Ημέρα 201: Τίποτα δε γινόταν εν αγνοία του Λαγού

201η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 16.11.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Συνέχιση της κατάθεσης του Γˊ προστατευόμενου μάρτυρα:

Α. Συνέχιση της εξέτασης από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Πριν την έναρξη της εξέτασης, ο συνήγορος Μιχαλόλιας Γιώργος προσκομίζει γραπτή δήλωση της Ζαρούλια ότι παύει από συνήγορό της τον Αγγελέτο και στη θέση του υπεισέρχεται ο Τάκης Μιχαλόλιας. Στη συνέχεια, η πταισματοδίκης και η εισαγγελέας επιβεβαίωσαν ότι στην αίθουσα εξεταζόμενων μαρτύρων παρευρίσκονται μόνο αυτές και ο μάρτυρας και δεν έχει καμία σημείωση μπροστά του παρά μόνο το Ευαγγέλιο.

Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους συνηγόρους Αλεξιάδη, Μαμμή, Παπαδέλη, Μιχαλόλια Τάκη, Μιχαλόλια Νίκο, Μιχαλόλια Γιώργο, Σταυριανάκη και Μπαϊρακτάρη.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν ο εμψυχωτής της ιδέας του ξυλοκοπήματος ενός 50χρονου μέλους του ΚΚΕ, σε μια συζήτηση κατα την οποία ήταν αυτήκοος μάρτυρας περίπου στις αρχές Ιούλη του 2012. Ο μάρτυρας δήλωσε επίσης ότι είχε πάει αρκετές φορές για εκπαίδευση με τον Λαγό το διάστημα 2012-2013 κυρίως τα Σαβ/ριακα που δεν εργαζόταν. Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι όταν είχε πάει στην τοπική στη Νίκαια, η αρχική σύνθεση ήταν ο Πατέλης, ο Σπύρος ο Τσακανίκας, η γυναίκα του Πατέλη, η Νίτσα και μετά γίναν κάποιες προσθήκες όπως ήταν ο Κώστας ο «βάτραχος» ενώ ο ίδιος ως μέλος των ΤΑΕ ήταν επιφορτισμένος και με επιθέσεις λόγω της καλής του φυσικής κατάστασης χωρίς όμως να ανήκει και στην ομάδα των ατόμων των ειδικών αποστολών. Ο μάρτυρας επίσης ανέφερε ότι στο περιστατικό με το πλυντήριο αυτοκινήτων ο ίδιος πήγε μία μόνο φορά ενώ η τοπική πήγε και δεύτερη. Ο μάρτυρας επιπροσθέτως δήλωσε ρητά ότι όλες οι επιθέσεις που έχει λάβει μέρος και αφορούν στην τοπική της Νίκαιας έχουν δοθεί από τον Λαγό στον Πατέλη και ότι τίποτα δε γινόταν εν αγνοία του Λαγού.

Περαιτέρω ο μάρτυρας δήλωσε ότι υπηρέτησε στο Α τάγμα πεζικού στην Κύπρο από Φλεβάρη μέχρι Μάη του 2010 ενώ σε συνέχεια των ερωτήσεων απάντησε ότι πλησίον του σκοπευτηρίου στο Χαϊδάρι πήγαιναν πρωινές ώρες τα Σαβ/ριακα και έφταναν εκεί με τα οχήματα τα οποία αφήναν στον κεντρικό δρόμο και μετά οδοιπορικώς για περίπου 20′. Στο σκοπευτήριο υπήρχαν πάνω από 600 άτομα και έτσι οι ίδιοι δεν τραβούσαν την προσοχή. Πρόσθεσε δε ότι παρόλο που το [όπλο] Σκόρπιον ρίχνει κατά ριπάς, αν ξέρεις να ρίχνεις, ξέρεις να ρίχνεις βολή κατά βολή. Στην ερώτηση πότε «αποναζιστικοποιήθηκε» ο μάρτυρας αφού έχει δηλώσει ότι η ΧΑ είναι ένα ναζιστικό κόμμα, απάντησε ότι μετά το θάνατο του Φύσσα άρχισε να διαβάζει περαιτέρω όπως τη θεωρία των συμβολαίων του Λένιν και άρχισε να βλέπει με άλλη ματιά τον κόσμο.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ερωτηθείς, απάντησε ότι κατέθεσε αυτοβούλως στις 4/10 αφού ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ. Έμαθε ότι ο ανακριτής ήταν στην Ευελπίδων, πήγε, ρώτησε έναν αστυφύλακα, εκείνος τον παρέπεμψε σε έναν συνάδελφό του και ο τελευταίος τον οδήγησε στο κτίριο είτε 6 είτε 9. Οταν πήγε στην Ευελπίδων το μόνο που γνώριζε πριν τη δική του κατάθεση ήταν για κάποιες προφυλακίσεις-ότι είχαν πάει κάποια στελέχ της ΧΑ, ο Κασιδιάρης, ο Παναγιώταρος, ο Μίχος, ο Λαγός και ότι ο Κασιδιάρης δεν προφυλακίστηκε. Ο μάρτυρας επίσης αρνήθηκε ότι τις περιόδους 2011 και 2013 υπήρξε πολυτραυματίας, ούτε ότι είχε νοσηλευτεί με απώλεια μνήμης ούτε με διπολική διαταραχή. Δήλωσε επίσης ότι δεν έπαιρνε καμία φαρμακευτική αγωγή. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι στη Λέσβο υπηρέτησε περίπου 3 μήνες και ότι παρότι είχε εκαιδευτεί στο στρατό πήγαινε και στο Χαϊδάρι αφενός γιατί του άρεσε και αφετέρου γιατί ο σκοπός των συνευρέσεων ήταν η εκπαίδευση.

Εξηγώντας περαιτέρω για ποιο λόγο δεν ανέφερε τον Κασιδιάρη το 2013 στην κατάθεσή του ως εκπαιδευτή με όπλο στα ονόματα που είχε παραθέσει, ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν έτυχε τότε και ότι τώρα έχει την ευκαιρία να κάνει μνεία των περιστατικών και της δράσης του όλης από το 2006. Ο λόγος επίσης που είχε αναφέρει τον Κασιδιάρη στην κατάθεσή του σε επίπεδο μόνο ιδεολογικού προσανατολισμού ήταν γιατί η μεγαλύτερη εμπειρία του από τον Κασιδιάρη ήταν για τον ιδεολογικό προσανατολισμό-δε θα μπορούσε ωστόσο έστω και τώρα να μην αναφέρει και την εκπαίδευση εφόσον υπήρχε και αυτό το περιστατικό. Ο μάρτυρας παρέθεσε επίσης λεπτομερειακώς το χώρο του Θεάτρου Βράχων όπου πήγαιναν καθώς και τους χώρους άθλησης στα πέριξ ωστόσο ποτέ δεν τους έγινε κάποια παρατήρηση για τις φωτοβολίδες όσες φορές πήγε ο ίδιος, από τους ανθρώπους που πήγαιναν εκεί στα Σαβ/ριακα.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας κατέθεσε ότι γνώριζε για τις κρυφές συναντήσεις των βουλευτών της ΧΑ τη νύχτα από τον οδηγό του συγκεκριμένου βουλευτή (του Κασιδιάρη) ο οποίος ονομάζεται Χρυσάφης Γωγουσάκης και ήταν μετακλητός υπάλληλος του ΟΑΣΑ και τον είχε πάρει μαζί του ο Κασιδιάρης. Στο σημείο αυτό ο συνήγορος Παπαδέλης εξανίστατο και ζήτησε διακοπή καθώς ο Κασιδιάρης όπως προέβαλε, δεν είχε ποτέ οδηγό και ζήτησε να κληθεί ο μάρτυρας Γωγουσάκης κατ αντιπαράσταση. Ο συνήγορος Μιχαλόλιας Τάκης τότε προέβη στην αποκάλυψη του ονόματος -όπως το θεωρεί η υπεράσπιση- του προστατευόμενου μάρτυρα Γ και τον κατηγόρησε ότι ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ και ότι εξετάστηκε 3 μέρες μετά την αποθεραπεία του.

Η Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση και πρότεινε αν θέλουν οι συνήγοροι της υπεράσπισης να τον καλέσουν ως μάρτυρα υπεράσπισης. Ο συνήγορος Παπαδέλης επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι ο μάρτυρας ψευδολογεί, κάλεσε τον μάρτυρα Γωγουσάκη στη συνεδρίαση, η πρόεδρος ωστόσο απέρριψε το αίτημα της κατ’αντιπαράστασης εξέτασης καθώς αποφάνθηκε ότι δε θα διακόψει την εξέταση του παρόντος μάρτυρα για να εξετάσει άλλον και διέταξε την αποβολή του Γωγουσάκη από την αίθουσα εφόσον αυτός είχε εισέλθει και με την επιφύλαξη να εξετασθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας εν συνεχεία σε ερώτηση της υπεράσπισης δήλωσε ότι φοιτά σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Σε σχέση με το καταστατικό της ΧΑ ανέφερε ότι το είδε στη Σωκράτους πριν το 2008 αλλά δε θυμάται πώς ακριβώς ήταν μιας και έχουν μεσολαβήσει περίπου 10 χρόνια. Παραδέχτηκε όμως ότι ήταν το ίδιο με αυτό που του επέδειξε ο ανακριτής. Ερωτηθείς στη συνέχεια κατέθεσε ότι στις εκλογές του 2012 δεν συμμετείχε σε κάποια δράση του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο και περαιτέρω ότι ο ίδιος στη Νίκαια ήταν στην ομάδα κοινωνικών δράσεων που εξασφάλιζε την ασφαλή διανομή τροφίμων και ήταν και στη φρουρά. Συμμετείχε επίσης σε μοτοπορεία και ανέφερε τον Ιούλιο του 2012 στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας όπου πέρασαν και από Αγία Βαρβάρα και έκαναν επίδειξη δύναμης.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει από τον Αμπουσελάμ με τον οποίο ήταν φίλοι από την ΧΑ και ήταν και ο ίδιος μέλος, ότι ο Κασιδιάρης ήταν διοικητής ομάδας που προκαλούσε κακουργήματα. Για την επίθεση στην Ανατολική Αττική ανέφερε ότι ήταν μια επίθεση σε βάρος ενός πολίτη έξω από τα γραφεία της Σαρωνίδας ενώ για το περιστατικό στην ιχθυόσκαλα απάντησε ότι ήταν μάλλον το περιστατικό με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, μεταξύ Περάματος και Πειραιά χωρίς όμως να γνωρίζει αν έγινε παρουσία κόσμου ή Αστυνομίας, ήταν ωστόσο αυτήκοος μάρτυρας από μέλη της τοπικής της Νίκαιας όπως Πατέλης, Καζαντζόγλου, Τσακανίκας, Μάριος και Παπαβασιλείου να συζητάνε για το περιστατικό στην ιχθυόσκαλα. Περαιτέρω για τη «λογική του φαλαγγίτη» ο μάρτυρας ανέφερε ότι αυτές οι ορολογίες ήταν κατά την περίοδο του Ανδρουτσόπουλου.

Για τα επεισόδια εναντίον του ΠΑ.ΜΕ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι έγιναν μάλλον Σεπτέμβρη του 2013 και ότι ο ίδιος αν και νοσηλευόταν 10 Σεπτέμβρη ενημερώθηκε από τον Τσακανίκα που τον πήρε τηλέφωνο. Ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι συμμετείχε το 2009 στην ΟΝΝΕΔ Ζωγράφου και ούτε γνωρίζει αν ο Παπαδόπουλος νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό με διπολική διαταραχή. Στη συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με χρονολογίες που εντάχθηκε στα κεντρικά γραφεία καθώς επίσης ελέγχθηκε ως προς τις γνώσεις του για τις μέρες και ώρες που ήταν αυτά ανοιχτά. Ερωτηθείς γιατί η κατάθεσή του γράφει 10:23 το βράδυ και γιατί δεν πήγε πρωί ή μεσημέρι ή πώς ήξερε ότι θα τον περίμενε ο ανακριτής, ο μάρτυρας απάντησε ότι μετά από ώριμη σκέψη και σθένος πήγε στην Ευελπίδων.

Αναφορικά με τον Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι ήταν στη σύνθεση του 5μελούς των νοτίων προαστίων και ότι ο ίδιος ο μάρτυρας πήγε εκεί για να βοηθήσει με τη φρουρά. Ο μάρτυρας πρόσθεσε επίσης ότι τον Παππά τον γνώρισε το 2009, τον έχει δει 2 φορές και τον φωνάζαν «ταξίαρχο». Ερωτηθείς για το επάγγελμα του Παππά και γιατί να ήταν σε θέση να τον βοηθήσει με το στρατό, ο μάρτυρας απάντησε ότι ο Παππάς έχει αντιπροσωπεία της COCO MAT και ότι τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ πάντα είχαν καλές σχέσεις με τα ανώτερα κλιμάκια των ειδικών δυνάμεων.

Σε σχέση με τη διανομή τροφίμων στη Νίκαια, ο μάρτυρας δήλωσε ότι δε φοβόταν όταν συμμετείχε μήπως τον αναγνωρίσει κάποιος αλλοδαπός εναντίον του οποίου είχε επιτεθεί γιατί οι αλλοδαποί φοβόντουσαν να πλησιάσουν τις εκδηλώσεις της ΧΑ αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν γιατί είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Για τα στελέχη που έκαναν ομιλίες στην τοπική της Νίκαιας μετά τα εγκαίνια θυμάται τον Λαγό, τον Κούζηλο, τον Τσακανίκα να κάνει ιδεολογικό προσανατολισμό στους άντρες και τη γυναίκα του Πατέλη, τη Νίτσα να κάνει στις γυναίκες. Ο μάρτυρας αρνήθηκε επίσης ότι είχε λογαριασμό fb ή twitter. Στη συνέχεια δήλωσε ότι οτιδήποτε είχε σχέση με τη ΧΑ το πέταξε το 2013.

Εν συνεχεία ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν στη διαδικασία της κατάθεσής του σε ένα βαθμό που είχαν ήδη καλυφθεί οι απαντήσεις του, αναφέροντας και πάλι ότι έδωσε μία μόνο κατάθεση, ότι πήγε αυτοβούλως και μόνος του, ότι δε γνωρίζει για ποιο λόγο δεν καταγράφηκε η διακοπή που έκανε για διάλειμμα, ότι δεν όρισε εκείνος το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα ούτε και τη σειρά των ερωτήσεων που του απηύθυνε ο ανακριτής.

Τέλος ο μάρτυρας ανέφερε ότι στη δομή της Νίκαιας υπήρχαν εκτός από τις ομάδες που έχει ήδη αναφέρει, ένα οικολογικό τμήμα, ένα ιατροφαρμακευτικό και ότι τον εξοπλισμό που είχαν ήτοι το παντελόνι και τη μπλούζα τους τα έδιναν όταν πρωτοπήγαιναν στην τοπική ενώ τα υπόλοιπα τα προμηθεύονταν με παραγγελία και το αντίστοιχο αντίτιμο. Ενημέρωναν τον γραμματέα της τοπικής, μετά ενημερωνόταν ο Πατέλης, ο Πατέλης συνεννοούνταν με τη Σκορδέλη και η Σκορδέλη με τον Παναγιώταρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ