Ημέρα 218: «Προκαλούσαν αίσθημα φόβου στον κόσμο, αναβιώνοντας στιγμές της Κατοχής»

218η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 25.01.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να είναι εφικτή η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξε αυτοπρόσωπη παρουσία κανενός εκ των κατηγορουμένων.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση του επόμενου και τελευταίου μάρτυρα της πολιτικής αγωγής, του κ. Στέλιου Μπενετάτου, πρώην δημάρχου Νίκαιας.

ΙV. Κατάθεση μάρτυρα Στ. Μπενετάτου

Α. Ερωτήσεις της έδρας

Ο μάρτυρας δήλωσε πως στο επάγγελμα είναι εκπαιδευτικός και στο παρελθόν διετέλεσε Δήμαρχος Νίκαιας επί οκτώ συναπτά έτη μέχρι το 2010. Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νίκαιας. Ερωτηθείς από την Πρόεδρο σχετικά με το χρονικό σημείο εμφάνισης των γραφείων της ΧΑ στην περιοχή, ο μάρτυρας απάντησε πως τα γραφεία άνοιξαν το 2012, αλλά η παρουσία των μελών της ΧΑ ήταν αισθητή ήδη από το προηγούμενο έτος. Η παρουσία τους στην πόλη, ιδίως μετά τις εκλογές του 2012, συνέχισε ο μάρτυρας, είχε τη μορφή ταγμάτων εφόδου, με στρατιωτικούς βηματισμούς και παραγγέλματα, που θύμιζαν την περίοδο της Κατοχής.

Ο μάρτυρας υπογραμμίζει ότι μετά τις εκλογές δεν βρίσκονταν απλώς παρατεταγμένοι έξω από τα γραφεία τους, αλλά άρχισαν να ζητούν τα στοιχεία ταυτότητας των πολιτών που προσέρχονταν στην παρακείμενη υπηρεσία της εφορίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ασκήσεις και τους βηματισμούς που πραγματοποιούσαν με ομοιόμορφη περιβολή, με στολές παραλλαγής και μαύρες μπλούζες με το σήμα της ΧΑ, προκαλούσαν αίσθημα φόβου στον κόσμο, αναβιώνοντας στιγμές της Κατοχής, όπως καταθέτει ο μάρτυρας. Ο φόβος ενισχύθηκε και με την κατοπινή αποδοχή που συνάντησε το περιστατικό της επίθεσης του Κασιδιάρη στην Κανέλλη, γεγονός το οποίο εγκαινίασε και τις ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες.

Σχετικά με συγκεκριμένες καταγγελίες που ήρθαν σε γνώση του δημοτικού συμβουλίου, ο μάρτυρας ανέφερε το έγγραφο που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΧΑ τον Οκτώβριο του 2012, με αίτημα να τους γνωστοποιηθούν τα στοιχεία των παιδιών των μεταναστών που έχουν αιτηθεί θέσεις σε παιδικούς σταθμούς. Το δημοτικό συμβούλιο τήρησε ομόθυμη στάση άρνησης κοινοποίησης τέτοιου είδους πληροφοριών και, καθώς είχε ήδη μεσολαβήσει ο δεύτερος επίσημος ναζιστικός χαιρετισμός του Μιχαλολιάκου, αποφάσισε παράλληλα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση ενόψει των επικείμενων εορτασμών της 28ης.

Κατέθεσε, επίσης και για το περιστατικό του Απριλίου του 2011, όταν μέλη της ΧΑ εισέβαλαν συντεταγμένα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας για διανομή τροφίμων μόνο σε Έλληνες και εκδιώχθηκαν από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και για τα περιστατικά της οργανωμένης τρομοκράτησης των μεταναστών καταστηματαρχών στην πλατεία Αγ. Νικολάου, με δολιοφθορές στα λουκέτα τους και απειλές που εξανάγκασαν κάποιους από τους ιδιοκτήτες να φύγουν. Η γενικότερη δράση των μελών της ΧΑ στην περιοχή περιλάμβανε και εκδιώξεις μεταναστών από τα λεωφορεία, επιθέσεις στο δρόμο και σε σπίτια, προπηλακισμούς.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ανέφερε και την επίθεση που δέχθηκαν αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ από τάγμα εφόδου, την οποία χαρακτήρισε ενέδρα. Από την επίθεση προκλήθηκαν σωματικές βλάβες σε αφισοκολλητές, οι οποίοι κατήγγειλαν το περιστατικό στο δημοτικό συμβούλιο και το δημοσιοποίησαν. Σε σχετική ερώτηση, ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα περιστατικά βίας της ΧΑ στην περιοχή βρίσκονται σε ύφεση μεν, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν αποσυρθεί, καραδοκούν, μάλιστα, πρόσφατα, μέλη της πακιστανικής κοινότητας κατήγγειλαν στο δημοτικό συμβούλιο ότι δέχονται επιθέσεις από άτομα που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν.

Β. Ερωτήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Στο μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Σαπουντζάκης, Στρατής, Αντανασιώτης, Μαλαγάρης, Παπαδοπούλου, Καμπαγιάννης.

Ερωτηθείς ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ φάνηκε απολύτως σχεδιασμένη και συνάδει με τα μηνύματα που αντάλλαξε ο Λαγός με Δεβελέκο, ότι δηλαδή «θα τους μακελέψουμε», όπως και με τις αξιώσεις της ΧΑ να αποκτήσει τον έλεγχο των συνδικάτων και να μειώσει τα μεροκάματα στη Ζώνη Περάματος, εξυπηρετώντας, έτσι, τα συμφέροντα των μεγαλοεφοπλιστών από τους οποίους λαμβάνει χρήματα και στήριξη. Ο σχεδιασμός της επίθεσης σε μια οργανωμένη δύναμη, όπως το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, κατά το μάρτυρα, ήταν σίγουρα σε γνώση όχι μόνο του Λαγού αλλά και του αρχηγού και αυτό αποδεικνύεται και από το ότι ο αρχηγός τους δεν καταδίκασε αυτή την επίθεση, όσο και από την ίδια τη ναζιστικού προτύπου δομή της οργάνωσής τους.

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι η παρουσία τους σε μια περιοχή μεταναστών και εργατών όπως η Νίκαια είναι συμβολική και ότι το τάγμα εφόδου συνιστά την ουσία του κόμματος της ΧΑ. Στη συνέχεια, εντόπισε κοινά χαρακτηριστικά στην τέλεση των επιθέσεων όπως η διάπραξή τους από αριθμητικά περισσότερους, κυρίως το βράδυ, με έντονη βία, με χαρακτηριστικά ενός τάγματος εφόδου. Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως η ιδεολογία της ΧΑ είναι ο ναζισμός, αναφερόμενος αφενός στη δήλωση του Μιχαλολιάκου στην αντίστοιχη εκπομπή του Χατζηνικολάου, αφετέρου στις αναφορές των στελεχών της ΧΑ στον ύμνο των SS, και στους χαρακτηρισμούς των μεταναστών ως υπανθρώπων.

Επανέλαβε ότι κυριαρχούσε κλίμα φόβου στην περιοχή απαντώντας στην ερώτηση του εάν ήταν δύσκολο ακόμα και για τον Έλληνα αφισοκολλητή να καταγγείλει την επίθεση. Πρόσθεσε ότι στις εκλογές η ΧΑ μιλούσε για αναστολή δράσης και αναδίπλωση, ενώ στην συνέχεια, από το άνοιγμα των γραφείων τους μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2013 με τη δολοφονία του Φύσσα είχαν πυκνώσει οι επιθέσεις στους μετανάστες.

Γ. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Στο μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Τσάγκας, Μιχαλόλιας Ν., Οπλαντζάκης, Παπαδέλλης, Μιχαλόλιας Γ., Ρουσσόπουλος, Αλεξιάδης, Ζωγράφος.

Σε ερώτηση εάν το αίτημα σχετικά με τα παιδιά των μεταναστών έγινε στο δημοτικό συμβούλιο ή με μορφή επερώτησης στη Βουλή, ο μάρτυρας κατέθεσε πως η ουσία είναι πως σκοπούσε στο να αποκλειστούν τα παιδιά των μεταναστών από τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, γεγονός που καλλιεργεί ξενοφοβία, τη στιγμή που το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η βελτίωση των υποδομών ώστε να μην αποκλείεται κανένα παιδί.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι το ΠΑΜΕ είναι μέτωπο σωματείων και όχι κόμμα, και κατέθεσε ότι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη εκτός από το ΠΑΜΕ δραστηριοποιείται και το σωματείο Αγ. Νικόλαος, ο πρόεδρος του οποίου, Κυριτσόπουλος, εισηγήθηκε τη μείωση των μεροκάματων, πράττοντας, ουσιαστικά, αυτά που υπαγορεύει το μνημόνιο. Επίσης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Πουλικόγιαννης είχε στοχοποιηθεί και ότι το γεγονός ότι οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι είναι από τη ΧΑ σημαίνει ότι ήθελαν να εκφοβίσουν, να ορίσουν την περιοχή ως δική τους, να δηλώσουν ότι είναι ισχυροί. Στη συνέχεια ανέφερε πως τέτοιες ενέργειες και η εκδήλωση πυγμής μπορεί να συμβάλει σε καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα εν μέσω κρίσης και εκεί αποσκοπούν, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως «η βία είναι η τροφή τους».

Σχετικά με το περιστατικό στο δημοτικό σχολείο Περάματος, ο μάρτυρας ρωτήθηκε εάν γνώριζε πως ο Λαγός είχε κληθεί από σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και απάντησε πως στα σχετικά βίντεο οι γονείς του αρνούνται την είσοδο. Ερωτηθείς από ποιους απαρτίζεται το σωματείο της ΧΑ στη Ζώνη, ο μάρτυρας ανέφερε τον Κυριτσόπουλο ως επικεφαλής και στη συνέχεια, στην ερώτηση πώς γνωρίζει ότι το σωματείο Αγ. Νικόλαος ζητούσε χαμηλότερα μεροκάματα, κατέθεσε πως έχει καταγραφεί ο Κυριτσόπουλος σε βίντεο να λέει πως θα ενημερώσουν τους εφοπλιστές ότι θα μειώσουν τα μεροκάματα και δε θα γίνονται απεργίες, ώστε να ξανάρθουν πλοία στη Ζώνη.

Σχετικά με την επίθεση στον Πουλικόγιαννη, ο μάρτυρας ερωτηθείς δήλωσε πως δεν μπορεί να απαντήσει για οικονομικό όφελος, παρά μόνο για πολιτικό, αλλά σε κάθε περίπτωση το πολιτικό, όπως δήλωσε, συνδέεται και με την οικονομική στήριξη από την εργοδοσία.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε, μετά από παράκληση της κ. Εισαγγελέως, εξαιτίας κωλύματος στο πρόσωπό της λόγω ασθένειας, για την 26.01.2018, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ