Ημέρα 200: Η εκπαίδευση που λαμβάνανε ως ιδεολογικό προσανατολισμό ήταν ναζιστικού χαρακτήρα

200η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 15.11.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχαλόλιας Γιώργος ανακοίνωσε με γραπτή του δήλωση προς την έδρα ότι παραιτείται από την υπεράσπιση του Νικόλαου Μίχου. Επίσης ο συνήγορος Ζωγράφος έκανε δήλωση με την οποία υπγράμμισε ότι με απόφαση του εντολέα του δεν συμμετέχει στην εξέταση των μαρτύρων. Οσες κρίσεις ή πολιτικά σχόλια του εντολέα του βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην εξέλιξη της δίκης δεν τυγχάνουν στην προηγούμενη γνώσητμου και δεν επηρεάζουν στην εξέλιξη της υπερασπιστικής γραμμής.

III. Συνέχιση της κατάθεσης του Γˊ προστατευόμενου μάρτυρα:

Α. Συνέχιση της εξέτασης από την Έδρα

Αρχικά η πταισματοδίκης και η εισαγγελέας επιβεβαίωσαν ότι στην αίθουσα παρευρίσκονται μόνο αυτές και ο μάρτυρας και δεν έχει καμία σημείωση μπροστά του παρά μόνο το Ευαγγέλιο. Προτού ξεκινήσει η εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης ο μάρτυρας δέχτηκε μερικές ακόμη ερωτήσεις από την πρόεδρο σε συνέχεια της προηγούμενης κατάθεσής του. Στο πλαίσιο αυτό ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο Αμπουσελάμ είναι ελληνικής καταγωγής και ότι ο πατέρας του είναι από χώρα της Σοβιετικής Ένωσης, ομογενής. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τελευταία φορά πήγε σε τοπική τον Σεπτέμβρη του 2013, πριν τη δολοφονία Φύσσα και δεν υπήρξαν επόμενες επισκέψεις για λόγους υγείας που δεν ήθελε να αναφέρει επικαλούμενος το ιατρικό απόρρητο. Δήλωσε επίσης ότι ο εξοπλισμός των ταγμάτων δεν ήταν δωρεάν και σ αυτόν περιλαμβάνονταν και αλεξίσφαιρα γιλέκα ενώ ο ίδιος δεν είχε δει κάποια γυναίκα να φοράει αλεξίσφαιρο.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι αρμοδιότητα για να εντάξει κάποιος ένα μέλος στα τάγματα εφόδου, είχαν τα υψηλόβαθμα στην ιεραρχία στελέχη, ήτοι πυρηνάρχες, τομεάρχες και εκάστοτε βουλευτές ενώ τα κριτήρια για την ένταξη ήταν η καλή σωματική κατάσταση ψυχική υγεία και η απουσία πολλών συναισθημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις των τοπικών, υπήρχαν τάγματα εφόδου, υπήραν όμως και γραφεία στα οποία ο μέσος όρος ηλικίας δεν επέτρεπε τη δημιουργία τάγματος-η τοπική της Νίκαιας πάντως είχε και αποτελούνταν από περίπου 20 άτομα. Σε αυτά τα τάγματα ο μάρτυρας δεν είχε δει να συμμετέχουν γυναίκες, είχε όμως δει σε μηχανοκίνητες πορείες ή δράσεις. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι χρήση ασπίδας ο ίδιος δεν είχε κάνει αλλά γνωρίζει ότι έγινε από άλλους σε μια πορεία των Ιμίων τη χρονιά που πέθανε ο μακαριστός Χριστόδουλος, καθώς υπήρχε μια αντισυγκέντρωση και έγινε εμπλοκή στη Σταδίου. Σε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα αν δε σκοτωνόταν Ελληνας όπως ο Φύσσας αλλά αλλοδαπός, αν θα συνέχιζε ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι πιθανό αλλά δεν το γνωρίζει.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Κοντοβαζαινίτη, Γκαβέλα, Ευαγγελίδου, Τσάγκα, Καρυδομάτη, Βελέντζα, Οπλαντζάκη, Τσαμπάζη, Τζεμπετζή, Ρουσσόπουλου και Αλεξιάδη.

Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά κατέθεσε ότι στο γραφείο του ανακριτή πήγε μόνος, δεν είχε καμία συνάντηση με κανένα άλλο πιο πριν ούτε γνώριζε, ούτε και επικαλέστηκε το νόμο ώστε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας. Ανέφερε ότι ενεργό μέλος στη ΧΑ ήταν από το 2006 και είχε κάρτα μέλους την οποία ωστόσο δεν επέδειξε στον ανακριτή. Ο ίδιος δε γνώριζε την τύχη όσων μαχαίρωσε και διευκρίνισε ότι στην δολοφονία Φύσσα δεν είχε καμία ανάμιξη. Ερωτηθείς επίσης σημείωσε ότι οι γονείς του δεν άλλαξαν κατοικία, δε γνώριζαν το λόγο που ο ίδιος άλλαξε, ούτε και γνώριζαν για τα μαχαιρώματα.

Σχετικά με την υπόθεσή Φύσσα ο μάρτυρας ανέφερε ότι το όνομα του Φύσσα δεν ακουγόταν στα γραφεία όμως μεταξύ τους το σχολίαζαν και μπροστά του ο Πατέλης έχει πει ατολεξεί «το αρχίδι θα το γαμήσουμε» γιατί ο Φύσσας έλεγαν ότι είχε στοχοποιήσει μέλη της τοπικής. Στη συνομιλία σχετικά με τον Φύσσα ήταν παρόντες κατά τον μάρτυρα ο Πατέλης, ο Τσακανίκας, ο Ρουπακιάς και ο Καζαντζόγλου. Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, ούτε έχει πάρει λάθρα ψυχοφάρμακα ούτε ευσταθεί ότι ο Πατέλης τον έδιωξε εξ αυτού του λόγου. Στη συνέχεια ο μάρτυρας περιέγραψε τη διαδικασία κατά την είσοδό του στο γραφείο του ανακριτή ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν φωτογραφίες με τον ίδιο σε πορείες τόσο μηχανοκίνητες όσο και με τα πόδια. Κατέθεσε επιπροσθέτως ότι εργαζόταν ανελλιπώς και στη ΧΑ πήγε για ιδεολογικούς λόγους. Αναφορικά και πάλι με τον Φύσσα ο μάρτυρας ανέφερε ότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι ότι ήταν στόχος με την έννοια ότι ήταν θα τον τραυμάτιζαν είτε θα τον σκότωναν.

Σε σχέση με τον Κίμωνα Παπαδόπουλο, δήλωσε ότι τον έβλεπε στον χώρο του φροντιστηρίου της μητέρας του και το οποίο διέκοψε για οικονομικούς λόγους το 2007. Στην ομάδα Κένταυρος ήταν και ο Αμπουσελάμ, ενώ υπήρχαν και άλλοι που δεν τους ανακαλεί. Η συνδρομή για το κόμμα ήταν απαραίτητη για την κάρτα μέλους και κόστιζε περίπου 15-20 ευρώ. Η εκπαίδευση που λαμβάνανε ως ιδεολογικό προσανατολισμό ήταν ναζιστικού χαρακτήρα αλλά και πρακτική με τη σωματική εκγύμναση οταν ο ίδιος ήταν ακόμη ανήλικος. Για τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου επανέλαβε ότι ήταν προπονητής σωματοδόμησης και διατηρούσε και φούρνο, ενώ η εκπαίδευση δε λάμβανε χώρα σε καθημερινή βάση αλλά απογευματινές ώρες και κάποια Σαβ/ριακα. Στην εκπαίδευση αυτή που ήταν εκπαιδευτής ο Γερμενής συμμετείχαν και ο Λαγός, ο Δεβελέκος, ο Παπαδόπουλος, ο Αμπουσελάμ, ο Μάριος, ο «Βάτραχος» και άλλοι.

Ερωτηθείς για τη δολοφονία Καντάρη, ο μάρτυρας προσδιόρισε ότι αυτή έγινε χρονικά το 2011 και ότι υπήρξε μια εκστρατεία ξεκινώντας από τα γραφεία της Δεληγιάννη περιγράφοντας το ρόλο του Γερμενή ως συντονιστικό λέγοντας ότι ο ίδιος ακολουθούσε τον Γερμενή ενώ υπήρχαν εκεί μεταξύ άλλων ο Δεβελέκος, ο Πυρρής, Ο Ζέρβας, ο Κασιδιάρης και ο αδερφός του ο Αλέξης. Σε σχέση με τον Κώστα τον «Βάτραχο» ο μάρτυρας δήλωσε ότι τον γνώρισε πριν ανοίξουν τα γραφεία της Νίκαιας και ότι το προσωνύμιο πιθανόν να προέρχεται από κάποια εμπλοκή του με τις υποβρύχιες καταδρομές.

Ανέφερε επίσης ότι στο Βίτσι πήγε το 2007 με ΙΧ με τον Παπαδόπουλο και δυο φίλους του, αυθημερόν, στο Μελιγαλά πήγε το 2012 και στις Θερμοπύλες το 2008. Ο μάρτυρας κατέθεσε επιπροσθέτως ότι πολλά στελέχη της ΧΑ είχαν δοσοληψίες με άλλα κόμματα αναφέροντας τον Παναγιώταρο ως υποψήφιο με το ΛΑ.Ο.Σ το 2004 και επίσης ότι ο Παπαδόπουλος συμμετείχε στη ΝΔ αλλά όχι πολύ ενεργά κάπου το 2000. O μάρτυρας ερωτηθείς απάντησε ότι έψαξε στο youtube τον Παύλο Φύσσα ως Killah P και στα αποτελέσματα της αναζήτησης είχε την εκπομπή στη Ζούγκλα καθώς και κάποια live.

Σε σχέση με τα συνέδρια θυμάται ένα στο το 2009 μάλλον στο ξενοδοχείο Crystal καθώς και Καλοκαίρι στο Αλσος Στρατού αλλά ο ίδιος δεν έχει παρευρεθεί σε κάποιο όπως δήλωσε. Για τα Ίμια είπε ότι τα επεισόδια έγιναν περίπου μεσημέρι και η εκδήλωση ξεκινούσε το βράδυ. Αναφορικά με την εκπαίδευση πλησίον του σκοπευτηρίου ο μάρτυρας δήλωσε ότι ήταν 15-20 άτομα έριχναν περίπου από 50 μέτρα και 2-3 σφαίρες ο καθένας. Για την εφημερίδα της ΧΑ ο μάρτυρας δήλωσε ότι όχι μόνο τη μοίραζε αλλά την προμηθευόταν ο ίδιος και για τον εαυτό του και εκεί πράγματι ανακοινώνονταν κάποιες συγκεκριμένες ομιλίες.

Ο μάρτυρας όταν ρωτήθηκε για το πώς γνωρίζει για τα γεγονότα στο Πέραμα έδωσε την απάντηση ήταν αυτήκοος μάρτυρας από τον υπεύθυνο του Περάματος που είπε αυτολεξεί «τους γαμήσαμε». Ο ίδιος επίσης ως φρουρός ασφαλείας στη ΧΑ ζητούσε ταυτότητα ή κάρτα μέλους μόνο σε όσους δε γνώριζε. Επανερχόμενος στη στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχε και κάτι προσωπικό αλλά ότι ο Φύσσας ήταν στις ευρύτερες δράσεις της ΧΑ και ότι υπήρχε μια τεταμένη κατάσταση στην περιοχή μεταξύ της ΧΑ και των ιδεολογικών συντρόφων του Φύσσα τους οποίους προσδιόρισε ως «άκρα Αριστερά». Ερωτηθείς ακολούθως, ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ΧΑ μοίραζε τρόφιμα και ο ίδιος είχε συμμετάσχει στο Σύνταγμα το Καλοκαίρι του 2012 και τον Ιούλιο στην πλατεία Αγίου Νικολάου στη Νίκαια.

Τα γραφεία των Νοτίων Προαστίων ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν ή Οκτώβρη ή Νοέμβρη. Ο ίδιος στα γραφεία της Νίκαιας παρέμεινε από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και το πρώτο 5ήμερο του 2013. Ανέφερε επίσης ότι ήταν στον κλειστό πυρήνα της Νίκαιας αλλά δε γνώριζε όλες τις ενέργειες της ΧΑ καθώς αυτές τις γνώριζαν όσοι ήταν σε όλους τους κλειστούς. Ο μάρτυρας επιπροσθέτως δήλωσε ότι ήταν 10 χρόνια στη ΧΑ και δεν έχει αντιληφθεί να παίρνει χρήματα ή οικονομικά ανταλλάγματα γι αυτά που κάνει.

Ο συνήγορος Αγγελέτος δήλωσε ιδεολογικά αντίθετος στη συγκεκριμένη εξέταση και τις ερωτήσεις συνέχισαν οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας σε συνέχεια της εξέτασής του δήλωσε ότι η κατάθεσή του ήταν 9 σελίδες, ότι στον ανακριτή πήγε απογευματινή ώρα, περίπου στις 4 και η διαδικασία ξεκίνησε 20′ περίπου μετά την είσοδό του στο γραφείο όπου και διήρκησε 2-3 ώρες. Για τη δολοφονία Φύσσα όταν ρωτήθηκε για περιφερειακές πληροφορίες, ο μάρτυρας ανέφερε ότι από ό,τι έμαθε μεταγενέστερα το συμβάν συνέβη στην Παναγή Τσαλδάρη, έπαιζει ο Ολυμπιακός (μάλλον) με μια γαλλική ομάδα, υπήρχε βροχόπτωση και ότι ο δρόμος ήταν κεντρικός και γεμάτος θαμώνες. Σε σχέση με την εμβέλεια των καπνογόνων και των ναυτικών φωτοβολίδων, απάντησε ότι στα πρώτα 300 ή 400 μέτρα φεύγουν ευθύβολα ωστόσο όμως στο Θέατρο Βράχων που τις έριχναν δεν υπήρχε κίνδυνος να εμπλακεί το δασαρχείο.

Αναφορικά με την καλή ψυχική κατάσταση που ήταν απαραίτητη για την ένταξη κάποιου σε τάγμα εφόδου ο μάρτυρας διασαφήνισε ότι η ψυχική υγεία συνάδει με τη συμπεριφορά. Ένας χαρακτήρας που είναι ασταθής, δε μπορείς να τον εμπιστευτείς-το να είναι δηλαδή αψυχολόγητος. Ερωτηθείς για το αν επέμεινε στην άποψή του να μην επιτεθούν στον Φύσσα, ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν τον ενδιέφερε να ασχοληθεί καθώς εισέφερε απλώς την άποψή του και ότι δεν υπάρχουν και πολλές δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερία λόγου στη ΧΑ. Δήλωσε επίσης ότι είχε ακούσει για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και ότι ήταν στόχος οι συνδικαλιστές στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Για το θάνατο και πάλι του Φύσσα, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι αισθάνεται ενοχή που δεν τον ειδοποίησε όσο ζούσε και ότι αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, θα το έκανε.

Οταν ρωτήθηκε επιπροσθέτως ο μάρτυρας κατέθεσε ότι μετά τον αγώνα της Ελλάδας με την Αλβανία το 2004 υπήρξαν τραυματισμοί και ο θάνατος ενός Αλβανού και αυτό δε μπορεί να χαρακτηριστεί οπαδικό δυστύχημα καθώς υπάρχουν 20 καταδίκες από το 2003 και μετά. Αντίστοιχα ο θάνατος του Φύσσα δε μπορεί να θεωρηθεί «μια κακιά στιγμή» αφού όταν στρίβεις ένα μαχαίρι το κάνεις για να σκοτώσεις. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η Σκορδέλη λειτουργούσε το μαγαζί του Παναγιώταρου για ένα διάστημα και ότι ο Παπαβασιλείου έφερνε και πουλούσε κοκαϊνη μέσα στην οργάνωση.

Αναφορικά με τον Πλαπούτα ανέφερε ότι ο Πλαπούτας ήταν ηγετικό στέλεχος. Είχε κάποια στιγμή ένα επεισόδιο στην περιοχή των Πατησίων όπου περίπου 40 αντιεξουσιαστές του έκαναν επίθεση. Κρύφτηκε σε ένα μαγαζί, κατάφερε να αμυνθεί, ήρθε η αστυνομία και γλίτωσε. Γύρισε στα γραφεία της ΧΑ και ζήτησε να συνταχθεί μια ομάδα να πάνε στη βίλα Αμαλίας (για αντίποινα). Ο Αρχηγος ανηθηκε και τότε ο Πλαπούτας έβρισε τη ΧΑ λέγοντας ότι «είστε γκέι είστε άθλιοι», ανέβασε κάποια βίντεο, πέταξε τα πράγματα από τη ΧΑ και την αποκήρυξε. Τα περιστατικά αυτά τα διηγήθηκε ο ίδιος ο Πλαπούτας στο μάρτυρα με τον οποίο είχαν επαφή μέχρι το 2013. Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι εργαζόταν σε σταθερό επάγγελμα χωρίς όμως σταθερό ωράριο. Ερωτηθείς για τη μητέρα του Αμπουσελάμ δήλωσε ότι πράγματι γνωρίζει πως ήταν υποψήφια με τη ΝΔ και ότι ο πατέρας του Αμπουσελάμ είναι αραβικής καταγωγής. Οταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε για το αν η μητέρα του Ρουπακιά ήταν οδηγός του Σαμαρά ο μάρτυρας δήλωσε πως γνωρίζει ότι ήταν απλά μέλος της Πολιτικής Άνοιξης. Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις για το αν έριξε με το όπλο του Χαλάστρα, επιβεβαιώνοντας μετά από πολλαπλές ερωτήσεις ότι έχει εν τέλει ρίξει με το συγκεκριμένο όπλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ