Ημέρα 195: Εντολές, «βόλτες» και προγραμματισμένες επιθέσεις

195η Συνεδρίαση, Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών, Κορυδαλλός, 3.11.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν λιγοστή, ενώ υπήρχε έντονη παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουδείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρών.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

Η διαδικασία ξεκίνησε μετά την εξέταση του πρώτου από τους προστατευόμενους μάρτυρες με αρκετές τεχνικές δυσκολίες, αφου αρχικά η έδρα αναγκάστηκε να διακόψει προκειμένου να αποκατασταθεί η σύνδεση με την αίθουσα που βρισκόταν ο μάρτυρας. H Πρόεδρος επιβεβαιώσε από τις επιτετραμμένες, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Α. Κοσμά και Πταισματοδίκη Ξανθ. Νουνέλλη πως ο μάρτυρας που παρίσταται στο χώρο μαζί τους είναι ο μάρτυρας με τον κωδικό Α.

ΙV. Κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με κωδικό Α

Α. Ερωτήσεις από την έδρα

Σε ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας απάντησε πως επισκέφθηκε στις αρχές του 2012 τα γραφεία της Χ.Α. του Πειραιά, μέσω ενός γνωστού, που του μετέφερε πως θα μπορούσαν να του προσφέρουν οικονομική βοήθεια και εργασία. Πήγαινε άλλες φορές στα γραφεία της Νίκαιας και άλλες στον Πειραιά. Η πρώτη επικοινωνία που είχε ήταν με τον Πατέλη, που γνώριζε πως ήταν υπεύθυνος του γραφείου της Νίκαιας. Πρακολουθούσε ομιλίες με πατριωτικό περιεχόμενο κυρίως στον Πειραιά, όπου είχαν έρθει και οι Λαγός και Μιχαλολιάκος. Είπε πως έκαναν τις λεγόμενες «βόλτες» και «εκδρομές», όπως αυτή στη Σπάρτη, όταν πήγαιναν να κάνουν κάτι ή να χτυπήσουν κάποιον. Μετά από τρεις μήνες, πήγε για εκπαίδευση στη Μαλακάσα, πίσω από το στρατόπεδο. Η εκπαίδευση, στην οποία έλαβε μέρος τρεις φορές, ήταν στρατιωτικού τύπου. Εκπαιδευόμενοι ήταν συνήθως 30-35 άτομα, ενώ εκπαιδευτές ήταν διάφοροι μεταξύ αυτών ένας απόστρατος αξιωματικός και ο Ρουπακιάς, ο οποίος «προσπαθούσε να το παίξει υπεύθυνος» και δεν ήταν σαν τους λοιπούς, καθώς μπορούσε να συνομιλεί με τους υπεύθυνους, τους πυρηνάρχες.

Ο ίδιος έφυγε από την Χ.Α. μετά τη δολοφονία του Παύλου, καθώς «δεν ήταν το στυλ του να γίνει δολοφόνος για όλους αυτούς». Εκείνο το βράδυ είχε λάβει μήνυμα όπως είπε από τον Περικλή Μουλακιώτη, αναφερόμενος προφανώς στον Περ. Μουλιανάκη, υπεύθυνο των Τ.Ο. Σαλαμίνας, Πειραιά και Νίκαιας. Το μήνυμα έλεγε να παρευρεθούν στο Κερατσίνι το βράδυ 9.30 για μία υπόθεση. Ο ίδιος δε πήγε δηλώνοντας ασθένεια, καθώς είχε αρχίσει να βλέπει τι γίνεται μέσα στα γραφεία. Επεσημάνε πως αμέσως μετά τη δολοφονία του Φύσσα, διέρρευσαν οι καταθέσεις των φίλων του Φύσσα, οι οποίες κυκλοφορούσαν σε φωτοτυπίες στα γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια και τον Πειραιά, όπως ακούστηκε το Σεπτέμβρη του 2013. στου Ρέντη το 2012,
Ο μάρτυρας Α κατέθεσε πως είχε λάβει μέρος σε «βόλτα» στου Ρέντη το 2012, στην οποία συμμετείχαν 20 μηχανάκια με δύο επιβαίνοντες, οπότε και χτυπήθηκε ένας Πακιστανός. Είχαν λάβει προηγουμένως μήνυμα πως υπήρχε πρόβλημα στη πλατεία του Ρέντη και πρέπει να παρευρεθούν. Σύμφωνα με το μάρτυρα Α όπως πάντα έτσι και αυτή την επίθεση υπήρχε ένα υπεύθυνος, που έλεγε «θα κάνουμε ντου».

Έλαβε μέρος και σε άλλη μια επίθεση στην πλατεία Ιπποδαμείας στον Πειραιά και πάλι μετά τη λήψη σχετικού μηνύματος, το οποίο τους έλεγε να μαζευτούν την τοπική Πειραιά για μια υπόθεση. Αποστολέας των μηνυμάτων ήταν πάντα ο ίδιος αριθμός, σύμφωνα με το μάρτυρα, του Περικλή (Μουλιανάκη) ενώ λάμβαναν και μηνύματα από υπολογιστή, τα οποία δεν περιείχαν αριθμό τηλεφώνου.

Ακολούθως ο μάρτυρας κατέθεσε πως απειλήθηκε η ζωή η δική του και της οικογένειάς του, πολλές φορές. Ήδη από τον Ιούλιο του 2012, έβλεπε τη τακτική μίσους, που κήρυσσαν και δε του άρεσε. Τόνισε πως τα περισσότερα που έμπαιναν στην οργάνωση ήταν παιδιά, που τους γινόταν πλύση εγκεφάλου. Σε μία αποστροφή προς την έδρα ο μάρτυρας Α ρώτησε «το αίμα, τιμή, Χ.Α. τι σημαίνει;» συνεχίζοντας «το δικό μας αίμα; Γιατί εδώ χύθηκε άλλων αίμα». Ο ίδιος δεν έδωσε όρκο, ωστόσο άλλα παιδιά 17-18 χρονών έδωσαν «όρκο σιωπής», πως θα κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Όλες οι συζητήσεις αφορούσαν πως θα φύγουν οι ξένοι, ενώ από την άλλη υπήρχαν «καλοί αλλοδαποί», από τους οποίους έπαιρναν οι χρυσαυγίτες τη μίζα τους. Επεσήμανε πως υπήρχαν όπλα στις τοπικές, διασκορπισμένα σε σπίτια στελεχών, καθώς στις τοπικές κρατούσαν μόνο στιλιάρια και μαχαίρια. Κατέθεσε ακόμα πως ο Πατέλης είχε όπλα, δύο περίστροφα και ένα 45αρι.

Επανερχόμενος στην εκπαίδευση είπε πως ήταν αντοχής και πόνου, ό,τι κάνει ένα κομάντο σε στίβο στρατιωτικό, ενώ τόνισε πως «τρώγαμε κάτι ψιλές, για να αντέχουμε στον πόνο». Ο ίδιος είχε δεχθεί κλωτσιά στο νεφρό και έχει καρούμπαλο στον αυχένα. Πέρα από τον Ρουπακιά είχε έρθει στο χώρο της εκπαίδευσης και ο Κασιδιάρης, που είχε αναλάβει να τους δείξει πολεμικές τέχνες και ασκήσεις. Στις τοπικές τους μοίραζαν φυλλάδια που αφορούσαν κυρίως το ναζισμό, ενώ πωλούνταν βιβλία, αλλά και ρούχα και καπέλα με το λογότυπο της Χ.Α.

Οι επιθέσεις σύμφωνα με το μάρτυρα Α ήταν πάντα προγραμματισμένες, καθώς έβγαινε εντολή από τον τομεάρχη, που μιλούσε με το Λαγό, και αυτός με τη σειρά του με το Μιχαλολιάκο. Δεν μπορεί ένα πυρηνάρχης να δώσει εντολή για δολοφονία, πρέπει να υπάρχει εντολή. Είπε πως σε κάθε τοπική υπήρχαν δύο πυρήνες, ο ανοιχτός και ο κλειστός, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε τη θέση στη Χ.Α. ως απλού φαντάρου. Για να γίνει κάποιος δόκιμο μέλος χρειαζόταν χρόνος, αλλά και να σε πάρουν με καλό μάτι. Σε σχετική ερώτηση της έδρας, είπε πως η αστυνομία στην επίθεση στην Ιπποδαμείας έφτασε μεν έγκαιρα, αλλά δεν πλησιάσαν και δεν ήταν μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Αναφερόμενος στις απειλές που δέχθηκε είπε πως στο τέλος του 2012, είχαν απειλήσει τη γυναικά του με το παιδί του, πως «αν τυχόν ανοίξει το στόμα του, θα τους κάψουν ζωντανούς», ενώ απειλούσαν και τον ίδιο μέσω τηλεφώνου, για αυτό αναγκάστηκε να αλλάξει αριθμό 2-3 φορές και διεύθυνση.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις του Αν. Εισαγγελέα ο μάρτυρας Α είπε πως στα τάγματα εφόδου συμμετέχουν 15-30 άτομα, ενώ οι στολές της Νίκαιας, ήταν μαύρο παντελόνι και μπλούζα της Χ.Α. και του Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της Χ.Α. με μπότες στρατιωτικές. Κρατούσαν σημαίες πάνω σε στιλιάρια, τις οποίες χρησιμοποιούσαν σαν όπλα και πάντα υπήρχε επικεφαλής, εν προκειμένω στο τάγμα που συμμετείχε ο μάρτυρας επικεφαλής ήταν ο Μάκης. Υποστήριξε πως οι δραστηριότητες των ταγμάτων εφόδου ήταν σε γνώση της ηγεσίας.

Β. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Στο μάρτυρα Α έθεσαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Κοντοβαζαινίτης, Μιχαλόλιας Γεωργ. και Γκαβέλας. Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις είπε πως η επίθεση στου Ρέντη έγινε μέσα στο 2012, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές χρονικό σημείο, ενώ της Ιπποδαμείας, κοντά στα Χριστούγεννα του 2012. Είπε πως ήδη από το 2012 είχε αρχίσει να αραιώνει τις επισκέψεις στα γραφεία της Χ.Α., ενώ το 2013 πήγαινε μια στο τόσο. Σημειωτέον πως ο συνήγορος Μιχαλολίας Γ. θέτωντας ερωτήσεις στο μάρτυρα, του απευθύνθηκε ονομαστικά επανειλημμένως παρά τις συστάσεις της Προέδρου.

Ο μάρτυρας Α είπε ερωτηθείς πως είχε ακουστεί πως ο Πατέλης είχε 45αρι, ενώ υποστήριξε πως στην εγγραφή κάποιου σε τοπική οργάνωση γίνεται το λεγόμενο φακέλωμα και πως υπεύθυνος στη Τ.Ο. Πειραιά ήταν ο Μάκης. Είπε ακόμη πως του διέφυγε και δε το ανέφερε πως ο Πατέλης είχε όπλο κατά την κατάθεσή του στον Α.Π., και πως δεν είναι παράξενο να υπάρχουν όπλα στις τοπικές, απλά φρόντιζαν να τα κρύβουν.

Ακολούθως σημειώθηκε ένταση και διεκόπη η διαδικασία, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως ακούστηκε ανδρική φωνή να διορθώνει απάντηση του μάρτυρα Α. Μετά τη διακοπή υπέβαλε σύσσωμη η υπέρασπιση δήλωση που καταχωρήθηκε στα πρακτικά κατά το 141 ΚΠΔ, αιτούμενη μεταξύ άλλων την ανάκληση της προπαρασκευαστικής απόφασης της έδρας για μη αυτοπρόσωπη εμφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων και τη μη λήψη υπόψη της κατάθεσης του μάρτυρα λόγω απόλυτης ακυρότητας. Τέλος δήλωσαν πως θα αποχωρήσουν.

Η Εισαγγελέας, μετά από τη ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση από τη δικαστική και εισαγγελική λειτουργό που παρευρίσκονταν στο χώρο, από όπου κατέθετε ο μάρτυρας, πως ουδείς άλλος βρίσκεται στην εν λόγω αίθουσα, πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης. Η έδρα απέρριψε ακολούθως το αίτημα, ενώ η υπεράσπιση αιτήθηκε τεχνική πραγματογνωμοσύνη και αποχώρησε από την αίθουσα. Ωστόσο επέστρεψε ζητώντας να συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση η κατάθεση του μάρτυρα και να μη θεωρηθεί ολοκληρωθείσα.

Τέλος το δικαστήριο διέκοψε για την 8/11/2017 στην Αίθουσα των Γυναικειών Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ