ΠΟΙΟΣ ΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ; 

Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης, Δημήτρης Ψαρράς
Η Χρυσή Αυγή παίζει τα ρέστα της. Θορυβημένη από τα συντριπτικά ενοχοποιητικά στοιχεία που αποκαλύπτονται καθημερινά στη δίκη της, η ναζιστική οργάνωση δείχνει και πάλι τα νύχια της. Βάζει μπροστά τον γνωστό «ταγματάρχη εφόδου» Λαγό, αλλά δημοσιοποιεί και τα μέχρι σήμερα κρυμμένα στελέχη της στο δικαστικό σώμα. Η πρόκληση για τους θεσμούς και τη δημοκρατία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Τον λόγο έχουν πλέον τα δημοκρατικά κόμματα στη Βουλή, αλλά και η Δικαιοσύνη.
Χρειάστηκε να βρεθεί η Τατιάνα Στεφανίδου για να σώσει την τιμή του δημοσιογραφικού (και πολιτικού) κόσμου που στη μεγάλη του πλειονότητα μοιάζει να έχει ξεχάσει τι είναι η Χρυσή Αυγή και για ποια εγκλήματα κατηγορείται ο ηγετικός της πυρήνας. Αυτή τη φορά δεν έβγαλε ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ, ενώ και κάποια μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν την υπόθεση με ειρωνικά σχόλια για τα «μεσημεριανάδικα», λες και ο αντιφασισμός πρέπει να εκδηλώνεται σε κάποιες ειδικές τηλεοπτικές ζώνες.


Αλλά αυτό που προξενεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι το θράσος με το οποίο κινούνται οι υπόδικοι χρυσαυγίτες, ζητώντας και τα ρέστα από όσους τολμούν να καταγγείλουν την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου. Και πετάνε στα μούτρα όσων άρχισαν να κολακεύουν τη ναζιστική οργάνωση επιχειρώντας να την «εξημερώσουν» (από τον Γ. Καρατζαφέρη ώς τον Π. Ψωμιάδη), ότι πλέον το πάνω χέρι στη δράση της το έχει ο Λαγός, ο πρωταγωνιστής δηλαδή όλων των βίαιων και αιματηρών επιθέσεών της που διερευνά το Κακουργιοδικείο.
Υστερα από μια πρώτη φάση, κατά την οποία ο Μιχαλολιάκος επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τον Λαγό, ο περιφερειάρχης του Πειραιά έχει αναδειχθεί πλέον σε άτυπο υπαρχηγό, επιχειρησιακό διοικητή αλλά και εκπρόσωπο του φίρερ Μιχαλολιάκου. Αυτός καθοδήγησε την εισβολή στο σχολείο, ο ίδιος εισέβαλε με τον Παναγιώταρο στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και πάλι ο ίδιος στρογγυλοκάθισε δίπλα στον αρχηγό στη διεθνή «συνεδρίαση» ναζιστών που οργανώθηκε μέσα στο κτίριο της Βουλής και αναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ. Αλλά ποιος είναι ο Λαγός;

Καθοδηγητής εγκλημάτων

Ο Λαγός είναι ο ιεραρχικά ανώτερος των πυρηναρχών του Πειραιά, δηλαδή ο υπεύθυνος για τη δράση όλων των ταγμάτων εφόδου της περιοχής.

Ακριβώς γι’ αυτό, το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το τάγμα της Νίκαιας, ο Λαγός έχει ανταλλάξει πλήθος κλήσεων με τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη, πριν και μετά το έγκλημα, ενώ οι εφτά κλήσεις εντοπίζονται το χρονικό διάστημα που η επίθεση οργανώνεται και ξεκινάει. Και βέβαια περίπου 40 λεπτά μετά τη δολοφονία ξεχωρίζουν οι δύο κλήσεις του Λαγού με τον Μιχαλολιάκο.

Φυσικά ο Λαγός είναι αυτός που μόλις λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα την έχει προαναγγείλει στην καφετέρια «Αίνιγμα», όπως έχει άλλωστε από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος προαναγγείλει ήδη ένα μήνα πριν και τη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην ίδια περιοχή.


Αλλά η απόλυτη γνώση του Λαγού για την τελευταία εγκληματική ενέργεια φαίνεται και από τα αλλεπάλληλα μηνύματα και τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με στελέχη της οργάνωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση.

Συνομιλεί με τον Αν. Πανταζή, επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος που επιτίθεται εκείνη την ώρα στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αλλά και με τον πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη, ο οποίος προφανώς είναι σε επιφυλακή να επέμβει αν χρειαστούν ενισχύσεις, καθώς επίσης και με τον σημερινό πυρηνάρχη Πειραιά Σωτ. Δεβελέκο, θριαμβολογώντας με το πασίγνωστο πια «τους μακελέψαμε».

Αλλά και στα βίαια επεισόδια στον Μελιγαλά (15.9.2013) ο Λαγός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού είναι ο ίδιος που μαζί με τον Γερμενή ξυλοκοπούν τον Αστέριο Χάμο, πρόεδρο του ακροδεξιού Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου Λάρισας, όπως αποκαλύπτουν τα τηλέφωνα των ηγετικών στελεχών του Πυρήνα Νίκαιας Γ. Τσακανίκα και Ι. Καζαντζόγλου, οι οποίοι μετείχαν στα επεισόδια.

Oσον αφορά την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» (10.7.2013), ο Λαγός όχι μόνο έχει καθοδηγητικό ρόλο, αλλά είναι επικεφαλής του μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου με τη φυσική του παρουσία.

Αυτό αποδεικνύει το πλήθος των μηνυμάτων που έχει ανταλλάξει με πολλά άλλα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης πριν και μετά την εγκληματική ενέργεια, είτε δίνοντάς τους σχετικές εντολές είτε ομολογώντας ότι «ήρθαμε και τους γαμήσαμε». Αυτό αποδεικνύει και η συμμετοχή στην επίθεση του ίδιου του βουλευτικού του αυτοκινήτου.

Ο ιδιαίτερος ρόλος του
Και βέβαια την «προσφορά» του Λαγού και των ταγμάτων εφόδου που αυτός καθοδηγεί στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής την αναγνωρίζουν και την επιβραβεύουν όλα τα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης. Ξεκάθαρα φαίνεται από τη χρυσαυγίτικη τελετή για τα δύο χρόνια λειτουργίας του Πυρήνα της Νίκαιας, όπου τη δράση του τοπικού τάγματος επαινούν ανώτατα στελέχη όπως ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος και άλλοι, ενώ ο Κουκούτσης πλέκει και το εγκώμιο του περιφερειάρχη του τάγματος, λέγοντας:
«Είχατε την τύχη να έχετε τον πιο άντρα βουλευτή στη Χρυσή Αυγή, τον Γιάννη Λαγό. Είναι ό,τι καλύτερο έχει περάσει από τη Χρυσή Αυγή». Ο Λαγός συστήνει στο τάγμα του να συνεχίσει να υπακούει στις εντολές του ίδιου και της κεντρικής διοίκησης της οργάνωσης: «Αν ακολουθείτε τις γραμμές που σας δίνονται, αν εκτελείτε τις εντολές και αν είστε πειθαρχημένοι μη σας νοιάζει τίποτα. Για τα υπόλοιπα κανονίζουμε εμείς». Και ο πυρηνάρχης Πατέλης ευχαριστεί τους «ανωτέρους» του -όπως τους αποκαλεί- και τους διαβεβαιώνει ότι «θα είμαστε πάντα στο πεδίο της μάχης».

Μάλιστα τις επόμενες μέρες μετά την επίθεση στο «Συνεργείο», όπου μετείχε και ο Πυρήνας της Νίκαιας, ο Λαγός έχει δώσει «συγχαρητήρια» στον Πατέλη, λέγοντας: «Σου είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι θα ακολουθήσουμε σκληρή χρυσαυγίτικη γραμμή. Νομίζω ότι μέχρι τώρα δικαιώνεστε σε όλα». Και ο πυρηνάρχης τον ευχαριστεί απαντώντας: «Πίσω από όλα είσαι εσύ. Βαδίζουμε στα πρότυπα τα δικά σου».

Φυσικά ο Πατέλης και ο Ρουπακιάς στη Νίκαια ή ο Πανταζής στο Πέραμα ή τα στελέχη στα υπόλοιπα γραφεία της Χρυσής Αυγής δεν είναι πρόσωπα που βρέθηκαν τυχαία εκεί. Η ένταξη και ο ρόλος τους στην ιεραρχική δομή της οργάνωσης έχουν αποφασιστεί κεντρικά. Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος (15.1.2012, Αρτέμιδα Αττικής): «Φροντίζουμε πάντα οι άνθρωποι οι οποίοι στελεχώνουν αυτά τα γραφεία να είναι σωστοί, να είναι γνήσιοι εκφραστές της Χρυσής Αυγής».

Η άμεση σχέση με τον αρχηγό
Αλλωστε ο ίδιος ο Πατέλης έχει ξεκαθαρίσει ότι το τάγμα εφόδου θα επιτεθεί για να «σφάξει ό,τι κινείται» μόνο μετά από σχετική εντολή του Λαγού. Επίσης ότι ο πυρηνάρχης αναφέρεται στον περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στον ίδιο τον αρχηγό και ως εκ τούτου οι εντολές του πυρηνάρχη είναι στην πραγματικότητα εντολές του αρχηγού. Μάλιστα πρέπει, λέει, ο χρυσαυγίτης να υπακούει στις εντολές αυτές, ακόμα και αν τις θεωρεί «παράλογες». Και όποιος δεν υπακούει στις εντολές του αρχηγού απομακρύνεται ως «προδότης».

Αλλά τη ροή της εντολής της επίθεσης έχει περιγράψει γλαφυρά και το ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα Πειραιά Ν. Αποστόλου, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη [Λαγό], ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος, πας».

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το πλήθος των εντολών που μέσω μηνυμάτων στέλνονταν από την ηγεσία της Τ.Ο. Νίκαιας στα μέλη του τάγματος εφόδου και τα οποία διευκρινίζουν ότι πρόκειται για «εντολή Λαγού».

«Εντολή Λαγού» ήταν βέβαια και η πραγματοποίηση της χρυσαυγίτικης κατασκήνωσης στη Νέδα, με τα στρατιωτικά γυμνάσια, τις φωτογραφίες με σημαίες των SS και φυσικά την ορκωμοσία, από τον Ρουπακιά και τα ηγετικά στελέχη της Νίκαιας, νεοσύλλεκτων χρυσαυγιτών που ορκίζονται πίστη στον αρχηγό.

Συγκάλυψη εγκλημάτων

Ο Λαγός δεν έχει μόνο καθοδηγητικό ρόλο στην εγκληματική δράση της οργάνωσης, αλλά και στη συγκάλυψή της. Μετά τη δολοφονία Φύσσα στέλνει τον Τσακανίκα στον συγκατηγορούμενό του Γ. Δήμου (όπως έχει καταγγείλει ο τελευταίος), για να τον υποχρεώσει με απειλές να το πάρει πάνω του και να ισχυριστεί ότι αυτός κάλεσε τον Ρουπακιά στον τόπο της δολοφονίας.

Παράλληλα οι Λαγός, Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης δίνουν τηλεφωνικά εντολή στον Δεβελέκο να προσποιηθεί, εάν κληθεί στη ΓΑΔΑ, ότι δεν γνωρίζει τον Ρουπακιά. Ενδιαφέρον όμως έχει και η εντολή του Λαγού και πάλι στον Δεβελέκο, να «καθαρίσει» το σπίτι του πρώην πυρηνάρχη Πειραιά Θωμά Μπαρέκα από όπλα:

«Τον Μάκη τον έχουν πιάσει για αυτόφωρο, θέλω να πας στο σπίτι του Μάκη, να χτυπήσεις το κουδούνι και να ρωτήσεις τον πατέρα του αν υπάρχει κάνα μαχαίρι, καμιά μαλακία, να τα πάρεις να φύγεις», ενώ σε δεύτερη συνομιλία τους ο Λαγός λέει: «Ναι, γιατί είναι μαλάκας, ρε φίλε.

Εχω ενημερώσει από τις 05.30 το πρωί και πάνε και βρίσκουνε μέσα ένα πτυσσόμενο κλομπ που δεν ήξερε ότι υπάρχει να πούμε. Εντάξει, προς Θεού τώρα δηλαδή οι άνθρωποι. Ελα, στόκοι τελείως».

Ο στόχος του Μιχαλολιάκου

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ότι η προβολή του Λαγού ως νέου υπαρχηγού δείχνει ότι η ατιμωρησία έχει πάλι αποθρασύνει την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία επανέρχεται στην επιδεικτική χρήση βίας, την οποία θεωρεί πετυχημένη και δοκιμασμένη συνταγή.

Επαναλαμβάνει αυτό που έκανε και το καλοκαίρι του 2013, δοκιμάζει δηλαδή τα όρια της δημοκρατίας. Ομως είναι τόσο ακραία η περίπτωση του Λαγού και τόσο συντριπτικά τα στοιχεία της δικογραφίας εναντίον του, ώστε διαφαίνεται ότι η στρατηγική του Μιχαλολιάκου έχει και ένα δεύτερο στόχο.

Αν στραβώσουν τα πράγματα, ο μόνος τρόπος να γλιτώσει ο φίρερ, είναι να τα ρίξει σε κάποιον άλλο. Αυτό συνέβη με τους προηγούμενους άτυπους υπαρχηγούς του, λ.χ. τον Ιωάννη Γιαννόπουλο και κυρίως τον Περίανδρο, ο οποίος δικάστηκε και καταδικάστηκε με την ηγεσία της οργάνωσής του απούσα, για μια ενέργεια την οποία διέταξε η ηγεσία και διέπραξε δεκαμελές τάγμα. Σήμερα δεν υπάρχει πιο κατάλληλο πρόσωπο να του φορτωθούν όλες οι αμαρτίες της οργάνωσης από τον Λαγό. Να για ποιο λόγο τον έχουν αφήσει να αλωνίζει οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς κι αυτοί λουφάζουν.

Ο πιστός στον αρχηγό (και διορισμένος απ’ αυτόν υπάλληλος της Βουλής) Γ. Μισιάκας, ο οποίος κυκλοφορεί στις ναζιστικές πιάτσες με το ψευδώνυμο «Μάστορας», φρόντισε την περασμένη εβδομάδα να στείλει σχετικό μήνυμα στα μέλη της οργάνωσης, διαχωρίζοντας τον «καλό» ιδεολόγο από τον «κακό» φανατικό. Προετοιμάζεται έτσι το έδαφος για το άδειασμα του Λαγού την κατάλληλη στιγμή.

Η Τατιάνα Στεφανίδου στην «Εφ.Συν.»


“Πρόκειται για μήνυση που είχε στόχο τον εκφοβισμό, τη φίμωση και την ελευθερία της έκφρασης. Με στοχοποίησαν, καθώς την είδηση και κυρίως τις θλιβερές εικόνες μετέδωσαν όλα τα μέσα. Ευτυχώς που υπήρχαν κάμερες εκεί, αδιάψευστος μάρτυρας των επεισοδίων, για να μην μπορεί κανείς να κάνει τη μέρα νύχτα και να διαστρεβλώσει την αλήθεια.


»Είναι προφανές ότι η Χ.Α. ήθελε να με στοχοποιήσει, γιατί έχω ασκήσει έντονη κριτική από την πρώτη μέρα της εισόδου της στο Κοινοβούλιο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στο σχολείο του Περάματος δεν υπήρχε επαρκής αστυνομική δύναμη για να την αποτρέψει. Αντίθετα, για τη σύλληψή μου στάλθηκαν δύο περιπολικά, ένα έξω από το σπίτι κι ένα έξω από το γραφείο μου, μέχρι τη λήξη του αυτοφώρου”.

Σοκ με δικαστικούς χρυσαυγίτες

Μετά τους ανώτερους στρατιωτικούς οπαδούς της που μας αποκάλυψε η Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές (και δύο απ’ αυτούς φρόντισε να εκλέξει και στο Ευρωκοινοβούλιο) ήρθε η ώρα να προβληθούν και οι ανώτεροι δικαστικοί που έχουν προσεγγίσει τη ναζιστική οργάνωση.

Πρόκειται για τον απόστρατο στρατοδίκη αντιστράτηγο του δικαστικού σώματος Θεοφάνη Μακρόπουλο και τον επίτιμο αντεισαγγελέα Εφετών Δημήτριο Δαδινόπουλο, οι οποίοι όχι μόνο μετείχαν στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής την περασμένη Παρασκευή, αλλά ανέλαβαν επισήμως και την υπεράσπισή της απέναντι στους «φαύλους πολιτικούς» και τους «επίορκους δικαστικούς».

Σύμφωνα με τον Κασιδιάρη, ο οποίος τους παρουσίασε στο κοινό, πρόκειται για δικαστικούς «που έχουν συμπράξει στον αγώνα της Χρυσής Αυγής». Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος της «σύμπραξης» αυτής, αλλά ασφαλώς σοκάρει το γεγονός ότι ομολογείται συνεργασία ανώτερων δικαστικών με μια ομάδα ατόμων που κατηγορείται ότι έχει συστήσει εγκληματική οργάνωση.

Ο στρατοδίκης Μακρόπουλος, σύμφωνα με τον Κασιδιάρη, κατηγορούσε και όσο βρισκόταν εν ενεργεία από την έδρα του το πολιτικό σύστημα. Και όντως στην ομιλία του ο Μακρόπουλος υποστήριξε ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής είναι «στημένη υπόθεση», ότι οι ανακριτές ήταν «στημένοι», ότι ο υπουργός Αθανασίου διέπραξε κακούργημα, ότι οι ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου «πήραν το μήνυμα», ενώ τα στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι «έντιμα».

Στο ίδιο κλίμα και ο αντεισαγγελέας Δαδινόπουλος, ο οποίος πήγε να αποκαλέσει πρόεδρο τον Μιχαλολιάκο κι αμέσως διόρθωσε: «αξιότιμε αρχηγέ». Δήλωσε μάλιστα ότι «όλο το πολιτικό σύστημα έχει διαβρωθεί» και προσευχήθηκε υπέρ «της πραγματώσεως του προγράμματος της Χρυσής Αυγής».

Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε η σχέση της ναζιστικής οργάνωσης με θυλάκους του βαθέος κράτους και γελοιοποιήθηκε ο ισχυρισμός της ότι είναι «αντισυστημική». Οσο για τους δύο δικαστικούς, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά την αρχική ανάρτηση, η Χρυσή Αυγή κατέβασε το βίντεο με την ομιλία του στρατοδίκη, στην οποία αυτός καταφέρεται κατά συναδέλφων του. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες. Το βίντεο έχει αποθηκευθεί από την «Εφ.Συν.».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ