Ημέρα 351: «ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗ Χ.Α.; ΟΥΤΕ ΜΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ»

351η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 12/04/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος.

III. Κατάθεση του μάρτυρα Σ. Αμπάς (υπεράσπιση Μαρία)

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας δήλωσε ότι είναι Πολωνός, μένει στο Πέραμα και είναι ηλεκτρολόγος. Είναι στενός φίλος του Μαρία και γείτονάς του. Απ’ ό,τι ξέρει, ο Μαρίας δεν έχει καμία σχέση με τη ΧΑ. Ωστόσο μεταξύ τους δεν είχαν πολιτικές κουβέντες. Ο κατηγορούμενος δεν του έχει πει ότι τον αναγνώρισαν στην επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών και θεωρεί ότι επρόκειτο για «ατυχές συμβάν». Ειδικότερα, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε ανάμιξη, ότι απλά είχε βγει βόλτα με έναν φίλο με μηχανάκι.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη, Σκαρμέα και Παπαδάκη. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν νομίζει ότι ο Μαρίας έχει μπλουζάκια της Χ.Α. Ο ίδιος γνωρίζει φατσικά τον Ευγενικό, τον Αγριογιάννη και τον Πανταζή, για τον οποίο ξέρει από το facebook ότι είναι υποψήφιος της Χ.Α. Ο μάρτυρας εξήγησε ότι γνωρίζει τον Μαρία από το σχολείο και ότι, στα 7 χρόνια που έχουν περάσει από την επίθεση, δεν έχουν συζητήσει μεταξύ τους για το περιστατικό. Πάντως δεν τον έχει δει με σημαίες της Χ.Α. κ.λπ.

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης Πούλια. Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι όταν ήρθε στην Ελλάδα, η οικογένεια του Μαρία τον είχε φιλοξενήσει μισό χρόνο. Αν και ήταν παιδί αλλοδαπών, του συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά, δεν έκαναν καμία διάκριση σε βάρος του και τους είναι ευγνώμων. Ο Μαρίας δεν είχε ρατσιστική διάθεση και, αν είχε σχέσεις με τη Χ.Α., ο ίδιος θα το ήξερε. Ο κατηγορούμενος είναι μικροκαμωμένος και δεν είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση προ του 2014 που υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία. Ο μάρτυρας τον είχε δει να φέρει νάρθηκα πριν από την επίθεση στους αλιεργάτες.

IV. Κατάθεση της μάρτυρα Μπαντινάκη (υπεράσπιση Μαρία)

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Η μάρτυρας δήλωσε ότι είναι ψυχοθεραπεύτρια, κατοικεί στο Νέο Φάληρο και έχει βαπτίσει τον κατηγορούμενο. Τον βλέπει συχνά, 1-2 φορές τον μήνα. Ο κατηγορούμενος τώρα θα γίνει 27 και έχει δουλέψει σε διάφορες δουλειές, ντελίβερυ, σε πλυντήριο αυτοκινήτων κ.λπ. Από όσα η ίδια ξέρει, ο κατηγορούμενος δεν έχει καμία σχέση με τη Χ.Α., δεν είναι τοποθετημένος πολιτικά πουθενά και δεν έχει τέτοιες ανησυχίες. Μετά τη σύλληψή του ήταν σοκαρισμένος. Ειδικότερα, το επίμαχο βράδυ ένας φίλος του που είχε αγοράσει μηχανάκι την ίδια μέρα τον πήρε για βόλτα μετά τα μεσάνυχτα. Καθόντουσαν σε μια καντίνα-περίπτερο στον Σχιστό και τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί, χωρίς να τους εξηγήσουν τον λόγο. Δεν της έχει αναφέρει ότι έχει αναγνωριστεί από παθόντες. Επίσης δεν γνωρίζει ότι το ονοματεπώνυμο και το κινητό τηλέφωνό του βρέθηκαν σε κατάλογο που τηρούσε –επίσης κατηγορούμενο– άτομο, μέλος της τοπικής της Χ.Α. Κατά τη μάρτυρα, ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι ως μέλος μονογονεϊκής και πολύτεκνης οικογένειας δικαιούται δωρεάν σίτισης.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Η μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη, Σκαρμέα, Παπαδάκη και Θεοδωρόπουλο. Ειδικότερα, όταν συνελήφθη ο Μαριάς ήταν δίπλα άτομα που δεν ήταν η παρέα του. Η ίδια δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίοι συνελήφθη και αυτός. Τα ονόματα Πανταζής και Ευγενικός δεν τα γνωρίζει. Ως προς την ύπαρξη καταλόγου στον οποίο μεταξύ άλλων υπήρχαν τα στοιχεία του Μαρία, η μάρτυρας ανέφερε ότι ο Μαρίας της τον έχει αναφέρει εντός του επόμενου μήνα από την επίθεση, ενώ η ίδια όταν είχε εξεταστεί ανακριτικά δεν γνώριζε την ύπαρξή της. Απέδωσε, δε, τη συμπερίληψή του σε αυτόν στο ενδεχόμενο να δικαιούτο σίτισης. Ερωτηθείσα αν ο κατηγορούμενος είχε φίλους άλλης εθνικότητας, απάντησε καταφατικά, ωστόσο δεν μπόρεσε να κατονομάσει κάποιον. Επί της δολοφονίας του Φύσσα, ανέφερε ότι είχε πληροφορηθεί από τις ειδήσεις και δεν θέλησε να καταθέσει περαιτέρω.

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Η μάρτυρας ερωτήθηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης Πούλια. Της επιδείχθηκε φωτογραφία, στην οποία αναγνώρισε τον κατηγορούμενο, που φορούσε μαύρο μπουφάν και, κατά τη γνώμη της, δεν φαινόταν να σχετίζεται με λοιπά ευρισκόμενα στη φωτογραφία άτομα. Κατά την ίδια, ο Μαρίας είναι χαρούμενος, δοτικός, καλός άνθρωπος και δεν έχει ρατσιστικά ένστικτα. Είναι μετρίου αναστήματος και αρκετά αδύνατος, δεν έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση το 2012 και δεν έχει καμία σχέση με τα όπλα και τη βία. Είχε δε πληροφορηθεί ότι ήδη 2-3 μέρες πριν από το συμβάν ο κατηγορούμενος έφερε νάρθηκα.

V. Κατάθεση του μάρτυρα Κουλούρη (υπεράσπιση Μαρία)

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας δήλωσε ότι κατοικεί στο Πέραμα και είναι διευθυντής καταστήματος στο Κερατσίνι. Είναι φίλος του κατηγορούμενου και της μητέρας του από το 2008. Ερωτηθείς αν ο Μαρίας είχε σχέση με τη Χ.Α., κατέθεσε ότι δεν είχαν μεταξύ τους τέτοιες συζητήσεις ώστε να ξέρει. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι όταν είδε τον κατηγορούμενο, μια εβδομάδα μετά την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, ήταν στενοχωρημένος, επειδή βρέθηκε στο λάθος σημείο, λάθος ώρα, και του είχε πει ότι δεν έχει κάνει τίποτε από όσα του αποδίδονταν. Ο κατηγορούμενος δεν του είχε πει ότι στη δικογραφία υπήρχαν καταθέσεις ατόμων που τον αναγνώρισαν ούτε ότι το όνομα του βρέθηκε σε λίστα. Ο μάρτυρας δεν ήξερε αν η οικογένεια του Μαρία συμμετείχε σε συσσίτια. Ο ίδιος δεν του είχε μιλήσει για συμμετοχή του στη Χ.Α., πράγμα που αν ίσχυε θα το είχε κάνει, επειδή «οι νέοι άνθρωποι θέλουν να δείχνονται κάπως». Δήλωσε δε ότι η Χ.Α. δεν στοχεύει σε άτομα της ηλικίας του, αλλά «σε άτομα με πιο λίγο μυαλό» και ότι «οι νεαρές ηλικίες μπορούν να πειστούν πιο εύκολα για κάποια πράγματα».

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Παπαδάκη, Καμπαγιάννη, Σκαρμέα, Θεοδωρόπουλο και Παπαδοπούλου. Κατά τον μάρτυρα, εκείνη την εποχή ο κατηγορούμενος δεν είχε πολύ μυαλό, λόγω ηλικίας. Ο μάρτυρας θεωρεί ότι μπορεί να χαλάσει το προφίλ του κατηγορουμένου από την ατυχία του, λόγω ενός κόμματος που «όπως πάει, δεν θα πάει μπροστά». Κατέθεσε, δε, ότι αν ο κατηγορούμενος είχε χειραγωγηθεί από τη Χ.Α. θα του το είχε πει. Προσέθεσε ότι ήταν άτυχος που βρέθηκε το ονοματεπώνυμο και τηλέφωνό του στην προαναφερθείσα λίστα. Ήταν δε κατηγορηματικός ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε προστριβές με τους Αιγύπτιους, ώστε να στοχοποιήθηκε και αναγνωρίστηκε γι’ αυτό. Για τους χρυσαυγίτες είπε: «Ξυρισμένα κεφάλια, μπράτσα, τατουάζ, άτομα για καυγά. Δεν είχε σχέση με αυτούς ο Θωμάς.». Δεν γνώριζε, δε, γιατί πέντε συλληφθέντες –μεταξύ των οποίων και ο Μαρίας– διόρισαν τον ίδιο συνήγορο το βράδυ της σύλληψής τους.

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης Πούλια. Αναγνώρισε τον κατηγορούμενο σε φωτογραφία που του επιδείχθηκε να πίνει καφέ. Κατ’ αυτόν, ο Μαρίας δεν θεωρούσε τους αλλοδαπούς κατώτερους. Στρατιωτική εκπαίδευση έλαβε μόνο όταν πήγε στον στρατό, ενώ είναι λεπτός και πιο κοντός από αυτόν και έχει φοιτήσει σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Μια-δυο μέρες πριν την επίθεση σοτυς αλιεργάτες τον είχε δει να φοράει νάρθηκα στο χέρι.

VΙ. Κατάθεση του μάρτυρα Κ. Σαντοριναίου (υπεράσπιση Σ. Σαντοριναίου)

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας δήλωσε ότι κατοικεί στο Κερατσίνι, είναι συνταξιούχος και πατέρας του κατηγορουμένου. Ο γιός του τώρα εργάζεται στην Cosco, στο λιμάνι Πειραιά, ως οδηγός και είναι 28 ετών. Ερωτηθείς αν ο κατηγορούμενος έχει σχέση με τη Χ.Α., απάντησε: «Όχι. Ποτέ. Αν είχε θα το είχα μάθει. Πάντα μιλάμε με τον γιό μου. Όχι πολιτικά, ελαφριά πράγματα, δεν μας απασχολούν αυτά.». Προσέθεσε ότι ο γιός του δεν συμμετείχε σε δράσεις της Χ.Α., ενώ και ο ίδιος ο μάρτυρας δεν ανήκει «βέβαια» στη Χ.Α. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει τον Αναδιώτη, καθώς είναι φίλος του γιού του από το σχολείο και τα σπίτια τους απέχουν 60 μέτρα. Κατά τον χρόνο που δολοφονήθηκε ο Φύσσας, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν τότε μαζί του, μέχρι τις 00:10. Μετά, ο κατηγορούμενος έβγαλε βόλτα ένα μικρό σκυλάκι που έχουν. Τον είχε προηγουμένως δει να μιλάει με τον Αναδιώτη να μιλάει στο τηλέφωνο, πράγμα που δεν του έκανε εντύπωση, καθώς μιλούσαν μαζί σχεδόν κάθε μέρα. Εν προκειμένω, επρόκειτο για «μικρά τηλέφωνα, συνεννόησης», στα οποία –απ’ ό,τι ξέρει– μίλησαν για τον αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Ο Αναδιώτης έβλεπε το ματς σε καφετέρια. Το βράδυ της δολοφονίας, ο γιός του απλά πήγε βόλτα με έναν φίλο που τον έλεγαν Ηλία [μετά τη βόλτα με τον σκύλο], μέχρι το τέρμα της οδού Ρήγα Φεραίου όπου είδε κόσμο, ρώτησε τι έγινε και έφυγε. Η αστυνομία τον έδιωξε γιατί απαγορευόταν να πλησιάσει οποιοσδήποτε. Την επόμενη μέρα, του ανέφερε το συμβάν και του είπε ότι κατάλαβε να οφείλεται σε κόντρα οπαδών διαφορετικών αθλητικών ομάδων. Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι η απόσταση του σπιτιού του από το σημείο της δολοφονίας είναι 750 μέτρα, περίπου 7’ με τα πόδια. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι ο γιός του είχε ένα χαλασμένο όπλο κρότου-λάμψης για το Πάσχα, για να το πηγαίνει στη Μάνη, από όπου είναι η καταγωγή της μητέρας του.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Τομπατζόγλου, Παπαδοπούλου, Καμπαγιάννη και Θεοδωρόπουλο. Ο μάρτυρας δεν ήξερε ότι ο γιός του αναγνωρίστηκε. Ο ίδιος είχε δει τον Φύσσα μία φορά και ήξερε τη μητέρα του, αλλά δεν είχαν σχέσεις. Πέραν του ότι ο γιός του κατηγορείται για τη δολοφονία του, δεν ξέρει περαιτέρω. Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι με μηχανάκι το σπίτι του από το σημείο της δολοφονίας απέχει 2’. Αν και θεωρεί ότι ο γιός του κατηγορείται λόγω των τηλεφωνικών κλήσεών του με τον Αναδιώτη, δεν έμαθε σε τι αφορούσαν αυτές. Σε φωτογραφία που του επιδείχθηκε, αναγνώρισε τον Αναδιώτη με άτομα ντυμένα όλα τους με διακριτικά της Χ.Α. και σε άλλη αναγνώρισε τον φασιστικό χαιρετισμό. Δεν ξέρει αν ο Αναδιώτης σχετιζόταν με τη Χ.Α., δεν μιλούσαν για πολιτικά.

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης Κατσαρού. Κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν συμμετείχε ποτέ σε κόμμα. Σπούδαζε, δούλευε, «άντε να έβγαινε μια βόλτα με το σκυλάκι μετά». Σχετικά με τη συμμετοχή του σε επίθεση στο στέκι Αντίπνοια το 2008, ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση και ότι στενοχωρήθηκε πολύ. Επίσης δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε σχέση με την επίθεση στον Αιγύπτιο αλιεργάτη Εμπαράκ Αμπουζίντ και ότι γενικώς δεν είχε κανένα πρόβλημα με τους αλλοδαπούς. Δεν σύχναζε στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Κυψέλη, καθώς είχε τις σπουδές του και δεν πρόφταινε. Ερωτηθείς για τυχόν σχέση του γιού του με τη Χ.Α. κατέθεσε: «Τί δουλειά έχει με τη Χ.Α.; Ούτε μας ξέρουν ούτε τους ξέρουμε.».

Το Δικαστήριο διέκοψε για την 15/04/2019 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε και θα συνεχιστεί η διαδικασία με την εξέταση του μάρτυρα Χ. Πανούσου (υπεράσπιση Τσακανίκα).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ