223η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 07.2.2018
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.
III. Κατάθεση του μάρτυρα Α. Ν.
Α. Εξέταση από το Δικαστήριο
Ο μάρτυρας είναι προγραμματιστής η/υ. Τα τελευταία 30 χρόνια κατοικεί στο Κερατσίνι, σε σημείο που περιέγραψε λεπτομερώς προκειμένου να καταδείξει το πόσο κοντά ήταν στο σημείο της επίθεσης. Περιέγραψε πως στο ισόγειο της οικοδομής υπάρχουν δυο εμπορικά καταστήματα και, γενικώς, στα ισόγεια των παρακείμενων οικοδομών υπάρχουν καταστήματα. Παράλληλα σημείωσε πως η οδός Παναγή Τσαλδάρη είναι διπλής κυκλοφορίας, με διαχωριστική νησίδα με δέντρα στο σημείο εκείνο. Απέναντι από τη γωνιακή καφετέρια υπήρχαν δυο παγκάκια το 2013. Κατά τον μάρτυρα ο φωτισμός της ΔΕΗ λειτουργούσε και υπήρχε φως και από τις βιτρίνες των καταστημάτων.
Το βράδυ της 18.9.2013, λίγο πριν τις 24:00, υπήρχε μια φασαρία, σαν κάποιοι να τσακώνονται έξω στον δρόμο, και ο μάρτυρας βγήκε στο μπαλκόνι του για να δει τί συμβαίνει. Τότε είδε 20-30 νεαρά άτομα συγκεντρωμένα στη γωνία στο πεζοδρόμιο. Δεν κάθονταν στην καφετέρια αλλά ήταν έξω από αυτή. Κοιτούσαν προς τη μεριά του ζαχαροπλαστείο «Κατερίνα», διαγώνια αριστερά όπως κάθονταν και κάποιοι μετακινόντουσαν. Πρόσεξε δε ότι στο πεζοδρόμιο κάτω από το σπίτι του ότι επίσης υπήρχαν άτομα που μάλλον μάλωναν. Γενικά υπήρχε μια κινητικότητα. Δίπλα στην κολώνα της ΔΕΗ, στην έξω μεριά του πεζοδρομίου έξω από την «Κατερίνα», υπήρχαν άλλα τρία άτομα που μάλωναν με έναν ψηλό και να προσπαθούσαν να τον χτυπήσουν. Όπως εκ των υστέρων έμαθε, ο ψηλός άνδρας ήταν ο Π. Φύσσας.
Το συγκεντρωμένο πλήθος δεν προσπαθούσε να αποτρέψει τους τρεις που χτυπούσαν Φύσσα, αλλά τους ενθάρρυνε βρίζοντάς τον. Αυτό διήρκησε 3’-5’ περίπου. Τότε ο μάρτυρας είδε έναν αστυνομικό να πλησιάζει από την οδ. Κεφαλληνίας, κάτω από το σπίτι του, πεζός. Πλησίαζε αργά και πολύ επιφυλακτικά προς το σημείο που τσακώνονταν οι τρεις με τον ένα. Όταν απείχε 15 μέτρα από αυτούς τούς είπε «εσείς θα το διαλύσετε ή να ξεκινήσω τις προσαγωγές;», απευθυνόμενος σε όλους. Προς στιγμήν αποτραβήχτηκαν οι δυο από τους τρεις. Όμως ξανάρθαν. Τότε πρόσεξε και μια αστυνομικό να πλησιάζει στο εν λόγω σημείο. Παράλληλα οι τρεις συνέχισαν να χτυπούν τον Φύσσα, ενώ αυτός αντιστεκόταν αμυνόμενος.
Τότε ο μάρτυρας είδα να πλησιάζει από το αντίθετο ρεύμα ένα αυτοκίνητο τύπου «Almera» και να παρκάρει αντίθετα. Κατέβηκε από αυτό κάποιος –εκ των υστέρων έμαθε ότι είναι ο Ρουπακιάς– και πλησίασε προς τη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου, όπου με τα σπρωξίματα είχαν μετακινηθεί οι τρεις και ο ένας. Τους πλησίασε με ήρεμο βηματισμό. Επειδή πλέον όλοι οι παραπάνω βρίσκονταν κάτω από τα μπαλκόνια, λόγω των τεντών ο μάρτυρας δεν μπορούσε να δει τί συμβαίνει. Στη συνέχεια ο μάρτυρας άκουσε μια αντρική φωνή να φωνάζει «το έφαγαν το παλικάρι» και είδε τον Ρουπακιά να επιστρέφει στο αυτοκίνητό του –με λίγο πιο γρήγορο βηματισμό από πριν. Έκανε και μια κίνηση σαν να πέταξε ένα αποτσίγαρο. Στα 2/3 της απόστασης τον σταμάτησαν αστυνομικοί. Παράλληλα οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διασκορπίζονται προς διάφορες κατευθύνσεις. Ο ίδιος ντύθηκε και κατέβηκε κάτω απ’ το σπίτι του για να δει τί συνέβη. Είχε ήδη μαζευτεί κόσμος και η αστυνομία είχε σχηματίσει ένα «Π», μην αφήνοντάς τους να πλησιάσουν. Ο Φύσσας, που ζούσε ακόμα, κειτόταν κάτω και η σύντροφός του τον κρατούσε στην αγκαλιά της. Δίπλα βρισκόταν και ο πατέρας του.
Ο μάρτυρας δεν κατάλαβε εξ αρχής ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν χρυσαυγίτες, στη συνέχεια όμως λόγω όσων άκουσε μπορεί να πει ότι ήταν. Φορούσαν μαύρα ρούχα, χωρίς διακριτικά της Χ.Α., και παραλλαγές –κάποιοι άσπρες παραλλαγές. Θυμάται ότι ενόσω διήρκησε το συμβάν είδε κάποιους να περνάνε από το σημείο με τα σκυλιά τους και μετά με τον πανικό τα σκυλιά να γαβγίζουν. Ο μάρτυρας δεν συγκράτησε τα πρόσωπα συγκεκριμένων από τους συγκεντρωμένους ή τους τρεις που χτυπούσαν τον Φύσσα. Είδε κάποιον, που φορούσε άσπρη φόρμα, όταν έφτασε το αυτοκίνητο. Φαινόταν να έχει βγει από το αυτοκίνητο και να πηγαίνει προς την οδ. Λαμπράκη. Ο μάρτυρας άκουσε, μετά το μαχαίρωμα, τη σύντροφο του Φύσσα να φωνάζει σε αστυνομικό –μάλλον άλλον από αυτόν που είχε προσέξει αρχικά– ότι «ήσουν εκεί και δεν έκανες κάτι».
Ο δημοσιογράφος Θεοδωράκης ζήτησε από τον μάρτυρα να δώσει συνέντευξη επ’ αυτών –πράγμα που έγινε και στο οποίο οφείλεται και η κλήση του στην ανάκριση. Προανακριτικά ο μάρτυρας δεν είχε καταθέσει γιατί θεωρούσε ότι, καθώς η δολοφονία έλαβε χώρα ενώπιον αστυνομικών, ο ίδιος δεν είχε κάτι περαιτέρω να συνεισφέρει. Όταν μαχαιρώθηκε ο Φύσσας, ο αστυνομικός που προανέφερε απείχε 5 μέτρα από αυτόν.
Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Βρεττό, Θεοδωρόπουλο, Μαλαγάρη, Καμπαγιάννη και Σκαρμέα.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Φύσσας μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του. Το εν λόγω μνημείο έχει βεβηλωθεί κατά καιρούς με σβάστικες κ.λπ. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι ο αστυνομικός που είδε αρχικά ήταν παρών καθ’ όλο το συμβάν. Ανέφερε δε ότι ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε στο σημείο την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων της «ΔΙΑΣ». Ωστόσο σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία είχαν ήδη σχηματίσει «Π» γύρω από τον Φύσσα. Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι η βλάστηση στο διάζωμα ήταν χαμηλή και γενικά δεν εμπόδιζε την ορατότητα για κανέναν.
Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Κοντοβαζαινίτη, Καρυδομάτη, Οπλαντζάκη, Βελέντζα, Τσάγκα και Ρουσσόπουλο.
Ερωτηθείς σχετικά, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι ο φωτισμός στο σημείο της δολοφονίας ήταν επαρκής. Εξήγησε ότι αν κάποιος βρισκόταν στην οδ. Ξάνθου, θα έβλεπε καλύτερα τη δολοφονία από τον ίδιο. Μετά το συμβάν πολλοί στη γειτονιά έλεγαν ότι είχαν τραβήξει βίντεο από το συμβάν, ο ίδιος δεν ξέρει αν αυτό ισχύει πραγματικά.
IV. Σχολιασμός μαρτυρικών καταθέσεων κατ’ άρθρο 358 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Α. Σχολιασμός συνηγόρων πολιτικής αγωγής
Ο συνήγορος Καμπαγιάννης θεωρεί την κατάθεση του Α.Ν. εμβληματική και «ταφόπλακα». Και τούτο γιατί προκύπτει ότι η δολοφονία έγινε σε δημόσια θέα και παρουσία αστυνομικών, δηλαδή ότι ψευδομαρτύρησαν οι αστυνομικοί που κατέθεσαν ότι δεν ήταν παρόντες κατά τον χρόνο της δολοφονίας –πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριο αναφορικά με την αξιοπιστία τους.
Περαιτέρω, από την κατάθεση προκύπτει ότι υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες που έβλεπαν το συμβάν από κάθε μεριά: Στο μπαλκόνι ο Α.Ν., άλλος στο Κοράλλι, στα παγκάκια οι φοιτήτριες κ.λπ. Προκύπτει δε ότι τα είκοσι συγκεντρωμένα άτομα ήταν μαζί με τα τρία και τα συνέδραμαν, ώστε να επέλθει το αποτέλεσμα που επήλθε. Προφανέστατα είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν το συμβάν. Ο δε μαχαιροβγάλτης δεν ενήργησε εν βρασμώ, διαψευδόμενου πλήρως του ισχυρισμού της αδελφής του.
Ως προς τη μάρτυρα Πολυχρονίδου, αστυνομικό, προέκυψε ότι ο Πανταζής και άλλο ένα άτομο φορούσαν το βράδυ της επίθεσης στους αλιεργάτες μπλούζες της Χ.Α. και τους δόθηκε η δυνατότητα και άλλαξαν στη συνέχεια τα ρούχα τους στη ΓΑΔΑ. Ως προς τον μάρτυρα Παπαγεωργίου, πρώην στέλεχος της Χ.Α., ο τελευταίος εξήγησε ότι πρόκειται για εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση και ότι δεν ισχύουν τα περί πατριωτισμού. Αναφέρθηκε στον ηγετικό πυρήνα και στο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο αποτελούταν από πρόσωπα που δεν καταδίκαζαν τις βίαιες πράξεις αλλά αντίθετα τα ίδια προέβαιναν σε τέτοιες. Ο δε μάρτυρας ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στην απόδοση της ευθύνης.
Ο συνήγορος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι με βάση την κατάθεση της Πολυχρονίδου προκύπτει ότι οι επιτιθέμενοι (Πανταζής και Αγριογιάννης) ήταν μέλη της Χ.Α. Ως προς την κατάθεση του Α.Ν., προκύπτει ότι δεν υπήρξε προσπάθεια αποτροπής της δολοφονίας του Φύσσα και ότι οι συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες διαλύθηκαν μετά τη δολοφονία. Η αξία της κατάθεσης είναι μεγάλη και επιβεβαιώνει τις καταθέσεις των λοιπών μαρτύρων. Επιβεβαίωσε την υποστήριξη των 20 συγκεντρωμένων προς τον Ρουπακιά. Ο δε μάρτυρας Παπαγεωργίου, μεταξύ άλλων, μίλησε για στρατό ολόκληρο στη Νίκαια και, ως προς τη δολοφονία του Φύσσα, ότι θεωρούσε ότι δεδομένων των συνθηκών είχε αργήσει να γίνει.
Η συνήγορος Παπαδοπούλου επισήμανε ότι ο μάρτυρας Α.Ν. έθεσε το θέμα του συνοδηγού, λέγοντας ότι του φάνηκε να βγαίνει κάποιος από εκεί, χωρίς να λέει ότι τον είδε να βγαίνει. Ο μάρτυρας γενικώς επιβεβαίωσε τις καταθέσεις των αυτοπτών φοιτητριών. Η συνήγορος στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση της αστυνομίας: πέραν δυο αστυνομικών, οι λοιποί έξι της ομάδας «ΔΙΑΣ» δεν εμφανίστηκαν παρά μόνο μετά το συμβάν. Θα ήταν ασφαλώς διαφορετικό αν είχαν πάει όλοι με τις μηχανές τους κ.λπ., αλλά δεν ήθελαν να επέμβουν. Ο μάρτυρας δεν είδε ο ίδιος το μαχαίρωμα, αλλά επιβεβαίωσε λογικά ότι το είδαν οι φοιτήτριες λόγω του σημείου στο οποίο βρισκόντουσαν. Ο δε Ρουπακιάς βγήκε ήρεμος από το αμάξι, για να σκοτώσει. Τέλος η μάρτυρας αναφέρθηκε και στην κατάθεση του μάρτυρα Παπαγεωργίου.
Ο συνήγορος Σκαρμέας, ως προς την κατάθεση του Παπαγεωργίου, σχολίασε ότι επιβεβαίωσε τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Ο μάρτυρας Α.Ν. επιβεβαίωσε την κατάθεση των φοιτητριών. Η δε Πολυχρονίδου εξήγησε ότι η πολιτική της Χ.Α. είναι η βία, φοράνε τις συγκεκριμένες μπλούζες τους και δρουν.
Β. Σχολιασμός συνηγόρων υπεράσπισης
Ο συνήγορος Κοντοβαζαινίτης επισήμανε ότι ο Ρουπακιάς δεν επιχείρησε καν να διαφύγει, πράγμα που καταδεικνύει τον μη οργανωμένο χαρακτήρα του εγκλήματος. Κατά τον συνήγορο, δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες, λόγω απόστασης και ελλείψει φωτισμού. Θεωρεί δε μη σημαντική την κατάθεση του Α.Ν., ώστε να μπορεί να επηρεάσει τη δικανική κρίση.
Ο συνήγορος Οπλαντζάκης επίσης υποβάθμισε τη σημασία της κατάθεσης του Α.Ν., θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για αυτόπτη μάρτυρα. Επισήμανε δε ότι κανείς δεν μπορούσε να δει ότι ο Ρουπακιάς έφερε μαχαίρι και ότι έτσι οι είκοσι συγκεντρωμένοι δεν είχαν δόλο συνέργειας στην ανθρωποκτονία. Σχολίασε δε ότι η αναφορά του μάρτυρα στο άτομο με τη λευκή φόρμα μπορεί να του εισφέρθηκε από τον δημοσιογράφο Θεοδωράκη –που έθεσε υπόψη του στοιχεία της δικογραφίας.
Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 08.2.2018 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την ολοκλήρωση του σχολιασμού των καταθέσεων των μαρτύρων από τους συνηγόρους υπεράσπισης (κατ’ άρθρο 358 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) και στη συνέχεια με την έναρξη της ανάγνωσης των αναγνωστέων εγγράφων.