119η Συνεδρίαση, Εφετείο Αθηνών, 24.1.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση τη δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν σημαντική, ενώ υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.
II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν παρών κανένας εκ των κατηγορουμένων.
ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας
Η διαδικασία ξεκίνησε με την έναρξη και την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα για την υπόθεση της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ Σημαντήρη Μύρωνα. Στη συνέχεια κλήθηκε ο μάρτυρας Τσαρουχάς Δημήτριος, συνταξιούχος αστυνομικός, παρών κατά την έρευνα στα γραφεία της Χ.Α. το επόμενο της επίθεσης βράδυ. Ο γραμματέας της έδρας ενημέρωσε ότι η μάρτυρας Μαλαμή ( αστυνομικός), λόγω εγκυμοσύνης, έχει αποστείλει ιατρική βεβαίωση μέσω φαξ, το οποίο συνιστά την μη μετακίνησή της μέχρι τον τοκετό στο Γ.Ν.Άρτας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι για την επόμενη συνεδρίαση, ήτοι 25/1/2017, έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα Λυριντζή Αθ. ( οδηγού λεωφορείου και αυτόπτη μάρτυρα).
ΙV. Κατάθεση μάρτυρα Σημαντήρη Μύρωνα
Σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας είπε ότι εργάζεται στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, ενώ είναι και μέλος της διοίκησης του συνδικάτου από το 1986, σε διάφορες θέσεις. Στις τελευταίες εκλογές του 2014 ανέφερε ότι μόνο η δική τους παράταξη κατέβηκε στις εκλογές, ενώ η άλλη παράταξη, που πρόσκειτο στο ΣΥΡΙΖΑ, αποσύρθηκε από την εκλογική μάχη. Κατέθεσε ότι οι απειλές από μέλη της Χ.Α. ξεκίνησαν πιο έντονα έπειτα από την εκλογική άνοδο του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Αυτά μεταφέρονταν από τρομοκρατημένους συναδέλφους στο χώρο, και ουσιαστικά έλεγαν ότι η Χ.Α. θα εγκατασταθεί στη ζώνη και ότι αυτοί δεν θα ξαναπατήσουν σε πλοίο. Η πηγή των πληροφοριών ήταν είτε εργολάβοι, είτε μέλη της Χ.Α. Σύμφωνα με το μάρτυρα η Χ.Α αντιτίθετο στην προσπάθεια του ΠΑΜΕ να διατηρήσει αξιοπρεπή μεροκάματα και ήθελε να τα παρασύρει όλα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Χ.Α. ήταν, για τους εργολάβους, αυτή που ήταν διατεθειμένη να καθαρίσει για λογαριασμό τους.
Μέχρι την ανακοίνωση της πληροφορίας για τη στοχοποίηση δεν είχαν λάβει σοβαρά αυτές τις πληροφορίες. Συγκεκριμένα, ο Πουλικόγιαννης ενημέρωσε το σωματείο ότι 4 μέλη του προεδρείου, ανάμεσα σε αυτά και ο ίδιος ο μάρτυρας ως τότε γραμματέας, είχαν στοχοποιηθεί από τη Χ.Α. σε συνάντηση που έγινε με εργοδότες, ενώ αναφέρθηκε και το ποσό των 300.000 €, προκειμένου να τους καθαρίσουν. Ο Πρόεδρος δεν αποκάλυψε τον πληροφοριοδότη, του οποίου το όνομα ήθελε να παραμείνει απόρρητο. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η πληροφορία εν τέλει αποδείχθηκε από την ενέδρα που στήθηκε ένα χρόνο αργότερα με την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ.
Σύμφωνα με το μάρτυρα, με την στοχοποίησή τους θα υπήρχε τρομοκρατία και οι εργαζόμενοι θα συμβιβάζονταν με πολύ χαμηλά μεροκάματα, δίχως ασφάλεια και όρους υγιεινής, δεδομένου ότι είναι μια επικίνδυνη εργασία και η ασφάλεια αποτελεί κόστος για τους εργοδότες. Φυλάγονταν από παντού, ενώ εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήθελαν ακόμα και τη φυσική τους εξόντωση.
Η συνάντηση με τους εργοδότες έγινε αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί τους Πουλικόγιαννης σε κάποιο κέντρο στη Συγγρού. Από πλευράς εργοδοτών παρευρίσκονταν κάποια μέλη από την ένωση των εργοδοτών, δηλαδή ο Μεταξάς, ο Πυρηνής και ο Μεταξόπουλος, ενώ από την ηγεσία της Χ.Α. ήταν ο Λαγός , ο Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης. Το θέμα της συνάντησης ήταν η εκκαθάριση της ζώνης από το ΠΑΜΕ και τους κομμουνιστές, καθώς η Χ.Α. ήταν τότε για τους εργοδότες μάννα εξ’ ουρανού, μιας και διέθετε το μηχανισμό για να καθαρίσει τη ζώνη μέσω των ταγμάτων εφόδου.
Μετά από αυτή την πληροφόρηση, μετέβησαν σαν προεδρείο στον Εισαγγελέα Πειραιά και τον ενημέρωσαν προφορικά, καθώς και στον Λιμενάρχη, ώστε να υπάρχει μία επαγρύπνηση του λιμενικού στο χώρο, ενώ εξεδόθη και σχετικό δελτίο τύπου. Κατά τη άποψη του Σημαντήρη λόγω αυτών των κινήσεων οι σχεδιασμοί της Χ.Α. αναχαιτίστηκαν προσωρινά.
Σε ερωτήσεις της Προέδρου, ο μάρτυρας απάντησε ότι Χ.Α. έχει ένα μικρό αριθμό οπαδών μέσα στη ζώνη, ωστόσο μπορούν να πάρουν την ζώνη στα χέρια τους μέσω της τρομοκρατίας. Αναφέρθηκε και στο σωματείο «Αγ. Νικόλαος», το οποίο έχει ιδρυθεί από περίπου 30 μέλη, δέχεται μόνο Έλληνες και επιδιώκει χαμηλά μεροκάματα.
Οι απειλές συνεχίστηκαν μέχρι και την επίθεση το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ μετά μόνο σε προσωπικό επίπεδο.
Σε άλλη ερώτηση της Προέδρου, επισήμανε ότι απευθύνθηκαν στην ένωση εργοδοτών, η οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνάντηση με την Χ.Α., και συγκεκριμένα ο τότε Πρόεδρος Αθανασόπουλος. Μόνο μετά τα γεγονότα το Σεπτέμβριο του 2013 αναγκάστηκαν να το παραδεχθούν, αλλά επέμειναν ότι ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση, όμοια με αυτές των άλλων κομμάτων.
Σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως, ο μάρτυρας είπε ότι την καταγγελία ενώπιον του Εισαγγελέα Πειραιά την έκαναν προφορικά, ενώ στη συνέχεια δεν έμαθαν αν προχώρησε περαιτέρω σε έρευνα. Σε σχετική ερώτηση επίσης ανέφερε ότι επίθεση έγινε 1, 5 χλμ. από το σημείο εκκίνησης των συντρόφων του, συνεπώς είχαν χρόνο να την προετοιμάσουν την ενέδρα.
Σχετικά με τους εργοδότες που συμμετείχαν στη συνάντηση, ανέφερε ότι εκτός του Πυρηνή, ο οποίος παρέχει εργασία σε μέλη της Χ.Α., οι άλλοι προσλαμβάνουν και άλλους, καθώς δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι. Επιπλέον υποστήριξε ότι η Χ.Α. θα μπορούσε να αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την πτώση των μεροκάματων, ενώ υποστήριξε ότι η ηγεσία γνώριζε, όπως φάνηκε από τα μετέπειτα γεγονότα.
Τέλος σε ερώτηση της συνέδρου γιατί επέλεξαν να επιτεθούν σε ομάδα, ενώ είχαν στοχοποιήσει συγκεκριμένα μέλη του σωματείου, απάντησε ότι επιδίωκαν την μαζική τρομοκρατία, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο είχαν το ακαταδίωκτο.
Ακολούθως ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, ανέφερε πως οι εργοδότες απευθύνθηκαν στη Χ.Α. γιατί έχει το μηχανισμό, μέσω των ταγμάτων εφόδου και την στρατιωτική δομή αυτών να κάνει δολοφονικές επιθέσεις σαν αυτή κατά των συντρόφων του, του Φύσσα κλπ.
Υποστήριξε ότι η συνάντηση κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική ήταν, ενώ δεν υπήρξε διάψευση αυτής ούτε από πλευράς των εργοδοτών, αλλά ούτε και από την Χ.Α.. Επιπλέον αναφέρθηκε στις απειλές που εξαπέλυσε ο Λαγός στον Αύγουστο το 2013, ενώ κατέθεσε ότι η ηγεσία της Χ.Α. όχι απλά γνώριζε, αλλά έδωσε και το οκ για την επίθεση, αφού κανείς δεν ενεργεί αν δεν πάρει εντολή, σύμφωνα με τη δομή της. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από την ανταλλαγή μηνυμάτων του Λαγού, ο οποίος είναι βουλευτής και δραστηριοποιείται στο Πέραμα. Επίσης ανέφερε ότι έχει ακούσει και τον Πανταζή ως επικεφαλής στο Πέραμα και ότι στην επίθεση, σύμφωνα με τα όσα του είπαν οι σύντροφοί του, έδινε το πρόσταγμα «το Πέραμα από εδώ».
Ακόμη ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο σωματείο «Αγ. Νικόλαος», χαρακτηρίζοντάς το δουλεμπορικό, καθώς κλείνει πολύ χαμηλά μεροκάματα για ταξίδια στη θάλασσα, ενώ επιπλέον απαγορεύει στους μετανάστες να είναι μέλη του. Επίσης υποστήριξε ότι ίσως η ίδρυση του σωματείου να αποσκοπούσε στην επίτευξη όσων δεν κατάφεραν με την επίθεση μέσα στη ζώνη. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Κυριτσόπουλος, έχει κάνει δηλώσεις άλλωστε, στις οποίες αναφέρει ότι αν διώξουν το ΠΑΜΕ, θα εξασφαλίσουν χαμηλότερα μεροκάματα και θα έχουν δουλειά οι Έλληνες.
Ακολούθως ο μάρτυρας, απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ανέφερε ότι η Χ.Α. είναι συνυπεύθυνη για την πτώση των ημερομισθίων, καθώς δεν εναντιώθηκε σε κανένα μέτρο, ενώ υποστήριξε ότι η επίθεση είχε κεντρική κατεύθυνση από την Χ.Α., καθώς υπήρξε προαναγγελία από το Λαγό. Επίσης ανέφερε ότι, με εξαίρεση μία επιχείρηση, η οποία αμέσως μετά το χτύπημα προσέλαβε μια σειρά χρυσαυγιτών, οι άλλοι εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζομένους κανονικά.
Τέλος είπε ότι το ποσό των 300.000 € εδόθη σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν, προκειμένου να υπάρξει η φυσική εξόντωσή τους, ενώ ανέφερε ότι εκλήθη ως μάρτυρας στον ανακριτή, διότι είχε ο ίδιος συναντηθεί με τον εργοδότη Αθανασόπουλο στο εργοστάσιο του Δελή, όπου και ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπήρξε συνάντηση με την Χ.Α., ενώ τόνισε ότι δεν πιστεύει πως οι εν λόγω εργοδότες εκπροσωπούν το σύνολο των εργοδοτών.
V. Κατάθεση μάρτυρα Δημ. Τσαρουχά
Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ανέφερε ότι είναι συνταξιούχος αστυνομικός μετά από 27 έτη υπηρεσίας. Από το Σεπτέμβριο του 2013 υπηρετούσε στο τμήμα ασφαλείας του Περάματος, το οποίο έχει δυναμικό 9-10 άτομα, με Διοικητή τον κ. Μπούζα. Στις 13/9/2013 βρέθηκε στο τμήμα περίπου 4 παρά τα ξημερώματα, όπου είχαν ήδη φτάσει αστυνομικοί από την κρατική ασφάλεια, οι οποίοι διενεργούσαν προανάκριση. Κατέθεσε ότι η κρατική ασφάλεια επιλήφθηκε διότι ήταν σοβαρό το συμβάν, κάτι που συναντούσε για πρώτη φορά στη θητεία του. Στο τμήμα παρέμεινε μέχρι το πέρας των προανακρίσεων, ενώ στη συνέχεια κλήθηκαν από την Εισαγγελία και μετέβησαν στα γραφεία της Χ.Α., προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα, μετά από τηλεφωνική πληροφορία που ελήφθη από τον αξιωματικό υπηρεσίας κατά τις 10-11 το βράδυ, ότι υπήρχαν αντικείμενα από την επίθεση στο χώρο.
Στην έρευνα στα γραφεία της Χ.Α. ήταν παρόντα πάνω από 50 άτομα, ανάμεσά τους 4-5 άτομα από την κρατική ασφάλεια, από την ασφάλεια του Πειραιά, από το αστυνομικό τμήμα του Περάματος, καθώς και μια διμοιρία των ΜΑΤ. Έφτασαν στα γραφεία λίγο πριν τη 1.00 π.μ. παρουσία της Εισαγγελέως. Ο κλειδαράς έσπασε την πόρτα και εισήλθαν στο χώρο η Εισαγγελέας, οι αστυνομικοί της κρατικής και του Πειραιά, όπου παρέμειναν για περίπου 20 λεπτά χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν ευρήματα. Στη συνέχεια, και ενώ ο κλειδαράς προσπαθούσε να αποκαταστήσει την κλειδαριά, κατέφθασε ο Λαγός μαζί με ένα συνοδό, ο οποίος άρχισε να φωνάζει, να βρίζει και να σπρώχνει τους αστυνομικούς και να μιλά σε έντονο ύφος στην Εισαγγελέα, λέγοντας ότι θα κάνει μήνυση. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε έξαλλο το Λαγό, ο οποίος έσπασε μια τζαμαρία και εμπόδισε τον κλειδαρά να φτιάξει την κλειδαριά. Ο Διοικητής, προκειμένου να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση, έδωσε εντολή να αποχωρήσουν.
Σε ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας ανέφερε ότι η συμπεριφορά του κατηγορούμενου Λαγού δεν ήταν σωστή, ενώ ανέφερε ότι μαζεύτηκαν 50 αστυνομικοί από φόβο μήπως γίνουν επεισόδια. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν έχει ξανασυναντήσει ανάλογη συμπεριφορά από άλλο βουλευτή, αλλά και ότι ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε έρευνα με τόσο πολυάριθμη δύναμη, το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι η έρευνα αφορούσε το κόμμα της Χ.Α. Επισήμανε ότι σε άλλη περίπτωση, αν ένας ιδιοκτήτης έσπρωχνε τους αστυνομικούς θα συλλαμβανόταν για αντίσταση κατά της αρχής, και ότι ο Λαγός είχε διαφορετική ποινική αντιμετώπιση επειδή ήταν βουλευτής, ενώ, από όσα γνωρίζει, δεν σχηματίστηκε μετέπειτα δικογραφία σε βάρος του Λαγού.
Στο σημείο αυτό η διαδικασία διακόπηκε για την Τετάρτη 25η Ιανουαρίου 2017 ώρα 09:00π.μ..