Ημέρα 379: Δεν θυμάται ποιος επικοινώνησε με ποιον και δε γνωρίζει πώς ενημερώθηκε ο Λαγός

379η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 12/09/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στο ακροατήριο ενώ υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες κατά τη σημερινή δικάσιμο ήταν οι κατηγορούμενοι: Καστρινός, Χατζηδάκης, Αγιοβλασίτης, Κομιανός

III. Απολογία κατηγορουμένου Καστρινού

Ο κατηγορούμενος Καστρινός κατά την απολογία του κατέθεσε κατοικεί στο Πέραμα και δουλεύει ως οικοδόμος, στο παρελθόν είχε δουλέψει στην ναυπηγοεπισκευαστική και κατά έτη 2008-2012 ήταν ελασματουργός στα σίδερα. Από το 2008 έως το 2010 είχε γραφτεί στο ΠΑΜΕ με συνδρομή. Κατόπιν, όποτε είχε δουλειά πήγαινε περιστασιακά. Από το έτος 2014 και έπειτα δεν έχει δουλέψει στη Ζώνη παρά μόνο οικοδομή.

Ως προς τη σχέση του με τους συγκατηγορουμένους του δήλωσε ότι με τον Πανταζή είχε δουλέψει σε έναν εργολάβο που είχαν συνεταιριστεί και με τον Χατζηδάκη και τον Αντωνακόπουλο είναι γείτονες. Ως προς τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι δεν ήταν γραμμένος στην οργάνωση ούτε πολιτικά υποστήριζε κάτι, δεν είχε παρακολουθήσει ομιλίες, δεν είχε επισκεφτεί ποτέ τις τοπικές οργανώσεις καθώς και ότι δεν είχε παραστεί σε εορταστικές εκδηλώσεις.

Στις 12/9/2013 ξεκίνησε από το σπίτι του με τη γυναίκα του, την αδελφή της και τον αρραβωνιαστικό της, άφησε το παιδί του στην πεθερά του και κατευθύνθηκε σε ένα μαγαζί στο μικρολίμανο για φαγητό στις 11.30 μ.μ. . Ο μόνος δρόμος για να βγει κανείς από το Πέραμα είναι Σοφοκλή Βενιζέλου και στο φανάρι κατέβηκε με το αμάξι. Τη στιγμή που έφτασε στο φανάρι δεν ξεκίνησαν να κινούνται τα προπορευόμενα αμάξια και έβλεπε κόσμο συνωστισμένο να περνάει μπροστά. Νόμιζε ότι έγινε τροχαίο, κατέβηκε από το αμάξι και είδε ότι γινόταν συμπλοκή. Εκείνη τη στιγμή στο δρόμο, ο οποίος είναι διπλής κατεύθυνσης υπήρχε ένα λεωφορείο στην αντίθετη λωρίδα που είχε κλείσει το δρόμο αλλά κατά τα λοιπά δεν υπήρχε κίνηση. Παρατήρησε 3-4 αυτοκίνητα παρκαρισμένα δεξιά έξω από το ναυπηγείο του Παπίλα. Ανάμεσα στα αμάξια βρίσκονταν άνθρωποι σε σχηματισμό τόξου και γινόταν η συμπλοκή. Το φανάρι από το σημείο της συμπλοκής απείχε 10 μέτρα. Από αυτό το τόξο ανθρώπων δεν λάμβαναν όλοι μέρος στη συμπλοκή, μερικοί απλά περνούσαν από περιέργεια. Δεν πλησίασε πιο κοντά από 10 μέτρα. Παρατηρούσε συμπλοκή με κράνη με γύρω στα 50 άτομα, χωρίς να ξέρει πόσοι άνηκαν σε κάθε πλευρά ή που άνηκαν. Υπήρχαν και σημαίες κόκκινες, μαύρες, του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και ελληνικές. Ορισμένα άτομα κρατούσαν κράνη και αυτές τις σημαίες. Τα άτομα που κρατούσας τις μαύρες κόκκινες σημαίες, είχαν κράνη και καλυμμένα πρόσωπα, ωστόσο δεν μπόρεσε να θυμηθεί αν αυτό ίσχυε και για τις δύο πλευρές καθότι δεν μπορούσε να διακρίνει ποιος ήταν σε ποια πλευρά.

Διέκρινε τον Πουλικόγιαννη που τον γνώριζε φατσικά ως Πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, ενώ αναγνώρισε και άλλους. Εκείνη τη στιγμή ο Πουλικόγιαννης βρισκόταν σε συμπλοκή με άλλους. Εκ των υστέρων διέκρινε τον Κούλη και τον Χατζηδάκη. Περίπου 6 λεπτά μετά τον φώναξε η γυναίκα του, γιατί άνοιξε ο δρόμος και έφυγε το προπορευόμενο αμάξι. Μπήκε στο αμάξι του και ενώ οδηγούσε είδε τον Αντωνακόπουλο και το Χατζηδάκη ο οποίος είχε αίματα στο κεφάλι. Παρατήρησε ότι ο Χατζηδάκης κρατούσε το κεφάλι του αιμόφυρτος κι ο Αντωνακόπουλος τον ρωτούσε τι έπαθε. Δεν τους μίλησε ο ίδιος και δε γνώριζε τι είχε συμβεί. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκε από τις ειδήσεις.

Ερωτηθείς από την Πρόεδρο, απάντησε ότι δεν γνώριζε ότι θα γινόταν κάποια διανομή φυλλαδίων και η παρουσία του στο χώρο ήταν τυχαία. Επιπλέον στις ερωτήσεις της Προέδρου σχετικά με τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι τον είδαν εκεί, απάντησε ότι βρισκόταν μεν στο χώρο, αλλά όχι στη συμπλοκή. Μάλιστα είπε ότι και ο Ζύμαρης ή ο Πουντίδης είπαν ότι ήταν στο πλήθος και δε χτυπούσε. Επίσης ανέφερε ότι δεν έχει λάβει ποτέ μέρος στη διανομή φυλλαδίων.

Κατά την απολογία του για την ένταξη στην κ. Κλάππα όπου και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δεν στράφηκε να αναζητήσει ανθρώπους οι οποίοι είχαν πει ότι τον είδαν στη συμπλοκή, καθότι η δικηγόρος του τον ενημέρωσε ότι θα φανεί ενοχοποιητικό. Έκτοτε ο Αντωνακόπουλος τον ενημέρωσε ότι δήλωσε ότι τον είδε σε μηχανάκι δίπλα στο σημείο που έγινε η συμπλοκή. Σχετικώς κατέθεσε ότι ανέκαθεν κυκλοφορούσε με μηχανή στο Πέραμα και επομένως ο Αντωνακόπουλος θα έκανε λάθος στη διατύπωση. Ο Χατζηδάκης τον ενημέρωσε ότι κατά την ερώτηση της Κλάππα νόμιζε ότι συγκατηγορούμενοί του ήταν ο Αντωνακόπουλος και ο Πανταζής, καθότι δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα άτομα και δεν εννοούσε ότι είδε και τον ίδιο.

Κατόπιν ερώτησης της εισαγγελέως περί αναντιστοιχίας στον αριθμό των ατόμων που ανέφερε στην απολογία του, απάντησε ότι βρίσκονταν εκεί 35-40 άτομα. Επίσης δήλωσε ότι δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τα άτομα της χρυσής αυγής, καθώς φορούσαν μαύρα ρούχα αλλά δεν είχαν διακριτικά. Στην απολογία του είχε εκτιμήσει ότι ήταν γύρω στα 15 άτομα της ΧΑ υπολογίζοντας τους στο μισό αριθμό του πλήθους.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει γιατί υπάρχει η αντιπαλότητα στη Ζώνη μεταξύ του ΠΑΜΕ και της ΧΑ. Ο ίδιος δεν ήταν στο σωματείο στον Αγ. Νικόλαο και δεν ξαναπήγε στο σωματείο του Πειραιά για να μη θεωρηθεί προκλητικός. Ως προς τον Πουλικόγιαννη ανέφερε ότι τον γνωρίζει γιατί δουλεύει με το θείο του αλλά δεν του έχει ζητήσει το λόγο που τον κατονόμασε ως μέρος της συμπλοκής από φόβο μήπως του κάνει μήνυση. Επίσης ανέφερε ότι γνωρίζει τον Ζύμαρη γιατί είναι από το ίδιο νησί με τη μητέρα του, καθώς και τον Πουντίδη από τα καράβια.

Ερωτηθείς από την Εισαγγελέα ανέφερε ότι δεν άκουσε τον Πανταζή ή τον Χατζηδάκη να παρίστανται και να δίνουν εντολές, άλλωστε άκουσε ότι αυτό συνέβη στην αρχή της συμπλοκής. Δεν άκουσε ούτε εντολή αποχώρησης να δίνεται. Δεν μπορεί να προσδιορίσει ούτε ποια ήταν τα άτομα της ΧΑ ούτε τις ηλικίες τους.

Στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ανέφερε ότι δεν είδε αστυνομία στο χώρο. Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής περί της κατάθεσης του πεθερού του ότι επέστρεψαν 10.30 από τη βόλτα, δήλωσε ότι λογικά θα έπεσε να κοιμηθεί και δεν ξέρει τι ώρα επέστρεψε.

Στις ερωτήσεις της υπεράσπισης κατέθεσε ότι εκτός από οικοδομή βοηθάει και σε ένα καφέ-εστιατόριο που έχει η πεθερά του και έτσι πηγαίνει τις καθημερινές για ποτό καθώς δουλεύει τα σαββατοκύριακα. Επίσης δήλωσε ότι πλέον έχει δυο παιδιά.

IV. Απολογία κατηγορουμένου Χατζηδάκη

Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του κατέθεσε ότι τον τελευταίο χρόνο εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος σε ψητοπωλείο στη Γρ. Λαμπράκη. Προηγουμένως δούλευε στον μπουφέ, στον παιδότοπο της αδελφής του, ενώ εχει εργαστεί και ως πωλητής και στη Ζώνη ως βοηθός ελασματουργού. Και μετά την αποφυλάκισή του δούλεψε στη Ζώνη, περίπου ένα χρόνο από το 2012. Έχει τελειώσει το γυμνάσιο και έχει παρακολουθήσει μέχρι και την πρώτη τάξη του Λυκείου.

Ως προς τη σχέση του με τη ΧΑ, κατέθεσε ότι γεννήθηκε στο Μαρούσι, μεγάλωσε στο Πέραμα και μετά τη στρατιωτική του θητεία το 2008 άρχισε να προβληματίζεται με διάφορα ζητήματα και να παρακολουθεί την δράση τους. Αγαπά την πατρίδα του και κατευθύνθηκε προς τη ΧΑ γιατί θεώρησε ότι θέλει το καλό της χώρας. Ομιλία παρακολούθησε για πρώτη φορά όταν ήρθε το 2012 η ΧΑ στο Πέραμα. Εκείνη την περίοδο αυτά που συνέβαιναν στη Ζώνη έβρισκαν στήριξη από το σωματείο του ΠΑΜΕ όπου ήταν γραμμένος, και λόγω των γεγονότων εκείνη την περίοδο διαγράφηκε. Τα γραφεία του Περάματος άνοιξαν το 2012 μετά τις εκλογές και έως τότε, δεν έχει δει το πολιτικό πρόγραμμα ούτε είχε γνωρίσει άτομα, ωστόσο ψήφιζε τη ΧΑ, είχε πάρει την εφημερίδα και του άρεσαν αυτά που υποστήριζε. Όταν άνοιξαν τα γραφεία πήγε στα εγκαίνια. Εκεί ήταν οι Περικλης, Μουλιανάκης, Λαγός και άλλοι βουλευτές που είχαν έρθει για να μιλήσουν. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη και το έμαθε γιατί συζητιόταν το Πέραμα ότι η ΧΑ ανεβαίνει. Του άρεσε γιατί έθεσαν ορισμένα ζητήματα για το πώς θα βοηθήσουν τους ανθρώπους στο Πέραμα και γιατί ήταν προσιτοί. Ο Λαγός για παράδειγμα ερχόταν συχνά και θεωρούσε ότι μπορεί να μεταφέρει αυτό που συμβαίνει στη Βουλή. Πήγαινε στα γραφεία κάποιες φορές όταν δούλευε πρωινά γιατί του άρεσε και ήθελε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να βοηθήσει. Του πρότειναν να βοηθήσει στην πολιτική οργάνωση, σα γραμματεία, να υπάρχει έντυπο υλικό. Το κομμάτι αυτό λεγόταν πολιτική οργάνωση γιατί τότε δεν υπήρχε πενταμελές. Ο Περικλής ήταν πυρηνάρχης και ο Πανταζής στην αλληλεγγύη. Ανέφερε ότι ήθελαν να στήσουν μια τράπεζα αίματος, βοηθούσαν με τα τρόφιμα, αλλά δεν είχε λάβει μέρος σε καμιά εκδήλωση εκτός Αθηνών γιατί τον ένοιαζε μόνο το Πέραμα και το πώς θα έβρισκε και ο ίδιος δουλειά. Επιπλέον πήγαινε σε ομιλίες μόνο στην τοπική και μοίραζε εφημερίδες στις λαϊκές. Περαιτέρω δήλωσε ότι το Πέραμα δεν είχε ποτέ ειδική ενδυμασία γιατί έρχονταν και μεγάλοι άνθρωποι στα γραφεία, ενώ η περιβολή είναι πιο πολύ για να προσελκύονται τα νέα παιδιά. Ίσως να είχε φορέσει και ο ίδιος μπλούζα σε ομιλία για να είναι πιο κοντά στη ΧΑ.

Μετά την αποφυλάκισή του, έκανε εκλογές το σωματείο μετάλλου στο οποίο δούλευε και πήγε και φοβήθηκε. Εκεί βρισκόταν ο Πουλικόγιαννης ο οποίος τον ρώτησε αν θα ψηφίσει. Αυτά συνέβησαν το 2016 και ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ψήφισε μαζί με τον Πουλικόγιαννη σε εργατική αλληλεγγύη.

Για εκείνη τη μέρα είχε προγραμματιστεί μια ανοιχτή ομιλία από όλους τους Βουλευτές της ΧΑ για τις θέσεις τους κινήματος και προγραμματίστηκαν δράσεις στήριξης. Πήγαιναν στην λαϊκή στον κόσμο και σχεδίαζαν να μοιράσουν τρικάκια στη Λεωφόρο Ειρήνης και Δημοκρατίας. Την απόφαση για τα τρικάκια την πήραν μεταξύ τους τα άτομα που οργάνωναν την ομιλία. Ο ίδιος είπε ότι είναι καλή ιδέα, ο Περικλής συμφώνησε. Τα τρικάκια έγραφαν εθνικιστικά συνθήματα όπως «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, ζήτω το έθνος». Ήταν συνολικά 5-6 άτομα, από τους συγκατηγορουμένους ο Πανταζής και επιπλέον κάποιου υποστηρικτές που δεν γνωρίζει το επώνυμό τους. Πήρε δύο στήλες τρικάκια. ‘Εφυγαν από τα γραφεία 10 άτομα με κατεύθυνση στο φανάρι όπου θα ερχόντουσαν κι άλλοι με στόχο να μοιράσουν τα τρικάκια. Ο κατηγορούμενος αναφέρει ότι δε γνώριζε αν θα το έκαναν με μοτοπορεία ή πεζοί. Η απόφαση θα λαμβανόταν στο φανάρι ανάλογα με το πόσοι θα προσέρχονταν. Μέχρι το βενζινάδικο μετακινήθηκαν με τα πόδια και μαζεύτηκαν χοντρικά 15 άτομα. Ο ίδιος είχε τα τρικάκια και αφού τα χώρισε σε στοίβες, τα έδωσε στους υπόλοιπους. Υπήρχαν και ορισμένες εφημερίδες. Ο σκοπός ήταν να γίνει μοτοπορεία. Από τους υπόλοιπους, 4-5 ήρθαν με μηχανάκι και 3 φορούσαν κράνη αλλά κανείς φουλ φέις. Εκτιμά ότι ξεκίνησαν 12 παρά 20 προς παρά τέταρτο από το βενζινάδικο μόνο με τον Πανταζή. Επίσης διευκρίνισε, σχετικά με αναφορές στους συγκατηγορουμένους του στην απολογία, ότι εννοούσε ότι ήταν παρόντες στο συμβάν, όχι ότι συμμετείχαν μαζί του. Τους είδε μάλιστα στο τέλος όταν ο Αντωνακόπουλος τον ρωτούσε τι έπαθε και ο Καστρινός ήταν απέναντι.

Ο κατηγορούμενος αναφέρει ότι βγαίνοντας στη διασταύρωση, με το που έστριψαν είδαν το κλιμάκιο των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ. Επρόκειτο για 20 και παραπάνω άτομα που έκαναν αφισοκόλληση. Στην ομάδα της ΧΑ, μπροστά βγήκε ο ίδιος, γιατί φοβήθηκε μήπως δημιουργηθούν επεισόδια και ήθελε να τα αποτρέψει. Ζήτησε να μιλήσει με τον Πουλικόγιαννη και ζήτησε από τους υπόλοιπος να περιμένουν. Υπήρχε ένταση σχετικά με το σωματείο και τους ζήτησε να λήξει το περιστατικό, καθώς τους είδε να ανοίγουν τα αυτοκίνητα και να φορούν μπουφάν και κράνη. Έμαθε ότι επρόκειτο περί ομάδα περιφρούρησης και τα κράνη τα έβαλαν ώστε να είναι προετοιμασμένοι για πιθανή εμπλοκή. Του είπαν « τελειώσατε από το λιμάνι, ανοίξατε την πηγάδα του Μελιγαλά εδώ». Αυτά συνέβαιναν μεταξύ του ιδίου και του Πουλικόγιαννη, ενώ ισχυρίζεται ότι ο Πουλικόγιαννης έβαλε και την προσωπική τους γνωριμία στο διάλογο είπε «στο΄πα ότι θα έρθουμε απέναντι είσαι καλό παιδί.»

Η ένταση ξεκίνησε από τον κόσμο πίσω τους και δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιος ακριβώς την ξεκίνησε. Υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές. Ο ίδιος έκατσε κάτω όταν χτυπήθηκε από πέτρα. Πέτρες πετάγονταν και από τις δύο πλευρές, καθώς πρόκειται περί βιομηχανικής περιοχής. Σημαίες δεν κρατούσαν, αλλά μπορεί και να υπήρχε κόσμος με κοντάρια. Ερωτηθείς από την Πρόεδρο ανέφερε ότι δεν γνωρίζει για το ξύλο με το γάντζο και ότι γνωρίζει ότι βρέθηκε στα γραφεία αλλά δεν ξέρει πώς έφτασε εκεί. Έμαθε εκ των υστέρων από τις ειδήσεις ότι αυτό άνηκε στα αντικείμενα της συμπλοκής. Η συμπλοκή διήρκεσε 5 λεπτά και αιμόφυρτος πήγε στο μέρος του Πουλικόγιαννη και ζήτησε να σταματήσουν. Ο ίδιος έφυγε και πήγε προς την καφετέρια just.

Από τους συγκατηγορουμένους του είδε τον Πανταζή, τον Κούλη. Αυτός δεν ήταν από την αρχή εκεί και ο κατηγορούμενος δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε εκεί, αλλά την ώρα που σηκώθηκε τον ρώτησε τι του συνέβη. Τον Καστρινό τον είδε προς το τέλος, πέρασε από μπροστά τους με αυτοκίνητο και δε μίλησαν. Εκ των υστέρων ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο δεν πήγε γιατί ήθελε να ηρεμήσει και φοβόταν μήπως είναι και άτομα του ΠΑΜΕ εκεί, καθώς είχαν τραυματιστεί. Ο Λαγός του τηλεφώνησε προς τα ξημερώματα να δεν αν είναι καλά και αν θα πάει στο νοσοκομείο, και να του πει να προσέξει να μη γίνει άλλη συμπλοκή. Είχαν επικοινωνήσει και στο παρελθόν στο πλαίσιο του γραφείου. Δεν θυμάται ποιος επικοινώνησε με ποιον και δε γνωρίζει πώς ενημερώθηκε ο Λαγός περί της συμπλοκής.

Ερωτηθείς για τη στάση του Πανταζή στο περιστατικό, απάντησε ότι δε γνωρίζει πώς κινήθηκε καθώς ήταν πίσω του και απλά άκουσε να λέει «τι συμβαίνει εδώ, τι θέλετε κλπ». Ερωτηθείς από την Εισαγγελέα μήπως είχε προηγηθεί η ενέργεια του ΠΑΜΕ εις βάρος της ΧΑ, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι είχε ειπωθεί το αντίθετο, ότι η ΧΑ έσβηνε συνθήματα του ΠΑΜΕ. Περαιτέρω κατέθεσε ότι δεν είχε γνώση του μηνύματος του Πατέλη στο Λαγό και ότι «αυτό το οργάνωσε ο Τάσος» και ότι «πολύ καλά έκανε, θα γίνει γερό πέσιμο στα κουμούνια».. Ισχυρίζεται ότι πήγε άοπλος και δε γνωρίζει γιατί έβγαλαν κράνη και μπουφάν όταν τον είδαν. Επιπλέον ως προς τις μαρτυρίες που εμφανίζουν τον Πανταζή να προΐσταται μαζί με τον κατηγορούμενο ως επικεφαλής της ΧΑ, ο ίδιος αναφέρει ότι ίσως αυτό αναφέρθηκε λόγω της δραστηριότητάς του στο Πέραμα, ωστόσο ο κατηγορούμενος ήταν μπροστά και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη γνωριμία του για να ηρεμήσει την κατάσταση. Δεν είδε αστυνομία ή ομάδα ΔΙΑΣ στον χώρο, ούτε και περίοικους.

Ερωτηθείς περί της αντίθεσης των ισχυρισμών του με αυτούς των συγκατηγορουμένων του περί της ύπαρξης σημαιών με κοντάρια στα δύο μέρη, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είδε κάτι. Επιπλέον κατέθεσε ότι δεν πήρε εντολή να κάνει κάτι. Η δραστηριότητα του Μουλιανάκη ήταν Γενικού Γραμματέα, ωστόσο σε σχέση με τις ευθύνες που του αποδίδει ο Πανταζής, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει και δεν ήταν δομημένα τα πράγματα.

Ο Πανταζής συμμετείχε στην πολιτική δράση και εκεί τα περισσότερα άτομα ήταν από την περιοχή. Επίσης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν έβγαλαν στυλάρια καθώς και ότι ως ΧΑ είχαν χαλάσει τις αφίσες την προηγούμενη μέρα. Κατέθεσε ότι τα τρικάκια τα μοίραζαν βραδινές ώρες, γιατί στο Πέραμα υπάρχει ένας σταθμός στο ναυπηγείο και το υλικό δε θα παρέμενε για ώρα. Στο δια ταύτα δεν μπορεί να ξέρει αν η συνάντηση με το ΠΑΜΕ ήταν τυχαία, ωστόσο ο ίδιος δεν είχε ενημέρωση.

Επιπλέον, ως προς τις μοτοπορείες ανέφερε ότι η σκοπιμότητά τους είναι για να φαίνεται πιο ολοκληρωμένη η παρουσία τη ΧΑ, καθώς και ότι δεν έχει συμμετάσχει σε τίποτα εκτός του Περάματος. Σε αποκλίσεις σχετικά με τον αριθμό των ατόμων στη συμπλοκή στην ανακριτική απολογία, αναφέρει ότι ίσως τότε να τα θυμόταν καλύτερα λόγω της χρονικής εγγύτητας με τα γεγονότα. Ως προς το ωράριο των γραφείων, ανέφερε ότι αυτά ήταν ανοιχτά 5-9, αλλά πάντα κάθονταν παραπάνω. Επίσης κατέθεσε ότι είχαν κοινές δράσεις με την τοπική στη Νίκαια, αλλά όχι μοτοπορείες καθώς και ότι δεν έχει περάσει από ιδεολογική κατάρτιση.

V. Απολογία κατηγορουμένου Αγιοβλασίτη

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του κατέθεσε ότι εργάζεται στην επιχείρηση που διατηρεί η μητέρα του με ηλεκτρολογικό υλικό στον κορυδαλλό από τα 15 του. Επιπλέον, έχει εργαστεί ως σύμβουλος συστημάτων ασφαλείας και είναι απόφοιτος ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχει τελειώσει και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων. Μένει με τους γονείς τους στη Νίκαια.

Ως προς τη σχέση του με τη ΧΑ, οι επαφές που είχε ήταν μέσω του Καζαντζόγλου με τον οποίον είχαν επαγγελματικές σχέσεις γιατί είναι ψυκτικός. Όταν τελείωσε τη σχολή αλλά και κατά τη διάρκεια του ΤΕΙ βρισκόταν σε πολιτική αναζήτηση και ο Καζαντζόγλου τον ρώτησε αν ήθελε να παρακολουθήσει κάποιες ομιλίες και να τον βοηθήσει. Τότε δε γνώριζε ποια ήταν η θέση του. Τις συζητήσεις αυτές τις έκανε μερικούς μήνες αφού η ΧΑ μπήκε στη βουλή το 2012. Οι συζητήσεις είχαν μείνει σε θεωρητικό επίπεδο μέχρι που του ζήτησε συνδρομή για μια μελέτη τοποθέτησης συναγερμού στα γραφεία της Νίκαιας. Τότε επισκέφτηκε τα γραφεία ένα απόγευμα και τους σύστησε ορισμένα σημεία για ανιχνευτές κίνησης και κέντρα συναγερμού. Εκείνη τη μέρα έκανε μια ιστορική ομιλία ο Πατέλης με αναφορά σε κάποια μάχη του παρελθόντος, ωστόσο δε θυμάται το ακριβές περιεχόμενο. Εκ των υστέρων συνέχισαν να μιλάνε, καθώς του άρεσε αυτή η ιδεολογία αγάπης για την πατρίδα και αλτρουισμού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, παρακολουθούσε κάποιες συζητήσεις στα κανάλια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είχε επαφές με άτομα από την τοπική παρά μόνο με έναν χρυσαυγίτη που εργαζόταν σε μια επιχείρηση όπου δούλευε ως σύμβουλος συστημάτων ασφαλείας. Την τοπική την είχε επισκεφτεί 2-3 φορές πέρα από την τοποθέτηση του συναγερμού. Ήταν παρόν και σε μια ομιλία του Γερμένη, ωστόσο δε θυμάται τι αφορούσε. Δεν είχε ποτέ επικοινωνία με βουλευτές και μετά τα γεγονότα αποσχίστηκε τελείως. Πριν είχε συμμετάσχει σε μια μοτοπορεία, αιμοδοσία και διανομές τροφίμων.

Η μοτοπορεία ήταν στο Άλιμο και είχε ενημερωθεί μέσω facebook ότι θα γινόταν διανομή εντύπου υλικού. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε και μίλησε με το Γαλανάκη, με τον οποίο είναι φίλοι από το γυμνάσιο και πήγανε μαζί. Ανέφερε ότι ο Γαλανάκης δεν είχε σχέση με τη ΧΑ. Ξεκίνησαν από την παιδική στέγη στη Νίκαια και κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της ΧΑ στον Άλιμο. Δεν ήταν μέλη, ωστόσο τους άρεσε το πνεύμα της φιλοπατρίας και του αλτρουισμού.

Με τον Σταμπέλο γνωρίζεται επειδή ο πατέρας του ήταν ηλεκτρολόγος και τον ήξερε από το Κατάστημα ενώ τον Μπαρέκα και τον Καλπιτζή δεν τους ξέρει καθόλου. Ούτε τον Τσακανίκα γνώριζε προσωπικά. Περαιτέρω, είχε κάρτα υποστηρικτή τοπικής οργάνωσης Νίκαιας. Ερωτηθείς για το μέτωπο νεολαίας, κατέθεσε ότι γνωρίζει ότι αφορά άτομα έως 25 ετών και δε γνωρίζει γιατί έχει αυτόν τον τίτλο. Τη μέρα που του δόθηκε κάρτα υποστηρικτή έδωσε αντίτιμο επειδή κάποιος είχε οικονομικό πρόβλημα, και για να τον βοηθήσει, έβγαλε κάρτα με συνδρομή 10 ευρώ. Κατέθεσε μάλιστα ότι για την κάρτα οι προϋποθέσεις ήταν μόνο οικονομικές και μαζί με τη συνδρομή του δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια πιο επίσημα, ένα περιοδικό και εκπτωτικά καταστήματα.

Σχετικά με το μέτωπο, σε ορισμένες συζητήσεις τον ρώτησαν αν θέλει να ενημερώνεται πιο τακτικά και ότι υπάρχει μια δράση που αφορά νεαρότερα άτομα και ό ίδιος απάντησε ότι θέλει να γραφτεί, αλλά δε θέλει ενοχλήσεις. Οι δράσεις αφορούσαν ενημερωτικά πάνω στη δράση της ΧΑ, την ιδεολογία, την αιμοδοσία. Με τον Καζαντζόγλου μιλούσε τακτικά αλλά οι συζητήσεις είχαν να κάνουν με επαγγελματικής φύσεως θέματα. Πέραν αυτού τον είχε ρωτήσει αν θέλει να συμμετάσχει σε μια διανομή τροφίμων στην Αθήνα και σε μια στη Νίκαια.
Ερωτηθείς για τη «μεγάλη μαγκιά» που ετοίμαζαν, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ετοίμαζαν διανομή υλικού για μια έκθεση βιβλίου στον Πειραιά και η περιγραφή δικαιολογείται γιατί θα γινόταν σε μεγάλο χώρο με κόσμο. Ως προς κάποιο Τάσο, θα βοηθούσαν να μετακομίσει από τα Καζάνια στο Πέραμα, στο φανάρι και κατευθύνθηκαν στη λεωφόρο Ειρήνης προς τα καραβάκια στο Πέραμα όπου ήταν το νέο του σπίτι. Ασχολήθηκε γιατί του το ζήτησε ο Γιάννης [Καζαντζόγλου], καθότι δεν είχε λεφτά για εταιρεία μετακόμισης και αν θα μπορούσε να κοιτάξει την ηλεκτρική εγκατάσταση.

Στις κλήσεις με τον Καζαντζόγλου είχε γίνει αναφορά στο Λαγό. Μετά από το τμήμα του Αλίμου, όταν τον κάλεσαν να δώσει εξηγήσεις ως μάρτυρας, τον πήρε τηλέφωνο του ζήτησε το λόγο για το τι έχει συμβεί και γιατί τον καλούν ως μάρτυρα. Ο Καζαντζόγλου του είπε ότι θα μιλήσει με τον Πατέλη και στη συνέχεια ο Πατέλης με τον Λαγό και θα τον ενημερώσει. Δεν ενημερώθηκε ποτέ ωστόσο. Η συγκεκριμένη η κλήση πρέπει να έγινε πριν ο 2014, μια εβδομάδα μετά τη μοτοπορεία. Αργότερα τον πήρε ο Καζαντζόγλου για κάτι τελείως άσχετο και του είπε να μην αγχώνεται και ότι πρόκειται περί λασπολογίας. Ερωτηθείς από την εισαγγελέα γιατί ζήτησε κατευθύνσεις από τους άλλους, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι όταν τους σταμάτησε η αστυνομία και ρώτησαν τι είχε συμβεί τους είπαν ότι πρόκειται περί απλού ελέγχου στοιχείων και όσο περνούσε η ώρα τους ζήτησαν να πάνε στο ΑΤ Αλίμου και τους ρώτησαν αν είχαν συμμετάσχει στη μοτοπορεία. Στο τμήμα έγινε προσαγωγή, έδωσαν τα στοιχεία τους και μετά από 1 ώρα έφυγαν. Επικοινώνησε επομένως για να ενημερωθεί. Επανέλαβε ότι δεν είδε κανένα βουλευτή εκεί και ότι δεν πρόσεξε αν κάποιοι κρατούσαν σημαίες ή στυλάρια.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο για μια άλλη επικοινωνία με τον Τάσο για να κανονίσουν δουλειά για το Λαγό, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι, χωρίς να είναι σίγουρος ο κ. Τάσος πρέπει να ήταν αυτοκινητιστής και θα γινόταν σωματείο με τον κλάδου του και ομιλία. Θα ήταν όμως ελλιπής ο φωτισμός και ήθελαν μια άμεση λύση. Η σχέση του Λαγού με αυτό ήταν ότι θα ήταν ομιλητής.

Ως προς τη μοτοπορεία ανέφερε ότι επρόκειτο για δικάβαλες μηχανές έξω από τα γραφεία του Αλίμου και τους κατηύθυνε μια ιδιαίτερη μηχανή μπροστά customized Harley με οδηγό που έφερε τα χαρακτηριστικά της Τ.Ο. Αλίμου. Δεν είδε να συνόδευαν βουλευτές ενώ επίσης ορισμένοι φορούσαν μπλούζες της ΧΑ. Ο ίδιος φορούσε μπλούζα του συγκροτήματος Judas Smith. Τα τρικάκια τα έριξαν όπως και σκόπευαν με το σήμα ενός κορναρίσματος στον αέρα. Ο προορισμός ήταν η πλατεία Ηλιούπολης, όπου σταμάτησαν και ορισμένοι φώναξαν συνθήματα. Ο κατηγορούμενος δεν φώναξε, καθώς δεν τα ήξερε. Δεν αντιλήφθηκε να συμβαίνει κάτι στην μοτοπορεία, καθώς ήταν προς το τέλος. Οι υπόλοιποι συνέχισαν προς τα γραφεία του Αλίμου και ο ίδιος μαζί με τον Γαλανάκη αποκόπηκαν για να πάνε σπίτι, όπου ούτως ή άλλως περνούσαν από τα γραφεία του Αλίμου.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για καμία άλλη αιτία και ότι το γεγονός ότι τα στοιχεία του βρέθηκαν σε διάφορες λίστες προκύπτει εκ του γεγονότος ότι πίστευε ότι η δικτύωση θα του προσέφερε διάφορες δουλειές. Γενικά ανέφερε ότι στη ΧΑ του έδιναν δουλειές (να κάνει μερεμέτια σε υποστηρικτές) και ενίοτε τον έστελναν σε διανομές.

Σχετικά με την αναφορά του ότι λόγω του ύψους και του όγκου του μπορεί να είναι χρήσιμος, ανέφερε ότι όταν του είχε πει ο Καζαντζόγλου να συμμετάσχει στη διανομή τροφίμων τον είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρχει αντισυγκέντρωση και να χρειαστεί να αποκρούσουν χτυπήματα.
Επίσης κατέθεσε ότι δεν ήταν ποτέ σε ομάδα ασφάλειας. Ως προς την μετακόμιση ορισμένοι φορούσαν μπλουζάκια της ΧΑ. Ανέφερε ότι δεν είχε πάει σε συγκεντρώσεις στη Σαλαμίνα και το Γερμένη τον ήξερε μέσω της μουσικής του ιδιότητας, ενώ επίσης τον είχε παρακολουθήσει σε ομιλία στη Νίκαια και είχε πάει και σε συναυλία του.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως αν ήταν μέλος, απάντησε ότι ήταν υποστηρικτής. Κατέθεσε πως σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το Γαλανάκη και τον Καζαντζόγλου, καθώς ο μέν πρώτος απομακρύνθηκε για προσωπικούς λόγους, ο δε δεύτερος δεν έχει τύχει να επικοινωνήσει μαζί του και δεν του δίνουν πια εργασίες.

Στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής απάντησε ότι ο σχηματισμός της μοτοπορείας ήταν σε ζικ ζακ με μικρή ενδιάμεση απόσταση και εκτεινόταν σε μεγάλο μήκος. Σταμάτησαν μόνο στην πλατεία στην Ηλιόπουλη ενώ επίσης δεν μπορούσε να κρίνει αν υπήρχε περιφρούρηση. Η μόνη οδηγία προφύλαξης που πήραν αφορούσε το κράνος για λόγους τήρησης του ΚΟΚ. .Ανέφερε ότι υπήρχε αστυνομική παρουσία στην μέση και στο τέλος της πορείας. Σχετικά με την αρχική του άρνηση περί γνωριμίας με τον Καζαντζόγλου απάντησε ότι αρνήθηκε από φόβο, καθώς αυτός είχε ήδη προφυλακιστεί. Σε σχέση με την προσέλευση βουλευτών στο ΑΤ Αλίμου ανέφερε ότι όσο ήταν ο ίδιος με τον Γαλανάκη εκεί δεν είχαν προσέλθει. Σε σχέση με τη φωτογραφία της ταυτότητάς του στο αμάξι του Ρουπακιά δεν ήξερε κάτι.

Στο σημείο αυτό και με την ολοκλήρωση και της απολογίας του Αγιοβλασίτη η συνεδρίαση διακόπηκε για την Δευτέρα 16/06/2019 στην Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεχιστεί η απολογία των κατηγορουμένων Πανταζή, Χείλιου και Αποστόλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ