Ημέρα 378: «Υπάρχουν κι άλλοι Τάσηδες»

378η συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 11/09/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: Αντωνακόπουλος, Καστρινός, Μαρίας, Πανταζής, Παπαδόπουλος, Χατζιδάκης.

ΙΙΙ.Απολογίες κατηγορουμένων

Α.Απολογία Α.Πανταζή

O κατηγορούμενος Πανταζής, κάτοικος Περάματος δήλωσε εργολάβος οικοδομών και ιδιοκτήτης καταστήματος μπαλονιών για γάμους και βαφτίσεις από το 2005 εξηγώντας ότι εκεί οφείλεται και το παρατσούκλι του «Τάσος ο Μπαλονάς». Δήλωσε παντρεμένος με την Κ.Κ. από το 2012.

Η σχέση του με τη ΧΑ κατέθεσε πως ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2012 όταν άνοιξαν τα γραφεία στο Πέραμα, με τον ίδιο να βοηθάει σε διανομές τροφίμων και έντυπου υλικού με τα οχήματα του, αρνούμενος ότι υπήρξε ποτέ πυρηνάρχης. Δήλωσε πως η παρουσία του στα γραφεία δεν είχε ξεπεράσει τις δέκα φορές, ενώ είχε παρευρεθεί επίσης στις Θερμοπύλες το 2013,στο Περιβολάκι και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Ερωτώμενος για τη δήλωση του στις ανακρίτριες τον Ιούνιο του 2012 «ζητώ πιστοποιητικό που να προκύπτει ότι δεν είμαι μέλος της Χρυσής Αυγής και ζητώ να μην πληρώσω εγώ για τις ακρότητες του Κασιδιάρη» απάντησε πως ως ακρότητα εννoούσε το χαστούκι του Η.Κασιδιάρη στη Λ.Κανέλλη χωρίς να καταδικάζει τη ΧΑ, με την πρόεδρο να σχολιάζει «σας λέω ότι είναι παράδοξο, δεν ειναι λίγο περίεργο να πηγαίνετε μετά και να εντάσσεστε στο πενταμελές, μήπως ήταν εξ αρχής αλλιώς οι καταστάσεις;» και τον κατηγορούμενο να απαντά «καταρχήν καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται, με το ίδιο σκεπτικό πήγα στη ΧΑ όπως πήγα μετά τη φυλακή να μιλήσω με τον Αιγύπτιο που με κατηγόρησε, δεν είχα καταλάβει ότι είχε γίνει κάτι λάθος».

Το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 2012 δήλωσε πως βρισκόταν στo κατάστημα με τη μητέρα του και τον Μ.Ευγενικό, και περίπου στις 01.30 πήγε με τον τελευταίο να βάλουν βενζίνη στο μηχανάκι του και στη συνέχεια να φάνε στο BEAT όπου συνάντησαν τον Χ. Ευγενικό τον Θ.Μαρία και τον Παπαδόπουλο. Δήλωσε ότι περίπου στις 03.20 αναχωρήσαν για το βενζινάδικο ΕΤΕΚΑ,ότι η αστυνομία τους σταμάτησε για εξακρίβωση και τους οδήγησε όλους στη ΓΑΔΑ και εκεί τους είπαν για μια συμπλοκή στο Πέραμα. Την επόμενη μέρα έφτασε δικηγόρος του οποίου το όνομα αγνοούσε. Κατέθεσε ότι δέχθηκε πιέσεις από την ανακρίτρια Κλάππα να υπογράψει ότι συγκεκριμένα έδινε εντολές ο Ι. Λαγός πράγμα που κατά δήλωση του δεν ίσχυε.

Σε ότι αφορά τους παθόντες που τον αναγνώρισαν απάντησε πως ήταν άκυρη η αναγνώριση λέγοντας πως όταν βγήκε από τη φυλακή την πρώτη μέρα πηγε στο μαγαζί των Αιγυπτίων αλιεργατών ρωτώντας τους γιατί δεν έρχονται στο δικαστήριο να πούνε την αλήθεια και εκείνοι του είπαν «ξέρουμε ότι δεν είσαι εσύ, γνωρίζουμε, έχουν έρθει οι μανάδες των παιδιών και έχουν ζητήσει συγγνώμη γιατι δεν ξέραν τι κάνανε». Κατέθεσε ότι φορούσε άσπρη μπλούζα με γιακά Βurberry και ό,τι είπαν οι συγκατηγορούμενοι του για την ενδυμασία είναι αποτέλεσμα πίεσης.

Απάντησε πως την ημέρα της επίθεσης κανείς δεν φορούσε μπλούζες της ΧΑ και αυτό ειπώθηκε από την αστυνομία για να καλύψει την σύλληψη γιατί αν δεν έλεγε οτι ειναι Χρυσαυγίτες θα λέγανε «τι μας τους έφερες αυτούς εδώ».
Για την επικοινωνία του με τον Γ. Πατέλη το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα απάντησε πως αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει για να μάθει τι είχε γίνει αφού ο ίδιος ενημερώθηκε πρώτα από φίλο του αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Ερωτώμενος συγκεκριμένα από το συνήγορο πολιτικής αγωγής Θεοδωρόπουλο πως εξηγεί ότι δε μίλησε καθόλου αφού στο αναγνωστέο 275 φαίνεται ότι στις 01.21 τηλεφωνεί στον Πατέλη με διάρκεια κλήσης 55 δευτερολεπτα και στη συνέχεια και επόμενη κλήση, απάντησε ότι «εγώ προσπαθούσα δεν το σήκωνε και αν κάποιο σήκωνε έκλεινε, εγώ θυμάμαι ότι εκείνο το βράδυ είχε ανακατευτεί στα τηλέφωνα όλη η Ελλάδα».

Η σχέση του με τον Ι.Λαγό απάντησε πως περιορίζεται σε μια τηλεφωνική επικοινωνία δύο φορών χωρίς να έχει δεχθεί ποτέ εντολές,και ότι τον γνώρισε ουσιαστικά μέσα στη φυλακή το 2014. Για την κλήση που δέχθηκε στις 01.10 στο κινητό της συζύγου του από τον Ι. Λαγό απάντησε πως δεν μιλήσανε για κάτι συγκεκριμένο «ίσως τον είχα πάρει εγώ και εκείνος με πήρε πίσω για να μάθει για όλο αυτό που είχε γίνει» με την πρόεδρο να σχολιάζει «για έναν άνθρωπο που λέτε ότι γνωρίσατε μέσα φυλακή το 2014, εκείνο το βράδυ γιατί σας κάλεσε εσάς ή τη γυναίκα σας; πως εξηγείτε αυτό το τηλεφώνημα σε μια ώρα που έχει γίνει η ανθρωποκτονία;»

Τον Κ. Αντωνακόπουλο κατέθεσε ότι τον κάλεσε το βράδυ της δολοφονίας για οικονομική εκκρεμότητα, χωρίς να θυμάται αν ήταν πριν τις κλήσεις στον Πατέλη ή μετά. Ερωτώμενος γιατί δεν προσκόμισε την απόδειξη από το φερόμενο μπιτόνι με τη βενζίνη, απάντησε πως δεν κρατά αποδείξεις.
Σε ερώτηση γιατί ο Ι. Λαγός τον εκθειάζει λέγοντας ότι το στήσιμο των γραφείων οφείλεται σε εκείνον, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήρθε σε επαφή με τη ΧΑ όχι νωρίτερα από το 2012, ,απάντησε πως δεν αναφέρεται σε εκείνον καθώς «υπάρχουν και άλλοι Τάσηδες» και καλούμενος να προσδιορίζει ποιοί μπορεί να είναι απάντησε ο Παπαδόπουλος και ο Μιχάλαρος. Για τη συνομιλία του με τον Ι.Λαγό «έλα Τασάρα μου» – «γεια σου Αρχηγέ» απάντησε πως ήταν σχήμα λόγου να τον λέει Τασάρα και εκείνος αντίστοιχα αρχηγό.

Την εκδήλωση-ομιλία του Μιχαλολιάκου – Λαγού στις 23 Απριλίου του 2012 στο Δημαρχείο Περάματος αν και δήλωσε οτι την αίθουσα την είχε κλείσει ο ίδιος, αρνήθηκε πως την παρακολούθησε ότι δεν έχει δει για κάποια φωτογραφία που απεικονίζεται ,«αλλά και να εχω δει στη δημαρχία πήγα όχι κάπου παράνομα». Απάντησε ακόμα πως δεν έχει λάβει μέρος σε μοτοπορείες, και πως «αν ήταν θα ήταν πολιτικού περιεχομένου όχι να βγούμε με ρόπαλα και καδρόνια». Αρνήθηκε την υποψηφιότητα του με την Ελληνική Αυγή στις τελευταίες εκλογές ισχυριζόμενος ότι «αν ανέβασα στο προσωπικό μου προφίλ μια φωτογραφία είναι ένα απλό τρολάρισμα ειχα ανεβάσει και με το Σουπερμαν τι σημαινει οτι ειμαι Σούπερμαν;»

Β. Απολογία Κ.Αντωνακόπουλου

Στη συνέχεια προσήλθε να απολογηθεί ο πρώτος κατά αλφαβητική σειρά κατηγορούμενος για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, Κ.Αντωνακόπουλος,ο οποίος κατέθεσε ότι με τους συγκατηγορούμενους του Καστρινό, Χατζιδάκη, Πανταζή γνωρίζονται από παιδιά. Δήλωσε ότι ο ίδιος ανήκει στο σωματείο του ΠΑΜΕ αλλά με το καινούριο σωματείο άλλαξαν τα πράγματα προς το καλύτερο. Με τη ΧΑ η σχέση του ξεκίνησε το 2012 έπειτα από τις δηλώσεις των βουλευτών της ΧΑ ότι θα φέρουνε δουλειές στη Ζώνη ενώ ο ίδιος είχε πλησιάσει νωρίτερα τον Ι.Λαγό και Ν.Μιχαλολιάκο. Πριν το 2012 δήλωσε πως είχε ψηφίσει μεταξύ άλλων και ΚΚΕ.

Τo βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2013 δήλωσε πως βρισκόταν στο «JUST 11» με τον αδελφό του και περίπου στις 12 παρα τέταρτο, άκουσε τζάμια να σπάνε και συναγερμούς, στο φανάρι της Δημοκρατίας είδε συναδέλφους του και από τις δυο μεριές να τσακώνονται και συγκεκριμένα κατά δήλωση του« καμιά δεκαπενταριά-είκοσι από τη ΧΑ, και καμιά 30αριά του ΠΑΜΕ», άτομα με κουκουλες και κράνη και σημαίες την ελληνική και του ΠΑΜΕ. Ο ίδιος δήλωσε πως από τους παρευρισκόμενους γνώριζε τους Πουλικόγιαννη, Γκουτη, Πανταζή, Καστρινό, Χατζηδάκη, πως ο Πανταζής γνώριζε τον Πουλικόγιαννη,και πως οι Πουλικόγιαννης και Χατζηδάκης τραυματίστηκαν.Ο ίδιος κατέθεσε πως μπήκε στη μέση να τους χωρίσει και «έφαγα ξύλο, πρέπει να βάρεσα και εγώ και αφού έβλεπα ότι δεν έγινε τίποτα, σηκώθηκα και έφυγα».Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε από την εισαγγελέα ότι στην απολογία του είχε δηλώσει ότι «παραλίγο να φάει ξύλο» με τον κατηγορούμενο να απαντά ότι αληθές είναι το σημερινό. Απάντησε πως, όπως έμαθε την επόμενη μέρα η συνάντηση έγινε τυχαία καθώς είχαν βγεί για αφισοκόλληση οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Δεν γνωρίζε πως έληξε η επίθεση καθώς είχε ήδη φύγει και κατά δήλωση του «μετά γύρισα στην καφετέρια και συνεχίσαμε να πίνουμε το ποτό μας».

Δήλωσε πως ο ίδιος δεν είχε προηγούμενες διαφορές με κανέναν ούτε είχε ποτέ επιτεθεί λεκτικά εναντίον του Πουλικόγιαννη, δεν υπήρχαν ούτε στειλιάρια ουτε αυτοκίνητα κατεστραμμένα ενώ σε ερώτηση από την έδρα πως ξεχώριζε τα άτομα απάντησε από τις σημαίες και τα ρούχα και πως τα κράνη ήταν πανομοιότυπα και από τις δύο πλευρές.

Ερωτώμενος για τα μηνύματα «θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια» απάντησε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι λέει ο Λαγός και ο Πατέλης.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε για την Πέμπτη στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων Δ. Αγιοβλασίτη και Γ. Αποστολόπουλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ