Ημέρα 194: ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ

194η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 01.11.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε σημαντική παρουσία δημοσιογράφων και μικρή παρουσία κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Δήλωση συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Ο συνήγορος Παπαδάκης δήλωσε ότι η πολιτική αγωγή καταγγέλλει ότι η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη [:συνεργάτης των συνηγόρων πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών] προσερχόμενη στη δίκη έπεσε θύμα επίθεσης από χρυσαυγίτες και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Ο συνήγορος κάλεσε το Δικαστήριο να διασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα των προσερχόμενων στη δίκη.
[Σημειώνεται για την πληρότητα της καταγραφής, ότι το περιστατικό σημειώθηκε έξω από τον Άρειο Πάγο επί της λεωφ. Αλεξάνδρας. Αρχικά οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε επιβάτες τρόλεϊ που διαμαρτύρονταν για την παρουσία τους και τα έντυπα-τρικάκια που αυτοί μοίραζαν. Η επίθεση ξεσήκωσε διαμαρτυρίες από περαστικούς μεταξύ των οποίων η παραπάνω δικηγόρος, η οποία φώναξε στον οδηγό του τρόλεϊ να κλείσει την πόρτα. Το γεγονός εξόργισε τους χρυσαυγίτες, οι οποίοι στη συνέχεια επιτέθηκαν στην ίδια και σε άλλη μια κοπέλα με αποτέλεσμα να τις τραυματίσουν στο πρόσωπο. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, ενώ οι γυναίκες που χτυπήθηκαν στο πρόσωπο μετέβησαν στο νοσοκομείο και στη ΓΑΔΑ για κατάθεση.].

IV. Απόφανση του Δικαστηρίου επί των αιτημάτων της υπεράσπισης

Το Δικαστήριο δέχθηκε το –υποβληθέν κατά την προηγούμενη δικάσιμο– αίτημα των κατηγορουμένων να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με την ταυτόχρονη παρουσία στον ίδιο χώρο εισαγγελικού και δικαστικού λειτουργού. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία «προκειμένου με την επιμέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και του Πταισματοδικείου Αθηνών στις 3/11/2017 ώρα 09:00 να μεταβούν εισαγγελικός και δικαστικός λειτουργός στον επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων, να ενημερωθούν για τις εισαγγελικές διατάξεις με τις οποίες ορίστηκαν προστατευόμενοι μάρτυρες υπό στοιχεία Α-Ε, να βεβαιωθούν για την αστυνομική ταυτότητά τους, να ενημερώσουν για την ταυτοποίησή τους το Δικαστήριο και να παρίστανται κατά την κατάθεσή τους».

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 3.11.2017 στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την έναρξη της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ