ΗΜΕΡΑ 203: «ΜΑ ΝΟΙΩΘΩ ΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΕΔΩ»

203η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 27.11.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Συνέχιση της κατάθεσης του Δˊ προστατευόμενου μάρτυρα:

Α. Συνέχιση εξέτασης από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Καταρχάς, η πταισματοδίκης και η εισαγγελέας διαβεβαίωσαν ότι στον χώρο εξέτασης βρίσκονται μόνο αυτές και ο Δˊ προστατευόμενος μάρτυρας, ότι η πόρτα είναι κλειστή, ότι ο μάρτυρας δεν έχει έγγραφα μπροστά του.
Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ρωτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τη συνήγορο Πανταζή και μετά, πολύ συνοπτικά, από τους συνηγόρους Κοντοβαζαινίτη και Παπαδέλλη.

Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι είναι κάτοικος Αττικής και όχι Κορίνθου. Ερωτηθείς σχετικά ήταν κατηγορηματικός ότι όσα ξέρει τα ξέρει από μόνος του, από το χρονικό διάστημα που ήταν στέλεχος της Χ.Α., και όχι από διηγήσεις τρίτων. Ως προς την ιδιότητά του, εξήγησε ότι ήταν υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων της Χ.Α. στη Νεμέα. Τα γραφεία της Νεμέας, κατά τον μάρτυρα, άνοιξαν 5 μήνες προτού εγκαινιαστούν. Ο ίδιος κατέβαινε από την Αττική στη Νεμέα με σκοπό να συμμετάσχει στις σχετικές συναντήσεις, που γίνονταν για την προεκλογική «συσπείρωση» των πολιτών, αρχικά 3 φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια ακόμη και καθημερινά.

Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι το περιστατικό με τη ΔΕΗ έλαβε χώρα πριν από το περιστατικό στο λιμάνι με τους Πακιστανούς. Ο Μπούκουρας ήταν ο αρχηγός της ομάδας των χρυσαυγιτών που συμμετείχαν σε αυτό, ακόμη και μη έχοντας ακόμη εκλεγεί βουλευτής της Χ.Α. Η συνήγορος διαμαρτυρήθηκε ότι η φράση «αφού δεν κάνει κάτι το κράτος με αυτούς, θα κάνουμε εμείς» που απέδωσε ο μάρτυρας στον εντολέα της, ειπώθηκε μεταγενέστερα από τον Άδωνι Γεωργιάδη (:βουλευτή Ν.Δ.). Ο μάρτυρας επέμεινε ότι έχει ακούσει την επίμαχη φράση από τον Μπούκουρα.

Ως προς το περιστατικό στην πλατεία Π. Τσαλδάρη («Περιβολάκια») Κορίνθου, ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι βρισκόταν με περίπου 15 χρυσαυγίτες στο σημείο εκείνο με σκοπό την –προεκλογική– διανομή φυλλαδίων. Κατά τον μάρτυρα, όταν άκουσαν το σύνθημα «πιάστε τους» κυνήγησαν από κοινού τους 4 Πακιστανούς που επίσης βρίσκονταν στην πλατεία. Η εν λόγω ενέργεια θεωρείτο, κατά τον μάρτυρα, καλή για τους ψηφοφόρους της Χ.Α., καθώς κατά τον χρόνο εκείνο «γινόταν χαμός από Πακιστανούς στην Κόρινθο». Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν παρόντες κατά το περιστατικό. Κατά τον μάρτυρα, προέβησαν σε προανακριτικές ενέργειες, με την υποβολή ερωτήσεων στους δράστες κ.λπ., αλλά ο ίδιος δεν γνωρίζει αν δόθηκε συνέχεια με τον σχηματισμό δικογραφίας.
Κατά τον μάρτυρα, η «εκπαίδευση» των μελών της Χ.Α. συνίστατο στο ότι ως ομάδα είχαν πάει για σκηνάκια, paintball, τρέξιμο, πολεμικές τέχνες με ασκήσεις. Περαιτέρω, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι «όλες οι σημαίες ήταν ρόπαλα, στα οποία είχαμε βάλει σημαίες». Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι φυλασσόταν οπλισμός της Χ.Α. σε δυο εγκαταλελειμμένα μοναστήρια, στις Κλεωνές και στην ορεινή Κορινθία. Δεν γνώριζε αν πραγματοποιήθηκε σχετική αστυνομική έρευνα και αν βρέθηκε κάτι.

Ο μάρτυρας προτού γίνει μέλος της Χ.Α. ανήκε στον χώρο της Ν.Δ. Θεωρεί, δε, ότι υπάρχει ιδεολογική διαφορά μεταξύ της Χ.Α. και της Ν.Δ. Ο μάρτυρας όρισε τη «γαλάζια φυλή», στην οποία είχε αναφερθεί προηγούμενα, ως «εθνικοσοσιαλισμό». Κατά τον μάρτυρα, όταν άνοιξαν τα γραφεία της Χ.Α. δεν είχαν γίνει επεισόδια, ούτε δε και υπήρξε προτροπή τέλεσης αδικημάτων από τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη. Ο μάρτυρας είχε δει στα γραφεία της Χ.Α. το όπλο μάρκας Zastava του Μπούκουρα. Ο ίδιος δεν γνώριζε αν ο Μπούκουρας το κατείχε νόμιμα. Τέλος, ο μάρτυρας δήλωσε ότι, όταν μεταφέρθηκε από την Κόρινθο στην Αθήνα για να καταθέσει, μπορούσε να φύγει από το περιπολικό –δεν ήταν κρατούμενος.

Η συνήγορος Πανταζή παρατήρησε γενικώς ότι της έκαναν εντύπωση οι απαντήσεις του μάρτυρα, με το σκεπτικό ότι της φαίνονταν «κατασκευασμένη» η κατάθεσή του σε βάρος του εντολέα της (:Μπούκουρα). Λόγω του τρόπου υποβολής των ερωτήσεων εκ μέρους της συνηγόρου Πανταζή και των συνεχών διαπιστώσεών της, ο μάρτυρας διαμαρτυρήθηκε λέγοντας επί λέξει «μα νοιώθω σαν να με κατηγορείτε εδώ». Σημειώνεται ότι σχετικώς επενέβη πολλές φορές η Πρόεδρος με υποδείξεις προς τη συνήγορο ως προς τον τρόπο υποβολής ερωτήσεων.

Στο σημείο αυτό, λόγω αδιαθεσίας ενός εκ των μελών της σύνθεσής του, το Δικαστήριο διέκοψε για την 28.11.2017 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την εξέταση του Εˊ προστατευόμενου μάρτυρα από το Δικαστήριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ