Δημόσια συζήτηση: Ο νεοναζισμός στο εδώλιο

Τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από 5 χρόνια, ολοκληρώθηκε η δίκη της ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU στη Γερμανία. Η οργάνωση είχε διαπράξει 10 φόνους με ρατσιστικό κίνητρο το διάστημα 2000-2007. Το αποτέλεσμα της δίκης κρίθηκε απογοητευτικό: δεν ρίχτηκε άπλετο φως στην υπόθεση, όπως είχε υποσχεθεί η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ όταν αποκαλύφθηκε η δράση της οργάνωσης το 2011. Επίσης, οι κατηγορούμενοι έπεσαν στα μαλακά: βασικοί συνένοχοι των δολοφόνων εισέπραξαν μικρές ποινές και κάποιοι απ’ αυτούς κυκλοφορούν κιόλας ελεύθεροι.

Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο εδώλιο από το 2015, σε μια δίκη-μαμούθ, όπου δεν θα κριθούν μόνο οι ένοχοι για τα εγκλήματα που εξετάζονται από το δικαστήριο, αλλά και –το σημαντικότερο– κατά πόσον η Χρυσή Αυγή δρα ως εγκληματική οργάνωση.

Σε μια πολιτική συγκυρία όπου η ακροδεξιά κερδίζει συνεχώς έδαφος και συμμετέχει σε αρκετούς κυβερνητικούς συνασπισμούς στην Ευρώπη, αλλά και όπου η ακροδεξιά ρητορική μετατοπίζει την πολιτική αντιπαράθεση όλο και δεξιότερα, η δικαστική δίωξη ακροδεξιών οργανώσεων αποτελεί ένα από τα μέσα αντιμετώπισής τους.

Η αποτελεσματικότητα του μέσου αυτού αλλά και η ανάγκη ενός ευρέως μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στη δημόσια αυτή συζήτηση η οποία διοργανώνεται από το Golden Dawn Watch και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας  την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 18.30, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ακαδημίας 18, Αθήνα.

Συζητούν:

– Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ

– Antonia von der Behrens, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη του NSU

– Στεύη Κίτσου, Golden Dawn Watch

– Ulli Jentsch, NSU-Watch

– Caro Keller, NSU-Watch

Συντονίζει ο Κωστής Παπαϊωάννου, Golden Dawn Watch.

Είσοδος ελεύθερη.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία ελληνικά-γερμανικά.

 

*Και μην ξεχνάτε: Η καμπάνια οικονομικής στήριξης του GoldenDawnWatch συνεχίζεται. Σταθείτε #δίπλα_μας όπως ήδη έχουν κάνει εκατοντάδες συμπολίτες μας, κάνοντας μια μικρή δωρεά ή προωθήστε το link της καμπάνιας. Σας ευχαριστούμε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ