ΗΜΕΡΑ 147: “Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΣΥΜΜΟΡΙΑ”

147η Συνεδρίαση, Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 25.4.2017

 

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

 

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία κοινού  και δημοσιογράφων στην αίθουσα ήταν μικρή.

 

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουδείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρών.

 

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

 

 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε ο μάρτυρας Τσακανίκας Παναγιώτης, χωρίς να έχει κληθεί κάποιος άλλος μάρτυρας για να καταθέσει στην ίδια δικάσιμο και την ίδια συνεδρίαση.

 

ΙV. Κατάθεση μάρτυρα Παναγιώτη Τσακανίκα.

 

Α. Εξέταση του μάρτυρα από το Δικαστήριο

 

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου, ο μάρτυρας είπε πως είναι δημοσιογράφος εδώ και 23 έτη. Διαχειρίζεται μια ιστοσελίδα με την επωνυμία «agriniopress», ενώ έχει εργαστεί ως ανταποκριτής στο Mega και σε τοπικά κανάλια. Ερωτηθείς είπε πως το 2013 στο Αγρίνιο λάμβαναν χώρα πολλά επεισόδια μεταξύ Χ.Α. και αντιεξουσιαστών. Τον Μάιο του 2013 συνέβη ένα επεισόδιο στο νοσοκομείο του Αγρινίου, στο οποίο εμπλέκεται ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης. Την επόμενη μέρα, καθώς έφευγε από το σπίτι του, ο μάρτυρας  άκουσε φωνές στο ροκ μπαρ που βρίσκεται δίπλα, και το οποίο αποτελεί στέκι αντεξουσιαστών. Στη συνέχεια έμαθε πως στα επεισόδια συμμετείχε ο Μπαρμπαρούσης μαζί με ένα άλλο άτομο, πληροφορία που μοιράστηκε στο διαδίκτυο μέσω του site του. Μόλις μισή ώρα αργότερα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Μπαρμπαρούση, ο οποίος τον εξύβρισε και απείλησε τόσο αυτόν, όσο και την οικογένειά του, δίχως να του αφήσει κανένα περιθώριο για συζήτηση. Ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία, διότι φοβόταν, αλλά δε θέλησε να υποβάλει μήνυση εις βάρος του βουλευτή.

 

Ο μάρτυρας ανέφερε  και άλλο περιστατικό στο ίδιο μαγαζί, που βρίσκεται παραπλεύρως του σπιτιού του, οπότε και είδε 3 αυτοκίνητα από τα οποία αποβιβάστηκαν  7-8 άτομα που φορούσαν κράνη και προκάλεσαν φθορές στο μαγαζί. Από τις πληροφορίες που έλαβε από την αστυνομία, η οποία ταυτοποίησε κάποια από τα αυτοκίνητα, προέκυψε ότι οι δράστες ήταν άτομα που άνηκαν στη Χ.Α.. Επίσης, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε επόμενο περιστατικό στο ίδιο μαγαζί, όπου έγινε επίθεση με δυναμιτάκια, τα οποία  άκουσε και ο ίδιος. Ο Τσακανίκας επίσης είπε πως τον Απρίλιο του 2014 έγινε εμπρησμός στο αυτοκίνητό του, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τους δράστες.

 

Ο μάρτυρας, απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, είπε πως είχε υποβληθεί από τον Μακρή, Α στυνομικό του Μπαρμπαρούση, μήνυση εις βάρος του για συκοφαντική δυσφήμιση. Συγκεκριμένα είχε αναρτήσει στο  site του την είδηση πως βρέθηκαν σε κτίριο ιδιοκτησίας του Μακρή, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της Χ.Α. , αντικείμενα όπως ρόπαλα, τσεκούρια, επικαλαμίδες κ.λ.π., ενώ η δημοσίευση συμπεριελάμβανε και φωτογραφία του. Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εν τέλει αθωώθηκε, αν και ο Μακρής είχε στο ενδιάμεσο αποσύρει τη μήνυση. Ο Μακρής, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας είναι  εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του Αγρινίου, ενώ ήταν αστυνομικός στο Αιτωλικό, πριν γίνει φρουρός του  Μπαρμπαρούση. Σήμερα δε γνωρίζει ποια είναι η σχέση του Μακρή με την αστυνομία. Ο Τσακανίκας αναφέρθηκε και σε μήνυμα που έλαβε στο κινητό του από κορυφαίο πανελλαδικά στέλεχος της Χ.Α., το Λεωνίδα Σταθόπουλο, μετά από ανάρτησή του για τον χαρακτήρα της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης. Στο μήνυμα λάμβανε προειδοποίηση για μηνύσεις, ωστόσο το συγκεκριμένο στέλεχος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και έτσι το περιστατικό δεν έλαβε συνέχεια.

 

Σχετικά με τη δράση και την παρουσία της Χ.Α. στο Αγρίνιο την παρούσα χρονική στιγμή, ο μάρτυρας κατέθεσε πως είναι ανενεργή μετά τη δολοφονία Φύσσα. Σε αυτό συνέβαλαν και εσωκομματικές διαφορές, καθώς ο Ρήγας, ένα εκ των στελεχών, αποσχίστηκε και ίδρυσε δικό του κόμμα.

 

Σε ερωτήσεις της Εισαγγελέα, ο μάρτυρας είπε πως ενημέρωσε την αστυνομία για το απειλητικό τηλεφώνημα  που δέχθηκε από τον Μπαρμπαρούση, διότι φοβήθηκε, και δικαίως, όπως πρόσθεσε, επικαλούμενος τα μεταγενέστερα συμβάντα και τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του.

 

Ερωτηθείς από τον Αναπληρωτή Εισαγγελέα, είπε πως φοβάται τη Χ.Α., γιατί έχει στις τάξεις της άτομα που δρουν με τραμπούκικο τρόπο. Αναφερόμενος στον Μακρή είπε πως ήταν γνωστός στο Αγρίνιο για τη δράση του, ενώ παλιότερα, πριν τη Χ.Α., ήταν στη Ν.Δ..

 

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

 

 

Σε σχετικές  ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας κατέθεσε πως γνωρίζει ότι στη λαϊκή του Μεσολογγίου και της Γαβαλού διενήργησαν ελέγχους κάποια άτομα με επικεφαλής τον Μπαρμπαρούση και τον Μακρή.

 

Υποστήριξε πως η συμπεριφορά του Μπαρμπαρούση στο τηλέφωνο δεν αρμόζει σε βουλευτή, αλλά σε  ένα φασίστα και τραμπούκο, ενώ γενικότερα η πρακτική της Χ.Α. δεν αρμόζει σε κόμμα, αλλά σε συμμορία. Αναφερθηκε στο Μπαρμπαρούση από Λακωνίας τον ηγετική παρουσία, καθώς είναι σημαίνον στέλεχος και βουλευτής της Χ.Α.

 

Σε άλλη ερώτηση της πολιτικής αγωγής, αναφέρθηκε σε συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και Ρομά στο Αιτωλικό, κατά τη διάρκεια των οποίων κάηκε μια καλύβα και ένα αυτοκίνητο των Ρομά, ενώ ακολούθησαν και  σχετικές δηλώσεις του Μπαρμπαρούση στον τύπο.

 

Σχετικά με την απειλή που δέχθηκε, είπε πως ο στόχος ήταν η αρθρογραφία του, καθώς αυτά που έγραφε ενοχλούσαν, ενώ γενικότερα υποστήριξε πως για τη Χ.Α. αποτελούν στόχο οι αλλοδαποί, οι μειονότητες και άτομα με κάποια φυλετικά χαρακτηριστικά. Το κίνητρο των επιθέσεων το χαρακτήρισε ρατσιστικό, ενώ δήλωσε σχεδόν σίγουρος πως η ηγεσία είχε γνώση των επιθέσεων.

 

Σε άλλες ερωτήσεις είπε πως φημολογούνταν ότι ο Μπαρμπαρούσης στην επίθεση στο μπαρ κρατούσε ρόπαλο, ενώ προέβη και σε άλλες επιθέσεις την ίδια μέρα σε στέκια και μάλιστα σε μία οπλοφορούσε. Σε φωτογραφίες που του επιδείχθησαν, αναγνώρισε τα ευρήματα της αστυνομίας στα γραφεία της Χ.Α. , όπως κράνη, πηλίκια, φυσίγγια, ρόπαλα. Είπε πως ο Μακρής καταδικάστηκε για τα ευρήματα αυτά και πως ακολούθησε την καταδίκη του η υποψηφιότητά του στο δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που αποδεικνύει πως η ηγεσία επιβραβεύει τη δράση του. Υποστήριξε πως οι ομάδες αυτές στις λαϊκές δρούσαν οργανωμένα, καθώς ανέλαβαν δράση και  σε άλλες περιοχές ταυτόχρονα. Τέλος, επισήμανε ότι η επίθεση στο αυτοκίνητό του έγινε λίγες μετά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια.

 

Γ. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

 

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, είπε πως δεν είδε ο ίδιος τον Μπαρμπαρούση στο Dewars, το μπαρ δίπλα από το σπίτι του, ωστόσο τον αναγνώρισαν άλλοι, που τον είδαν από το μπαλκόνι, μεταξύ αυτών και η πρώην σύζυγός του. Υποστήριξε πως η αρθρογραφία του για τη Χ.Α. βασιζόταν σε γεγονότα και δεν εξέφραζε κάποια άποψη.

 

Είπε πως στην επίθεση με τα δυναμιτάκια δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κάποιον, διότι οι δράστες φορούσαν κράνη. Σχετικά με τα γεγονότα στη λαϊκή του Μεσολογγίου ανέφερε ότι τα βίντεο που διέρρευσαν στον τύπο προέρχονταν από τον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και την ιστοσελίδα «Αιχμή», καθώς υπήρχε μια άτυπη ενημέρωση πως θα συμβεί κάτι, και δεν ήταν τυχαίο πως βρέθηκαν τόσοι δημοσιογράφοι στο σημείο.

 

Ανέφερε πως ο φόβος που νιώθει από τους χρυσαυγίτες είναι μεγαλύτερος τόσο λόγω της δημοσιότητας των δραστών όσο και λόγω της ιδεολογίας της  Χ.Α. εν συγκρίσει με τις απειλές από αναρχικούς.

 

Είπε πως στα εγκαίνια των γραφείων της Χ.Α. έλαβαν χώρα πολλά επεισόδια, ενώ είχαν κατέβει δύο διμοιρίες ατόμων με κράνη, που φώναζαν συνθήματα «αίμα, τιμή, Χ.Α.» και έκαναν ασκήσεις ακριβείας. Επέμεινε στον χαρακτηρισμό της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης, ερειδόμενος στον τρόπο δράσης της και την ιδεολογία της.

 

Στα 23 χρόνια που ασκεί το επάγγελμα του δημοσιογράφου έχουν διαφωνήσει κατά καιρούς σχολιαστές μαζί του, ωστόσο επεσήμανε ότι ο Μπαρμπαρούσης το έβρισε χυδαία (ο μάρτυρας χρησιμοποίησε η λέξη “μπινελίκια”). Ανέφερε ότι με τον Μπαρμπαρούση είχε ασχολήθει και παλιότερα, όταν ο βουλευτής αιτήθηκε να αλλάξει η ονομασία μίας οδού στο Μεσολόγγι, η οποία έφερε το όνομα αγωνιστή κατά της Χούντας. Υπογράμμισε ότι δικαιολογημένα φοβήθηκε από το τρόπο που του μίλησε ο Μπαρμπαρούσης, αλλά αυτό δεν επηρέασε τη δουλειά του. Σε ερωτήσεις για τα επεισόδια στον καταυλισμό των Ρομά, υποστήριξε ότι ο Μπαρμπαρούσης σιγοντάριζε τα γεγονότα και ότι δε βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος.

 

Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο διέκοψε για τις 27/04 και ώρα 09.00, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ