Ημέρα 352: «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΨΑΡΡΑ;!»

352η Συνεδρίαση,  Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 15/04/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Ν. Μίχος.

ΙΙΙ. Παραίτηση συνηγόρου υπεράσπισης

Στην έναρξη της σημερινής δικασίμου ο συνήγορος Ζωγράφος δήλωσε παραίτηση από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου Ν. Μίχου λόγω διαφωνιών στη συνεργασία τους αναφορικά με την υπερασπιστική γραμμή που κορυφώθηκαν στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων, όπως ανέφερε.

Νέος συνήγορος του κατηγορουμένου διορίστηκε με δήλωση του ίδιου του Ν. Μίχου επ’ ακροατηρίω ο Στυλιανός Γρηγορίου και η Αικατερίνη Δημητρακοπούλου. Ο συνήγορος Ζωγράφος προσκόμισε επίσης εξουσιοδότηση με την οποία αναλαμβάνει στο εξής την υπεράσπιση του Π. Ηλιόπουλου στη θέση της συνηγόρου Σβερώνη. Ο συνήγορος Σ. Γρηγορίου παίρνοντας το λόγο, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος Ν. Μίχος έχει ανεξαρτητοποιηθεί στη Βουλή από τη ΧΑ και αυτό αντανακλάται και στην υπερασπιστική του γραμμή, ζητώντας προθεσμία για την ενημέρωση της δικογραφίας και την προσκόμιση κρίσιμων αναγνωστέων εγγράφων, αυτοτελών ισχυρισμών και νέων μαρτύρων, μιλώντας για μια σημαντική διαφοροποίηση στην υπερασπιστική του γραμμή. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι οι προταθέντες μάρτυρες θα αλλάξουν με πρόταση νέων στις επόμενες μέρες. Η έδρα παραχώρησε προθεσμία μέχρι τις 6η Μαΐου την πρώτη συνεδρίαση μετά το Πάσχα.

ΙV. Eξέταση μαρτύρων υπεράσπισης

H διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης Β. Ασλανίδου και Ι. Τολιόπουλο που προσήλθαν να καταθέσουν για τον για τον κατηγορούμενο Α. Ματθαιόπουλο. Η Β. Ασλανίδου κατέθεσε ότι εργαζόταν ως τραγουδίστρια στο παρελθόν ενώ σταμάτησε από το 201 λόγω προβλήματος αναπηρίας. Δήλωσε υποστηρίκτρια χωρίς κάρτα μέλους, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος με την Ελληνική Αυγή Θεσσαλονίκης, και συνυποψήφια με τον κατηγορούμενο τον οποίο χαρακτήρισε μειλίχιο, προσηνή και πάνω απ’ όλα καθηγητή μουσικής.

Σε σχετική ερώτηση της έδρας απάντησε ότι οι θέσεις του κατηγορουμένου για τους αλλοδαπούς είναι αυτές του μέσου Έλληνα, ενώ κατέθεσε ότι οι συζητήσεις τους αφορούσαν κυρίως μουσική. Για τη δολοφονία Π. Φύσσα ενημερώθηκε όπως ανέφερε από τα μέσα ότι επρόκειτο για ένα καβγά για το ποδόσφαιρο ενώ όταν έμαθε ότι αποδόθηκε η κατηγορία στη ΧΑ εξεπλάγη χωρίς να ασχοληθεί περαιτέρω καθώς «από κει κ πέρα ο καθένας το βιοπορισμό του, είναι πιο μεγάλα τα προβλήματα του μέσου Έλληνα» προκαλώντας την ερώτηση/σχόλιο της έδρας «συγκρίνετε τα προβλήματα με το θάνατο;» Δήλωσε άγνοια για επιθέσεις ή έκνομες δραστηριότητες όπως και για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων Αλιεργατών και μελών του ΠΑΜΕ καταθέτοντας ότι δεν παρακολουθεί τηλεόραση, τα εν λόγω περιστατικά δεν τα πολυπιστεύει και το ενδιαφέρον της περιορίζεται στα δικαιώματα των ΑμΕΑ. Αρνήθηκε τόσο τη ρητορική μίσους σε ομιλίες όσο και την οποιαδήποτε εντολή για συγκεκριμένη ενδυμασία λέγοντας ότι δεν είναι υποχρεωτικό να φορέσει κανείς την τυπική μαύρη μπλούζα.

Χαρακτήρισε την πρόταση συμμετοχής της στις εκλογές από τον Α. Ματθαιόπουλο «ύψιστη τιμή», προκαλώντας την ερώτηση της αναπληρώτριας προέδρου M.Bάρκα :«αυτή την ύψιστη τιμή δε σας την αναχαίτισε από τη μία πλευρά ότι ο δολοφονηθείς Π. Φύσσας ήταν κατά μία έννοια συνάδελφός σας, από την άλλη πλευρά η δήλωση του αρχηγού για ανάληψη πολιτικής ευθύνης, δε σας προβλημάτισε να πείτε που πάω να κατέβω;» Όταν ρωτήθηκε από την πολιτική αγωγή, δήλωσε άγνοια για τη δήλωση Ματθαιόπουλου ότι οι ψυχικά ασθενείς δια νόμου δεν θα έπρεπε να αναπαράγονται, ενώ στη συνέχεια όταν ακολούθησε η ερώτηση της υπεράσπισης «η θέση του Ματθαιόπουλου να απαγορεύεται η αναπαραγωγή των ψυχικά ασθενών στην εκπομπή του κ. Τράγκα ξέρετε που αλλού ισχύει κάτι τέτοιο;» επιβεβαίωσε ότι αυτό συμβαίνει στο Βέλγιο και στις πιο πολιτισμένες χώρες.

Ακολούθησε η εξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης Ι.Τολιόπουλου, επιστημονικού συνεργάτη στη Βουλή από το 2012 και μέλος της Κ.Ε του κόμματος από το 2016. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αν και προερχόμενος από αριστερή οικογένεια, η σχέση του με τη ΧΑ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων και εντάχθηκε πιο ενεργά στις δράσεις του κόμματος από το 2009 όταν γνωρίστηκε με τον κατηγορούμενο. Δήλωσε ότι αυτοβούλως το 2012 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές εμφορούμενος από την ανάγκη να βοηθήσει το κόμμα. Για τον κατηγορούμενο και την ενασχόληση του με τη μουσική κατέθεσε ότι περιστασιακά μετείχε σε συγκρότημα χωρίς να γράφει στίχους ενώ το είδος της μουσικής που έπαιζε το χαρακτήρισε λίγο «έντονο» με «περίεργο στίχο» τον οποίο τα κανάλια λέγανε ακραίο και ρατσιστικό.

Για την ενδυμασία ο μάρτυρας δήλωσε ότι ο καθένας φοράει ότι θέλει αλλά συχνά μπορεί κάποιοι να μοιάζουν γιατί τραβάνε κάποιες φωτογραφίες και μετά τις παρουσιάζουν όπως θέλουν όπως ανέφερε, ενώ σχετικά με τη δολοφονία Φύσσα, κατέθεσε ότι το έμαθε από την τηλεόραση, ότι ο Ρουπακιάς ήταν ένας από τους χιλιάδες που επισκεπτόταν απλά μια τοπική οργάνωση χωρίς να είναι μέλος και ότι οι βουλευτές όταν έμαθαν για τη δολοφονία «έπαθαν σοκ, δεν πήγαινε το μυαλό τους ότι θα προβαίνανε σε μια τέτοια πράξη και θα το συνδέανε με το κόμμα». Πάνω στην ιδιότητα μέλους κατέθεσε ότι μόνο όσοι ασχολούνται ενεργά με το κόμμα «θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη», ο ίδιος έτσι αισθάνεται χωρίς όμως να έχει κάρτα, προκαλώντας το σχόλιο της συνέδρου Γ. Τσουλφόγλου η οποία αναρωτήθηκε: «Τελικά είναι δύσκολο, γιατί κανένας μάρτυρας δεν μας έχει πει πώς γίνεται κάποιος μέλος. Και πόσα μέλη έχει τελικά αυτό το κόμμα. Βλέπω μια μυστικοπάθεια». Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για το άρ.4 του καταστατικού «η ιδιότητα του μέλους αποκτάται μόνο με την εγγραφή στο επίσημο μητρώο και με την απονομή της κάρτας μέλους» απάντησε ότι «δεν ισχύει, δε θυμάται».

Αναφέρθηκε εκτενώς στον Η. Σταύρου για τον οποίο κατέθεσε ότι γνωρίζονται πολύ καλά, ξεκινήσαν μαζί τον προεκλογικό αγώνα στη Βέροια, μένανε μαζί αλλά από ένα σημείο και μετά άρχισε να έχει εμμονές, βίαιη συμπεριφορά και τον απέλυσαν απ’ το κόμμα, χαρακτηρίζοντας τον «κουκουρούκου».Στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση από την υπεράσπιση για το πως αποδεσμεύεται κάποιος από το κόμμα, απάντησε ότι ο Η.Σταύρου υπέγραψε μόνος του μια παραίτηση και έφυγε. Αρνήθηκε ότι ο ίδιος έχει ορκιστεί και σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν από την πολιτική αγωγή που τον δείχνουν να ορκίζεται με τον Η. Σταύρου στο όρος Φαλακρό, δήλωσε άγνοια εμμένοντας στον ανωτέρω χαρακτηρισμό του για τον τελευταίο. Σε επίδειξη φωτογραφίας που βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του Η. Κασιδιάρη με τον τελευταίο και τη σημαία της Βέρμαχτ αναγνώρισε τον εικονιζόμενο αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για φωτομοντάζ. Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης αρνήθηκε οποιαδήποτε έκνομη δραστηριότητα, λέγοντας ότι το κόμμα της ΧΑ καταδικάζει οποιαδήποτε πράξη βίας. Στη συνέχεια της διαδικασίας, επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στους παρόντες συνηγόρους υπεράσπισης και τον συνήγορο Γρηγορίου κατά την εξέταση του μάρτυρα Τολιόπουλου από τον τελευταίο. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Κουκούτση Γ. Μιχαλόλιας επιτέθηκε λεκτικά στον συνήγορο Γρηγορίου την ώρα που ο τελευταίος έκανε ερωτήσεις στο μάρτυρα σχετικά με το αν υπάρχει «ένας γεωγραφικός εντοπισμός των επεισοδίων, διαφορετικά οργανωτικά επίπεδα μέσα στην οργάνωση; ένας γεωγραφικός ακτιβισμός; άλλες περιοχές;[…]στη ΧΑ υπάρχουν διαφορετικά ιδεολογικά επίπεδα;[…]υπάρχει περίπτωση να υπάρχει μία τάση που να έχει εθνικοσοσιαλιστικά χαρακτηριστικά;». Ο συνήγορος Γ. Μιχαλόλιας στο σημείο αυτό παρενέβη φωνάζοντας «Από που τα διάβασες αυτά; Από τον Ψαρρά; Το βιβλίο του Ψαρρά για τη δίκη της ΧΑ έχει εδώ στο έδρανό του ο συνήγορος, κυρία Πρόεδρε!» και τον Γρηγορίου να απαντά «γιατί απαγορεύεται;» και τον Γ.Μιχαλόλια να συνεχίζει : «Συνήγορος υπεράσπισης και να διαβάζει το βιβλίο του Ψαρρά, η δίκη της ΧΑ…». Κατόπιν, σε ερώτηση του Γρηγορίου αν υπάρχει μια ιδεολογική τάση στη ΧΑ που πέρα από τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά να έχει και άλλα χαρακτηριστικά, ο μάρτυρας απάντησε ότι ο λαϊκός εθνικισμός η ιδεολογία του κόμματος.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε νωρίτερα στις 12.54 για τις 16/04/2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση ενός μάρτυρα (όπως δήλωσε η υπεράσπιση) για τον κατηγορούμενο Μιχάλαρο. Η πρόεδρος ζήτησε από το γραμματέα να καταχωρηθεί ότι η πρόωρη διακοπή προέκυψε λόγω απουσίας μαρτύρων υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ