν πήγε καταπάνω τους αντιλήφθηκαν ότι είναι μελαμψός «αλλά θα μπορούσε να είναι και Έλληνας αφού υπάρχουν και Έλληνες μελαμψοί», ενώ σε ερώτηση του συνέδρου Ντόκου «Τα 6 χτυπήματα; Γιατί αυτή η μανία; Βγήκαν αίματα. Δεν ήταν χαστούκι. Τα 6 διαδοχικά πώς το δικαιολογείτε;» αποκρίθηκε πως «τα χτυπήματα είναι αβαθή και αδύναμα. Τίποτα δεν ήθελα να κάνω γι’ αυτό και δεν έκανα κάτι».

Στο σημείο αυτό υποβλήθηκε προφορική ένσταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης Φύσσα, αναφορικά με τη δυνατότητα ερωτήσεων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι η πολιτική αγωγή ήταν παρούσα στην κύρια δίκη που αφορούσε στην ανθρωποκτονία από πρόθεση όπου άσκησε τα δικαιώματά της, σήμερα όμως δε μπορεί να της δοθεί το αποδεικτικό δικαίωμα να απευθύνει ερωτήσεις καθώς έχει αποκλεισθεί συμπληρώνοντας ότι ο κατηγορούμενος δε μπορεί να μετατραπεί σε μάρτυρα. Η πρόεδρος σχολίασε ότι η αναζήτηση της πολιτικής αγωγής είναι για την ύπαρξη ή μη εγκληματικής οργάνωσης και ποιά είναι τα μέλη της.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Παπαδάκης και Καμπαγιάννης από την πλευρά τους τόνισαν ότι η πολιτική αγωγή δεν αποβλήθηκε γιατί δε δήλωσε παράσταση κατά των Στεργιόπουλου και Λιακόπουλου, συνεπώς δεν είναι δόκιμος ο όρος, παρίστανται κατά των δραστών των πράξεων που έγιναν σε βάρος των εντολέων τους, όχι μόνο για τις πράξεις αυτές αλλά και για όλα τα αδικήματα που στοιχειοθετούν την εγκληματική οργάνωση, δεν υπάρχει κανένα θέμα μαρτυροποίησης, οπότε η ένσταση είναι αβάσιμη και πως το δικαστήριο οφείλει πρώτα να ακούσει τις ερωτήσεις προκειμένου να κρίνει, οι οποίες και αφορούν καθαρά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην επόμενη δικάσιμο και η πρόεδρος κάλεσε την υπεράσπιση να προσκομίσει γραπτώς το σχετικό αίτημα. Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων Παπαβασιλείου, Περρή και Στέφα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ