Ημέρα 381: Δεν υπάρχουν πυρηνάρχες, δόκιμα μέλη και ορκωμοσίες. «Πρόκειται περί πολιτικής δίωξης».

381η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 18/09/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στο ακροατήριο ενώ υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες κατά τη σημερινή δικάσιμο ήταν οι κατηγορούμενοι Μπαρέκας και Γαλανάκης, ενώ για τον κατηγορούμενο Αποστολόπουλο, το Δικαστήριο ενημερώθηκε από την συνήγορό του ότι υπηρετεί τη θητεία του στη Λήμνο και η οικογένειά του έχει γνώση σχετικώς.

III. Απολογία κατηγορουμένου Γαλανάκη

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι είναι πλοίαρχος Β’ τάξης στο ελληνικό εμπορικό Ναυτικό και κατοικεί από το 2010 στον Πειραιά από τότε που πήραν διαζύγιο οι γονείς του. Σχετικά με τη ΧΑ, δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ καμιά σχέση ούτε υπήρξε ποτέ υποστηρικτής ή μέλος. Στη μοτοπορεία στην Ηλιούπολη παρευρέθηκε επειδή αυτό του είχε ζητηθεί από τον πρώην συμμαθητή του Διον. Αγιοβλασίτη, καθώς δυο μέρες του είχε πει να πάνε σε αυτή τη μοτοπορεία δεδομένου ότι ο Γαλανάκης είχε μηχανή, χωρίς ο ίδιος να ρωτήσει την κατεύθυνση ή ποιος διοργάνωνε την πορεία. Με τη μηχανή κατευθύνθηκαν στον Άλιμο όπου εκεί βρήκαν και άλλες μηχανές, δικάβαλες, περίπου 40-50 τον αριθμό. Ο Αγιοβλασίτης σύμφωνα με τον κατηγορούμενο κρατούσε ελληνική σημαία και εκεί του έδωσαν και κάποια φυλλάδια, ενώ ελληνικές σημαίες κρατούσαν και πολλοί επιβαίνοντες από τις υπόλοιπες μηχανές. Ακολούθησαν την πορεία των υπόλοιπων μηχανών και άκουσε να φωνάζουν συνθήματα της ΧΑ, όπως “Χρυσή Αυγή”, δεν αντιλήφθηκε ωστόσο την παρουσία βουλευτών, καθώς δεν τους γνώριζε κιόλας τότε όπως ανέφερε.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι πίσω τους υπήρχαν μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ όπου επιστρέφοντας στον Άλιμο τον σταμάτησαν για έναν “τυπικό έλεγχο” όπως του ανέφεραν, ενώ επίσης τον ρώτησαν αν συμμετείχε στη μοτοπορεία και όταν αποκρίθηκε καταφατικά του είπαν να περιμένει στην άκρη. Στη συνέχεια σταμάτησαν και άλλες μηχανές, όπου ερωτηθείς ανέφερε ότι κάποιοι από αυτούς φορούσαν μπλουζάκια της ΧΑ, κανείς όμως δεν κρατούσε πλέον ελληνική σημαία. Στο ΑΤ κατέγραψαν τα στοιχεία του, στη συνέχεια γύρισε σπίτι του και ένα μήνα μετά έλαβε κλήση να καταθέσει ως μάρτυρας στο Τμήμα του Ελληνικού για μια επίθεση στην Ηλιούπολη με ρόπαλα, όπλα και κρυπτονάιτ και σε εκείνο το σημείο άρχισε να αναρωτιέται αν είχε συμβεί κάτι στην πορεία. Ακολούθως κάλεσε αρκετές φορές τον Αγιοβλασίτη για να μάθει τι είχε συμβεί ο οποίος του είπε ότι θα επικοινωνήσει να μάθει και θα τον καλούσε πίσω. Δε γνωρίζει ωστόσο ο κατηγορούμενος ούτε με ποιον θα επικοινωνούσε ούτε τι έμαθε καθώς δεν τον κάλεσε ποτέ εν τέλει πίσω. Όταν κλήθηκε για απολογία στην ανάκριση βρισκόταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι και με το που επέστρεψε παρουσιάστηκε ενώπιον των ανακριτριών και καθώς είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του, παρέμεινε κάποιες μέρες στη ΓΑΔΑ. Ο ίδιος καταδικάστηκε για σωματικές βλάβες και οπλοχρησία, απόφαση που χαρακτήρισε «άδικη» και προσέβαλε, ενώ η δικηγόρος του διόρθωσε ότι εννοεί «εσφαλμένη». Ερωτηθείς για ποιο λόγο ενώπιον του Δικαστηρίου υποστήριξε ότι δε γνώριζε ότι ο Αγιοβλασίτης είχε σχέση με τη ΧΑ, ενώ στην κατάθεσή του έχει αναφέρει ότι ήξερε πως είναι προσκείμενος και είχε πάει στα γραφεία, διευκρίνισε ότι γνώριζε πως ο Αγιοβλασίτης πήγαινε στα γραφεία της ΧΑ μέσω της δουλειάς του με τα ηλεκτρολογικά.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι όλοι στις μηχανές φορούσαν κράνη, μπλουζάκια και σκουρόχρωμα παντελόνια οι περισσότεροι, ενώ ο ίδιος φορούσε τον εξοπλισμό της μηχανής, ένα μαύρο μπουφάν με προστατευτικά δηλαδή και μπότες, παρότι στην κατάθεσή του είχε αναφέρει ότι φορούσε μια καφέ μπλούζα και παντελόνι. Ερωτηθείς επίσης σχετικά, ανέφερε ότι δε μπορεί να διευκρινίσει αν ήταν στη μέση ή στο τέλος της πορείας, εφόσον στην κίνηση της μηχανής υπάρχουν εναλλαγές, θυμάται όμως ότι είχε πίσω του τις μηχανές της ΔΙΑΣ. Όταν περαιτέρω ρωτήθηκε για ποιο λόγο να επικοινωνήσει με τον Αγιοβλασίτη για το τι είχε συμβεί, ο κατηγορούμενος αποκρίθηκε ότι το έκανε γιατί αγχώθηκε καθώς δεν είχε κάνει τίποτα ο ίδιος και δε γνωρίζει για τη συνομιλία του Αγιοβλασίτη με τον Καζαντζόγλου που ο τελευταίος αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος τον είχε πάρει «300 τηλέφωνα». Ο κατηγορούμενος εν συνεχεία κατέθεσε ότι πριν τη μοτοπορεία δε γνώριζε τίποτα για τη ΧΑ, ούτε για την ιδεολογία της παρά μόνο ότι ήταν στη Βουλή, ενώ ερωτηθείς, απάντησε ότι όντως σύνθημα που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν “αίμα τιμή ΧΑ”.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι δεν είδε τον τότε βουλευτή Λαγό έξω από το ΑΤ, ούτε γνωρίζει καταγγελία του Κασιδιάρη στα ΜΜΕ ότι έχουν προσαχθεί 8 μέλη της ΧΑ. Τέλος ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι έχει πολύ περιορισμένο χρόνο και δεν έχει εικόνα των τεκταινόμενων στη χώρα καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι και το 2011 βρισκόταν στην ακαδημία Οινουσσών που είναι εσώκλειστη, μετά επέστρεψε στην Σύρο μέχρι το 2013 που πάλι ειναι εσώκλειστη και από το 2014 έχει ένα χρόνο μόνο και κάτι μήνες στην Ελλάδα.

IV. Απολογία κατηγορούμενου Μπαρέκα

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι είναι κατοικός Χολαργού, ασχολείται με οικοδομικές εργασίες και από το 2012 μέχρι το 2019 είχε μισθωτή σχέση με τη ΧΑ ως υπεύθυνος T.O Πειραιώς μέχρι το 2014-15 και μετά στα κεντρικά της Μεσογείων, ενώ ανέφερε ότι πληρωνόταν και κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του από τον Απρίλη μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2014. Στις αρμοδιότητές του ως γραμματέα, ανέφερε την διεξαγωγή ομιλιών ιστορικού ενδιαφέροντος, ενώ ερωτηθείς απάντησε ότι ομιλίες πραγματοποιούσε και ο ίδιος. Σε σχέση με την εκπαίδευσή του, δήλωσε ότι έχει τελειώσει το Λύκειο και πήγε και σε δημόσιο ΙΕΚ που όμως δεν πήγε ποτέ να πάρει την πιστοποίηση. Επίσης στις αρμοδιότητές του συγκατέλεξε τη διανομή εντύπου υλικού, κοινωνικές δράσεις καθώς και διανομές τροφίμων μόνο για Έλληνες καθώς με το σκεπτικό ότι «ο Έλληνας αδικείται σήμερα και πράγματα που έχουν άλλοι δεν τα έχει αυτός». Αναφορικά με τη σχέση του με τους αλλοδαπούς, ο κατηγορούμενος δήλωσε «μια χαρά, κανένα πρόβλημα με τους νόμιμους». Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει γίνει ποτέ καμία έκνομη ενέργεια από τη ΧΑ και όσα λέγονται από τα ΜΜΕ αποτελούν «φήμες, μια πάρα πολύ ωραία προπαγάνδα γιατί πρόκειται περί πολιτικής δίωξης». Σε ερώτηση της Έδρας αν ο εμπορικός σύλλογος Πειραιά είχε διαμαρτυρηθεί για δράσεις της ΧΑ, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν υπάρχει ούτε ενα ΦΕΚ που να δείχνει ότι οι σύλλογοι έκαναν σύσκεψη και ο ίδιος που ήταν τόσα χρόνια γραμματέας της Τ.Ο. δεν ήρθε ποτέ ενας αστυνομικός ή δικηγόρος να του πει «τι γίνεται, κύριε Μπαρέκα, για περάστε μια βόλτα απο το ΑΤ», δεν εκπλήσσεται ωστόσο για τους συλλόγους καθώς «όλοι αυτοί οι φορείς έχουν ξεκάθαρη πολιτική απόχρωση και μέσα στα πλαίσια πολιτικής αντιπαλότητας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τόνισε δε περαιτέρω όσο καιρό είναι εκείνος στη ΧΑ ποτέ δεν προέβησαν σε βίαιες ενέργειες κατά μεταναστών, ούτε και σε άτομα με αντίθετες πολιτικές θέσεις, γι αυτό και διάλεξαν τη νόμιμη οδό και μπήκαν ως κόμμα στη Βουλή.

Ο κατηγορούμενος ερωτηθείς αν στις 17/6/2012 άτομα που φορούσαν μπλούζες της ΧΑ και κουκούλες επιτέθηκαν σε περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι είναι οξύμωρο να φοράνε κουκούλες εφόσον βγήκαν από τα γραφεία της ΧΑ, για να λάβει την ανταπάντηση της προέδρου ότι ωστόσο οι κουκούλες μπορεί να εξυπηρετούσαν το να μην αναγνωρίζεται αυτός που κάνει την επίθεση. Σε ό,τι αφορά τη δική του εμπλοκή, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι έχει εμπλακεί επειδή έτυχε να είναι υπεύθυνος «και είναι πολιτική δίωξη και έχουν ενοχληθεί με την τοπική του Πειραιά» όπως υποστήριξε. Για τη σύνθεση του 5μελούς, ανέφερε ότι την περίοδο που ήταν ο ίδιος, το 5μελές αποτελούνταν από τους Μπαμπάνη, Καρυτιανός, Μουλιανάκης και Σιώη. Ο Μπαμπάνης υπεύθυνος πολιτικής δράσης, ο Σιώης πολιτικής μέριμνας και επικοινωνίας, ο Καρυτιανός για τις ομιλίες, ο Μουλιανάκης γραμματεία. Ο ίδιος έχει υπάρξει πολλές φορές σε ψηφοδέλτια της ΧΑ χωρίς ωστόσο να εκλεγεί ποτέ.

Ερωτηθείς ο κατηγορούμενος για το αν λάμβαναν χώρα έκνομες ενέργειες αν θα μπορούσε να έχει γνώση, απάντησε ότι οπωσδήποτε θα το ήξερε ως υπεύθυνος, εκτός αν κάποιος του το έκρυψε. Περαιτέρω, ανέφερε ότι δε θυμάται ο κατηγορούμενος Κούζηλος να κάνει αναφορά για τα «παιδιά με τις μαύρες μπλούζες» ούτε να επαινεί τη δική του συνεισφορά. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του «Συνεργείου», ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι είναι αθώος παρότι κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε 11 μήνες φυλάκιση με αναστολή, χωρίς ελαφρυντικά παρότι όπως υποστήριξε έχει λευκό ποινικό μητρώο, απόφαση που ο ίδιος εντάσσει στην «πολιτική δίωξη».

Σχετικά με τη μοτοπορεία που πάντως δήλωσε ότι έλαβε μέρος, ξεκίνησε από την Τ.Ο του Αλίμου με 50-70 μηχανές. Ο ίδιος δεν κρατούσε κάτι γιατί οδηγούσε, ο συνεπιβάτης του ωστόσο ονόματι Γιώργος κρατούσε μια ελληνική σημαία, ενώ επίσης ανέφερε ότι η μοτοπορεία ήταν απόφαση της κεντρικής διοίκησης που όλοι μπορούσαν να δουν στο διαδίκτυο και ο ίδιος δεν είδε βουλευτές εκεί. Σε σχέση με τα συνθήματα που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της μοτοπορείας, ανέφερε τα «δουλειά δουλειά στον Έλληνα εργάτη» καθώς και «αίμα τιμή χρυσή αυγή», συνθήματα που ακούγονταν σε όλες τις συγκεντρώσεις τους όπως δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά ερώτηση της Έδρας για τη συνομιλία Λαγού-Δεβελέκου που ακούγονται να λένε να καθαρίσουν το σπίτι του, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι υποθέτει πως πρόκειται για άστοχο φόβο του Λαγού καθώς ο ίδιος δεν είχε κάνει κάτι παράνομο, αλλά ο φόβος του βασίστηκε στο ότι ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία γιατί βρέθηκε στα γραφεία ένα πτυσσόμενο μαχαίρι το οποίο βρέθηκε μπροστά στα μάτια του, μέσα σε ενα ντουλάπι, με γραφική ύλη, καταχωνιασμένο «κάτω απο τη μύτη του».

Ερωτηθείς επίσης για το αν γνωρίζει το “Ρεσάλτο”, ο κατηγορούμενος έδωσε την απάντηση ότι είναι στέκι αναρχικών, το «περίφημο με τις μολότοφ μέσα» το οποίο είχε επισκεφθεί σε μια δράση, πεζή, για να κάνουν διανομή έντυπου υλικού στο Κερατσίνι και όταν πέρασαν από μπροστά, δέχτηκαν λεκτική επίθεση, απάντησαν οι ίδιοι και στη συνέχεια από το Ρεσάλτο τους πέταξαν τούβλα και πέτρες, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει αν οι ίδιοι ανταπέδωσαν. Για τις σχέσεις του με τον Πατέλη ανέφερε ότι τον γνώριζε στο πλαίσιο της οργάνωσης για από κοινού δράσεις και ο Αποστόλου ερχόταν στα γραφεία και είχαν και κοινωνικές σχέσεις. Όταν τον κάλεσαν για κατάθεση, επικοινώνησε πρώτα με τη συνήγορό του και μετά με τον Λαγό με τον οποίο έχει και προσωπικές σχέσεις από τον οποίο έλαβε την απάντηση «αηδίες, μας κατηγορούν γιατί είμαστε ψηλά στα ποσοστά». Ερωτηθείς δήλωσε ότι δραστηριοποιείται στο χώρο της ΧΑ από το 2005 ή 2006 και ότι ο όρος «πυρηνάρχης» δεν υφίσταται. Για τον Αποστόλου δήλωσε ότι είναι πολύ καλό παιδί αλλά λέει πολλά ψέματα καθώς τοποθετεί τον εαυτό του ως επικεφαλής της Τ.Ο Πειραιώς, ενώ ερχόταν στα γραφεία απλώς ως επισκέπτης. Διευκρίνισε επίσης ότι ορκωμοσία δεν υπάρχει στη ΧΑ ούτε «δόκιμα μέλη».

Για την επίθεση στην Ηλιούπολη, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή ούτε ο Λαγός ούτε ο Μίχος, παρότι υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Μίχο σε μηχανή. Όσο για το πώς βρέθηκε άτομο να δώσει τα στοιχεία αυτοκινήτου του Λαγού, δήλωσε ότι «τον Λαγό θέλουνε. Η πολιτική δίωξη έχει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και επικεντρώνεται στον Πειραιά. Το κατεστημένο που έχουν στήσει τόσα χρόνια οι αριστεριστές». Σε σχέση με το μήνυμα της συντρόφου του Λαγού «ο άντρακλάς μου δέρνει λα λα λα» σημείωσε ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα και δε θα σχολιάσει. Δήλωσε επίσης ότι γνωρίζει τον Αγιοβλασίτη μέσα από αυτή τη διαδικασία, τον Καζαντζόγλου από τη Νίκαια, τον Ρουπακιά φυσιογνωμικά, ενώ για την επίθεση κατά των αλιεργατών γνωρίζει μόνο από τα ΜΜΕ και ό,τι προκύπτει από τη δικογραφία, ομοίως και γαι τη δολοφονία Φύσσα και ότι ουδεμία σχέση έχουν με εκείνη τη βραδιά και το «περιστατικό», ώστε να γνωρίζουν κάτι περισσότερο. Επιπροσθέτως παραδέχτηκε ότι καλούσε τον Λαγό όταν προσήγαγαν τον ίδιο καθώς ήταν πολιτικός του προϊστάμενος με τον οποίο είχε και κοινωνικές σχέσεις, ενώ διευκρίνισε ότι ο Λαγός τον είχε διορίσει και ως γραμματέα της Τ.Ο και τον ενημέρωνε για τις κοινωνικές δράσεις που λάμβαναν χώρα. Όταν ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για το αν είναι μέλος της ΧΑ, απάντησε ότι είναι δαιμονοποιημένος ο όρος και από την αρχή παίζουνε με τις λέξεις, δέχτηκε ωστόσο την παρατήρηση της προέδρου για τις ειρωνικές απευθύνσεις προς τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής.

Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 23/9 στην Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ