Ημέρα 202: Επινοούσαν επιθέσεις Πακιστανών εναντίον Ελλήνων

202η Συνεδρίαση, Aίθουσα Tελετών Εφετείου Αθηνών, 20.11.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού και των δημοσιογράφων ήταν λιγοστή στην αίθουσα.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουδείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρών.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα Γ από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ενώ ακολούθησε η εξέταση του επόμενου προστατευόμενου μάρτυρα με τον κωδικό Δ. Οι επιτετραμμένες, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Α. Κοσμά και Πταισματοδίκης Ξανθ. Νουλέλλη επιβεβαίωσαν την παρουσία του κάθε μάρτυρα στο ειδικό χώρο εξέτασης προστατευόμενων μαρτύρων, τη μη ύπαρξη έτερου προσώπου στο ανωτέρω χώρο, καθώς και πως ο μάρτυρας έχει μπροστά του μόνο το Ευαγγέλιο.

ΙV. Συνέχιση κατάθεσης προστατευόμενου μάρτυρα Γ

Ο μάρτυρας απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης Μπαϊρακτάρης, Παλευρατζής και Αλεξιάδης. Είπε πως ήταν φρουρός των γραφείων της Νίκαιας περί τον ένα χρόνο, όπως και ο Ρουπακιάς, ο Τσακανίκας , ο Μάριος. Ανέφερε πως δεν κατέθεσε όλα όσα γνώριζε για τη Χ.Α. στους ανακριτές γιατί φοβόταν πως μπορεί να ταυτοποιηθεί. Ο μάρτυρας Γ ανέφερε ακόμη πως όσο ήταν στη Χ.Α. είχε ένα πτυσσόμενο γκλοπ, που κουβαλούσε πάντα μαζί του, καθώς και ένα αεροβόλο, ενώ είχε αγοράσει και μαχαίρια, τα οποία μετά πετούσε θεωρώντας τα ενοχοποιητικό στοιχείο. Είπε πως απέκτησε λίγους φίλους στη Χ.Α., μεταξύ αυτών τον Ρουπακιά και τον Τσακανίκα. Αναφέρθηκε στο συμβούλιο που έγινε πριν από τη δολοφονία του Φύσσα, σε ένα καφέ γωνιακό, στην οδό που βρίσκονται τα γραφεία της Χ.Α. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκε από την αρχή της συζήτησης, στοχοποιήθηκε ο Φύσσας.

Ακολούθως ο μάρτυρας ερωτηθείς περιέγραψε την επίθεση στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, κατά την οποία εισέβαλαν σε μια παλιά μονοκατοικία και χτύπησαν τους αλλοδαπούς που βρίσκονταν μέσα. Είπε πως ο ο ίδιος άνοιξε τον πυροσβεστήρα, για να γίνει αποπνικτική η ατμόσφαιρα και μετά έβγαλε το πτυσσόμενο. Μέσα στο σπίτι είδε 3-5 άτομα, σκούρου χρώματος, λέγοντας χαρακτηριστικά «γιαχαμπίμπι τους φωνάζαμε, όλοι ίδιοι ήταν για μας, Πακιστανοί».

Τέλος ο μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο πριν αποχωρήσει πως οι ανακριτές τον είχαν ενημερώσει πως στο δικαστήριο θα κριθεί αν θα του επιβληθεί μειωμένη ποινή ή δε θα του ασκηθεί καθόλου ποινική δίωξη.
Σημειωτέον πως υπεβλήθη και πάλι από την υπεράσπιση αίτημα σύλληψης του μάρτυρα για το αδίκημα της ψευδορκίας, το οποίο το δικαστήριο απέρριψε, ενώ επιφυλάχθηκε για τη διαβίβαση των πρακτικών στον αρμόδιο Εισαγγελέα μετά το πέρας της διαδικασίας. Επίσης το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης Ρουσσόπουλου, για ταυτοποίηση του μάρτυρα με άτομο που εμφανίζεται σε φωτογραφίες που επιδείχθησαν από τον Μιχαλόλια Γ. σε προηγούμενη συνεδρίαση. Τέλος ο συνήγορος Μιχαλόλιας Γ. αιτήθηκε να έρθει εις γνώσιν του δικαστηρίου ο ιατρικός φάκελος από το Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός του μάρτυρα, καθώς τίθεται ζήτημα εφαρμογης του 210 ΚΠΔ, στη περίπτωση που ο εν λόγω μάρτυρας έχει νοσηλευτεί με διπολικη διαταραχή του 2011 και απώλεια συνείδησης μετά το 2013. Το δικαστήριο δεν τοποθετήθηκε επί του τελευταίου αιτήματος κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

V.Κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με κωδικό Δ

Α. Ερωτήσεις από την έδρα

Σε ερωτήσεις της έδρας ο προστατευόμενος μάρτυρας Δ απάντησε πως ήδη από το 2011 μαζεύονταν σε σπίτια στη Κόρινθο, πριν ανοίξουν τα γραφεία της Νεμέας στις αρχές του 2012. Το 2011 έκαναν συναντήσεις ενταντικά με πρωτοβουλία του Μπούκουρα, καθώς ετοιμάζονταν για την προεκλογική περίοδο. Συγκεντρώνονταν περί τα 50 άτομα, που συζητούσαν για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η πατρίδα, ενώ στην συνέχεια ξεκίνησαν τον προεκλογικό αγώνα, στον οποίο είχε συνεχή παρουσία ο Μπούκουρας. Λάμβαναν χώρα ομιλίες 3-4 φορές την εβδομάδα στην περιοχή της Κορινθίας και από το Φεβρουάριο του 2012 σχεδόν κάθε μέρα. Ωστόσο από τη στιγμή που εξελέγη η Χ.Α., σύμφωνα με το μάρτυρα, ο Μπούκουρας μετεστράφη παντελώς και έγινε πολύ αυτάρχικος, έβριζε και τσακωνόταν με τους πάντες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους δημάρχους Ανδριανάκο και Πνευματικό. Για αυτό το λόγο ο μάρτυρας σταμάτησε να υποστηρίζει τον Μπούκουρα τον Ιούνιο του 2012.

Σε ερώτηση της Προέδρου είπε πως ο Μπούκουρας προκαλούσε την εξαγρίωση των υποστηρικτών της Χ.Α., με τις ομιλίες του στις οποίες έλεγε «αφού δεν το κάνει το κράτος, να τους κάνουμε εμείς τη ζωή δύσκολη», αλλά και επινοώντας ιστορίες με επιθέσεις Πακιστανών εις βάρος Ελλήνων, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά στη συνέχεια να επιτεθούν σε Πακιστανούς, που συνάντησαν, όπως συζητούσαν μετέπειτα στα γραφεία.

Κατέθεσε επίσης πως ο ίδιος συμμετείχε στο επεισόδιο με τους Πακιστανούς που πέταξαν στο λιμάνι, στο οποίο ήταν και ο Μπούκουρας. Σε άλλη ερώτηση αναφερόμενος στα γραφεία της Νεμέας είπε πως ξεκίνησαν τέλος του 2011 και είχαν πολλά άτομα, τα οποία όμως στη συνέχεια αποχώρησαν λόγω των πράξεων του Μπούκουρα. Στο χώρο των γραφείων λάμβαναν χώρα ομιλίες, και πωλούνταν βιβλία για τη Χ.Α., μπλούζες κ.λ.π. . Πυρηνάρχης ήταν ο Παν. Μανάβης, υπεύθυνος ασφαλείας ήταν ο Βασίλ. Λάζαρης και ο Κωνσταντίνος Τζας γενικών καθηκόντων. Ομιλητές ήταν συνήθως ο Μπούκουρας, αλλά και ο Κασιδιάρης, ο Παναγιώταρος και ο Μιχαλολιάκος κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Ο μάρτυρας μάλιστα ανέφερε πως στα γραφεία υπήρχαν βιβλία όχι μόνο του Κασιδιάρη και του Μιχαλολιάκου, αλλά και του Χίτλερ.

Αναλύοντας τη στρατιωτική οργάνωση που ανέφερε στην κατάθεσή του είπε πως κατά τη διανομή φυλλαδίων φορούσαν όλοι ίδια μαύρα ρούχα με το λογότυπο της Χ.Α., που πωλούνταν στα γραφεία και συντεταγμένα πήγαιναν στη Κόρινθο. Επίσης υποστήριξε πως είχε ακούσει από το Μαντζώρο και το Τζας για εκπαίδευση που είχε λάβει χώρα στην ορεινή Κορινθία δύο, στο φράγμα της Λίμνης Δόξας, ωστόσο ο ίδιος δεν είχε συμμετάσχει σε αυτή. Εκπαιδευτές ήταν πέρα από το Μπούκουρα και ένα άτομο που ερχόταν με το Μπούκουρα από Αθήνα. Αυτή η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε μετά την εκλογή του Μπούκουρα, όταν ο ίδιος είχε πλέον αποχωρήσει.
Περιγράφοντας πιο αναλυτικά την μοναδική επίθεση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος είπε πως αυτή έλαβε χώρα τέλη του 2011 – αρχές του 2012, οπότε περίπου 30 με 40 άτομα ξεκίνησαν από τα Περιβολάκια Κορίνθου, μετά από εντολή του Μπούκουρα την προηγούμενη μέρα για διανομή φυλλάδίων. Ξεκίνησαν με επικεφαλής το Μπούκουρα να μοιράζουν φυλλάδια με συντεταγμένη κίνηση. Κοντά στο λιμάνι εντόπισαν τέσσερις Πακιστανούς, ακούστηκαν φωνές από τον πυρήνα «πάμε, πιάστε τους», τους κυνήγησαν και τους έριξαν στο νερό. Όταν έπεσαν στο νερό οι Πακιστανοί είχε φτάσει και η ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία ωστόσο δεν έκανε κάτι. Στη τοπική κοινωνία της Κορίνθου αυτό το περιστατικό συζητήθηκε, αλλά δεν υπήρξε δικαστική εξέλιξη. Μέσα στη Χ.Α. δεν υπήρξε αποδοκιμασία για αυτή την επίθεση ούτε από την ηγεσία.

Ο μάρτυρας αποχώρησε από τη Χ.Α. μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, λόγω της μεταστροφής του Μπούκουρα, ο οποίος έγινε αυταρχικός και προσέβαλε την τοπική κοινωνία, γεγονός που συντέλεσε σύμφωνα με το μάρτυρα να απομείνουν 3-4 μέλη στη Νεμέα και να κλείσουν τα γραφεία. Ο ίδιος κατηγορούσε έπειτα τη Χ.Α. και δέχθηκε απειλή μια βδομάδα μετά την αποχώρησή του από κάποιον σε ένα μαγαζί, ο οποίος του είπε «αν συνεχίσεις να λες αυτά που λες θα κατέβει ο Λαγός και θα σου σπάσει τα κόκκαλα».

Σχετικά με τον οπλισμό στα γραφεία της Νεμέας είπε πως ο Μπούκουρας είχε όπλο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει αν διέθετε άδεια για αυτό, ενώ είχαν συλληφθεί και δύο παιδιά που συνόδευαν πάντα το Μπούκουρα για οπλοκατοχή. Υπήρχαν και ρόπαλα και στιλέτα, ενώ επεσήμανε πως και ο ελληνικές σημαίες που έφεραν ήταν ρόπαλα. Μάλιστα υποστήριξε πως είχαν γίνει συζητήσεις για αποθήκευση όπλων σε ένα μοναστήρι στην ορεινή Κορινθία, γιατί όπως τους έλεγε ο Μπούκουρας «Έρχονται δύσκολοι καιροί, πρέπει να αποθηκεύσουμε όπλα και τρόφιμα».

Ερωτηθείς ακόμη είπε πως ο Τζας ήταν το δεξί χέρι του Μπούκουρα, και πως γνωρίζει πως είχαν πάει 2-3 πρωτοπαλίκαρα, μεταξύ αυτών και ο Τζας πουλώντας προστασία σε ένα εργοστάσιο με σταφύλια στο Κιάτο. Επιπλέον είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ, γιατί απασχολούσε αλλοδαπούς εργάτες, χωρίς να τους πληρώνει και έπειτα με άλλους της Χ.Α. τους χτύπησαν. Υποστήριξε πως ο Μπούκουρας γνώριζε τι κάνει κάθε πυρηνάρχης στο γραφείο και πως είχε την κάλυψη του Μιχαλολιάκου για τις αποφάσεις που λάμβανε.

Τέλος ανέφερε πως ο ίδιος έχει εγγραφεί στα γραφεία της Χ.Α. στην Αθήνα, όπου και του έδωσαν κάρτα μέλους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως είπε πως ο ίδιος δεν πέρασε κάποια εκπαίδευση για να γίνει μέλος της Χ.Α., ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό επίθεσης κατά Πακιστανών στο λιμάνι είπε πως ο Μπούκουρας ήταν παρών, αλλά δεν άκουσε να δίνει εντολή. Υποστήριξε πως η σχέση της αστυνομίας με τη Χ.Α. ήταν πολύ καλή και προφανώς αν κρίνει από το περιστατικό στο λιμάνι την κάλυπτε. Ερωτηθείς από τον Αναπλ. Εισαγγελέα είπε πως αρχικά η Χ.Α. μιλούσε για εθνικισμό, με αναφορά στον Παπαδόπουλο, αλλά μετά άρχισε να κάνει λόγο για ναζισμό, όπως φάνηκε και από τα βιβλία που πωλούνταν στα γραφεία της.

Β. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Στο προστατεύομενο μάρτυρα Δ έθεσε ερωτήσεις η συνήγορος Πανταζή. Ο μάρτυρας κατέθεσε ερωτηθείς πως μετά τη δολοφονία Φύσσα θεώρησε υποχρεώσή του να μάθουν όλοι τι έχει στη Χ.Α., με αφορμή αυτό που έγινε με το Ρουπακιά. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, πήγε στο αστυνομικό τμήμα της Κορίνθου, όπου αφού τους είπε τι έγινε, τον συνόδευσαν δύο αστυνομικοί στην Ευελπίδων. Εκεί ανέμεναν μέσα στο περιπολικό αρκετές ώρες, μέχρις ότου κληθεί από τους ανακριτές. Σε άλλη ερώτηση είπε πως κατοικεί στην Αττική, αλλά έχει καταγωγή από τη Νεμέα και πριν τις εκλογές του 2012 κατέβαινε 2-3 φορές την εβδομάδα στη Κορινθία, οπότε και συναντιόταν με τον Μπούκουρα.
Το δικαστήριο σε αυτό το σημείο διέκοψε για την 27/11/2017 στην Αίθουσα των Γυναικειών Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ