Ημέρα 293: Ανάγνωση επερωτήσεων κατηγορούμενου βουλευτή Γ. Λαγού για 6η δικάσιμο

293η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 16.11.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Αναγνωστέα Έγγραφα Υπεράσπισης

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση εγγράφων και προβολή βίντεο που προσκόμισε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Λαγού. Πριν την προβολή των ομιλιών του κατηγορούμενου, συνεχίστηκε η ανάγνωση των ερωτήσεων που εκφώνησε στη Βουλή, μέχρι να προσδιορίσει η υπεράσπιση του κατηγορουμένου τις ημερομηνίες και τις πηγές προέλευσης των προς προβολή βίντεο που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αναγνωστέων.

Οι ερωτήσεις που αναγνώσθηκαν κατά τη σημερινή δικάσιμο χρονολογούνται από τον Ιούλιο του 2018 και, μεταξύ άλλων, αναγνώσθηκαν οι επίκαιρες ερωτήσεις του Λαγού που αφορούσαν προβλήματα «στην τηλεφωνική επικοινωνία των Πομάκων στην Ξάνθη», την «αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος στη Χαλκιδική», το «μέλλον της αλιείας στη Λακωνία», την «ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα», την «καταστροφή των καπνοκαλλιεργειών», το πλήθος των «άνεργων πτυχιούχων», ενώ, επίσης, άλλες ενδεικτικές θεματικές ήταν οι εξής:

«Σχετικά με τις πυρκαγιές στην Κινέτα», 25-7-18
«Καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων στους καρπουζοπαραγωγούς [..]», 24-07-18
«Εξαγωγές εσπεριδοειδών κατά το θέρος […]», 17-7-18
«Σμήνη κουνουπιών [..]», 17-7-18
«Σχετικά με το κεφάλαιο στο σχολικό βιβλίο με τίτλο ‘αλβανικές περιοχές’ […]», 17-7-18
«Τιμές εξαγωγών φρούτων και λαχανικών», 10-07-2018
«[..] Σχετικά με παλαιοντολογικά ευρήματα και προστασία τους [..]», 5-07-2018
«Σχετικά με την καλλιέργεια αμυγδαλιάς […]», 3-7-18
«Σχετικά με την αναίτια χρήση βίας από αστυνομικούς των ΜΑΤ στο Σύνταγμα», 3-7-18

Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης και της 1570ης ερώτησης από τον κατάλογο των αναγνωστέων που προσκόμισε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Λαγού, η έδρα διαπίστωσε ότι μέχρι και τον αύξοντα 1600 των επόμενων αριθμημένων ερωτήσεων, περιλαμβάνονταν διαδοχικές ερωτήσεις που είχαν ήδη αναγνωσθεί, με αποτέλεσμα να επισημανθεί από την Πρόεδρο ότι χρειάζεται καλύτερη μέριμνα από την υπεράσπιση ως προς τα αναγνωστέα που προσκομίζει, με την επισημείωση ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επαναλαμβάνονται τα ίδια αναγνωστέα στον κατάλογο.

Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή, η διαδικασία συνεχίστηκε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τον κατάλογο των σχετικών της υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο Λαγό. Προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Λαγού από τον πρώτο υποφάκελο των αναγνωστέων με τίτλο «Εθνικά θέματα».

Ενδεικτικά, προβλήθηκαν οι ομιλίες του στη Βουλή με θέμα:

– «Άντρας, γυναίκα και τα παιδιά, αυτό είναι οικογένεια», από 9-5-18
– «Είστε τελικά άθεοι ή αντίχριστοι;», 15-5-16
– «Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους Πατρίδα Θρησκεία Οικογένεια», 9-10-17

Στις ως άνω ομιλίες αναφέρθηκε στα υπό ψήφιση νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών και την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά, ότι «το να πιστεύεις ότι είσαι το αντίθετο φύλο είναι ψυχιατρική διαταραχή και θέλει ψυχιατρική παρακολούθηση […] ο άνθρωπος που αλλάζει το φύλο του είναι δυνατόν να ενδιαφερθεί για την πατρίδα του, για το καλό της κοινωνίας; ούτε για το φύλο με το οποίο γεννήθηκε δεν ενδιαφέρεται […]», όπως και ότι η κυβέρνηση «κόπτεται μόνο για τους λαθρομετανάστες […]».

Στη συνέχεια αναγνώσθηκαν, με ταυτόχρονη προβολή τους, δημοσιεύματα και δηλώσεις του κατηγορουμένου, όπως: «Αποκάλυψη σκανδάλων από τη ΧΑ με πλαστά σύμφωνα συμβίωσης», 6-3-18, «Μηνυτήρια αναφορά από τον βουλευτή Γ. Λαγό αναφορικά με πλαστά σύμφωνα συμβίωσης σε παράνομους μετανάστες […]» από 6-3-18, δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Γονείς» σχετικά με «σκάνδαλο αγοράς ακινήτου από την Περιφέρεια» από 20-01-2018.

Από τον επόμενο υποφάκελο με τίτλο «Noor1- Σκάνδαλο κ. Καμμένος» προβλήθηκαν βίντεο με ομιλίες του κατηγορουμένου στη Βουλή, με θέμα:

– «Αποκαλύψεις για Καμμένο και τρομοκράτες στη φυλακή Αυλώνα», 6-6-17
– Σχετικά με «έγκληση Γιαννουσάκη», 26-3-17
– «Σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά Καμμένου», 25-9-17

Η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε προς το τέλος του δεύτερου υποφακέλου από το οπτικοακουστικό υλικό της υπεράσπισης Λαγού και το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 20/11 στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ