ΗΜΕΡΑ 328: «Μιχαλολιάκος: Δεν έχω να μετανιώσω για τίποτα»

328η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 18/2/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ιδιαίτερα μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωσθέντα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου, Τσακανίκα, Πετράκη και Τσόρβα.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση σειράς εγγράφων που έχει προσκομίσει η υπεράσπιση του Μιχαλολιάκου, αλλά παρεμβλήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κυρίων Τσακανίκα, Πετράκη και Τσόρβα, οι κύριοι Μπαλακτάρης, Οπλαντζάκης και Μαμμής αντίστοιχα, προσκομίζοντας αναγνωστέα έγγραφα προς υπεράσπιση των πελατών τους.

Συγκεκριμένα, αναγνώστηκαν τα ακόλουθα έγγραφα σχετικά με τον κατηγορούμενο κ. Τσακανίκα, και προβλήθηκαν τα παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες:

1. Το από 12/3/2009 απολυτήριό του από το ΕΠΑΛ.
2. Το απολυτήριο του στρατού, δια του οποίου αποδεικνύεται ότι κατατάχθηκε 5/3/2013 και απολύθηκε 5/2/2016.
3. Ανακοινώσεις της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας που καλούσαν σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, όπως ενδεικτικά: εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά, για την προστασία του περιβάλλοντος, διανομή τροφίμων και ρουχισμού με κάλεσμα σε «όσους συμπατριώτες επιθυμούν, να έρθουν κρατώντας την πολιτική τους ταυτότητα, όχι την κομματική» (28/10/2012), καθώς και με σύνθημα «Αλληλεγγύη μόνο στους Έλληνες» «που πλήττονται από τις εθνοπροδοτικές κυβερνήσεις, από τους λαθρομετανάστες…» (23/11/2010), και χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα «ελληνόπουλα».
4. Δελτίο εθελοντή αιμοδότη.
5. Φωτογραφία από αγώνα μποξ, όπου εικονίζεται ο κατηγορούμενος κ. Τσακανίκας.
6. Βεβαίωση του κ. Μ.Σ., που εκπροσωπεί την εταιρεία εργοδότρια του κ. Τσακανίκα, για την «άριστη συμπεριφορά» του στο χώρο εργασίας, παρότι εργάζονται άνθρωποι από Βουλγαρία κλπ.
7. Την από 25/6/2016 υπεύθυνη δήλωση του κ. Χρήστου Μουλά, προηγούμενου εργοδότη του κ. Τσακανίκα, που επίσης βεβαιώνει την εξαιρετική συμπεριφορά του κατηγορούμενου, ως «εργαζόμενου στον πάγκο στη λαϊκή αγορά», έγγραφο που σχολίασε ο κ. Καμπαγιάνης, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Μουλάς είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής.
8. Δημόσιο έγγραφο που βεβαιώνει ότι η μητέρα του κ. Τσακανίκα έχει αναπηρία.
9. Αναλυτική κατάσταση κλήσεων από 18/9/2013, δια της οποίας εμφανίζεται το σταθερό τηλέφωνο της μητέρας του κ. Τσακανίκα (κατά δήλωση του κ. συνηγόρου) να τηλεφωνεί στο σταθερό τηλέφωνο του κ. Πατέλη (επίσης κατά δήλωση του συνηγόρου κ. Μπαλακτάρη) την ώρα και την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
10. Φωτογραφία που αναρτήθηκε την 28/10/2017 σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, όπου σύμφωνα με την υπεράσπιση εμφανίζεται ο 2ος κατά σειρά προστατευόμενος μάρτυρας, που εξετάστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου την ίδια ημέρα, με «ένα φίλο του από τα Τίρανα», ο οποίος έχει ένα «στριφτό» τσιγάρο στο στόμα.
11. Δυο φωτογραφίες σχετικές με «επίθεση από αντιεξουσιαστές στην Πάτρα» και το από 25/7/2013 σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΧΑ.
12. Βίντεο και ρεπορτάζ σχετικά με τις δολοφονίες Φουντούλη-Καπελώνη.
13. Φωτογραφίες και ανάγνωση του από 10/11/2014 δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της ΧΑ σχετικά με επίθεση στα γραφεία της ΧΑ Λέσβου.
14. Η από 25/5/2015 ανάρτηση από την ιστοσελίδα «Indymedia», δια της οποίας έγινε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση σε γραφείο του κ. Λύρη.
15. Δημοσίευμα και βίντεο σχετικά με την καταδίκη τεσσάρων κατηγορουμένων –μεταξύ των οποίων και ο γιος του υπουργού κ. Σκουρλέτη– σε βαθμό πλημμελήματος, για την επίθεση στα γραφεία της ΧΑ στο Μαρούσι.
16. Δυο φωτογραφίες, βίντεο και δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της ΧΑ και ανάληψη ευθύνης με ανάρτηση στην ιστοσελίδα Indymedia σχετικά με την από 31/3/2017 επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Στη συνέχεια, προσκομίστηκαν από τον κ. Οπλαντζάκη, συνήγορο του κατηγορούμενου κ. Πετράκη, τα κάτωθι έγγραφα που αναγνώστηκαν:

1. Δήλωση βαπτίσεως του τέκνου του κ. Πετράκη, που τελέστηκε τον Ιούλιο του 2005, με ανάδοχο το βουλευτή Ιωάννη Πλακιωτάκη, σε συνδυασμό με πληρεξούσιο που υπέγραψε ο τελευταίος πριν τις εκλογές του 2009, όπου αναγράφεται η ιδιότητα του υποψηφίου με τη Νέα Δημοκρατία.
2. Έγγραφο του έτους 1920 στην αγγλική γλώσσα, χωρίς μετάφραση, από το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. συνήγορος, αποδεικνύεται ότι ο παππούς του κατηγορούμενου ήταν μετανάστης.
3. Η από 8/5/2012 ανακοίνωση του 15μελούς του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, που εξεδόθη κατόπιν κατηγοριών εναντίον του κατηγορούμενου, Λυκειάρχη του σχολείου τότε, βάσει της οποίας «ποτέ ο κ. Πετράκης δεν πλησίασε τους μαθητές με σκοπό τον  προσηλυτισμό …»
4. Το από 19/2/2019 πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας.
5. Δημοσίευμα εφημερίδας, βάσει του οποίου ο κ. Πετράκης συμμετείχε ως δύτης στην ομάδα διάσωσης.
6. Το από 12/9/2018 πιστοποιητικό του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ, βάσει του οποίου ο κ. Πετράκης πάσχει από τη νόσο των δυτών, έχει διαγνωστεί με μεικτή διαταραχή άγχους, κατάθλιψη κ.α.
7. Δημοσιεύματα εφημερίδων, όπου αναφέρεται η συμμετοχή του κ. Πετράκη σε αγώνες ως δρομέας (19/5/1999), η βράβευσή του ως αθλητή και ως προπονητή (1992), η διάσωση ενός μαθητή «από βέβαιο θάνατο», καθώς «γύρισε η γλώσσα του» εν ώρα μαθήματος.
8. Βεβαιώσεις συμμετοχής του σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια αθλητισμού.
9. Βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου των «Καλών Σαμαρειτών» τα έτη 1997-1998, και απονομή του διπλώματος “Καλού Σαμαρείτη” το 1999.
10. Έγγραφο που απευθύνεται στον κατηγορούμενο, με την ιδιότητα του λαμπαδηδρόμου το έτος 2004.

Έπειτα, προσκόμισε ο συνήγορος κ. Μαμμής έγγραφα προς υπεράσπιση του εντολέα του κ. Τσόρβα, τα οποία αναγνώστηκαν και είναι ενδεικτικά τα εξής:

1. Εξιτήριο για τον κ. Τσόρβα, από το νοσοκομείο «Τζάνειο», όπου οδηγήθηκε λόγω τραυματισμού από σιδηροεργασία το έτος 2010, που όπως σχολίασε ο συνήγορος, «ήταν η αρχή πολλών επιληπτικών επεισοδίων».
2. Ημερομίσθια περιστασιακής εργασίας, βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα από τον 7/2018.
3. Το μισθωτήριο του διαμερίσματος 17 τ.μ. που μισθώνει.

Όπως δήλωσε ο κ. συνήγορος, θα προσκομίσει έγγραφα που αποδεικνύουν επιληπτικά επεισόδια του κατηγορούμενου, εντός των φυλακών, ενώ κατόπιν ερώτησης της κας Προέδρου, απάντησε ότι ο πελάτης του δεν έχει περάσει από αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΑ.
Τέλος, ολοκληρώθηκαν τα αναγνωστέα έγγραφα που έχει προσκομίσει η υπεράσπιση του Μιχαλολιάκου, και προβλήθηκαν τα σχετικά βίντεο. Συγκεκριμένα προβλήθηκαν:
1. Απόσπασμα συνέντευξης του κ. Μιχαλολιάκου στη ΝΕΤ, στο οποίο ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι «υπάρχουν επιθέσεις που εκθέτουν το κόμμα πολιτικά».
2. Το Δελτίο Τύπου της ΧΑ στην ΔΕΘ το 2018, όπου ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε καταγγελία της ΧΑ στο ΕΣΡ το 2016 για «προληπτική λογοκρισία» καθώς «έχουμε κόκκινη χούντα». Παρατίθεται ενδεικτικό απόσπασμα της ομιλίας: «Πρέπει να ακουστεί το σύνθημα «Μακεδονία, γη ελληνική»… Ο ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν κομμουνιστές, έχουν γίνει υπηρέτες των Αμερικάνων … Είπε ότι ανησυχούν για την ακροδεξιά … Αυτό που είναι εφιάλτης για τον Τσίπρα είναι η σωτηρία για τους Έλληνες. … Έχουμε όμως κι τους όψιμους μακεδονομάχους της ΝΔ … Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα … : Δε μου αρέσει η συμφωνία, αλλά θα τη σεβαστώ αν κυρωθεί από τη Βουλή … Η ΧΑ στέκεται δίπλα στους Έλληνες, και ιδίως στους Μακεδόνες, χωρίς να σηκώσει ούτε μία σημαία, ούτε ένα πανό … Άλλο πρόβλημα, οι λαθρομετανάστες … Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας και γι’ αυτό τους φέρνουν …».
3. Ομιλία του κατηγορούμενου στη Βουλή στη συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων.
4. Συνέντευξη του κατηγορούμενου στον τηλεοπτικό σταθμό ΒΕΡΓΙΝΑ, με δημοσιογράφο τον κ. Καλόγηρο, ο οποίος ανέφερε υποδεχόμενος τον κατηγορούμενο «για εμένα ένα κόμμα που παίρνει 7-10% του ελληνικού λαού είναι νόμιμο και δεν μπορεί να είναι αντιδημοκρατικό. Τιμή μας να φιλοξενούμε τον αρχηγό της ΧΑ», με τον τελευταίο να απαντάει σε σχετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου τα εξής (ενδεικτικά): «Για να κατεβούμε στις εκλογές θέσαμε το ερώτημα στον Άρειο Πάγο ο οποίος έκρινε ότι μπορούμε να κατεβούμε… Αποκλειστήκαμε από το debate γιατί έτσι γούσταραν … Πώς το ΚΚΕ μιλάει για δικτατορία του προλεταριάτου… Είναι δημοκρατικό αυτό το Κόμμα; … Δεν έχω μαζί μου μια εφημερίδα της ΧΑ το 1993 που έγραφε «Κλείστε τα σύνορα» … Πρόσφυγες πολέμου είναι αυτοί που φεύγουν από μία χώρα που γίνεται πόλεμος … στην Τουρκία δεν έχει πόλεμο … Έχουμε επαφές με ρωσικά κόμματα, μάλιστα στο ένα είναι ένας στενός συνεργάτης του Πούτιν …. , με Γάλλους Εθνικιστές, … Δανούς, Βέλγους και με βουλευτές της Λεπέν. … Ο κόσμος είναι δίπλα μας με την ψυχή του … Όσο για τη δίκη της ΧΑ, αναμένουμε την αθώωσή μας … Δεν έχω να μετανιώσω για τίποτα … Είμαι περήφανος. … Παραμένω αρχηγός, είμαι ιδρυτής της ΧΑ … Μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε κάτι για τους λαθρομετανάστες … Να τους σκοτώσουμε;»
5. Ομιλίες του κ. Μιχαλολιάκου σε εκπροσώπους των αγροτών, σε εκδήλωση του πολιτιστικού κέντρου «Όλυμπος», και σχετικές φωτογραφίες, σε εκδήλωση της ΧΑ, στην οποία παρευρίσκονται κληρικοί, και ο κατηγορούμενος αναφέρει «στο Άγιον Όρος … πολλοί πατέρες προσεύχονται για τη ΧΑ και τους ευχαριστούμε …»
6. Βίντεο επεισοδίων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, από το φάκελο του κ. Πατέλη.
7. Φωτογραφίες από διήμερη εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΝΕ «για τη γνωριμία της νεολαίας με τις πολεμικές τέχνες»,  σχετικό βίντεο και αφίσα.
8. Δύο βίντεο όπου φαίνεται ο Κίμωνας Παπαδόπουλος να βρίσκεται σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ.
9. Αναγνώστηκε δημοσίευμα της ΧΑ σχετικά με επίσκεψη του Μιχαλολιάκου και λοιπών α) σε πολίτες της Μάνδρας, β) στο μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος δήλωσε ότι «Η ΧΑ πολεμάει για πατρίδα και ορθοδοξία, και γι αυτό αποτελεί τη μόνη αντίσταση στη λαίλαπα των μνημονίων», γ) στον Πρόεδρο της Κύπρου, δ) σε εκδήλωση των απόστρατων του στρατού (αναγνώστηκε το δελτίο τύπου) και προβλήθηκαν σχετικές φωτογραφίες.
10. Αναγνώστηκαν δελτία τύπου α) για εκδήλωση της ΧΑ υπέρ του Χριστοδουλόπουλου, β) για χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για παιδιά, γ) για συμμετοχή του κ. Μιχαλολιάκου σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε επίσκεψη στην Παναγία τη Σουμελά, στους πυρόπληκτους της Ραφήνας, στα περίπτερα των Ελλήνων παραγωγών, του ελληνικού στρατού, της ΕΛΑΣ στη ΔΕΘ, σε εκδήλωση για την κακοποίηση των παιδιών που διοργάνωσε η Έλενα Ράπτη και προβλήθηκαν σχετικές φωτογραφίες.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 29.2.2019 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με σχολιασμό των αναγνωστέων εγγράφων της υπεράσπισης από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ